X Factor US 2012: Zmagal je Tate Stevens

23.12.2012 ob 18:03

Evo ga, pa smo prišli do konca letošnje sezone ameriškega X Factorja, ki sem ga kot veste vsak teden požiral kot po tekočem traku. Odličen šov, tak, da lahko o njem v Sloveniji samo sanjajo. Resda precej skomercializiran in poceni, kar se glasbenih smernic tiče, toda še vedno prekleto dober reality, zrežiran in zastavljen kot ultimativna hollywoodska uspešnica, kjer sakerji, kot sem tudi sam, padejo na vse mogoče klišeje. Voditelja Mario Lopez in Khloe Kardashian nista bila slaba, toda presežka ni bilo. Ali še bolje, bila sta preveč običajna, preveč pocukrana in premalo zabavna, kar pomeni, da bi ju naslednjo sezono zlahka pogrešal.

Gremo k žiriji, kjer je kot vedno spet raztural Simon Cowell. Resda ne tako zelo kot v prejšnji sezoni ali v podobnih oddajah, ki so prav zaradi njega tako dober šov, toda še vedno dovolj, da sem komaj čakal kaj bo povedal. Cowell je majstor, o tem ni dileme, je pa škoda, da ga je zagrabil tako močan mainstream in da zadnje čase vidi le še denar ter pozablja na dobro glasbo in spektakel, ki ni vedno nujno povezan s prodajo in popularnostjo. Cowell žal ne išče več največjih talentov, ampak pevce, ki se bodo po njegovem dobro prodajali. To ni dobro, to šovu kot je X Factor vzame precej verodostojnosti in iskrenosti. L. A. Reid mi je bil kul sodnik, en tak eleganten gospod, ki je znal večkrat dobro argumenzirati svoje odločitve, zato mi bo malce žal, da ga drugo leto ne bo več v tej vlogi. Isto lahko rečem za Demi Lovato, ki je izpadla zelo simpatično in pokazala tudi smisel za humor, kar je čisto nasprotje od Britney Spears, ki je bila porazna. Še posebej, ko je bilo treba povedati več kot en sam stavek. Britney nima besednega zaklada, Britney je bila le za okras, Britney ni imela pojma, kaj naj pove in kako naj pove. Tako slabe žirantke še nisem videl, vsaj kar se čvekanja tiče. Grozno, res.

In še najboljši trije, kjer je bilo zelo hitro jasno, da bodo Fifth Harmony izpadle prve. Sicer sem jih privoščil zmago, toda čez Carly Rose Sonenclar in Tatea Stevensa seveda niso mogle. Je pa zanimivo, da se je na koncu izkazalo, da je za Dinah-Jane Hansen, ki je bila moja favoritka v solo kategoriji, veliko bolje, da je postala članica skupine, saj kot solistka brez dvoma ne bi priletla tako zelo daleč. Ta dekleta so bila iz oddaje v oddajo boljša, zato je kar prav, da so prišla do velikega finala. Sicer nimam pojma, zakaj jim Cowell ni nikoli dal kakega dobrega r&b komada, recimo kakšno Destiny’s Child zadevo, kjer bi brez dvoma razturale, a vseeno moram reči, da jih je prepričljivo sfural na sceno in da bi lahko iz njih nastala povsem solidna skupina, saj punce pojejo zares dobro.

YouTube slika preogleda

Mala Cary Rose je bila na koncu druga, kar seveda ni pravično, saj je bila daleč najbolj talentirana tekmovalka šova. Res zanimivo, da je imel Tate več privržencev in da je made in America imidž prekašal celo tako neverjetno punčko kot je Carly.

YouTube slika preogleda

In še Tate Stevens, veliki zmagovalec, ki bo morda res edini uspel ujeti prodajo albumov in takojšnjo popularnost, saj je doma v muski, ki je doma v srcih večine Američanov. Tate je super pevec, o katerem ni dileme, zato si je zmago zaslužil. Resda ne toliko kot Carly Rose, a ko je ujel pravo pesem, je bil nad oblaki in je navdušil tudi mene, pa četudi nisem niti pogojni country fan.

YouTube slika preogleda
 

8 komentarjev na “X Factor US 2012: Zmagal je Tate Stevens”

 1. ~ simoneta sho ~ ~ simoneta sho ~ pravi:

  Evo ga, pa smo dočakali tudi tvoje finalne misli … (med navalom tebi značilnih, številnih dnevnih objav, sem ga zdajle komaj uspela najti, hehe)

  Alora. Kje sem že ostala pod prejšnjim zapisom? Aja, pri politiki, ki sofinancira medijske hiše. Oz. konkretneje, pri dejstvu, da je Fox Tv v zasebni lasti, ki jo financira in, seveda, posredno s političnimi interesi v desno tudi usmerja, republikanska, konzervativna Romney & Co. stranka (Bush varianta). In, kot pri vsakosučni politiki (lepo prosim brez klišeja o teorijah zarote – le roko na srce) se tudi v tem primeru njen vpliv močno pozna pri oblikovanju družbenega nivoja okusa.

  Tate Stevens zmagal zaradi števila svojih privržencev, »volivcev«? Že, že. Ampak naj mi ob tem nihče ne tumba o nekem spontano sproženem lajkabiliju. Ma kakšen lajkabili neki?! Ta pevec nima, ama, nobenega sex–appeala v sebi, če smo že pri tem. Na odru, med izvajanjem pesmi, boljkone stoji ko kšna lipa pred cerkvijo. Lipov bog, torej. Joj, bohmioprosti, ampak v takih trenutkih resno začnem pogrešat Presleya. ;)

  Greva naprej. Z vsebino prvega odstavka načeloma soglašam. No, tam pri tvoji oceni žirije se pa zatakne. Razen mnenja o žirantki Spearsovi, ki ga delim s teboj, se ne strinjam čisto. Na Cowella (oba se tudi strinjava, da je Simon mojstrski ocenjevalec) si se spravil?? On se ti v zvezi z razpletom zdi sporen??? Iztok. Izpustil si pomemben detajl. Pozabil si omeniti, da sta Simon Cowell in L.A. Reid – že ob samem začetku tega šova – stavila vsak na svojega favorita. Cowell na zmago Carly Rose (četudi ni bil njen mentor), L.A. Reid pa na Tate Stevensa (torej na svojega »varovanca«). Sicer sem za to njuno medsebojno stavo z napovedjo končnega rezultata tudi sama izvedela šele po zaključku finalnega spektakla … ampak … to dejstvo samo potrjuje vse tisto, na kar sem v enem od komentarjev med vrsticami opozorila

  http://iztokgartner.blog.siol.net/2012/12/20/x-factor-us-2012-veliki-finale/#comment-118917

  in kar se (olala, pa taka elita, ki naj bi skrbela za kvaliteto kulture – na kateremkoliže področju, pa četudi gre za pop) kot uveljavljena formula lahko spotencira tudi v Evropi, da ne rečem uveljavi v Sloveniji. Podkupljivost vmesnih članov, pardon, členov, je namreč zlahka nalezljiva, žal vsepovsod. In ravno zato je treba mladiče hudiča, torej osebne interese porojene iz pohlepa, zatirat v kali, preden se razpasejo kot plevel. Na vseh področjih! Tu ni kej kva. Amen, pika, konc debate. Ker je v nasprotnem primeru ta formula za kvazi uspeh pač neminovno vedno do nekoga hudo diskriminatorna … in potem, kot človeštvo, lahko še naslednjih tisoč let stopicljamo le na mestu, se vrtimo v začaranem krogu krivic (ki jih s tihim podpiranjem še poglabljamo) in si dokazujemo, da kot demokratična družba nismo sposobni napredovati nula, zero, niente, nič. (Sic!)

  No prav in zato v tudi tem primeru ne moreva kar tako mimo dejstva, da je Simon Cowell vendarle IZGUBIL 20. 000 US $, medtem, ko je L.A. Reid svojo stavo za pravilno napoved zmagovalca – dobil. Od Simona. Kar pove, da je Cowell, za razliko od Reida, potihoma (pa tudi na glas) ves čas navijal za NAJ X talent. Ne glede na starost, raso, spol, zvrst glasbe … Kar je tudi edino prav!

  In če se navežem še na tvojo zaključno misel, jp, se strinjam, s pripisom, da so 5th Harmony v mojih očeh ostale v spominu, kot le še en, ne ravno posrečen, poizkus kloniranja nekdanjih Space Girls. Déjà vu … déjà veçú.

  Ma, bodi dovolj o tem, naj (iz)pustim na svet večer politiko, favoriziranje komadov Tate Stevensa prepuščam tebi ;) … jaz pa si spet raje popravim okus.

  ~~~

  Danes z izvedbo tele legendarne:

  http://www.youtube.com/watch?v=8OOSIec9ehk

  ~~~

  Ja, ja, saj vem, da si tudi ti potiho navijal za Rose, no.

  Vesel božič tebi in vsem.

 2. Lazo pravi:

  Kaj naj rečem to ni to, kar bi pričakoval od tega X Factorja. Enostavno me finalisti niso prepričali.
  Mislim, da jih ta dečko šije po dolgem in počez pa naj reče, kdo kaj proti.
  To je petje z dušo in telesom in ni mi jasno, kaj sploh še dela v tej naši Sloveniji, ki jo na žalost zanima samo harmonika

  http://www.youtube.com/watch?v=XltrBmhEGBc

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Simoneta, mešaš seksapil in lajkabiliti. To sta dva popolnoma različna pojma. Tate je made in America, je vzoren oče in mož, torej zagovornik klasične družine, pač good guy in še country pevec, torej čista user friendly varjanta, ki je očitno vžgala na polno.
  Glede Cowella, jaz sem krititiral koncept in glasbene goste in izbiro komadov, saj je vse naravnano preveč mainstream in popkorno popularno, s premalo kvalitete in gušta. Lani je recimo nastopal vsaj R. Kelly, letos so bili glavni One Direction, kar je zame čisti fail in sramota, da tak bend sploh lahko tako zelo uspeva in da ga uvrstijo kot vau faking vau moment v zadnjo oddajo.
  Isto je s Fifth Harmony, namesto da bi iz njih delali Destiny’s Child, so delali Spice Girls, kar je za bruhat. To se ne bi smelo zgoditi in take reči Cowellu zamerim.

  Lazo, no ja, pretiravati z Martinom Perovićem vendarle ne gre.
  Tule je recimo precej povprečen:
  http://www.youtube.com/watch?v=1lvmBaEWFAE
  Pa tudi Hallelujah ne odpoje tako dobro, da bi padel na kolena.

 4. Lazo pravi:

  No ta komad tudi meni ni všeč.
  Res pa je tudi, da ni pevca, ki bi mu vse ležalo tudi MJ-ju ni.
  No meni in še komu je Hallelujah tako dobro odpel, da padeš na kolena.
  Pa srečne praznike

 5. jessy pravi:

  No Iztok, zdaj pa lahko začneš Ameriški Idol gledat, ki je za moje pojme dost boljši, pa žirija mi je letos tud full fanj

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne bo cajta, se bom raje posvetil slovenskemu, ki se začne vsak čas.

 7. Matej pravi:

  Evo pogledu zdaj na našem foxu drugo sezono. Top kot vedno. Razen Britney. Dober sov, res dobri pevci, boljs od številnih uveljavljenih. Škoda da zadnja leta skoraj noben zares več ne uspe kot nekoč npr Carrie Underwood. Kot sem predvideval že po nekaj studijskih oddajah: zmaga za Tata, danes pa najbolj (no kolikortoliko) uspešni Emblem3 (čeprav tile njihovi komadi in video niso tko fajn kot so bli v oddaji).

 8. Vanja1 pravi:

  Letos na Ameriškem idolu… http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/34506092/kanye-west-is-through-to-next-round-on-american-idol-in-san-francisco , je To true?! :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !