Recenzije: Savages, The Watch, The Letter

26.09.2012 ob 01:10

SAVAGES

Oliver Stone je v novem tisočletju popolnoma zavil s poti in se iz najboljšega režiserja vseh časov spremenil v povprečnega filmarja, ki jih je v Hollywoodu kot listja in trave. Kaj točno je bil razlog, da je začel Stone nenadoma snemati slabe filme, nimam pojma, sem pa strašno vesel, da se je letos vrnil s filmom Savages, ki resda ni njegov najboljši, je pa vsekakor dosti boljši od vsega sranja, ki ga je delal zadnjih deset let in upanje, da je končno spet v formi in da nam bo znova dajal vrhunske filme kot so bili Platoon, Born on the Fourth of July, Salvador, The Doors, Wall Street, JFK, Natural Born Killers, Nixon, U Turn in Any Given Sunday. Savages je tisti Stone, ki ga obožujem, hitrorezni, energičen, naspidiran, karizmatičen, direkten, dinamičen in frajerski kriminalni triler, ki gledalca udari iz vseh strani in ga v dogajanju drži od začetka do konca. Zgodba o dveh mulcih (Taylor Kitsch, Aaron Taylor-Johnson), sicer carjih za gojenje in preprodajo trave, ki se zapleteta z nevarnim mehiškim drogeraškim kartelom, ki ga vodi Salma Hayek (v igri sta bili Zoe Saldana in Michelle Rodriguez), je resda kliše, toda Stone jo s svojo strupeno režijo dvigne nad povprečje in gledalca posrka v zaplete in preobrate, ki se prepričljivo sestavijo v učinkovito celoto, kjer Kitscha, Johnsona (ideja je padla na Leonarda DiCaprio, Toma Hardyja in Jamesa Franca) in Hayekovo, ki sicer niso slabi, kot za šalo sesuje enkratni Benicio Del Toro v vlogi Lada, plačanega morilca in psihopata, ki seveda dela za Hayekovo. Drži, Del Toro je tako kul, da se ne vidi niti Johna Travolte, ki solidno poosebi FBI agenta Dennisa, tako kul, da gledalec pozabi tudi na Demiana Bichira, ki prav tako delo za Hayekovo, to zloglasno kartelovko Eleno, in tako kul, da gledalec pozabi tudi na Blake Lively (v planu so bile Jennifer Lawrence, Olivia Wilde, Abbie Cornish, Amber Heard in Lindsay Lohan), mladenko Ophelio, ki seksa z obema mulcema, ali še bolje, ki bi za oba dala življenje, saj ju ljubi z dušo in telesom. Benicio Del Toro je gonilo tega filma, je zajebano karizmatičen in ubijalsko skuliran psihopat, ki bi si zaslužil še en film. Kot sem že dejal, Savages je končno spet dober film Oliverja Stonea, udarna, brutalna, ostra in divja kriminalka, ki vas ne bo pustila  na suhem in vas bo celi dve uri več kot solidno premetavala po sedežih kinodvorane.

Ocena: 7/10

THE WATCH

Da je The Watch finančno močno razočaral, me je zelo presenetilo, saj mi je bil trailer zelo kul, pa še igralska zasedba, kjer v prvi vrsti stojijo Ben Stiller, Vince Vaughn in Jonah Hill, je taka, da ne more zgrešiti. Pred ogledom sem bil vendarle malce skeptičen, pa tudi ideja miksa med komedijo in scifijem mi ni najbolj dišala. No, zdaj lahko rečem, da gre za zelo zabaven film. Za dobro mešanico komedije in znanstvene fantastike, kjer si učinkoviti štosi sledijo iz minute v minuto. Da je režiser Akiva Schaffer tudi scenarist šova Saturday Night Live, ne preseneča, saj je humor v isti špuri, se pravi odštekana in prebrisana mešanica besedne in situacijske komike, ki je vsaj meni pisana na kožo. In tu so Evan (Ben Stiller), Bob (Vince Vaughn), Franklin (Jonah Hill) in Jamarcus (Richard Ayoade), ekipa na novo ustanovljene sosedske straže, ki hoče najti morilca, ki je zverinsko razkosal nekega uslužbenca (Joe Nunez). Osnovna ideja filma sicer ni nič svežega, saj sta Stiller in Vaughn podobne buddy buddy pizdarije že počela, toda tokrat gre tudi za invazijo nezemljanov, kar se morda sliši butasto, a vseeno dobro paše v kontekst in zgodbo štirih kljukcev, ki dobijo idejo, da bodo rešili svojo sosesko. Kul komedija, ki jo krona še vrhunski hip hop soundtrack. Plus R. Lee Ermey in Billy Crudup v odličnih mini vlogicah.

Ocena: 7/10

THE LETTER

Winona Ryder, ki ne more pa ne more najti dobrih filmov za svoj vrhunski igralski talent, je Martine, playwriterka in režiserka prihajajoče gledališke predstave, ki pade v shizofreno stanje, v katerem ne loči več realnosti in fikcije. To, kar se dogaja na odru, se dogaja tudi v njeni glavi, to, kar se dogaja v njeni glavi, pa se dejansko sploh ne dogaja, če še sam malo zakompliciram to dolgočasno, sterilno in tečno zgodbo, kjer enega izmed igralcev upodobi tudi James Franco. Ideja ni nova, idejo so mnogi filmi obrnili bolje, The Letter pa hitro pade na povprečen nivo, kjer tudi igralske kreacije, dialogi in dramaturgija niso na potrebnem nivoju za take vrste psihološko dramo. In pozor, režiser Jay Anania je vodja oddelka za režijo na newyorški filmski šoli, kjer je diplomiral tudi James Franco. Jp, da moj profesor posname tako slab film, mu na naslednjem predavanju primažem klofuto.

Ocena: 4/10

 

2 komentarjev na “Recenzije: Savages, The Watch, The Letter”

  1. Filip pravi:

    Jaz sem bil The Watch ‘prisiljen’ gledat v kinodvorani, ker sam v lajfu nebi gledal takega filma v kinu. In moram reči, da je verjetno eden od najslabših komedij, kar sem jih videl v zadnjem času. Mešanje žanrov komedija-ZF-triler je bilo precej ponesrečeno; že kot komedija je bil film bolj šibek, kaj šele ZF. Sam zaplet je skrajno butast, tiste 3 solidne fore so itak že v trailerju pokazane, ostalih 90% for pa temelji na seksu, orgijah & podobnih svinjarijah. Edina zabavna/tragična stvar mi je bila mlada družina, ki je sedela pred mano v kinu in mamica, ki je panično pogledovala proti svojim otrokom :) “Mami, kaj je to ‘močefit’?”
    Skratka, moja ocena filma: 4-5/10

  2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

    Na “moji” predstavi se je krohotala cela dvorana in štimung je bil res pravi. Meni je bil kul kot sem že povedal zgoraj. Ni najboljša komedija vseh časov, toda daleč od tega kar praviš ti. Vem pa, da večini kritikov ni bil všeč, zato je verjetno tudi finančno pogorel, saj so ga vsi po vrsti raztrgali.

    Glede otrok, nikoli ne bom razumel staršev, ki se ne pozanimajo kaj gredo gledat in prodajalk kart, ki jih določenega filma ne odsvetujejo. Ko sem gledal Savages, je bilo v kinu tudi nekaj otrok z mamicami in imelo me je, da bi jim rekel, če so pri sebi. V kinu igrajo istaočasno štiri risanke, starši pa furajo svoje force gledat The Watch in Savages. Joj no.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !