Recenzija: Looper

6.11.2012 ob 04:02

LOOPER

Potovanje skozi čas je zajebana zadeva, zato ni čudno, da ga v tejle lucidni scifi akciji uradno prepovedo, kar pomeni, da ga za svoje umazane posle zagrabi mafija. Jp, ko se hoče mafija koga znebiti, ga pošlje v preteklost, kjer ga ustreli in skuri looper, po domače, plačani morilec, kar pomeni, da truplo v prihodnosti oz. sedanjsti izgine. Looperji so mafijski čistilci, profi ubijalci, ki čakajo na ukaz iz prihodnosti, ki pred njihovo puško vrže novo žrtev, za katero potem kot nagrado dobijo srebrne in zlate plošče, ki pomenijo super biznis. In pazi to, looper čez čas v likvidacijo iz prihodnosti dobi tudi samega sebe, kar pomeni, da mora mlada verzija looperja ustreliti staro verzijo looperja. Luda kuča, vam rečem. Čisti odklop, ki potovanje skozi čas tako zelo zaplete, da gledalec vse skupaj gleda z odprtimi usti. In tu je Joe, vrhunski looper, ki si minus točke pri šefu (zelo dobri Jeff Daniels) nabere v trenutku, ko ne zmore ustreliti svoje starejše verzije (Bruce Willis), kar je jasno, saj gre za zelo jeznega in maščevalnega možakarja, ki hoče spremeniti svojo prihodnost tako da bo spremenil svojo preteklost. Divja situacija, ki doseže vrelišče na kmetiji mladenke Sare (presenetljivo prepričljiva Emily Blunt), kjer živi tudi njen mali sinko Cid (enkratni Pierce Gagnon), mojster TKja, proti kateremu Carrie zgleda kot totalna amaterka. Prav imate, mali Cid lahko s svojimi telekinetičnimi močmi premika gore, še posebej, ko ga razjezite in spravite ob živce. Četudi posebni efekti med Cidovimi pizdarijami jemljejo dih, lahko rečem, da se mi je zdel ta del filma malce preteran in prenapumpan. Kot da bi hotel na vsak način v double bill z dosti boljšim Inceptionom, od katerega si seveda sposoja kar precej fint. In ko smo že pri sposojanju, tudi nekaj Dvanajstih opic in Philipa K. Dicka boste našli brez problema. A nič zato, Looper krade na kul način. Prebrisano, pametno, suvereno in tako kot da gre za prvi film o potovanju skozi čas. Ne bom rekel, da sem tako močno navdušen kot nekateri, ki tale film proglašajo za enega najboljših filmov leta, rekel pa bom, da gre za dovolj izvirno in prepričljivo scifi triler akcijo, ki se lahko vendarle kosa z najboljšimi predstavniki žanra.

Ocena: 7/10

 

8 komentarjev na “Recenzija: Looper”

 1. AndrejM pravi:

  Dober in zanimiv film. Zanimivo razmišljanje o časovni premici (dogodek pred trideset leti se je zgodil včeraj), o vzrokih in posledicah naših dejanj…

 2. Peter pravi:

  Filma nisem videl. Nekateri ga hvalijo, drugi ga kritizirajo. Trailer se mi zdi dober samo ne vem zakaj imam občutek, da ko bom film videl, da bom razočaran.

 3. alenka pravi:

  se strinjam da je mal prenapumpano vse skupaj..dobr film, ni pa spet za čeljust dol past. igra vseh pa super super!

  sicer pa spoiler zato tisti ki nočete vedeti ne berite dalje.
  a ne gre na koncu v bistvu za časovni paradoks kot pri časovnem stroju. razlog da on lahko potuje je smrt njegove žene in tu podobno. če mlada verzija Joa ustreli samega sebe potem tudi starejši nikol ni mogel obstajat…?

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Očitno lahko, glede na to, da se je ustrelil šele po šestdesetih letih obstoja starega Joeja :) Ker ko se ustreli, stari Joe izgine. Pač sprememba prihodnosti za samega zase, kjer se sedanjost po novem konča že pri tridesetih.

  Morda bi si film zaslužil oceno 7 in ne 8, saj nisem padel na kolena, toda vendarle gre za žanrski presežek z dobrimi idejami, zato sem ga nagradil kot celoto.

 5. klemenix klemenix pravi:

  Filma si še nisem pogledal, sem pa o njem dosti prebral in resno planiram ogled. Med drugim sem bral, da Joseph Gordon-Levitt v filmu nosi nosno protezo, da bi bil kar se da najbolj podoben Willsu, ta pa naj bi bil nad igro Levitta navdušen. Sicer je pa lepo videti, da sta v takih visokoproračunskih filmih začela nastopati dva, ki ju v takih filmih res ne vidimo dosti. OK, Levitt je res da posnel umes megalomanska Inception in Batmana, Daniels pa se vse od Butca in Butca bolj ali ne skriva in je zagotovo eden najbolj podcenjenih igralcev. Se pa seveda neskončno veselim novega Butec in Butec filma, v katerega sta privolila tako Daniels kot Jim Carrey.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Danielsu so mnogi zamerili prav Butca, saj so ga imeli za kvalitetnega igralca. Na nek način ga je prav Butec zajebal pri nadaljni karieri. Dejansko potem vse do filma The Squid and the Whale ni kaj dosti migal v pravem pomenu besede. Sem pa tudi jaz zelo vesel, da bodo posneli drugi del Butca in da sta spet glavna Daniels in Carrey, ki take vrste film rabi pod nujno.

 7. Jure pravi:

  Daniels je odličen v seriji The Newsroom, priporočam, če kdo še ni gledal.

 8. simon pravi:

  Mali Čarovnik igra tak kot da je star tolk kot Willis…
  sploh tam ko sestavlja napravo za komunikacijo…se mi je zdelo kot da ma mali 30 let igralske kariere za sabo…
  Vsi v tem filmu se lahko skrijejo pred njim.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !