Avto je samo še strošek

31.10.2012 ob 21:11

Ej, tole z avtomobili postaja vedno bolj zajebano. Za novega ni denarja, stari pa postaja vedno bolj star in zjeban, kar pomeni, da potrebuje čedalje več popravil. In potem je tu še bencin, dražji cestni sklad, vinjeta in zajeban kreten na tehničnem pregledu, ki od starega avta pričakuje, da bo v takem stanju kot nov.

Okej, ne rečem, da gre za feler, ki je lahko res nevaren za vožnjo, ampak da gre za čisto jebanje v glavo, je pa v današnjih časih zelo kretensko, saj je jasno, da folk nima denarja in da ne bo poleg registracije, cestnega sklada in tehničnega pregleda, dal še 400 evrov za lepotne popravke.

In potem zatežijo še s prvo pomočjo, ki ji je potekel rok trajanja, saj je očitno jogurt ne pa prva pomoč, kar je tak bullshit, da človek res ne more verjeti. Mislim hej, a če bo gaza pol leta čez rok, bo pa človek kar umrl ali kako? Sicer pa, kdaj ste nazadnje uporabili prvo pomoč? Jo sploh znate uporabljati? Je sploh smiselna za uporabo, če vozniku odtrga glavo? In seveda, jo bo ponesrečeni zavrnil, ker bo ne bo kupljena včeraj? To so take butaste reči, da ni res. Še posebej, ko debil na tehničnem prijavi, da saj te napakice pa ja niso tako drage. Ja, debil, niso, še tebi bom dal 1000 evrov za nagrado, ker si taka faca in še vsem, ki čakajo za mano častim registracijo. Par evrov gor ali dol, mar ne.

In pazi to, če tehnični ne gre skozi, imaš tri dni, da porihtaš napake, ki so ti jih našteli, saj potem zadeva propade in moraš še enkrat plačati polni znesek. Torej, tehnični dejansko velja samo tri dni, pa še to te pride dodatnih 9 evrov, če se vrneš nazaj pravočasno. Če se ne, plačaš polni znesek še enkrat, kar je resnično velika svinjarija.

Jp, avto je postal luksuz, avto nam predstavlja samo še stroške. In potem zmanjka še olja, crkne ti žarnica, treba je menjati brisalce, kupiti tekočino proti zmrzovanju, mraz zjebe motorček za vodo za šipe pa imaš novo štalo in nove stroške. Da o menjavi in nakupu zimskih gum niti ne začenjam govoriti.

 

28 komentarjev na “Avto je samo še strošek”

 1. NoMercy pravi:

  in kaj ti pravzaprav ni prav :) — saj ti avta ni “mus” imeti — pravzaprav je avto nesmisel, ker itak stojiš z njim na cesti ali zaradi semaforjev, preveč vozil, karambola na cesti … :)
  Smiselno je imeti vsaj nov avto, da sediš v njem kot, če bi imel novo dnevno sobo :)

 2. Don Marko M pravi:

  kdor živi v mestu, avta sploh ne rabi….

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Rabi, rabi, ker potrebuje ali pa je vezan na ogromno reči, ki so izven mesta.

 4. STELA pravi:

  To kolk avto rabiš al pa ne, je zelo hecna zadeva….jaz živim skoraj v centru Lj in bi si človek res mislil, da ga v bistvu ne rabim, vendar temu ni tako….to sem ugotovila zdaj, ko imam avto na servisu…pa moram prosit za prevoz v trgovino ( tri velike torbe resnično ne morem nosit pol ure), pa v knjižnico, pa sem, pa tja…in ko sem hotela po opravkih z urbano sem ugotovila, da to sploh ne bi bilo poceni…

  Kar se pa tiče smiselnosti novega avta….ja, mogoče, če nisi tak baksus kakor jaz, ki sem stisnila zobe in kupila nov avto, ker za prejšnjega nikol nisem vedla, kje me bo pustil na cedilu. In novemu (2,5 let) sta šla zavorni cilinder in boben?!?!?

  In zdaj res ne vem, če ne bi prešaltala na kolo….čeprav mi je na kolesu zadnjič veriga dol padla :) očitno so pri meni najbolj sigurne noge…UPAM:)

 5. AndrejM pravi:

  Poznam nekaj družin, ki imajo otroka ali več, ena je celo z otrokom, ki je na vozičku od rojstva, pa si avta tudi ne več morejo privoščiti, kar seveda pomeni, da so v totalnem šitu. Tebi, ki otrok nimaš in živiš par korakov do mesta, pa ni sile: hoditi peš bo še bolj zdravo pa še shujšal boš. Tudi takrat, ko bo kurjava v bloku postala tako draga, da boš imel maksimalno 18 stopinj Celzija, bo za zdravje v redu, ker prevroča stanovanja tako ali tako niso zdrava. Tudi pri hrani bo počasi v redu, ker tako ali tako pojemo preveč in nekje sem prebral, da več kot en obrok na dan tako ali tako ni zdrav. No, mobilni telefoni tudi mogoče povzročajo raka na možganih in samo dobro bo, ko ne bo več toliko denarja za telefon, da o internetu, ki nas odvrača od narave, niti ne govorimo. Tako da Iztok, gremo v bolj zdravo družbo in tega si lahko samo vesel.
  Mimogrede, ravno včeraj sem na pokopališču srečal družino s tistim ubogim otrokom na vozičku in oče je skozi ustnice iztisnil samo misel, da “prekletih moronov, ki so zjebali tole hudičevo državo in se na televiziji samo preseravajo, ne bo volil”. In ne bo šel na volitve, ker pač nima koga za voliti, ker so vsi trije kandidati isto sranje drugo pakovanje. Tebi pa čestitke, da boš volil enega od njih, ki je tudi zelo zelo kriv, da boš kmalu hodil peš.

  In vesele praznike.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  AndrejM, pa saj avta ne rabim do mesta, kaj pa naj v mestu, avto rabim za druge reči, ne ga srat no.

  Stela, itak, avto je nuja. Šele ko ga nimaš, ti je jasno kako zelo ga rabiš in potem začneš žicati folk, da te pelje tja in tja ali pa začneš zapravljati za taksi.

 7. David pravi:

  ….se pridružujem mnenju AndrejM. Upajmo vsaj na dober šov, ko se bodo predsedniški kandidati zopet srečali. Če že ne bo za avto, kruh in ogrevanje, se bomo vsaj malo zabavali ob retoričnih spretnostih naših velekandidatov za predsednika države. Ob predpostavki, da bo položnica za elektriko plačana. Brez tega še predsedniškega šova ne bo več. Ampak Tuerk je pa taka faca. Me zanima, če bodo danes položili tudi kakšen venec, ali prižgali svečko obubožanemu, pokradenemu, zmanipuliranemu in duha zlomljenemu narodu Slovencev, ki še živimo na zemlji naših prednikov.

  Sicer pa, super za referendum. Iskreno! In super zato, ker bo prej ali slej prišla v Slovenijo evropska trojka. Nujno smo je potrebni predvsem državljani.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  David, ne vem če si opazil, da so tema zapisa avto in stroški, ki zaradi njega nastanejo.

 9. David pravi:

  ja, se strinjam, sorry …..to okoli avta, ti bom enkrat razložil v živo. Ko se bova srečala, me spomni, če bom slučajno pozabil. :)

 10. smoger pravi:

  Naredi eno stvar…izračunaj na LETNI ravni koko te stane lajf z avtom in kolko brez avta. Vse od trgovine, potovanj izven mesta etc. Brez avta=uporabim noge, kolo, bus, …

  Res je avto drag. Pa tudi na tehničnem se vedno spomnejo kako ‘malenkost’. Je pač treba na mesec dajat kak evro na stran, da pol ostane za tehnični. Čudni časi.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Četudi bi človek izračunal ostane dejstvo, da mu manjko avta povzroča celo kup preglavic, še posebej če ni ravno star 70 let in gre enkrat na mesec v mesto po rože.

 12. Rak pravi:

  Ej dragi moj Iztok, stanejo tudi popravila pralnega in pomivalnega stroja, pa avdio in video naprav, pa telefona, …. in na koncu še marsikatera žena. Ampak, če te stvari redno vzdržuješ in jim daš kar jim gre, so tudi stroški manjši. Vklučno z ženo ….
  P. S. meni se je od ostankov pokojnine v nekaj letih toliko nabralo, da sem si končno privoščil manjši, a bolj ekonomičen avto, seveda po sistemu staro za novo.

 13. Maj pravi:

  Če je za Pahorja dobra stara katrca, potem je dobra tudi za vse nas.

  Razen dveh akumulatorjev ter ene petih žarnic, nekaj litrov olja in vode, v dvajsetih letih za njeno vzdrževanje nisem rabil nič drugega.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Rak, razlika med avtom in ostalimi napravami je v tem, da ti stanje avta določa država in plačaš kazen, če pičiš po svoje, medtem ko lahko domače naprave popraviš tudi za silo ali pa ti laufajo že na pol zjebane.

  Maj, koliko kilometrov pa si naredil?

 15. Sonja pravi:

  Dragi moji,
  Jaz pa avta nimam tri leta. Prodala sem ga, ko sem bila v Nemčiji na dokončanju PhDja. Takrat sem na oddelku univerze v DO edina imela avto, sedaj v Sloveniji sem edina na šoli in me vsemi prijatli in sorodniki, ki avta nimam… No in potem pravijo, da je pri nas slabo…Pojma nimajo, kaj lapajo. Sem rajši tiho,ker ne veste v kakem dreku je folk drugje, tudi v Nemčiji, kjer vzdržujejo milijone turkov, črncev in ostalih priseljencev od vsepovsod. No, grem nazaj na topic. Sem bila včasih taka dama razvajena lublanska, kot ste vi, da sem šla skoraj čez cesto z avtom in za fitnes sem devala. Sedaj grem lepo peš na easy – life sem si poenostavila z novim načinom mišljenja. Preselila sem se v blok v manjšem mestu (prej sem bila presrana dama v Ljubljani:), od katerega imam 10 minut do avtobusne in železniške postaje, ogromen spar in dm in tudi službo pa čez cesto! Jiihaaaaaaaaaaa!!!!

 16. LittleSweetie pravi:

  Dejstvo je, da je avto nujno zlo. Čez to ne moremo iti. Če si ga lastiš, enostavno moraš vzeti v zakup, da bodo z njim povezani stroški. Za nekatere več, za druge pač manj…pogojujem tukaj s srečo ali pomanjkanje le-te :) Kar se pa tiče tehničnih pregledov je pa spet tako, da vsi vemo kaj je po zakonu izpravno vozilo in kaj ne. Lahko jamramo, stokamo in jokamo na koncu mora biti urejeno kot določeno…se strinjam, na vseh koncih in krajih od nas država vleče denar, a ker smo hlapci bo tako tudi ostalo. Vsaj nekaj “pozitivnega”…ne bodo nam podražili vinjet :) (kako lušna tolažba)…

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sonja, aha, torej se avto rabi le za razvajene vožnje na fitnes? In aha še enkrat, torej predlagaš, da se vsi preselimo v blok blizu trgovin, avtobusa in vlakov ter si najdemo službo v sosednjem bloku? Pa še na zdravstveni dom, občino in na šolo ne smemo pozabiti, če se že ravno selimo mar ne? Mislim hej, saj ne govoriva o ferariju in pimp my ride felgnah, ampak o navadnem avtu, ki je v današnjem času vse prej kot razvajenost.

  LittleSweetie, nop, ne vemo, v tem je finta, kar pomeni, da če ima tehničar dan za jebanje v glavo, lahko kot neizpravno šteje marsikaj kar drugače ne bi in bi te spustil skozi le z opozorilom recimo.

 18. Sonja pravi:

  Hoj, jaz ničesar ne predlagam, fučka se meni, kako vi živite, čisto pravico mate počenjat, kar hočete :)
  Dam samo svoj primer: prej nisem vedela, da lahk obstaja lajf brez avta, pa ful sem uživala v vožnji (nisem se furala samo na fitnes in službo, z njim sem šla tudi starejšim sorodnikom po nakupih in na izlete)…
  To, kar mamo zdaj v Slo je čista amerikanizacija – to sem videla pred 20 leti v Ameriki, kjer več sploh ni blo avtobusov in vlakov iz periferije mest. To je sedaj tudi naša realnost… Ponekod so avtobuse že ukinili, ker se fine riti nočejo vozit z njimi.

  V Nemčiji so bili pa vlaki in avtobusi polni, nisem mogla verjamet, koliko uporabljajo javni prevoz (tudi ni vedno perfect).V Nemčiji so se moji kolegi učitelji na UNI namenoma priselili blizu šole in trgovin, da jim je bilo lažje in stroški nižji. V bližini UNI so zato tudi najemnine višje.
  Ta sistem čisto spontano uporabljam v SLoveniji in laufa, ugotovila sem, da me je ta način umiril, medtem ko okoli mene vsi divjajo he he Jaz mam vsaj zgovor, da sem lahko malce počasna :) )))

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Praviš, da se fine riti nočejo furati z avtobusi. Čudno, glede na to, da se ravno v Ljubljani ogromno ljudi fura z avtobusi in da ogromno rednih linij šiba sto na uro.

 20. Sonja pravi:

  Svaka čast, da še obstajajo avtobusi v velikih mestih. Dragi Iztok Gartnerjev, Slovenija ni sam LJ in MB, Slovenija je še veliko več. Moja mama živi v malem kraju v Posavju, kjer avtobusa enostavno ni več, pred pribl. 15, 20 leti pa je imel redne linije in je šibal sto na uro :) ))

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vem, ampak ti o razvajenosti bluziš v povezavi z Ljubljano.

 22. Sonja pravi:

  Whatever :) )) Razvajeni SMO vsi Slovenci! To pravi prijateljica Kanadčanka, ki živi v Slo. Se strinjam z njo.
  Gartner bo pa že po defaultu proti in bo v teh vrsticah videl problem tam, kjer ga ni :)

 23. Rak pravi:

  Sonja, …. všeč si mi. Nemčijo dokaj poznam, pri nas si lahko samo želimo, da njene dobre plati posnemamo. če bi pa še dodali kaj svojega pozitivnega, bi pa lahko bili the best.

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sonja, glede na to kako grozno slabo zivi čedalje več Slovencev, ki morajo čarati, če hočejo preživeti, je tvoje pavšalno opletanje o razvajenosti zelo nepremišljeno in žaljivo. Folk kmalu ne bo imel niti za jest, ti pa serješ, da je razvajen, ker ima pri bajti jeben avto.

  In kaj, a v Kanadi pa nihče nima avta, žrejo pa suhe žemlje in zelje ali kaj?

  In itak je potem namesto argumenta najlažje napisati whatever, dodati glup smeško in bluziti o defoltih, ko poštekaš da pišeš bedarije.

  Ej, resno, si na kreku, da Slovenijo prodajaš kot deželo sanj, kjer ljudje nimajo pojma kako fino jim je?

 25. David pravi:

  Obstajata dve Sloveniji, Sloveniji dveh hitrosti. Na eni strani obubožan folk z mesečnimi prilivi krepko pod tisoč eur in na drugi strani razvajen folk s predobro plačanimi službami, ker je tako “nastavljen” sistem, z mesečnimi prihodki nekaj tisoč eurov, poleg tega pa še nekaj velikih rib, ki imajo premoženje in posledično prihodke, ki se merijo v milijonih evro. Vse seveda popolnoma nezasluženo, če bi merili z vatli sposobnosti in rezultati njihovega dela.

 26. Naravoslovne inštrukcije pravi:

  Avto tudi v mestu lahko preprosto nujno potrebuješ. Sem inštruktor in ali tisti ki pravi da avta v mestu ne potrebuješ misli da se bom od stranke do stranke prevazal s trolo ki vozi vmestnih konicah hitreje kot bi šel peš? In da s tem izgubljam predragocen čas, ki ga raje porabim za delo, kot pa sedim v troli in gledam in sanjam skozi šipo. In sedaj v tem mrazu da stojim na avtobusni in čakam in čakam, nato me pa še do cilja ne pripelje ker ljudje pač ne zivijo na postaji avtobusa in porabim še od avtobusne do stranke nadaljnih 15 min, ko bi na leto seštel vse te časovne izgube bi prišel na številko ki mi v bistvu časovno-finančno sigurno pomeni dohodek ki je dovolj za vzdrzevanje avta in še kaj več. Avto DEFINITIVNO je nuja!

 27. AndrejM pravi:

  David (25.), bolje sam ne bi znal napisati. Se strinjam.

 28. NoMercy pravi:

  jaz sem tudi proti temu, da imajo ljudje avtomobile :P … jebem jim vse po spisku, ko zaradi njih ne vozim z optimalno hitrostjo, imam zaradi tega višjo porabo (in stroške), porabim 200% več časa kot, če bi bile ceste vsaj pretočne … :)
  Predlagam, da se avtomobile starejše od 7 let lahko uporablja samo kot starodobnike za občasne vožnje :P

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !