Michael Jackson: Bad25

17.09.2012 ob 23:08

Najprej nekaj besed o originalnem albumu, ki sta ga Michael Jackson in Quincy Jones na police trgovin poslala avgusta leta 1987, z željo, da presežeta neverjeten uspeh Thrillerja, ki je Jacksona za vedno zacementiral med najboljše, najbolj znane in najbolj uspešne glasbenike vseh časov. Upal bi reči, da je Bad še boljši od Thrillerja, še bolj dovršen, še bolj dodelan in nafilan s še boljšimi pesmimi, ki jih je Jackson izvrstno promoviral tudi s filmom Moonwalker. In kar je še bolj pomembno, Jackson je z Badom postal tudi avtor v pravem pomenu besede, prvič v karieri pa se je podal tudi na samostojno koncertno turnejo brez svojih bratov, kar ga je dvignilo še višje kot je bil za časa Thrillerja. Četudi se Bad na koncu ni prodal tako dobro kot Thriller, je uspel na prvo mesto spraviti kar pet singlov, kar je bil vse do letos, ko je to uspelo tudi Katy Perry, nedosegljiv rekord.

Bad je vrhunski album, esenca kvalitetnega popa, ki osvoji vsakič znova. Lahko bi rekel, da je bil Thriller vaja za Bad, ta še vedno totalno frajerski glasbeni presežek, kjer so antologijski tudi vsi videospoti. Okej, Thriller je imel Billie Jean in Beat It, toda Bad ima Smooth Criminal in Dirty  Diano. Okej, Thriller je imel Thriller, toda Bad ima Bad. Okej, Thriller je imel Human Nature, toda Bad ima The Way You Make Me Feel. Okej, Thriller je imel Wanna Be Startin’ Something, toda Bad ima Another Part Of Me. Okej, Thriller je imel The Lady in My Life, toda Bad ima I Just Can’t Stop Loving You. In kar je najbolj prelomno, Bad ima tudi Man in the Mirror, najboljšo in najmočnejšo pesem Michaela Jacksona, ki je hkrati tudi ena izmed najboljših pesmi vseh časov. Četudi Thriller velja za bolj legendarnega, je Bad nedvomno boljši.

Kot sem že povedal, Bad je bil album, s katerim se je Michael Jackson predstavil kot avtor v pravem pomenu besede, kar pomeni, da je Quincyju Jonesu v studio prinesel več kot sto pesmi, med katerimi sta jih potem za finalni izdelek izbrala deset in kasneje dodala še Leave Me Alone, ki ga na originalni vinilki ni bilo. Da je Jackson poleg pesmi, ki jih že poznamo, snemal še veliko več, sem izvedel šele po smrti, zato vedno znova nestrpno pričakujem nov material. Jackson je snemal s Freddiejem Mercuryjem, Whitney Houston, R. Kellyjem, Will I Amom, Rodneyjem Jerkinsom, LL Cool Jjem, Ne-Yom, Teddyjem Rileyjem, Akonom, z zloglasnim Eddiejem Casciom in seveda tudi sam, kar pomeni, da nas v arhivu verjetno čaka še ogromno neizdanih pesmi, za katere upam le to, da ne bodo takšne kot v primeru albuma Michael, kjer je bil vokal tako zelo sumljiv, da smo podovomili, da gre pri nekaterih pesmih za umazano prevaro.

No, tokrat te bojazni ni, tokrat gre za doslej neizdane komade, ki so res njegovi. Kjer spet raztura s svojim značilnim vokalom in vsem tistim, kar ga je ločilo od ostalih pevcev, ki so o tako dobrih projektih le sanjali. Četudi bi si raje želel neizdanih pesmi iz novejšega časa, recimo iz obdobja Dangerous, History in seveda Invincible, je Bad25 vseeno super poslastica in dobra obeležitev spomina na ta nepozaben album. Jp, na Bad25 boste našli dodaten cd doslej neizdanih pesmi, kjer je Jackson v polni formi. Resda niso tako dobre kot tiste, ki sta jih z Jonesom leta 1987 uvrstila na album, toda vseeno so vredne pozornosti, vseeno so glasbeni presežek v primerjavi z drugimi glasbeniki. Drži, Jackson lahko tekmuje le s samim seboj, ostali itak nimajo šans. In pozor, pesmi so dejansko demoti, slišijo pa se bolje kot končni izdelki večine ostalih glasbenikov, ki lahko o taki dobri muski le fantazirajo.

Tisti, ki ste nekaj časa nazaj nabavili Bad Special Edition, ste seveda že slišali Streetwalkerja, Fly Away in špansko verzijo I Just Can’t Stop  Loving You, kar pomeni, da so zares novi le Don’t Be Messin ‘Rround, I’m So Blue, Song Groove (Abortion Papers), Free, Price of Fame, Al Capone in francoska inačica I Just Can’t Stop Loving You. No ja, pa trije zame nepotrebni, a vrhunsko napacani dance remiksi Speed Demona in Bada, kjer je najbolj kul tisti s Pitbullom. Don’t Be Messin’ ‘Round sem že nekaj časa nazaj ujel na netu in ni napačen, najbolj kul mi je Al Capone, ki se lahko kosa tudi s Smooth Criminalom, v uho se mi je kot za šalo usedel I’m So Blue, všeč mi je Price of Fame, počasi pa me navdušujeta tudi Free in Song Groove (Abortion Papers), ki prav tako nista slaba. To je pravi MJ, glasbeni genij in interpret, ki te ujame in nikoli več ne spusti.

Bad25 ima na tako imenovanem deluxe editionu še dve zadevi, live avdio koncert na Wembleyju in video koncert na Wembleyju, kar je z izjemo Dangerous koncerta v Bukarešti prva taka uradna izdaja v karieri Michaela Jacksona.Video koncerta, kjer je Jackson baje raztural kot še nikoli, žal še nisem uspel dobiti v roke, se pa zadnjo uro zabavam z avdio posnetkom tega koncerta, ki je prav tako odličen, saj Jackson, če se ne motim, čisto vse komade odpoje v živo. Drži, s koncerti Bad turneje je Jackson dokazal, da mu tudi na odru ni para in da je tudi na odru tako hud presežek, da človek ne more verjeti. Thriller je bil prelomnica, toda Bad je bil še večja prelomnica, če prav pomislim. Bad je bil za Michaela prva solo turneja, zares pravi dokaz, da je tudi vrhunski koncertni performer, pa kot sem že povedal, dokaz, da je tudi izjemen avtor glasbe in besedil. Bad je čista antologija, Bad je esenca Jacksonove genialnosti, Bad je cel paket, Bad je eden najboljših albumov v glasbeni zgodovini, Bad je presežek produkcije, vokalov, imidža, promocije, live šova in vsega tistega, kar mora znati glasbenik, če hoče nad oblake.

 

10 komentarjev na “Michael Jackson: Bad25”

 1. Thomas pravi:

  Jaz sem danes šel po svoj Deluxe package in moram reči, da se je Estate zelo zelo potrudil: album je zapakiran v zelo lično šatuljico iz elegantnega materiala. Vsebine je fenomenalna. Jaz sem si najprej privoščil Live album in zvok je naravnost fantastičen! Komaj čakam, da si ogledam tudi video. Avdio se mi je sicer že nekajkrat zavrtel danes.
  Od novihpesmi mi še vedno najbolj sede Price Of Fame, ki ima sicer zelo catchy melodijo in deluje skoraj kot dokončan komad. Al Capone je edini izmed komadov, ki zelo očitno nosi sledove 80-ih let, medtem ko ostalim ne moremo očitati nobenih sledov časa. Abortion papers je zelo dober komad in komaj čakam, da se posvetim besedilom, ker je vsebino sicer težje razumeti. Besedilo od Price Of Fame je tudi zelo osebno, zanimivo je pa tudi, da je očitno hotel pustiti referenco pesmi Billie Jean, in sicer z znanim verzom “My father always told me…”, ki je kot za las podoben verzu “My mother always told me…” iz Billie Jean.

  Zares moram izreči veliko zahvalo Johnu Branci, enemu izmed upravljalcev Michaelovega Estate-a, ki se je zelo potrudil za tole jubilejno izdajo. Vsebina Deluxe package-a je na primer veliko bolj obetavna in atraktivna od jubilejne izdaje Thriller25, ki je imela le nekaj slabih miksov ter DVD z video spoti od pesmi. Bad 25 je praznik za ušesa, za dušo, za spomine in prepričan sem, da tudi oči ne bodo razočarane, ko jih bom usmeril v ekran, na katerem se bo odvijal posnetek koncerta.

  Pri vsem tem se mi zdi najbolj smešno oziroma bedno to, da bo ta obletnica v Sloveniji šla mimo kot duh. Tako kot se je Sloveniji izognil Michael sam, tako bo tudi s tem jubilejem, pa čeprav gre za kolosalen spomenik, ki je zaznamoval generacijo in ki še danes prevzema in opija neslovensko publiko širom sveta.

  Iztok:
  Praviš, da video posnetka še nimaš. Se pravi, da si si album skopiral? Srčno upam, da ne!

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No ja, vsem komadom se pozna, da so iz osemdesetih, saj je imel Michael že pri Dangerous dosti bolj moderen sound, kar je jasno, saj ga ni več produciral Jones, ampak mladi pobje, ki so obvladali novo sceno.

  Jp, Thriller 25 ni bil nič posebnega, dodani dueti oz. remiksi pa tudi meni niso preveč sedli. Slaba zadeva pravzaprav.

  Ma ja, folk pri nas niti pojma nima, da bo ta album zunaj, saj jih na to nihče ne bo opozoril. Upal bi trditi, da zadeve tudi med novostmi ne bo. Michael je bil pri nas zanimiv le takoj po smrti, potem je vse skupaj ugasnilo. Za Bad pa jim itak dol visi, saj imajo v glavi, da je Michael odpel samo Billie Jean in nič drugega. Tudi na radiu vedno vrtijo le ta komad, kot da res ni čisto nič drugega. Moraš pa vseeno razumeti, da zadeva ni poceni, še posebej deluxe verzija. Folk nima niti 5 evrov, kaj šele, da bi dal 40 za nekaj, kar že itak pozna in mu nikoli ni kaj dosti pomenilo. Me pa močno zanima kako se bo prodajal v ZDA oz. če bo kaj naredil na Billboardu. Se pa vseeno sprašujem, ali bi Michael te komade kdaj hotel izdati, ker pa vendarle niso tako dobri kot tisti na pravih albumih. Še posebej, ker dejansko glasbeno niso povsem končani. Po moje mu vse tole vendarle ne bi bilo kaj dosti všeč, saj je na te komade že zdavnaj pozabil in je delal na novih projektih.

  Zaenkrat sem potegnil z neta, ker me je zanimalo, a to ne pomeni, da ne bom kupil tudi prave zadeve. Nisem eden tistih, ki samo potegne in potem ne kupi. Še posebej, ko pride do tako velikih reči kot je tole. Upal bi reči, da sem eden redkih, ki si cdje in dvdje danes sploh še kupuje. Folk še v kino ne hodi več, kaj šele, da bi kaj kupil.

  Si me pa vseeno stresel s tem očitkom na koncu :)

  Mi je pa čudno, da zraven ni dokumentarca Spikea Leeja. A ga ne bo, ali je zraven pri še kaki bolj deluxe verziji?

 3. Thomas pravi:

  Ja ja, moja naloga v družbi je, da ljudi “stresem” ;)

  Dokumentarec bo po TV, nekaj so na začetku govorili celo o kinu, ampak mislim, da je to zdaj zamujeno. Bi pa bila najboljša varianta v kinu in to kmalu po izidu. Mislim, da so timing zamudili tudi s predvajanjem po TV.

  Slovenci nimajo 5 € praviš? Seveda, nimajo za takšne stvari, kot so prosti čas, saj morajo vzdrževati 3 avtomobile pri hiši in 6 mobilnih telefonov. In dosti bolj cool je imeti isto, kar lahko pokažeš folku na ulici, da izpadeš frajerski. Albuma pa nihče ne bo opazil, ergo prav nič ne koristi polnjenju ega.

  Jebi ga, Slovenija pač…

  Ne strinjam se s tvojim mnenjem, da se vsem “novim” komadom pozna, da so iz 80-ih. Za Al Capone je to dosti očitno, za ostale pa nisem dobil takšnega občutka. So veliko bolj brezčasni, tako kot veliko drugih predstavnikov Michaelovega repertoarja.

  Za ZDA obstaja t.i. napoved lestvice in prodajnih številk. Za Bad25 predvidevajo 150k prodanih iozvodov v prvem tednu, kar bi ga naj uvrstilo v Top 5.

  Malce mi je sicer žal, da ne bo mogel doseči prvega mesta, ampak glede na to, da gre za 25 let star album in da je danes prodaja albumov pač takšna, kot je, je tole verjetno kar zelo dobro.

 4. Lazo pravi:

  Evo pa sva tudi midva nabavila Deluxe box in to v Mariboru Mullerju .

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thomas, ko sva že pri komadih, ki se jim ne pozna s katerega obdobja so, en tak neverjeten primer zame je Human Nature. Vedno znova ne morem verjeti, da je star že trideset let.

 6. Thomas pravi:

  Iztok:
  Billie Jean, Beat It
  Dirty Diana, Bad…

  Ach, nima smisla se iti tole igrico. Bo lažje reči, kateri izmed Michaelovih komadov ni ušel zobu časa. N.pr. Just Good Friends, Al Capone

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nop, vsi ti, ki jih naštevaš, so zame tipična osemdeseta, Human Nature pa ne. Pa ne govorim o brezčastnosti komada, ki je pač evergreen, ampak o soundu, ki je ravno pri Human Nature neverjetno moderen.

 8. Thomas pravi:

  Morda govoriva o rahlo drugačnih kriterijih. Billie Jean je že iz 80-ih in ima nek značilen sound, ampak ni pa zastaran komad. Je preživel test časa in je tudi danes lahko razlog, da se bodo ljudje na plesišču zazibali.
  Dirty Diana kot rock komad se mi ne zdi tako zastaran kot kakšen Al Capone recimo.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  To pa vsekakor, brezčasni pa so itak skoraj vsi njegovi. Tudi Al Capone bi ti bil isti, če bi bil znan komad od prej, verjemi.

 10. IZTOK faking GARTNER » Michael Jackson: Live at Wembley, July 16, 1988 pravi:

  [...] tole je legendarni koncert iz Wembleyja, zdaj prvič uradno izdan na deluxe editionu albuma Bad25, sicer pa eden najboljših Jacksonovih live nastopov vseh časov. To, kar Jackson počne na tem [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !