Michael faking Myers

31.10.2012 ob 01:11

Če ni prav Michael Myers, kultni psiho franšize Halloween, eden izmed najbolj srhljivih filmskih likov vseh časov, potem ne vem kdo je. Myers je tako zelo zajeban, da tudi Jason Voorhees in Freddy Krueger, njegova kolega iz filmov Petek trinajstega in Nočna mora v ulici Brestov, delujeta kot mala malica. Myers je boogieman, tisti pravi norec, ki se ga gledalec res prestraši, ko okoli hodi s tisto bledolično masko in velikim nožem. Myers je ultimativna nočna mora, tako zelo zlovešč antijunak, da ga ne pozabiš nikoli. Myers je esenca žanra, esenca slasher filma, esenca strašenja na filmu. Tako dobro, prepričljivo in prebrisano zastavljen lik, da mu skorajda res ne najdem para v njegovi špuri. Ali kot ga enkratno opiše psihiater Loomis: “I met this six year old child with this blank, pale, emotionless face, and the blackest eyes, the devil’s eyes. I realized what was living behind that boy’s eyes was purely and simply evil.” Nihče ne bi mogel povedati bolje, jebemti.

 

15 komentarjev na “Michael faking Myers”

 1. Andrej pravi:

  Jep, hudičevo srhljiv lik, jaz si ga bom danes zvečer ponovno privlekel v dnevno sobo. Luštno najprej stara dva dela back-to-back, potem pa upam vsaj še na Halloween H20, ki direktno nadaljuje zgodbo. Verjetno bom ponovno počekiral še rimejk Rob Zombia.
  Sicer vse gledal stokrat, a je neponovljiva horror franšiza. Happy Halloween.

 2. spookymulder spookymulder pravi:

  Vse, kar je potrebno vedeti o Michaelu Myersu:

  http://www.youtube.com/watch?v=h8VfreZsuPg

  ;-)

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, me zanima, če bi se takole zezal, ko bi ti Myers na vrat nastavil svoj nož :)

  Andrej, H20 je bil zares dobra vrnitev franšize. Škoda, da je Zombie potem vse zajebal.

 4. Nah pravi:

  Serija bi se IMO morala končati po H2.

  Vizija Rob Zombieja je dosti OK, sploh vizualizacija je TOP in takoj za H1. Zgodba in tempo pa pač… solidna. Tempo zaostaja za enko.

  Mi je pa bila TOP ideja, da bodo naredili antologijsko serijo (začetek s Halloween 3) in mislm da bi bila potem serija dejansko veliko bolj prebavljiva. Sem pa eden izmed tistih, ki nam Halloween 3 ni beden. Pač valda ga veliko ljudi sovraži, ker (1) noter ni prepoznavnega morilca in (2) ni slasher film. V ospredju je res odlična in nadpovprečna glasbena podlaga ter precej zanimiv grotesken storyline.

  Mah, po mojem mnenju si Halloween 3 ne zasluži toliko dissanja. Sploh ker še v nobeni kritiki ni bilo povedano nič konkretnega. Ponavadi kritike filmu očitajo to, da ni Myersa ali, da film ni tipičen slasher. To sploh ni nobena kritika, če se mene vpraša. Me pa res zanimajo konkretna mnenja, zakaj H3 ni cool. Nekaj več od “to je najslabša grozljivka vseh časov”, kar pač ni res.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ena in dvojka sta res odlični, tu ni nobene dileme, ostali imajo nekaj kul momentov, a kot celota ne zažgejo dovolj dobro. Izjema je H2O, ki je meni zelo dober. Zombie je zame pokvaril vse skupaj, saj ima le vizualizacijo in nima duše, srha, tempa, napetosti in filinga. Prvi film pogojno še gre skozi, drugi pa je res sranje in zame slabši od vseh starih nadaljevanj. Glede trojke, to, da ni Myersa, ni glavni problem, trojka je slaba zaradi porazne dramaturgije, neprepričljivosti in stupidnosti same ideje, poceni igralskih kreacij in zares slabe režije. In če kdo reče, da gre za najslabšo grozljivko vseh časov, ga povsem razumem. Isto velja recimo za drugi del Izganjalca hudiča. Vem pa, da je trojka tu in tam komu celo všeč, jebat ga, okusi so različni, je pa res, da sem imel od nekdaj v glavi, da je tako slaba, da ne rabi argumentov zakaj je slaba, saj je vsem jasno da je slaba. Očitno so ostali kritiki razmišljali podobno, zato jim je bil dovolj le argument, da je film pač zelo slab.

 6. Nah pravi:

  Da je film slab ni argument. Argument bi bil: film je slab zaradi tega in tega.

  Glede trojke… neprepričljivost in ideja je zelo subjektivna, tega ti ne bom oporekal… glede igralcev se strinjam, da so slabi, režija pa je čisto povprečna. Na nivoju poznajših Halloween filmov in zelo slabše od H1, H2 ter Zombijevih remakejev. Jp, definitivno ne gre za presežek, vendar je daleč od najslabšega horror filma. Tudi ti si verjetno gledal veliko slabših.

  Dramaturgija pa res nimam pojma kaj pomeni?? Lahko mi razložiš. Kolikor sem jaz vedel je to znanstvena disciplina, ki jo učijo tudi na AGRFT-ju med drugim, ne pa element filma.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Si bom sposodil obrazložitev iz Kavčičevega in Vrdlovčevega filmskega leksikona, ki mi je kul: “Dramaturgija je celota povezanih in ustrezno urejenih dramskih momentov, ki so v skladu z logiko nujnosti in verjetnosti organizirani tako, da omogočajo formalno in pomensko strukturo filmskega dela. Temeljni motivi dramaturgije so motiv, tema, zaplet, lik, motivacija, dogodek, situacija, napetost, vidik, dogajanje, ritem in še kaj. S posebnimi filmskimi sredstvi kot so kadriranje, montaža in recimo zvok, je mogoče elemente iz zamilsi razviti v konkretno filmsko pripoved.”

  No in Halloween 3 je tipičen primer filma, kjer vse to, kar sem našel, pogori na celi črti. Gledal sem ogromno slabih hororjev, toda Halloween 3 je verjetno res eden najslabših ever, čisti B šit, tudi zaradi razočaranja, ker sta bila prva dva tako zelo vrhunska. Naslednji deli imajo vsaj Myersa, trojka nima nič.

  In kot sem rekel, včasih je dovolj le to, da zapišeš, da je film slab, saj imaš v glavi, da je čisto vsem jasno, da je slab in ti je škoda časa pisati zakaj je slab.

  Je pa res, da so okusi različni in vsaka kritika subjektivna, zato se niti ne splača prepirati kdo ima prav, ker je enemu lahko ravno trojka zakon film. S tem ni prav nič narobe. Edino, kar bi bilo narobe, pa je seveda to, da bi kdo rekel, da je trojka boljša od enke in dvojke, to pa. In takega človeka bi povprašal po zdravju :)

 8. Peter pravi:

  Res je Myers eden od najbolj horror likov v zgodovini filma. Maska je tako brezizrazna in zaradi tega je toliko bolj strašna.

  Zanima me če ste si že ogledali film Dead Silence.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne še, Peter, saj če bi si ga ogledal, bi pisal o njem, tako da ko ga vidim boš že vedel, da sem ga gledal.

 10. Peter pravi:

  Recenzija filma bo? No, super.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Obljubim, da si ga ogledam še danes, saj me že preveč dolgo opozarjaš nanj :)

 12. montebuba pravi:

  kaj ap film Halloween 2007 se ga splača ogledat?

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ni ravno slab, je pa daleč od originala. Manjka mu atmosfera, pa manjka mu filing.

 14. Tomo pravi:

  Remeki in predelave klasičnih kultnih grozljivk so čisto nepotrebni in ni čudno da je žanr v zatonu.Drugače pa kapo dol Carpenterju za Hallowen ki je dejansko prototip moderne grozljivke..(nemi psiho z masko željan pohotnih najstnic)

 15. montebuba pravi:

  Tu ti lepo pojasni vse filme in povezave med njimi:
  https://www.youtube.com/watch?v=PGeGXk2WvPA

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !