Hitra roba

2.12.2012 ob 04:22

TOTAL ECLIPSE (zda in francija 1995, r: Agnieszka Holland, i: Leonardo DiCaprio, David Thewlis, Romane Bohringer, Dominique Blanc) Patološka ljubezen med pesnikoma Arthurjem Rimbaudom (Leonardo DiCaprio) in Paulom Verlaineom (David Thewlis), ki so ju v devetnajstem stoletju preganjali zaradi sodomije. Perverzna inačica Amadeusa, eksplicitni, za dekleta, ki so bila nora na Titanic, zelo nelagodni prizori gejevske erotike in zelo intimna ter edinstvena pripoved o času, ko pesnikov niso razumeli niti pesniki. Če se ne motim, je tale film do ljudi prišel šele po Titanicu, ko je bil DiCaprio seveda vroča roba, prvotna izbira za Rimbauda in Verlainea pa sta bila River Phoenix in John Malkovich. Arty gej.

Ocena: 6/10

THE JANUARY MAN (zda 1989, r: Pat O’Connor, i: Kevin Kline, Mary Elizabeth Mastrantonio, Susan Sarandon, Harvey Keitel, Danny Aiello, Alan Rickman, Rod Steiger) Frajerski policist Kevin Kline išče pretkanega morilca, ki je pospravil že enajst žensk. The January Man je resda ne preveč posrečena mešanica komedije in trilerja, ki pa zaradi izvrstne igralske ekipe, domiselnih sledilnih tehnik in komičnega zasuka ob najbolj odločilnih prizorih v zadnji četrtini, kljub temu odnese celo kožo in se dvigne iz povprečja. Plus kultna sekvenca z motorjem in konjem, kjer razturata Kevin Kline in Mary Elizabeth Mastrantionio.

Ocena: 6/10

HELD UP (zda 1999, r: Steve Rash, i: Jamie Foxx, Nia Long, Barry Corbin, Jake Busey, Julie Hagerty) Simpatična in na trenutke zelo zabavna komedija o tipu (Jamie Foxx), ki se zaplete v amaterski rop, kjer ga zamenjajo za P. Diddyja in Mikea Tysona. Jamie Foxx nima sreče. Najprej ga pusti punca (Nia Long), potem se znajde sredi ropa, nato ga ranijo, povrhu vsega pa mora igrati še heroja in odrešenika. Kot Sean Penn v filmu U Turn in Al Pacino v filmu Pasje popoldne, le da se zraven reži.

Ocena: 6/10

DIARY OF A SEX ADDICT (zda 2001, r: Joseph Brutsman, i: Michael Des Barnes, Rosanna Arquette, Nastassja Kinski, Ed Begley, Jr.) Vzoren zakonski mož in oče (Michael Des Barnes) se vsak dan spremeni v divjega in perverznega potrebneža, ki ženske zbira kot za stavo. Michael Des Barnes rabi seks. Ko ga dobi, ga rabi še več. Doma ga pridno čaka žena Rosanna Arquette, ki o tem seveda nima pojma, v službi, nočnih barih in v skrivnih hotelskih sobah pa ga čakajo številne babnice. Svoje probleme čveka psihiatrinji Nastassji Kinski in seka naprej. Do zadnjega diha. In pozor, ženske z njim uživajo, se naslajajo in doživljajo orgazme svojega življenja. Tip je seks mašina. Žensko zagleda, zgrabi, obrne in zadovolji. Do konca in naprej. Škoda je le, da vse to počne v nizkoproračunskem, cenenem in z eksperimentalno kamero posnetem filmu, ki kot celota ne uspe prepričati gledalca.

Ocena: 5/10

THINNER (zda 1996, r: Tom Holland, i: Robert John Burke, Joe Montegna, Lucinda Jenney, Michael Constantin, Kari Wuhler, Daniel Von Bargen) Zgodba o možaku (John Burke), ki  začne zaradi ciganskega uroka nezadržno hujšati. Dejstvo, da je Thinner nastal po romanu Stephena Kinga, ki ima tako kot ponavadi tudi drobceno vlogico, je dovolj, da gledalec takoj ugotovi, da ga ne glede na briljantno idejo čaka zelo slab in cenen filmski izdelek, ki se iz zanimive in atraktivne štorije kmalu po nepotrebnem spremeni v blesavo akcijsko pustolovščino, kjer Joe Mantegna igra Charlesa Bronsona.

Ocena: 4/10

ROBINSON CRUSOE (zda 1996, r: Rod Hardy in George Miller, i: Pierce Brosnan, William Takaku, Lysette Anthony, Ian hart, James Frain, Polly Walker) Solidna ekranizacija zgodbe o bradatem brodolomcu, ki za razliko od Toma Hanksa ne seksa z odbojkarsko žogo, marveč se spoprijatelji z lokalnim ljudožercem. Prizor, ko Pierce Brosnan na mostu zajoče za umrlim prijateljem, seka naravnost v srce, sekvenca, ko njegov psiček steče v eksplozijo smodnika, pa trga dušo. To dvoje je dovolj za končni učinek filma, ki mu sicer tu in tam manjka malce več kvalitete.

Ocena: 6/10

TOMCATS (zda 2001, r: Gregory Poirier, i: Jerry O’Connell, Jake Busey, Shannon Elizabeth, Horatio Sanz, Jaime Pressly, Bernie Casey, David Ogden Stiers) Skupina prijateljev sklene stavo, da bo tisti, ki se bo zadnji poročil, dobil pol milijona dolarjev. Učinkovita, zelo zabavna in dovolj navihana komedija, ki Shannon Elizabeth iz Ameriške pite oceni na pol milijona zelencev in si vzame čas za obisk banke sperme, lov na odrezano jajce in sadomazohistično babico. Na koncu ostaneta samo še dva »tomketa«, tipa, ki se nočeta poročiti, ker raje vsak teden seksata z drugo punco. Vsi ostali so srce že oddali. Tisti, ki bo prvi skočil v zakonski jarem, izgubi denar. Štos je v tem, da mora prvi (Jerry O’Connell) za poroko čimprej prepričati drugega (Jake Busey), saj mora do konca meseca nujno dobiti denar.

Ocena: 7/10

URBAN LEGENDS 2 (zda 2000, r: John Ottman, i: Jennifer Morrison, Matthew Davis, Hart Bochner, Lorette Devine, Eva Mendes,Joey Lawrence, Anthony Anderson) Ravno prav klišejsko in srhljivo nadaljevanje Urabanih legend iz leta 1998. Urbane legende 2, ki zgodbo postavijo na filmsko šolo, kjer se študentje borijo za prestižno Hitchcockovo nagrado, tudi dejansko ujame nekaj Hitchcocka in nam dokaže, da se da kljub Kriku še vedno posneti dobro meta grozljivko.

Ocena: 7/10

WHATEVER IT TAKES (zda 2000, r: David Raynr, i: Shane West, Marla Sokoloff, Jodi Lyn O’Keefe, James Franco, Aaron Paul, Julia Sweeney, Kip Pardue) Najstniška verzija Cyranoja De Bergeraca. Dva tipa (West, Franco), dve punci (Sokoloff, O’Keefe), dvojna igra, klišeji in srečen konec.

Ocena: 6/10

HONEST (anglija 2000, r: David A. Stewart, i: Nicole Appleton, Natalie Appleton, Peter Facinelli, Melanie Blatt, James Cosmo, Jonathan Cake, Mick Warren, Corin Redgrave) Debi sester Appleton, članic skupine All Saints. Preveč preprosta in vseeno simpatična zgodbica o treh sestrah, ki sredi šestdesetih ropajo banke, pomagajo svoji sosedi, katero pretepa fant, in se zapletejo z lokalnim kriminalcem. Natalie Appleton je lahkoživka, Nicole Appleton pa se zaljubi v postavnega mladeniča (Peter Facinelli) in se gre romantiko. Angleška verzija črnske uspešnice Set it Off.

Ocena: 6/10

ME AND THE MOB a.k.a. WHO DO I GOTTA KILL (zda 1992, r: Frank Rainone, i: James Lorinz, John Costellone, Sandra Bullock, Steve Buscemi, Tony Darrow, Frank Gio) Bedasta mafijska komedija, ki jo filmofili poznajo samo zaradi seksa rosno mlade Sandre Bullock. James Lorinz je pisatelj, ki se zaradi ustvarjalne blokade pridruži mafiji in upa, da bo dobil navdih za nov roman. Porazno, skoraj nič zabavno in sila ceneno.

Ocena: 2/10

THE BIG KAHUNA (zda 1999, r: John Swanbeck, i: Danny DeVito, Kevin Spacey, John Facinelli) Film, ki mu do Glengarry Glen Rossa manjka marsikaj. Trije poslovneži, ena soba, pomemben posel in neskončni dialogi. Najprej zanimivo, potem pa malce dolgočasno. Film, ki nam pove, da veliki »kahuna« postane tisti, ki najprej ni niti mali »kahuna«.

Ocena: 6/10

THE CORRUPTOR (zda 1999, r: James Foley, i: Chow Yun Fat, Mark Wahlberg, Roc Young, Paul Ben Victor, Brian Cox, Kim Chan) Bleda, razvlečena in dolgočasna zgodba o dveh policistih (Wahlberg,Yun Fat), ki z lokalnim mafijcem igrata dvojno igro in pri tem pozabita na gledalce. Ameriška kariera hongkongškega superzvezdnika Chow Yun Fata je natanko takšna kot njegovi hollywoodski izleti, se pravi hitra, nenatančna in premalo dovršena. Tak je bil film The Replacement Killers in točno tak je tudi film The Corruptor, ki mu prav nič ne pomaga niti Mark Wahlberg, ki izgleda kot Marky Mark brez ajev.

Ocena: 3/10

DROWNING MONA (zda 2000, r: Nick Gomez, i: Danny DeVito, Neve Campbell, Bette Midler, Jamie Lee Curtis, Casey Affleck, William Fichtner, Marcus Thomas, Peter Dobson, Tracy Walter, Will Ferrell) Kdo je ubil Mono? Vsi so si jo želeli. Bette Midler, ki je leta 1986 posnela črno komedijo Ruthless People, v kateri je igrala žensko, ki jo je hotel mož Danny DeVito spraviti stran, sedaj v filmu Drowning Mona, ravno tako črni komediji, igra žensko, ki bi jo hoteli stran spraviti vsi. Nič čudnega, ko pa je zoprna, glasna, hudobna in neprivlačna. Sovražita jo mož in sin, sovraži jo sinov kolega, sovraži jo policija, skratka, sovražijo jo vsi prebivalci majhnega mesta, ki so med drugim znani tudi po tem, da ljubijo avtomobile znamke Yugo. Črna komedija, ki ves čas po nepotrebnem ohranja nekakšno spokojnost in zgodbi preprečuje, da bi zares zaživela.

Ocena: 6/10

HAMLET (zda 2000, r: Michael Almereda, i: Ethan Hawke, Kyle McLachlan, Sam Shepard, Diane Venora, Julia Stiles, Bill Murray, Liev Schreiber, Steve Zahn, Jeffrey Wright, Paul Bartel, Casey Affleck) Po svoje zanimiva in v moderni čas postavljena ekranizacija veleznamenite tragedije o zateženem danskem princu. Ethan Hawke je Hamlet, uporniški sin umorjenega očeta, katerega stric (MacLachlan) je zapeljal njegovo mamo (Venora) in zavladal kraljestvu. Znana zgodba, nova preobleka in pohvala, da ekipa ni štartala na prvo žogo in se je raje posvetila umetnosti.

Ocena: 6/10

PASSION OF MIND (zda 2000, r: Alan Berliner, i: Demi Moore, Stelan Skarsgard, Peter Riegert, Joss Ackland) Ameriška verzija Dvojnega Veronikinega življenja. Demi Moore ne ve, ali je Demi Moore, zvezda, ki je za Striptiz dobila 12 milijonov dolarjev, ali Demi Moore, pozabljena igralka, ki je ne pozna niti Bruce Willis. Gledalci zehajo kot že dolgo ne, Stelan Skarsgard se smeši, Demi Moore pa misli, da ji bodo dali oskarja, če bo skozi ves film pač zamenjala dve različni frizuri. Porazna dramaturgija, mizerni dialogi in eden najslabših filmov zadnjih desetih let. Povedano drugače, film, ki je končal kariero Demi Moore.

Ocena: 1/10

PRIMARY COLORS (zda 1998, r: Mike Nichols, i: John Travolta, Emma Thompson, Kathy Bates, Billy Bob Thornton, Adrian Lester, Maura Tierney, Larry Hagman, Paul Guilfoyle, Diane Ladd, Mykelti Williamson, Rob Reiner, Larry King) John Travolta kot Bill Clinton. To, kar je Bill Clinton počel v resnici, počne John Travolta na filmu. Razlika je le v dejstvu, da Bilko ni znal skriti svojih škandalov, Travoltina ekipa pa jih obrneta na pozitivo in iz njega naredita novega ameriškega predsednika. Kljub temu, da je seksal z neko frizerko, kljub temu, da je naredil otroka neki sedemnajstletni črnki. Dobro narejena, na trenutke morda premalo ostra in zabavna ter vseskozi realistična pripoved o času, ko so Billa Clintona sredi Bele hiše zalotili brez hlač.

Ocena: 6/10

A SIMPLE PLAN (zda 1998, r: Sam Raimi, i: Bill Paxton, Billy Bob Thornton, Bridget Fonda, Gary Coole, Brent Briscoe, Jack Walsh, Chelchie Ross) Zaklad Sierra Madre. Brata Hank (Bill Paxton) in Jacob (Billy Bob Thornton) Mitchell skupaj s prijateljem Loujem Chambersom (Brent Briscoe) nekega zasneženega večera v strmoglavljenem letalu najdeta štiri in pol milijona dolarjev, začneta moderno inačico Zaklada Sierra Madre in nam pripravita nekaj zares finih in učinkovitih twistov, ki se jih ne bi branil prav noben triler, ki da kaj nase. Atmosfera Farga, znana tema želje po denarju in biser, ki so ga leta 1998 prezrli prav vsi gledalci. Učinkovit, zasnežen, ravno prav intriganten, prepričljiv, domiseln in dovolj komičen kultni triler, ki so ga na velika platna tako ali drugače skušali postaviti tudi Brad Pitt, Juliette Lewis, Emma Thompson, Nicolas Cage, Ben Stiller, Mike Nichols, John Dahl in John Boorman.

Ocena: 8/10

COMEDIAN (zda 2002, r: Christian Charles, i: Jerry Seinfeld, Orny Adams, Jay Leno, Bill Cosby, Chris Rock, Kevin Nealon, Ray Romano, Garry Schandling, George Wallace) Jerry Seinfeld se je vrnil med barske komike. Legendarni Jerry Seinfeld, ki je leta 1998 na višku slave nenadoma prekinil svojo sila uspešno televizijsko kariero, svojo neverjetno gledano komično nanizanko, s katero je na koncu zaslužil okrogel milijonček na posamezno epizodico, očitno ne more mirovati in ostati v popolni anonimnosti. Zato se bomo vprašali, zakaj za vraga je sploh odšel v penzijo, saj se mu vidi, da pogreša medije, žaromete in slavo. Okej, filmi ga resda ne zanimajo, ker se na Hollywood očitno požvižga, toda s temle malce dolgočasnim dokumentarcem nam je več kot očitno pojasnil, da si želi vrnitve, pozornosti in novega zadetka v polno. Pa četudi samo v tretjerazrednih barih pred tretjerazredno publiko.

Ocena: 6/10

KISS OF DEATH (zda 1995, r: Barbet Schroeder, i: David Caruso, Nicolas Cage, Samuel L. Jackson, Michael Rapaport, Helen Hunt, Jay O. Sanders, Ving Rhames, Stanley Tucci, Philip Baker Hall, Anthony Heald) Film, ki naj bi Davida Carusa spremenil v zvezdnika, je Davidu Carusu pokopal kariero. David Caruso, ki je sredi devetdesetih zablestel v seriji NYPD Blue, potem dobil idejo, da se lahko čez noč spremeni v filmskega zvezdnika, se poslovil od televizije in izbral na videz sila kvaliteten, prodoren, ravno prav oster in komercialen filmski izlet, ki mu je nekaj mesecev kasneje sledil še nič kaj boljši Jade z Lindo Fiorentino, je leta 1994 storil usodno napako, precenil svojo popularnost in pristal v skrpucalu, kateremu niso nasedli niti njegovi največji oboževalci. Zgodba, sicer rimejk istoimenskega filma iz leta 1947, kjer so igrali Victor Mature, Richard Widmark in Karl Malden, o bivšem tatu avtomobilov, ki zaradi nesrečnega spleta okoliščin pristane v arestu, izgubi ženo (Helen Hunt) in se mora potem hočeš nočeš spremeniti v ovaduha, ki stopi na prste lokalnemu gangsterju (Nicolas Cage), namreč teče sila bledo, premalo prepričljivo, dolgočasno in slabo odigrano, se pravi točno tako, da televizijski zvezdnik z njeno pomočjo ne more nikoli postati filmski zvezdnik.

Ocena: 3/10

A CIEGAS (španija 1997, r: Daniel Calparsoro, i: Najwa Nimri, Ramon Barea, Marivi Bilbao) Skrajno dolgočasna štorija o teroristki (Najwa Nimri), ki ne bo nikoli postala Nikita. Najwa Nimri je teroristka, ki že na prvi misiji jajca pozabi doma in v navalu panike ustreli svojega partnerja. Potem se skriva pred šefi, obrača svojega delodajalca, na hitro povalja ljubimca in pozabi na smisel življenja. Nekaj podobnega kot film, ki pozabi na gledalce.

Ocena: 2/10

ANOTHER NINE AND A HALF WEEKS (zda 1997, r: Anne Goursaud, i: Mickey Rourke, Angie Everhart, Agathe de la Fontaine, Steven Berkoff, Dougray Scott) Grozljivo slabo nadaljevanje erotične klasike. Mickey Rourke jo mahne v Paris, da bi poiskal svojo Kim Basinger, ki je medtem že umrla, zato si najde nadomestek v Angie Everhart, ki pa nima pojma, kdo je Mickey Rourke. Neumno, nepotrebno, žaljivo, dolgočasno in razvlečeno nadaljevanje, ki bi se ga sramoval celo Zalman King, oče Divje orhideje, kjer je Basingerjevo hotela nadomestiti Carre Otis.

Ocena: 1/10

EL AMOR PERJUDICA SERIAMENTE LA SALUD (španija 1996, r: Manuel Gomez Pereira, i: Penelope Cruz, Ana Belen, Juanjo Puigcorbe, Gabino Diego, Aitana Sanchez-Gijon) Ko je Harry srečal Sally po špansko. Diana (najprej Penelope Cruz, potem Ana Belen) in Santi (najprej Gabino Diego, potem Juanjo Puigcorbe). Moški in ženska, dve sorodni duši, ki jima ljubezen obrača hrbet. Združi ju John Lennon, nagaja jima usoda, ker ne živita v Ameriki pa imata čas za vse napake, za vse neumne odločitve, napačne poroke in nepotrebne besede. Simpatično, malce predolgo, dovolj romantično in premalo zabavno. Na kratko, ko je umrl John Lennon, je umrla ljubezen.

Ocena: 6/10

MAY (zda 2002, r: Lucky McKee, i: Angela Bettis, Jeremy Sisto, Anna Faris, James Duval) Dobrodošli v bizarni svet najstnice May Canady (Angela Bettis), ki iz svojih najboljših prijateljev izdeluje hišno lutko. Mlajša sestrica doktorja Frankensteina? Zakaj pa ne. Hčerka znamenitega serijskega morilca Eda Geina, ki je zbiral človeške kože? Lahko. Še ena nora najstnica, ki ne najde smisla življenja? Tako je, le da gre tokrat do konca in si privošči svojo privatno zabavo, svoj poslednji krvavi žur, kjer iz telesnih delov najboljših prijateljev in prijateljic sešije lutko, svojega idealnega ljubimca, ki mu manjkajo le še očke. Kdo je darovalec? Ona sama. Vrhunska mešanica črnega humorja in grozljivke, mojstrovina iz najbolj skritega predalčka in film, ki bi ga moral gledati tudi Woody Allen.

Ocena: 9/10

THE WILD THORNBERRYS MOVIE (zda 2002, r: Cathy Malkasian&Jeff McGrath, i: Lacey Chabert, Tom Kane, Tim Curry, Lynn Redgrave, Danielle Harris, Flea, Alfre Woodard) Družina Thornberry je končno dobila celovečerni film. Dobrodošli v Afriko, kjer živi družina Thornberry, ki je luč sveta prvič ugledala leta 1998 kot ena izmed številnih risank Nickelodeona. Oče, mama, stara mama, dedek, starejša hčerka, posvojenec in mlajša hčerkica Eliza, čisto pravi doktor Dolittle, ki kot za šalo komunicira z živalmi, med katerimi prednjači pavijan Darwin. Miniaturni Tarzan, ki se poda v boj za ugrabljenega hijeninega mladička, na hitro odpotuje v London, se vrne nazaj, izgubi svojo nadnaravno moč, požre živce svoji sestri in razkrije peklenski plan poboja tisočerih slonov. Vseskozi dinamično, zabavno, akcijsko, poučno in kljub temu premajhno za celovečerno risanko, za veliki debi družine Thornberrys. Na kratko, premeteno obračanje Tarzanovih klišejev.

Ocena: 7/10

DEAD HEAT (zda 2002, r: Mark Malone, i: Keifer Sutherland, Anthony LaPaglia, Radha Mitchell, Lothaire Bluteau, Daniel Benzali) Preveč povprečna zgodbica o bratih (Kiefer Sutherland, Anthony LaPaglia), ki ukradeta konja, požreta živce lokalnemu mafijcu (Daniel Benzali), vse prihranke stavita na zmago in na koncu padeta na led. Premajhen proračun, slaba režija, nezanimivi dialogi, površen scenarij in dva igralca, ki bi zaslužila veliko boljši film.

Ocena: 3/10

WHERE THE MONEY IS (zda 2000, r: Marek Kanievska, i: Paul Newman, Linda Fiorentino, Dermot Mulroney) Petinsedemdesetletni Paul Newman kot za šalo zapelje veliko mlajšo Lindo Fiorentino, ki začne z njim ropati banke. Dobri stari Paul Newman je Henry Manning, legendarni bančni ropar, ostareli Butch Cassidy, upokojeni Henry Gondorff, ki zaigra infarkt in se skrije v dom za ostarele, kjer ga prebudi mlada medicinska sestra Carol MacKay (Linda Fiorentino), sicer nezadovoljna ženka dolgočasnega Dermota Mulroneyja. Pedofilsko? Ne, marveč kul, saj zna Paul za razliko od Seana Conneryja, ki je v filmu Entrapment božal Catherine Zeta Jones, zadevo izpeljati veliko bolj galantno in prav nič narcistično. »Ti ne nerodno, da plešeš s svojim pra pra pra dedkom,« ji pravi stari maček, ki ga celo uro in pol muči le slab scenarij.

Ocena: 6/10

BELOW (zda 2002, r: David Twohy, i: Matthew Davis, Olivia Williams, Holt McCallany, Bruce Greenwood, Dexter Fletcher) Duhovi napadejo ameriško podmornico. Neverjetno dolgočasna, premalo zanimiva in zamorjena podvodna grozljivka, ki ne bi prepričala niti meduz, kaj šele gledalcev, ki so do leta 2002 videli vsaj tisoč veliko boljših filmov.

Ocena: 1/10

PRESSURE (zda 2002, r: David Gale, i: Kerr Smith, Lochlyn Munro, Angela Featherstone, Michelle Harrison, Donnelly Rhodes) Nič hudega sluteča mladeniča se ob napačnem času znajdeta na napačnem kraju in se zapleteta v sila nevarno igro lokalnega šerifa in njegovega malo manj bistrega sina. Dva prijatelja, bar, v katerem se zabavajo navijačice, umazana igra šerifovega sina in njegove punce, ki ropata nič hudega sluteče izletnike, nesrečen splet okoliščin, kjer se ta isti šerifov sin ustreli v mednožje in krivdo seveda pripiše prijateljema, jezni šerif, ki začne pregon, FBI agenti, tiralica, mediji, nevarni gozdar, njegove železne pasti in čedalje manj možnosti za rešitev. Sprva zanimivo, gledljivo in napeto, potem pa klišejsko, razvlečeno in premalo atraktivno. Škoda.

Ocena: 4/10

GUN SHY (zda 2000, r: Eric Blakeney, i: Liam Neeson, Oliver Platt, Sandra Bullock, Jose Zuniga, Richard Schiff) Tajni agent Liam Neeson stopi na prste mafiji, konča pri psihiatru in se zaljubi v medicinsko sestro Sandro Bullock. Dolgočasno, nezanimivo, razvlečeno, amatersko, porazno, bedno, mizerno, klišejsko in skrajno bedasto. Sramota za Liama Neesona in Sandro Bullock, ki je film tudi producirala. Kot klistir, ki se nikoli ne konča.

Ocena: 1/10

GEI BA BA DE XIN a.k.a. THE ENFORCER (hong kong 1995, r: Corey Yuen, i: Jet Li, Anita Mui, Miu Tse, Rongguang Yu) Tajni agent Jet Li s pomočjo svojega še ne najstniškega sinka obračuna z nevarno kriminalno združbo. »Zmajev dih,« svojega sinka uči očka Jet Li, ko ga vsako jutro po umivanju zob grobo tunka v hladno vodo. »Zakaj morata to početi,« vpraša zaskrbljena mamica, ki jo malce kasneje pobere astma. »Zato, ker nikoli ne veš, kdaj mu bo prišlo prav,« razloži skrbni oče. In ko se čez nekaj časa znajdeta v krempljih nasilnega mafijca, njegova razlaga dobi še praktični pomen. Ko sinka priveže na vrv in ga kot žogo meče v nasprotnike, ki padajo kot za stavo, pa se začne pravljica, torej balet, katerega brez posebnih efektov zmore samo Jet Li.

Ocena: 7/10

SHARK ATTACK 3: MEGALODON (zda 2002, r: David Worth, i: John Barrowman, Jenny McShane, Ryan Cutrona) Orjaški, prehistorični in dinozavrski morski pes napada nič hudega sluteče dopustnike. Shark Attack 3, sicer drugo nadaljevanje tretjerazredne pasje sage, ki se šlepa na večno slavo Spielbergovega Žrela, izgleda tako, kot da bi v vodo vrgli dva gumijasta dobermana, jima razložili, da morata igrati morskega psa, lajati kot dve upokojeni dogi in se delati, kot da osebno poznata tiranozavra reksa. Pa vendar, gigantski orjak, sicer lačna mamica, ki ji ubijejo malce manjšega sinčka, kljub temu igra bolje od ostalih igralcev, neumne skupine ljudi, ki se poda na lov in se dela, kot da zasleduje morskega konjička.

Ocena: 1/10

GANG RELATED (zda 1997, r: Jim Kouf, i: James Belushi, Tupac Shakur, Lela Rochon, Dennis Quaid, James Earl Jones, Gary Cole, David Paymer, Wendy Crewson, Kool Moe Dee) Poslednji film notoričnega raperja Tupaca Shakurja. Sprva zanimiva, nato preveč povprečna in klišejska štorija o policistih (James Belushi, Tupac Shakur), ki na lastno pest pobijata preprodajalce mamil in med njihovimi tekmeci iščeta grešne kozle. Ko počita tajnega agenta pod krinko, se stvar seveda zaplete. Ko hočeta krivdo pripisati bivšemu kirurgu (Dennis Quaid), ki je zaradi ženine smrti šel med klošarje, pa jima na prste stopi prefrigani tožilec James Earl Jones.

Ocena: 4/10

SHADOW OF THE VAMPIRE (zda 2000, r: E. Elias Merhige, i: John Malkovich, Willem Dafoe, Cary Elwes, Udo Kier, Eddie Izzard, Catherine McCormack, John Aden Gillet) Kako je F. W. Murnau posnel svojega Nosferatuja. Vaše prababice se zagotovo spomnijo mojstrovine Nosferatu, ki jo je na začetku dvajsetih posnel F. W. Murnau (John Malkovich), saj je v glavno vlogo vtaknil srhljivega Maxa Schrecka (Willem Dafoe), igralca, ki mu vampirja ni bilo potrebno igrati. No ja, tako vsaj trdi režiser E. Elias Merhige, ki je pač prepričan, da je bil Schreck tudi dejansko vampir, torej igralec, kateri se je v svoj lik vživel tudi z zobmi. Neumna fikcija, ki si je Murnau nikakor ne zasluži? Hm, zanimivo vprašanje, ki ga je sredi tridesetih v grob za vedno odnesel ravno Max Schreck. Ali kot pravi John Malkovich: »Tistega, kar ni na kameri, ni.«

Ocena: 6/10

INSPECTOR GADGET 2 (zda 2003, r: Alex Zamm, i: French Stewart, Elaine Hendrix, Tony Martin, Caitlin Wachs, Mark Mitchell, Sigrid Thornton, D. L. Hughley) Samo za dojenčke. Inšpektor Gadget, ki smo ga leta 1999 gledali v kinu, je bil kot nalašč za osnovnošolce, Inšpektor Gadget 2, ki so ga vrgli kar na video, pa bo najbolj všeč malčkom, ki še vedno pijejo mamino mleko. Matthewa Brodericka je zamenjal French Stewart, zvezda serije Tretji kamen od sonca, ki ves čas po nepotrebnem plonka pokojnega igralca Jima Varneyja, družbo pa mu dela Elaine Hendrix, tehnično dovršena robotka G2, ki mu vzame službo. Ker domišljija avtorjev seveda ni segla daleč, se naš Gadget znova bori proti staremu sovražniku Clawu (Ruperta Everetta je zamenjal Tony Martin). Ker so njegove naprave tako zelo simpatične, pa mu bomo pogledali skozi prste in rekli: »Go Go Gadget.«

Ocena: 3/10

MIMIC 2 (zda 2001, r: Jean de Segonzac, i: Alix Koromzay, Will Estes, Gaven E. Lucas, Jon Polito) Hrošči, ki jih rajca švic. Mimic 2 je kot Mimic, le da je Miro Sorvino zamenjala neznana Alix Koromzay in da se nam hrošči zidjo še malce bolj dolgočasni. Še posebej, ko zrastejo in se spremenijo v človeške kopije.

Ocena: 3/10

SHREDDER (zda 2002, grozljivka, r: Greg Huson, i: Scott Weinger, Brad Hawkins, Lindsey McKeon, Juleah Weikel, Holly Towne) Smrt bordarjem, svoboda smučarjem. Oslovska, tretjerazredna in bedasta smet, kjer neznanec pobija nič hudega sluteče bordarje.

Ocena: 1/10

STARDOM (kanada&francija 2000, r: Denys Arcand, i: Jessica Pare, Dan Aykroyd, Frank Langella, Charles Berling) Biografija fiktivne manekenke Tine Menzhal (Jessica Pare). Tina Menzhal, bivša drsalka, ki se čez noč spremeni v super uspešno manekenko in absolutno zvezdo, ki kot za šalo obrača največje poslovneže in politike. Cindy, Naomi, Linda, Kate in Christy v enem paketu, ravno prav ostre, komične in satirične bodice. Ter film, ki bi ga morale videti čisto vse manekenke. Še posebej tiste, ki jim bije zadnja ura.

Ocena: 7/10

YOU CAN COUNT ON ME (zda 2000, r: Kenneth Lonergan, i: Laura Linney, Mark Ruffalo, Matthew Broderick, Rory Culkin, Jon Tenney, Gaby Hoffman) Prepočasna in predolga moralka o materi samohranilki (Laura Linney), njenem nestanovitnem bratu (Mark Ruffalo), sinčku (Rory Culkin) in šefu (Matthew Broderick), s katerim se zaplete v intimno razmerje. Socialno komična drama, ki pozabi na dinamiko, in film, ki je prepričan, da sta Mark Ruffalo in Laura Linney Dustin Hoffman in Meryl Streep.

Ocena: 3/10

ZIGZAG (zda 2002,  r: David S. Goyer, i: Sam Jones III, John Leguizamo, Oliver Platt, Natasha Lyonne, Luke Gross, Wesley Snipes) Rain Man. Dolgočasna štorija o petnajstletnem avtistu Zigzagu (Sam Jones III), njegovem nasilnem in venomer pijanem očetu (Wesley Snipes), najboljšem prijatelju (John Leguizamo), ki faše raka na prostati, simpatični mladenki (Natasha Lyonne) in šefu (Oliver Platt), ki v sefu skriva zajetno vsoto denarja.

Ocena: 3/10

RITUAL (zda 2001, r: Avi Nesher, i: Jennifer Grey, Craig Sheffer, Daniel Lapaine, Kristen Wilson, Tim Curry, Ron Taylor) Jennifer Grey pleše z zombiji. Leta 1943 je Jacques Tourneur posnel srhljivko I Walked With a Zombie, kjer je Frances Dee na Karibih zdravila zakleto žensko. Sedaj nekaj podobnega na Jamajki počne Jennifer Grey, davno pozabljena zvezda Umazanega plesa, le da se na koncu še sama okuži z nevarnim vudu virusom in spregleda dvojno igro domorodke Kristen Wilson. Povprečna grozljivka, ki jo reši le finalna sekvenca, kjer policijski inšpektor vendarle dobi svojo nevesto.

Ocena: 3/10

THE STICKUP (zda 2001, r: Rowdy Herrington, i: James Spader, Leslie Stefanson, David Keith, John Livingston) Premrtva in čisto nič napeta kriminalka, kjer policista Jamesa Spaderja po krivem osumijo ropa banke.

Ocena: 2/10

MALIBU’S MOST WANTED (zda 2003, r: John Whitesell, i: Jamie Kennedy, Taye Diggs, Anthony Anderson, Ryan O’Neal, Regina Hall, Blair Underwood, Bo Derek, Jeffrey Tambor, Snoop Dogg) Jamie Kennedy hoče postati najboljši raper vseh časov. To je on, Brad Gluckman, za prijatelje B-Rad, razvajeni senatorjev (Ryan O’Neal) sinko, ki je prepričan, da se je rodil z napačno barvo kože. Eminemov sestrič, ki se obnaša kot Vanilla Ice, in Vanilla Ice, ki bi rad postal Snoop Dogg. Ko preseže vse meje dobrega okusa, njegov očka najame dva profesionalna igralca (Taye Diggs, Anthony Anderson), ki inscenirata njegovo ugrabitev, mu grozita s smrtjo, pokažeta življenje v getu in se lotita naloge, da bi ga spremenila v čisto navadnega belega mulca, ki bo nehal poslušati rap glasbo. Na trenutke zelo učinkovita parodija hip hop kulture, ki nam pojasni, da so tudi črnci že zdavnaj postali belci. Vseskozi simpatična in tekoče narejena zgodbica, ki se ponorčuje iz Eminema. In film, ki mu seveda zmanjka inovativnosti, se pravi vsega tistega, kar je premogla satirična komedija CB4, katero so na isto temo naredili kar črnci sami. Povedano drugače, hip hop naj ostane črncem, Malibu pa belcem. Kaj počne Bo Derek? Čisto nič.

Ocena: 6/10

OSMOSIS JONES (zda 2001, r: Bobby&Peter Farrelly, i: Bill Murray, Chris Rock, Laurence Fishburne, Elena Franklin, Molly Shannon, Chris Elliott, David Hyde Pierce, Ron Howard, William Shatner, Kid Rock) Ne preveč posrečena mešanica igranega in risanega filma, ki nas popelje v človeški organizem, kjer se je pravkar začela vojna med virusi in levkociti. To je on, Osmosis Jones (Chris Rock), pogumni, svojeglavi in frajerski levkocit, bela krvnička s črnim srcem, ki se spopade s smrtonosnim in skrajno zlobnim virusom, ki je napadel nič hudega slutečega Billa Murrayja. Woody Allen nam je pokazal kaj se dogaja, ko seksamo, brata Farrelly pa sta šla korak dlje in se lotila bolezni. Okej, toda kaj, ko jima je zmanjkalo idej, ostrine in zares dobrega humorja. Kljub temu pa smo dobili nadvse originalen, svojevrsten, moderen in sila poseben risani izlet v človeški organizem, ki ne bo nikoli več izgledal tako kot so nam lagali v šoli.

Ocena: 6/10

THE LAST DAYS OF FRANKIE THE FLY (zda 1997, r: Peter Markle, i: Dennis Hopper, Kiefer Sutherland, Michael Madsen, Daryl Hannah, Dayton Callie) Poslednji dnevi Dennisa Hopperja. Dennis Hopper je Frankie the Fly, ostareli pobalin brez smisla življenja, ki hoče posneti film, se osvoboditi tiranije lokalnega mafijca (Michael Madsen), pomagati cipi in porno zvezdi Daryl Hannah ter na svojo stran dobiti kvazi režiserja Kieferja Sutherlanda. Slabe igralske predstave, preveč povprečna zgodba, dolgočasna atmosfera in stavek, da je nek tip vsak četrtek pridno jedel čokolado iz riti Daryl Hannah.

Ocena: 3/10

FONG SAI YUK (hong kong 1993, r: Corey Yuen, i: Jet Li, Kong Chu, Michelle Reis, Lung Chan, Adam Cheng, Sibelle Hu, Josephine Siao) Jet Li kot Jackie Chan. Presenetljivo učinkovita mešanica komedije in srednjeveške borilne akcije, kjer Jet Li, za prijatelje mladenič Fong Sai Yuk, rešuje čast svojega očeta (Kong Chu), se medtem zaljubi v dekle iz nasprotnega tabora, posluša mamine (Josephine Siao) nasvete in se bori za ohranitev družinskih papirjev, ki bi jih radi v roke dobili zlobneži iz drugega okraja. Prizori Lijevega pretepanja so klasika.

Ocena: 7/10

ACID HOUSE (anglija 1998, r: Paul Mcguigan, i: Stephen McCole, Maurice Roeves, Garry Sweeney, Kevin McKidd, Michelle Gomez, Tam Dean Burn, Ewen Bremmer, Martin Clunes, Jemma Redgrave) Tri provokativno perverzne, sila zabavne, eksplicitne in skrajno nenavadne zgodbice divjega omnibusa, ki se požvižga na moralo in družbene norme. The Granton Star Cause, štorija o mladeniču, ki izgubi službo, dekle in mesto v nogometni reprezentanci. Ko ga čez prag vržeta še starša, ga obišče Bog in ga spremeni v navadno hišno muho. Maščevanje se prične. Analni seks z umetnim penisom, ki ga faše ostareli možakar, kateremu partnerka obljublja še skrajno bolne spolne prakse. A Soft Touch, zgodbica o mladem atiju, ki ga žena nenehno vara s sosedom. Ko babnica pride k sebi, je že prepozno, saj jo ljubimec vrže iz hiše, mož pa ubere drugo pot. Acid House, tretja in najbolj nora zgodba o mamilašu in dojenčku, ki zamenjata osebnosti. Prvi samo leži, se reži in joka. Drugi pa komaj čaka, da bo lahko znova pil mamino mleko. Omnibus, ki se mu lahko po robu postavita samo Dušan Makavejev in Peter Greenaway, torej celovečerca Sweet Movie in The Baby of Macon ter seveda češka mojstrovina Spiklenci Slasti.

Ocena: 8/10

SERPENT’S LAIR (zda 1995, r: Jeffrey Reiner, i: Jeff Fahey, Lisa B, Heather Medway, Anthony Palermo) O moškem, ki ga je ljubica poskušala umoriti s seksom. Lisa B je sukub, v žensko spremenjeni demon, ki se preživlja z moškimi orgazmi. Svojo žrtev najprej očara, ji skuha nepozabno večerjo in se je loti s počasnim zapeljevanjem. Ko moški otrdi, pa se prične seksualni ples, ki traja, traja, traja in traja. Za zajtrk, kosilo, večerjo in za vsaj pet malic. Od jutra do večera. Dvanajst ur podnevi, dvanajst ponoči. In moški, v našem primeru nesrečni Jeff  Fahey, najprej uživa, se predaja užitkom in raznim pizdarijam, nato pa počasi usiha ter ugaša. Do nesrečnega konca, ko mu temnolasa sukubinja pocuza zadnjo kapljo energije. Neumno, dolgočasno, bedasto in prav nič erotično.

Ocena: 3/10

CHASING PAPI (zda 2003, r: Linda Mendoza, i. Roselyn Sanchez, Sofia Vergara, Jaci Velasquez, Eduardo Verstegui, Lisa Vidal) Tri  latino frendice ugotovijo, da jih že nekaj časa onegavi isti tip. Preveč navadna, premalo zabavna, klišejska in nezanimiva zgodbica, ki je pomenila začetek kariere danes izjemno popularne Sofie Vergara.

Ocena: 3/10

DIVINE SECRETS OF YA YA SISTERHOOD (zda 2002, r: Callie Khouri, i: Sandra Bullock, Ashley Judd, Ellen Burstyn, James Garner, Maggie Smith, Shirley Knight, Angus Macfadyen, Cherry Jones, Fionnula Flanagan, Ron Eldard) Dolgočasna, predolga in prevečkrat videna družinska štorija, ki jo premalo dinamično režira scenaristka filma Thelma & Louise. Sandra Bullock in Ellen Burstyn. Hči in mati (v mladih letih jo igra Ashley Judd). Najboljši prijateljici in najhujši sovražnici. Spomini iz preteklosti, živčni zlomi, družinske prijateljice (Maggie Smith, Fionnula Flanagan, Shirley Knight), umirjeni očka James Garner in skrivnostna knjiga, v kateri so zapisana pravila ženske bratovščine Ya Ya. Samo za ženske, ki so izgubile sedanjost.

Ocena: 3/10

A’LAFOLIE (francija 1994, r: Diane Kurys, i: Anne Parillaud, Beatrice Dalle, Patrick Aurignac) Single White Female. A’Lafolie, zgodba o sestrah, ki se stepeta za čednega mladeniča, ni nič drugega kot slaba francoska inačica odličnega trilerja Single White Female, kjer je Anne Parillaud Bridget Fonda, Beatrice Dalle pa Jennifer Jason Leigh, se pravi nesramna psihopatka, ki zakoraka v njen dom in ji uniči lagodno življenje.

Ocena: 3/10

FREEWAY (zda 1996, r: Matthew Bright, i: Reese Witherspoon, Kiefer Sutherland, Dan Hedaya, Brooke Shields, Amanda Plummer, Brittany Murphy, Bokeem Woodbine, Conchata Ferrell) Morbidna, satirična, vseskozi črnohumorna in divja parafraza znamenite Grimmove Rdeče kapice, ki se na žalost zelo hitro spremeni v bedasto in za lase privlečeno oslarijo. Reese Witherspoon je Rdeča kapica, mlada, naivna, nevrotična, lolitasta in skrajno nesrečna deklina, ki jo mahne na obisk k svoji babici. Njena mama (Amanda Plummer) je prostitutka, očim jo zlorablja, socialna služba pa nima prave rešitve. Med potjo sreča otroškega psihiatra Kieferja Sutherlanda, zlobnega, nekrofilističnega in pohotnega volka, ki jo hoče umoriti. Ko ga za kazen petkrat ustreli v glavo in hrbet, da se spremeni v živo spako, ki kaka in lula v vrečko, pa jo policija vtakne v ječo, kjer naleti na zafiksano lezbijko Brittany Murphy. Brata Grimm se obračata v grobu, izvrstna Reese Witherspoon je vse prej kot Blondinka s Harvarda, Brittany Murphy igra kot Meryl Streep, Kiefer Sutherland pa nima pojma kako bi bil psihopatski psihiater.

Ocena: 3/10

CRIME SPREE (zda/francija 2003, r: Brad Mirman, i: Gerard Depardieu, Harvey Keitel, Johnny Hallyday, Renaud, Said Taghmaoui, Stephane Freiss, Shawn Lawrence, Abe Vigoda, Joanne Kelly) Ravno prav zabavna, štorasta in frajerska inačica Tarantinove klasike Reservoir Dogs. Daniel (Gerard Depardieu), Marcel (Johnny Hallyday), Zero (Renaud), Sami (Said Taghmaoui) in Julien (Stephane Freiss). Pet Francozov, pavlihastih in kljub temu nevarnih žabarjev, ki jo mahnejo v Chicago na rutinski rop ogrlice in se po nesreči zapletejo z lokalnim mafijcem Zammetijem (Harvey Keitel), ki kani umoriti svojega ostarelega botra Giancarla (mitski Abe Vigoda iz Botra). Vseskozi zabavno, dinamično, divje in ostro. Čisti Tarantino torej.

Ocena: 7/10

THICKER THAN WATER (zda 1999, r: Richard Cummings, Jr. i: Mack 10, Fat Joe, Ice Cube, Big Pun, B-Real, Mc Eiht, WC, Kidada Jones, Summer Simmons, Krayzie Bone, Layzie Bone) Kako sta se raperja Mack 10 in Fat Joe iz uličnih kriminalcev spremenila v super uspešna glasbenika. Thicker Than Water, sicer zelo povprečna in klišejska črnska geto štorija, premore več raperjev kot BET Awards, več kletvic kot gangsta rap album in več trupel kot črnski geto po tednu drive byja. Poziv k miru in opozorilo na nepotrebno smrt TuPaca in Biggyja.

Ocena: 3/10

SIMPATICO (zda 1999, r: Matthew Warchus, i: Jeff Bridges, Nick Nolte, Sharon Stone, Albert Finney, Catherine Keener, Shawn Hatosy, Kimberly Williams, Liam Waite) Nič kaj simpatično. Kaj se zgodi, ko te napade temna preteklost, kjer si na skrajno umazan način prišel do svojega cilja? Kaj se zgodi, ko te razžrejo občutki krivde in resnica, ki si jo dvajset let tlačil globoko v sebi? In seveda, kaj se zgodi, ko ugotoviš, da si končno našel pravi smisel življenja? Zgodi se Simpatico, dolgočasna drama Sama Sheparda, kjer sta Jeff Bridges, sedaj uspešni in bogati preprodajalec konj, in Nick Nolte, kvazi privatni detektiv brez ficka v žepu, pred davnimi leti okoli prinesla Alberta Finneyja, direktorja komisije za korupcijo pri konjskih dirkah, in ga fotografirala med sila grobim seksom s Kimberly Wiliams, sicer takratno Nolteovo punco in sedanjo Bridgesovo ženo (Sharon Stone). Vest najprej zapeče Nicka Nolteja, nato pa še Jeffa Bridgesa, ki se skesano umakne s položaja, zapusti ženo in zaživi zdravo, sveže in iskreno življenje. Nepotrebno, preveč filozofsko, razvlečeno, neumno in Sharon Stone, ki lastnoročno ustreli Simpatica, vrhunskega konja brez redbulla v jajcih. Da bi zaradi preteklosti, kjer si uničil človeka, ki je bil dejansko baraba, pustil svoje bogastvo in Sharon Stone? Dajte no, saj ne živimo v komunizmu.

Ocena: 3/10

ANGEL OF DESIRE a.k.a. CRIMINAL PASSION (zda 1994, r: Donna Deitch, i: Joan Severance, Anthony John Denison, Wolfgang Bodison, Henry Darrow, John Allen Nelson) Detektivka Joan Severance se vname za glavnega osumljenca v seriji brutalnih umorov, kjer ženske končajo s porezanim obrazom. Rutinska in z erotiko nafilana televizijska zgodbica, namenjena zgolj najbolj gorečim oboževalcem Joan Severance.

Ocena: 3/10

CAREFUL (kanada 1992, r: Guy Maddin, i: Gosia Dobrowolska, Kyle McCulloch, Sarah Neville, Paul Cox, Jack Cox, Jackie Burroughs) Postmodernistično sranje, ki bi mu nasedel samo David Lynch. Moribidna incestuidna zgodba o sinu, ki ga vzburja lastna mati. Zakotna zimska vasica, ki jo venomer napadajo nevarni snežni plazovi. Retardirani možakar, ki se na podstrešju pogovarja s svojim umrlim očetom. Stenska ura s kukavico. Krave, ki so jim izrezali glasilke, da bi mukale čisto potiho in s tem preprečile plaz. Skrajno nenavadna atmosfera nemih filmov. Barve, ki bi jih bil vesel Salvatdor Dali. Grof, ki izgubi življenje v dvoboju s sinom ženske, s katero se je nameraval poročiti. Nesrečni sin, ki si zaradi občutka krivde, kjer je med spanjem poljubljal in otipaval lastno mater, odseka prste in zažge usta. Vsekakor originalno, domiselno in posebno, posneto v maniri Lynchevega Eraserheada, kar pa seveda ni dovolj za zares dober film in tisto pravo katarzično razodetje, ki nam ga je dal prav Eraserhead.

Ocena: 3/10

HARD RUN (zda 1995, r: Lev L. Spiro, i: Maria Ford, Emile Lavisetti, Kevin Contreras, Nikki Fritz, Bob MacFarland, Kevin Walker) Presenetljivo dober televizijski triler. Dva nepridiprava oropata nočni klub, postrelita skoraj vse goste in zaposleno ekipo ter jo s štirimi talci mahneta v hribe, kjer se jim pokvari letalo. Vseskozi dinamično, navihano, napeto, prepričljivo in začuda tudi čisto solidno odigrano. Film, ki reši čast direktno za video posnetih celovečercev.

Ocena: 7/10

HURLYBURLY (zda 1998, r: Anthony Drazan, i: Sean Penn, Kevin Spacey, Robin Wright Penn, Chazz Palminteri, Garry Shandling, Anna Paquin, Meg Ryan) Vrhunska mešanica monologov, dialogov, filozofije, črnega humorja, sarkazma, cinizma, ironije, seksa in tragedije. Hurlyburly, sicer film, ki izgleda tako, kot da bi ga skupaj napisali Woody Allen, David Mamet in William Shakespeare, nas popelje v razkošen dom hollywoodskega agenta Seana Penna, kjer se pije, čveka, drogira, seksa, filozofira in išče smisel življenja. Ženske so le spolni objekti, kokain se snifa za zajtrk, kosilo in večerjo, ljubezen pa ostane le na filmskih platnih. Sean Penn, Kevin Spacey in Gary Shandling so filmski agenti, Chazz Palminteri je brezposelni igralec na robu samomora, Robin Wright Penn je punca Seana Penna, ki jo pali Kevin Spacey, Anna Paquin je najstnica, ki seksa s tistimi, ki ji dajo streho nad glavo, Meg Ryan pa je cipa, ki obvlada masturbacijo z baloni. En prostor, na tisoče besed, moralni maček in pogreb. Glengarry Glen Ross, ki ne potrebuje Ala Pacina, Smrt trgovskega potnika, ki preživi brez Dustina Hoffmana, in Woody Allen, ki se pač piše Mamet ter Shakespeare.

Ocena: 9/10

SCORCHED (zda 2002, r: Gavin Grazer, i: Woody Harrelson, Alicia Silverstone, John Cleese, Rachael Leigh Cook, David Krumholtz, Paul Constanzo, Marcus Thomas, Joshua Leonard, Ivan Sergei, Jeffrey Tambor) Izredno zabaven kolaž o delavcih banke, ki se na isti dan odločijo za premeten rop. Woody Harrleson je čudaški ljubitelj kuščarjev in rac, ki hoče ukrasti denar ošabnega milijonarja Johna Cleesea. Alicia Silverstone je razočarana bivša punca direktorja banke, ki si hoče nekaj denarja prisvojiti povsem zase. Paul Constanzo je bančni uslužbenec, ki na veliko željo prijatelja Davida Krumholtza čez vikend pobaše lepo vsoto denarja in jo mahne v Las Vegas. Rachael Leigh Cook pa je motoristka, ki svojega melanholičnega fanta nenehno spodbuja, da bi si našel novo službo. Pestra paleta likov, več različnih zgodbic, ena banka, podivjani psiček in en sam film, ki ga spretno vodi režiser Gavin Grazer. Šund za nedeljsko popoldne in dokaz, da se da še enkrat posneti Magnolio in Kratke zgodbe, če jima seveda vzameš dramo in dodaš zvrhan koš sproščujoče zabave.

Ocena: 7/10

THE ANARCHIST COOKBOOK (zda 2002, r: Jordan Susman, i: Devon Gummersall, Dylan Bruno, Katharine Towne, Steve Van Wormer, Johnny Whithworth, Gina Philips, John Savage) O skupini nadebudnih mladcev, ki so hoteli spremeniti svet. Po svoje zanimiv, na trenutke smešen, malce dolgočasen in vseskozi satiričen filmček o skupini mladeničev, ki se gredo anarhiste, torej marginalce, kateri ne priznavajo nobene avtoritete in ves dan sanjajo o trenutku, ko bi se začela  Zemlja vrteti v njihovi smeri. Ko jim zakuha, pozabijo na mejo in začnejo s fašizmom in rasizmom. Ko ne najdejo smisla življenja, pa ugotovijo, da družbene norme sploh niso tako zelo slaba zadeva. In seveda, če boste sredi Teksasa izvajali kunilingus, vas bodo aretirali.

Ocena: 6/10

THE REAL CANCUN (zda 2003, r: Rick De Oliviera, i: Benjamin Fletcher, Nicole Frilot, Roxanne Frilot, Marquita Marshall, Laura Ramsey, Brittany Brown Heart, David Ingber, Matthew Slenske, Alan Taylor, Heidi Vance, Jeremy Jazwinski, Amber Madison, Jorell Washington, Casey Weeks, Sarah Wilkins, Paul Malbry, Snoop Dogg) Spring Break 2003. Sonce, voda, zrak, svoboda. Žur do jutranjih ur. Ves teden, celih sedem dni. Tekila, seks, ples, dobra glasba in zabava. Punce, fantje, smetana in razuzdane igrice. Spring Break 2003, največji ameriški obmorski žur, kjer seksajo tudi devičniki. Čaga tisočletja, kjer za glasbo poskrbi celo Snoop Dogg. Dokumentarec leta, The Real World in Skrita kamera v enem, ter dokaz, da se znajo ameriški najstniki zabavati najbolje na svetu. Prav je tako. So vsaj pozabil na svojega neumnega predsednika.

Ocena: 8/10

EXIT IN RED (zda 1996, r: Yurek Bogayevicz, i: Mickey Rourke, Annabel Schofield, Anthony Michael Hall, Carre Otis) Bedarija, kjer psihiater Mickey Rourke seksa s svojo pacientko Annabel Schofield  in svojo odvetnico Carre Otis. Mickey Rourke je psihiater, ki se zaradi suma umora ene izmed svojih pacientk umakne na Florido, da bi začel mirno življenje. Okej, toda zakaj potem še vedno opravlja svoje delo, zakaj se znova zaplete s poročeno žensko in zakaj ga spet osumijo za nov umor? Zato, ker je bedak, sredi devetdesetih propadli in pozabljeni igralec, za katerim tu in tam joka samo še Carre Otis, njegova Divja orhideja.

Ocena: 1/10

DELIVER US FROM EVA (zda 2002, r: Garry Hardwick, i: LL Cool J, Gabrielle Union, Duane Martin, Essence Atkins, Rabinne Lee, Meagan Good) LL Cool J zmeša glavo Gabrielle Union, ki spravlja ob živce fante svojih treh sester. Gabrielle Union je Eva, tečna in preresna damica, ki jo poslušajo vse tri sestre, ki jo sovražijo vsi trije njihovi partnerji. Misija nemogoče se prične, LL pokasira pet tisoč dolarjev, naša Eva pa kmalu dobi nasmeh na usta. Klišeji letajo iz desne proti levi in iz leve proti desni, LL Cool J pa se prvič v življenju podpiše s svojim pravim imenom James Todd Smith. Ga bomo zaradi tega vzeli resno? Eh, dajte no.

Ocena: 3/10

THE VIRGIN SUICIDES (zda 2000, r: Sofia Coppola, i: Kirsten Dunst, James Woods, Kathleen Turner, Josh Hartnett, Hanna Hall, A. J. Cook, Danny DeVito, Chelse Swain, Leslie Hayman, Michael Pare, Hayden Christensen, Scott Glenn, Giovanni Ribisi) Soliden režijski debi ženske, ki je uničila tretjega Botra. Sofia Coppola, hčerka zloglasnega Francisa Forda Coppole, režiserja vseh treh Botrov, je v novo tisočletje zakorakala z ekranizacijo romana Jeffreyja Eugenidesa, zgodbe o petih svetlolasih in skrajno pridnih sestrah Lisbon, ki jim bolj kot fantje dišijo samomori. Lux (Kirsten Dunst), Cecilia (Hanna Hall), Bonnie (Chelse Swain), Mary (A. J. Cook) in Therese (Leslie Hayman). Pet angelčkov vzornega zakonskega para Lisbon (James Woods, Kathleen Turner), pet ubogljivih devic, kjer prva pade najmlajša Cecilia, ki si najprej prereže žile in se potem vrže še na špičasto ograjo. Po njeni smrti dekleta sicer zaživijo tako kot je treba, saj jih starša spustita celo na maturantski ples. Ko Lux prekrši dogovorjeno uro in se na šolskem igrišču povalja s Joshom Hartnettom, pa sledijo ekstremni ukrepi, hausarest, zažiganje glasbenih plošč in izredno stroga vzgoja brez možnosti za spremembo. Lokalni mulci, med katerimi je tudi naš mladi Darth Vader Hayden Christensen, resda iščejo načine, da bi se približali sestricam, toda zapor je prestrog, možnosti za pobeg pa so enake Alcatrazu. The Virgin Suicides, mešanica subtilnega humorja, odraščanja, morbidnosti, prvih ljubezni in potlačenih čustev, teče natanko tako kot bi tekel film hčerke svetovno znanega očeta. Počasno, posebno in avtorsko. Torej tako, kot si je vedno želel ravno očka Francis.

Ocena: 6/10

PURGATORY (zda 1999, r: Uli Edel, i: Sam Shepard, Eric Roberts, Peter Stormare, Randy Quaid, Donnie Wahlberg, Brad Rowe, John David Souther, Amelia Heinle) Sranje, ki ga rešijo Jesse James, Billy the Kid, Doc Holliday in Wild Bill Hickock. Dobrodošli v Refuge, majhno idilično mesto na Divjem zahodu, kjer nihče ne nosi orožja, ne preklinja in se ne pretepa niti v salonih. Pozor, pozor, meščani sploh niso meščani, marveč davno umrli znameniti revolveraši, živi zombiji, ki jim je Bog pač naklonil poslednjo šanso za pokoro. In ko v mesto prijezdi zloglasna tolpa Erica Robertsa, se stvari obrnejo na glavo, saj Jesse, Billy, Doc in Wild Bill celih deset let ne smejo uporabljati orožja, ker jih v nasprotnem primeru čaka trpljenje v peklu. Tako kot sem rekel, sranje, ki ga rešijo legendarni revolveraši.

Ocena: 4/10

SOUS LE SABLE (francija 2000, r: Francois Ozon, i: Charlotte Rampling, Bruno Cremer, Jacques Nolot, Alexandra Stewart) O ženski, ki ni mogla preboleti smrti svojega moža. Sous Le Sable, sicer zatežena inačica uspešnice Ghost, nam predstavi žensko, šestinpetdesetletno Charlotte Rampling, ki ji na idiličnih počitnicah utone mož. Ker se nikakor ne more sprijazniti z njegovo smrtjo, je možakar še vedno prisoten v njenem življenju in to tako, da se doma ves čas pogovarja z njim, mu kupuje nove kravate, prijateljicam pripoveduje o tekočih zakonskih pogovorih in na svojem telesu med masturbacijo čuti celo njegove roke. Še več, ko si omisli novega moškega, ga vpraša za dovoljenje in potem temu istemu moškemu prizna, da je prvič v življenju prevarala svojega moža. Za potrpežljive gledalce, ki bodo znali ceniti tudi posebno igralsko predstavo Charlotte Rampling.

Ocena: 6/10

PIPE DREAM (zda 2001, r: John C. Walsh, i: Martin Donovan, Mary-Louise Parker, Rebecca Gayheart, Kevin Carroll, Peter Jacobson) Vodovodar Martin Donovan se izdaja za režiserja, da bi v posteljo dobil čimveč mladih starlet. Pipe Dream, sicer zgodba o tem, da je v filmskem svetu mogoče prav vse, teče malce prehladno, da bi se ob njej zares zabavali, kar je jasno, saj lažni filmarji snemajo zateženo nizkoproračunsko dramo, vodovodarja pa igra Martin Donovan, svetovni prvak melanholije, otožnih pogledov in hladnosti. Dodaten problem predstavljajo še klišeji mnogih podobnih filmov, kar pa v končni fazi ne moti preveč, saj Pipe Dream ves čas ohranja prefinjen občutek za dikcijo, dialoge in dramaturgijo ter ne izgubi stika z realnostjo, pa četudi se dogaja v fiktivnem svetu, kjer režiserji niso režiserji, marveč zakompleksani vodovodarji. Povedano drugače, če si vodovodar, prepogneš Mary Louise Parker, če si režiser pa Rebecco Gayheart.

Ocena: 6/10

 

2 komentarjev na “Hitra roba”

  1. hezz pravi:

    Kako dejansko vi gledate filme? Ste vedno 100% skoncentrirani, jih gledate s podnapisi ali brez, na DVD-ju ali računalniku… Ker vas imam v glavi dejansko kot enega super kritika :)

  2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

    Ko jih nalimam takole več skupaj, jih potegnem iz svojega arhiva, kar pomeni, da jih nisem gledal v zadnjem času, ampak so samevali na trdem disku in jih še nisem nikoli objavil na blogu.

    Drugače pa mešano, na računalniku, tvju, kinu, dvdju, s podnapis, brez podnapisov, skoncentiran pa seveda ne vedno enako, saj so eni filmi tako zanič in površni, da ni panike, če si vmes skuhaš kosilo :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !