Recenzije: Madagascar 3, Brave

21.11.2012 ob 18:18

MADAGASCAR 3: EUROPE’S MOST WANTED

Upal bi reči, da je tole najboljši Madagscar do zdaj, kar je zares neverjetno, saj gre za tretji del franšize, kar ponavadi pomeni le še klišeje in nategovanje zaslužka kot v primeru nove Ledene dobe, ki je bila res zanič. Jp, tretji Madagascar je odlična risanka, je enkratna mešanica zabave, akcije in kvalitete, ki v slow motion prizorih jemlje dih in zasenči večino živih akcijskih filmov, ki lahko o tako osupljivo narejeni animaciji samo sanjajo. Tretji Madagascar je čista uživancija za vso družino, enkrat norčava in otročja, drugič pa dovolj prebrisana risanka, da potegne otrokom in odraslim. In tu so spet Alex (Ben Stiller), Marty (Chris Rock), Melman (David Schwimmer), Gloria (Jada Pinkett Smith) in Julien, ki začnejo sredi Afrike pogrešati svoj newyorški živalski vrt, zato jo mahnejo na cirkuško turnejo po Evropi in čakajo na trenutek, ko jih bo pot spet zanesla v Ameriko. To seveda pomeni, da jim družbo delajo cirkuške živali, ki upajo, da jim bodo naši junaki popestrili predstavo (tigrico Gio govori Jessica Chastain, tjulnja Stefana pa Martin Short), cel kup preglavic pa jim povzroča histerično zlobna policistka Chantel DuBois (Frances McDormand), ki je brez dvoma eden izmed najboljše zamišljenih animiranih likov zadnjega časa. Drugi Madagascar je bil korak nazaj, tretji pa se lahko kot za šalo kosa z originalom.

Ocena: 8/10

BRAVE

Čudovita risanka, ena najlepših in najboljših, kar sem jih videl v zadnjem času. Tisti pravi Disney, če povem čisto preprosto. Sicer pa zgodba o trmasti princeski Meridi (Kelly Macdonald), ki ji gre na živce, da jo hočeta starša (Billy Connolly, Emma Thompson) poročiti z enim izmed lokalnih snubcev, ki se borijo za njeno naklonjenost, zato obišče čarovnico (Julie Walters), ki njeno mamo spremeni v medvedko, kar seveda povzroči cel kup zabavnih, nevarnih in tudi čustvenih situacij. In ko smo že pri čustvih, Brave jih premore toliko, da gledalec komaj verjame, da gre za risanko. Pa animacija, joj, kako zelo dovršena, enkratna in dodelana je. Pa glasovna karakterizacija, mojstrsko res. Pa slow motion sekvence, še boljše kot pri zgoraj opisanem Madagascarju. Vizualna bravura, dovršen scenarij, ravno prav norčavi dodatki, zvrhan koš kvalitete in prepričljiva mešanica akcije, pustolovščine, komedije, dramskih momentov, misticizma, pravljice, časovne nostalgije in vsega tistega, kar neko risanko odnese nad oblake. Povedano drugače, Brave je risanka, ki bi si zaslužila nominacijo tudi v kategoriji igranih filmov.

Ocena: 9/10

 

8 komentarjev na “Recenzije: Madagascar 3, Brave”

 1. peter007 pravi:

  Madagaskar 3 je ena najboljših nadaljevanj. Res zelo dobra vsebina. Vseskozi je zanimivo in te v nobenem trenutku ne zdolgočasi. Pri tej risanki je tudi zelo dobra zgodba in njen razplet. Ima smisel, saj v prvem delu potujejo iz New Yorka, v drugem delu pristanejo na domači celini v Afriki, v tretjem delu pa se prek Evropa vrnejo domov. Zmes pa zgodbo popestri potujoči cirkus. Me zanima če bodo scenaristi naredili še 4 ampak še večje vprašanje je kaj bo tema, saj je v 3 prakično vsega konec – vse se spet razplete.
  No Madagaskar 2 ni bil niti tako slab mogoče so preveč zabluzili s to Afriko in ponavljali Levjega Kralja. Ampak glede na to, da so glavni junaki praktično vsi iz Afrike, je bilo pričakovano, da bo en del “posvečen” Afriki. In s tem so si tudi “zavlekli” zgodbo, saj so se vrnili domov (v New York) šele v 3-delu kar pomeni še en del več in seveda večji zaslužek. No meni je 2 del bil boljši od enke vendar slabši od trojke.

  Še nekaj o Ice Age:1,2 nič posebnega-solidno. Ice Age 3 pa mi je bil vrhunski. Super ideja z dinozaavri, čeprav praktično ni bilo možno ker kje je za vraga je bil ta svet če je bil pod ledom, kako je tu bilo lahko tropsko podnebje itd… Ampak to je risanka kjer je vse možno. No v glavnem super ideja, super film, ki je raztural in se lahko primerja z Madsagaskar 3.
  No 4 pa je bilo čisto nakladanje, brazvezna zgodba z nekšimi pirati… Hoteli so zaradi Madagaskarja oživeti tudi Ice Age vendar ni uspelo.

  Če bo prišel ven Madagaskar 4 in bo enako dober kot 3 nimam nič proti.

 2. alenka pravi:

  Brave je zakon, definitivno med mojimi naj anim. filmi! meni med top 5 filmi letošnjega leta (čeprav to niti ni težko ker je letos res katastrofa in za znoret bednih filmov! do sedaj, sicer pa saj je november!). no pa da ne bo pomote, res je super v vseh pogledih in en redkih filmov letošnjega leta da komaj čakam da ga spet vidim. simpl, ampak iskreno, čustveno in zabavno. ma ena a res! 5-/5

  kaaaj?! nov ice age je stokrat boljši meni kot pa tole, če že primerjamo nadaljevanja! mene je madagaskar razočaral in to predvsem, ker se je tako oddaljil od glavnih likov. po eni strani je ok da je prostor za nove, ampak ne morm pomagat, si bi želela več ekipe zaradi katerih je film uspel. se z enko niti slučajno ne more kosat. alexa je od ’starih’ še največ, ostali pa hudo na stranskem tiru (Melman je recimo tako malo kot da ga ne bi bilo, par stavkov in je to to). da še paznico kaže več kot njih, beeedno! tudi vsebinsko mi ni bil dovolj zanimiv in posrečen, ampak za nadaljevanje pač okej. povprečno. 3/5

 3. Filip pravi:

  Madagascar 3 je bil meni praktično negledljiv, tako da ga niti nisem pogledal do konca. Očitno je narejen samo za 3D.
  Brave je bil pa tudi meni všeč, izredno simpatičen, duhovit in čustven. Mogoče zgodba ni posebej izstopajoča (za razliko od prejšnjih Pixarjevih stvaritev – Nemo, Up, Cars, Wall-e, itd.) ampak vseeno vredna ogleda – 7/10

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Peter, meni je bila dvojka preveč otročja, še vedno okej, a ne tako zelo kot enka.
  Ice Age trojka je meni enako okej kot dvojka, a obe sta mi slabši od enke, ki mi je res super.

  Filip, uf, kako je to mogoče, da so mnenja tako zelo različna. Meni je minil v petih minutah in bi ga z lahkoto gledal še desetkrat. Še posebej tisti pregoni s policistko, odlično narejeno, skoraj se ne spomnim filma, ki bi prikazal tak cestni raztur.
  Nemo in Wall-E sta presežek, Up pa mi je bil v drugi polovici precej povprečen. Cars pa super, se strinjam. A le prvi del, drugi je zanič.

  Alenka, uf, meni pa je četrti Ice Age ena slabših risank daleč na okoli. Čisti dolgčas in samo za predšolske froce. Tretji Madagascar pa zažiga in hvala bogu, da imajo novi liki toliko minutaže, saj bi šlo drugače za klišeje in dolgčas. Ampak vseeno ni tako hudo kot praviš, vseeno imajo tudi stari znanci dosti okej prizorov.

 5. Filip pravi:

  Meni je šlo na živce, da je Madagascar postal tako over-the-top nerealističen. OK, mogoče se to malo čudno sliši, saj vendar gre za animiranko…bom raje kopiral en post iz enega foruma:

  Of course the first two movies had many breaks from reality, but we accept it in the context of the film. But this movie departs far away from, not reality, but the reality of the previous 2 films!
  DuBois can just crash through walls? A giraffe can squeeze through a faucet? A circus owned by animals can travel around Europe with only the King of Versailles as their “human” representative? This goes FAR beyond what we were shown in the first two films.

  Tko nekako. Mene osebno ne moti, da živali govorijo, pa da pingvini vozijo avion, itd… ampak tukaj pa posekajo vse meje, živali delajo stvari ki so povsem izven njihovih karakterjev, povsem izven konteksta in brez pomena. Ne vem, nisem zdržal do konca.

  Kar se pa tiče Pixarja, sem pa imel v mislih predvsem unikatnost njihovih prejšnjih izdelkov…pomojem Up, Wall-e in Nemo zaradi svoje edinstvenosti precej lažje ostanejo v spominu kot pa tale Brave, kjer sama premisa dejansko ni nič posebnega.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, nikakor se ne strinjam in res je butast tale angleški tekst, ki si ga pripel, saj če lahko pingvini furajo letajo, živali pa govorijo, je menda dovoljeno vse, mar ne :)

  Brave v spominu ostane zaradi mnogih drugih reči, ne zaradi same zgodbe, ki res ni nek presežek, če sem iskren.

  Up pa nikakor ne bi štel zraven, saj sem ga pozabil že takoj po odjavni špici. Okej, imajo posebno zgodbo, toda večina ostalega manjka, vsaj zame no.

 7. Filip pravi:

  No, mogoče sem bolje opazil, ker sem si pogledal vse 3 filme naenkrat in razlika res seka ven. In potem se pojavijo še takšne in drugačne banalne luknje ter vprašanja, npr: če zebra lahko prebije zid v tretjem delu, zakaj ga ni tudi v prvem delu, ko je hotela pobegniti iz živalskega vrta? Pač, takšne stvari.

  Kar pa se tiče Up, pa tudi mene ni prepričal. Pravzaprav ne morem razumeti, čemu takšno navdušenje nad tem filmom. Saj film je na začetku kar gledljiv in tudi precej originalen, ampak vseeno…

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sicer ne vem, kako bi zadevo doživel sam, če bi gledal vse tri dele skupaj, a vseeno menim, da je debata o tem, kaj je možno v risanki in kaj ne, povsem nespametna :)

  Up mi je bil kul prvo polovico, potem pa so začeli pretiravati z nekimi nepotrebnimi pizdarijami kot so govoreči psi, ki letajo z letali.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !