Recenzija: Taken 2

17.10.2012 ob 14:39

TAKEN 2

Jp, v prvem delu so albanski nepridipravi Liamu Neesonu ugrabili hčerko (Maggie Grace), zdaj pa ugrabijo njegovo ženo (Famke Janssen) in njega samega. Zaradi maščevanja, ker je pač pobil vso kriminalno zalego. “Vseeno mi je, kaj je naredil moj sin, važno mi je, da si ga ubil,” zvezanemu Neesonu razloži albanski kriminalec Rade Šerbedžija, ki namerava ujeti še njegovo hčerko in se resnično maščevati za svoje padle soborce. Drži, že prvi Taken ni bil ne vem kako dober film, kar pomeni, da je drugi še slabši, še bolj povprečen, še bolj rutinski in še bolj klišejski. Da Neeson v času, ko po velikih platnih spet harajo The Expendables, nima kaj iskati kot akcijski junak, je seveda jasno, smešno in nezanimivo. Neeson, ki je zadnje cajte postal dežurni akcijski junak, ki namesto Spielbergovega Lincolna raje izbira take butaste pizdarije Luca Bessona, namreč zgleda kot srednješolski profesor, ki se med odmorom na skrivaj priklopi na virtualno realnost in za sprostitev pobija imaginarne kriminalce v najnovejši računalniški igri, ki jo med njegovimi urami angleške književnosti ravno tako na skrivaj igrajo njegovi učenci. Da na koncu Šerbedžiji pove, da ga bo pustil pri življenju le zato, ker je utrujen, je seveda v kontekstu igralca, ki ne bi smel nikoli postati akcijski junak, saj mu stokrat bolj ležijo drugačne vloge. Je pa zanimivo, da je Taken tako zelo dobra tržna niša, tako zelo finančno uspešen film, ki je ljudem očitno všeč zato, ker dobijo idejo, da bi tudi sami lahko obračunavali z nepridipravi.

Ocena: 4/10

 

10 komentarjev na “Recenzija: Taken 2”

 1. simon pravi:

  taken 1 mi je zelo dober film..ne vem zakaj…cisto sem se vklopil v glavnega junaka…nisem se nikogar slisal do zdaj da bi mi rekel da je enka slab film..
  sicer pa zakaj pa ne more Liam pobijat vse te zalege?
  sj ce se prav spomnim je le nek tajni agent…
  se mi zdi da sem se vklopil v prvi del ravno zato kr sem mu verjel da nikjer ne pretirava…ne mores primerat Expendables z tem filmom…
  je taken 1 le malo bolj resna stvar…ki prikaze to trgovino z belim blagom…
  jaz osebno Liamu sem verjel da je zmozn tega kar je bilo v enki…
  dvojke se nisem videl in tud mislim da je nebi trebalo posnet.
  samo jbg kuj zelezo dokler je vroce :D

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ni panike, da je njegov lik bivši profi, panika je, da ga ne bi smel igrati Neeson, saj ga v taki špuri ne kupim. Moje mnenje pač.
  Ma prvi del je eno samo pretiravanje, saj zlikovce poka kot Rambo, jebemti. Na koncu mu je vseeno, če je hčerka sploh živa in se mu gre le zato, da jih pobije čim več. To mi je bilo butasto. Potem je Ransom z Melom Gibsonom že bolj realen v tem kontekstu.

 3. pnovak2 pravi:

  Taken 1 vrhunski film, kjer je film postavljen zelo realno.
  Seveda da se vse lepo izide saj to je film in srečen konec. Prvi je res vrhunski. In to ni res da mu gre le za to da pobije čimveč. Sploh ne. Pač vsi se mu postavijo po robu in jih treba odstraniti,.

  Taken 2 meni tudi zelo dober film. Jasno nadaljevanja so ponavadi slabša kot originali ampak vseeno spet napeto. Zdaj ugrabijo njega in mamo. Mogoče tu stopnjevanje napetosti ni tako dobro kot v prvem. No tisti stavek ko se mu več ne da je malo faljen.

  Moja ocena: TAKEN 1: 9/10
  TAKEN 2: 7,5/10

  Meni so pa dolgočasni Expendebelsi ki skozi film brazveze streljajo brez prave vsebine! Vseeno če so zvezdniki nakupu, to ni rešitev da je potem film dober!

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Expendables je treba vzeti kot zajebancijo, Taken pa je resen film, zgleda pa kot otročarija, to je njegov problem kar se mene tiče.

 5. pnovak2 pravi:

  Zakaj otročarija?
  Po čem to sklepaš?

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tule nekaj na to temo:
  http://www.rottentomatoes.com/m/taken_2_2012/

 7. pnovak2 pravi:

  Kaj me brigajo druga mnenja, jaz razmišljam za sebe. Jaz ti tudi lahko poiščem strani kjer piše da je Expendables slab.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nisem pripel zaradi tega, ampak zato, ker se meni ne da razlagati, mislim pa isto.

 9. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Non Stop pravi:

  [...] tole je še en slab film Liama Neesona, ki filme pač snema samo še za denar. Taken na letalu, če hočete. Neumna, hitro dolgočasna, povprečna in rutinska pizdarija, ki nima za [...]

 10. montebuba pravi:

  Nekateri se strinjajo s tabo (z IMDb-ja):
  “Look at Liam Neeson. He can’t fight, he’s not an action guy at all and he’s getting action movies now. So that should tell you something. He’s a great dramatic actor, a great guy.”

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !