Recenzija: Nahrani me z besedami

6.12.2012 ob 01:32

slovenija 2012, režija: Martin Turk, igrajo: Sebastian Cavazza, Boris Cavazza, Jure Henigman, Maša Derganc, Miranda Caharija, Danijel Malalan

Še en slovenski film, ki pokaže, zakaj so slovenski filmi žanr zase.

Debitant Martin Turk je posnel tipični slovenski film. Slovenski film, ki že vrsto let ubija slovenski film in slovenske gledalce ter nadaljuje tradicijo izjemno slabih slovenskih filmov, ki jim ni pomoči. Ki se kitijo z neko bolno pretencioznostjo, v resnici pa so tako zelo zanič, površni, tečni, predvidljivi, nezanimivi, prozorni, sterilni in depresivni, da gledalec med ogledom išče tipko za hitro previjanje. Drži, tole je film, kjer imate vso pravico denar zahtevati nazaj. Sranje od filma, če povem čisto preprosto. Tipično slovensko sranje, ki se gre umetnost in nima pojma, da je navadno sranje. Okej, stari Cavazza, ki je dejansko najboljši del filma, resda vrže nekaj pogojno okej enovrstičnic in se tu in tam dobro znajde v določenih situacijah, toda kaj, ko ne more rešiti mučne dramaturgije, mrtvosti dogajanja, dolgčasa, ki šprica iz vsakega kadra posebej, in neštetih mašil, ki so na platnu le zato, da lahko ustvarjalci rečejo, da so posneli celovečerni film. Prav imate, Nahrani me z besedami ni film, ampak mašilo za film. Je eden najbolj dolgočasnih slovenskih filmov zadnjih let. Je film, ob katerem celo Kratki stiki zgledajo kot komedija. Pa napisi, ki napovedujejo tri različna poglavja filma, pa Maša Derganc, ki se bori s svojo hčerkico, pa dementna babica, pa izgubljeni sin, ki sanja o Kristusu, pa mladi Cavazza, ki nima pojma, zakaj ne bo nikoli postal kvaliteten dramski igralec, vse to je zanič, vse to je tako zelo tečno in utrujajoče za gledalca, ki komaj zdrži do konca in se sprašuje, zakaj je tako zelo slab slovenski film še vedno mogoč. Drži, slovenski film je žanr zase. Američani imajo dramo, mi imamo slovenski film. Za bruhat, resno.

Ocena: 3/10

 

11 komentarjev na “Recenzija: Nahrani me z besedami”

 1. klemenix klemenix pravi:

  O tem filmu sem prebral še več recenzij in niti ena kritika ni bila pozitivna. Pogledal sem še trailer in glede na videno je res zatežen film. Kdo za vraga financira take filme?

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zatežen film ni nujno slab, ampak ta je zateženo slab.
  Financira pa ponavadi Filmski sklad republike Slovenije, ki na račun takega sranja zavrača dobre projekte, za katere zmanjka denarja.

 3. klemenix klemenix pravi:

  Sej zato sem pa vprašal, tako nekako v ironično, če me razumeš :) Grozno no. Medtem ko ima Mitja Okorn baje že več let en projekt pripravljen pa zanj ni posluha pri Filmskem skladu. Hja, očitno je treba vsaj enkrat na leto posneti tudi kak tak film, da žanr “slovenski film” ne gre povsem v pozabo.

 4. STELA pravi:

  Torej spet en tipičen slovenski film, ki bi rad bi umetnina….eh ja….predvidevam, da je slika iz filma….in že samo slika je videt izjemno zamorjena…pol pa cavzza gor al pa dol

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Klemenix, jp, gre za film Član, ki ga Mitja rihta že deset let in ne uspe zbrati keša. Zato je tudi v tujino spizdil in tam kot veš ujel zakon kariero.

  Stela, iz filma ja, pa ta še ni najhujša. Še bolj kot zamorjenost mu zamerim klišeje, ki so tako zelo značilni za naše filme, da glava boli. Osnovna napaka, ki jo delajo naši filmarji je res to, da hočejo snemati neke jebene umetnine. Čas bi bil, da začnejo snemati filme.

 6. Rado Rado pravi:

  Klemenix: “Kdo za vraga financira take filme?”

  Kako pa veš, kateri film bo slab, da ga ne bi financiral?
  Film je umetnost, za umetniški proizvod pa velja, da včasih rata, včasih pa tudi ne.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nop, Rado, človeku, ki ni totalni butec, mora biti že na daleč jasno, da bo tak film totalno sranje in finančni polom. Že ko v roke prime scenarij in ko mu režiser pojasni, kaj bo snemal, ga mora prijeti srat ali kozlat. Ker ga ne, pa je slovenski film tam kjer je.

 8. PPP pravi:

  Mitja Okorn je nadpovprečen, takemu pa denarja ne damo, saj Slovenci ljubimo povprečne, tistim podpovprečnim radi damo, zatremo pa vse ki izstopajo. Ne bi bilo socialno pravično, če bi denar dobil Mitja Okorn, ki je v tujini uspel. O tem govori Mazzini in to je še en razlog več, zakaj smo kot država v kur***.

  Glede Iztokove fotke iz filma – že barvni profil fotografije vse pove. Kot bi bila iz 70tih.

 9. klemenix klemenix pravi:

  @Rado: evo, je Iztok odgovoril namesto mene. Ne vem no, po moje je naloga zaposlenih na Filmskem skladu ta, da preverijo scenarij, kasting, režiserjevo delo itd… Sej se pa ja že po nekem osnutku vidi, kaj okvirno te čaka, ko bo film posnet. Sicer je pa problem naših filmov ta, da res stremimo k neki hudi umetnosti, navsezadnje pa se dobi sranje od sranja, ki je negledljivo in daleč od kake umetnosti.
  Sicer pa sam dobim svojo dozo umetnosti tako, da zavijem na ogled kake gledališke predstave v Dramo ali kako drugo gledališče. Pa imam nekaj od tega. Po ogledu tipičnega slovenskega filma pa postanem zamorjen, tečen, naveličan. Torej učinek, ki ga umetnost na človeka naj ne bi imela.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  PPP, no ja, Tu pa tam ni bil bogve kaj, zato mi je na nek način jasno, zakaj pred leti ni dobil denarja za Člana, je pa res, da so ga dobili mnogi, ki so posneli še stokrat slabše filme od njega. Je pa res, da je potem s Pismo sv. Nikolaju raztural sceno in dokazal, da je res vrhunski filmar.

  Klemenix, mislim da je problem tudi v tem, da so ljudem na skladu take reči kul in da niti nimajo pojma, da gre za navaden drek.
  Kot sem rekel, meni ni panike, če je film zamorjen in depresiven, mnogi so, panika je, da je poleg tega še slab, to pa je umor gledalca.

 11. Iztok Gartner » Recenzija: Hvala za Sunderland pravi:

  [...] vedel, da bom dobil nekaj zelo zabavnega, dober slovenski film, ki po samomorih kot je bil recimo Nahrani me z besedami, vrača upanje v slovenski film. In v dobre igralske kreacije, kjer Geneu Wilderju podobni Gregor [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !