Jean Claude Van Damme double bill

31.08.2012 ob 13:53

Dovolite mi, da začnem z bulo, ki se že nekaj časa razkošno bohoti na Van Dammeovem čelu in je zadnje čase večja kot kdajkoli. Res nimam pojma zakaj si je ne da odstraniti, saj je o njej govoril že precej let nazaj in se šalil, da mu je žena dejala, da je zdaj zvezda in da ne more okoli hoditi s tako bulo. Kaj vem, morda so mu zdravniki svetovali naj jo pusti pri miru, saj bi mu ostala brazgotina, toda bula, ki je po njegovih besedah cista, je vsekakor bolj moteča in tako opazna, da v filmih igra same zase. Morda sem res usekan, toda Van Dammea ne znam več gledati ne da bi ves čas gledal v to bulo, ki je ne more skriti niti na promo fotkah. Jebat ga, Kirk Douglas je imel luknjo v bradi, Van Damme pa ima pač bulo na čelu, ki je zdaj očitno njegov zaščitni znak.

Pa gremo k double billu, k dvema filmoma, ki ju je back to back režiral Ernie Barbarash. Zelo sta si podobna, zato sem se odločil, da ju stisnem skupaj, kot Van Dammea in njegovo bulo. In pozor, v obeh igra Van Dammeov sin Kristopher Van Varenberg, v obeh pa se Van Damme na začetku masikra v možakarja z očali, ki se infiltrira med nepridiprave. V filmu 6 BULLETS med dilerje z mladoletnimi dekleti, v filmu ASSASSINATION GAMES pa med mafijo, kjer ga kot plačanega morilca čaka nova naloga. Rekel bi, da je 6 Bullets dosti boljši film, pa še aktualno temo trgovine z dekleti obdela, je pa škoda, da se v zadnji tretjini spremeni v prepoceni in preveč neumno triler streljačino, ki uniči dobro zastavljeno zgodbo, v kateri Van Damme pokaže tudi precej solidne igralske sposobnosti, ki dosežejo vrhunec v prizoru s sinom, ki tudi v filmu igra njegovega sina. Assassination Games je žal čista rutina, ali še bolje, dolgočasna reciklaža filma Assassins, kjer sta se veliko bolj zabavno, prepričljivo in napeto preganjala Sylvester Stallone in Antonio Banderas. Van Damme se namreč daje z še enim plačanim morilcem, ki mu spelje nalogo, prav ta situacija pa oba prisili v sodelovanje in boj proti lokalnim mafijcem. Je pa zanimivo, da drugega plačanca igra Scott Adkins, ki smo ga kot skuliranega in nasilno hladnokrvnega Van Dammeovega asistenta videli v The Expendables 2. In če še malo skočim nazaj k 6 Bullets, kjer okej deluje tudi ugrabitev mladega dekleta (Charlotte Beaumont), ki ga staršema (Joe Flanigan in Anna-Louise Plowman) pomaga iskati Van Damme, sicer bivši plačanec, ki se po ponesrečeni misji umakne v penzijo in začne delati kot mesar. Kul je tudi ideja, da je dekletov oče mojster borilnih veščin, ki ga čaka tekma za naslov fajterskega šampiona, prepričljivo so posneti vsi akcijski prizori, trgovina z dekleti, kjer se tu in tam za pedofilske stranke znajde tudi kak fantek, je prikazna ravno prav direktno in mukotrpno, da gledalcu ni vseeno, sekvenca, kjer Van Damme v nočni klub prikoraka z masko in pred tem sesuje osvetljavo, pa je vredna posebne omembe, saj skoči čez rutino. Je pa, kot sem že omenil, res škoda, da zadnja tretjina skoči v tako poceni in za lase privlečeno sranje, kar pomeni, da je vse skupaj kot celota žal na stopnji filma Assassination Games, pa četudi slednji ne ujeme niti enega vsaj približno dobrega momenta.

6 Bullets si, če mu seveda pogledam skoti prste, vseeno zasluži oceno 6/10, Assassination Games pa nikakor ne more čez oceno 4/10.

 

8 komentarjev na “Jean Claude Van Damme double bill”

 1. Zelda pravi:

  Moram reči, da me ja ta vidna bulica na čelu Jeana Claluda motila in mi nikakor ne deluje kot njegov zaščtni znak. :) Jamica v bradi Kirka Douglasa je bila simpatična.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nima veze ali je moteča ali ne, postala je njegov zaščitni znak, kot nos Barbre Streisand in kot srebrna rokavica Michaela Jacksona :)

 3. alenka pravi:

  mene tudi ne moti bula… sicer pa je zadnjič lepo btw tudi povedal (na talk showu pri Jay Lenu), da ga botoks in ostale plastične operacije ne zanimajo..

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, meni zgleda, kot da je na polno nafilan ravno z botoksom. Ali pa je v obraz zjeban od alkohola in drog, iz obdobja, ko je preveč žural in si skoraj zjebal kariero.

  Sicer pa odstranitev bule ne bi bila tipična plastična operacija, ampak pač odstranitev izrastka sredi čela.

 5. Peter pravi:

  Se opravičujem da menjavam temo ampak nekaj me zanima. Zakaj v filmu Zorro, mislim da v enki, omenjajo Slovenijo?
  1. Ali sploh ne mislijo na našo Slovenijo?
  2. Ali pa so se zmotili?
  Ker na začetku filma lepo piše, da se zgodba dogaja v 19. st.
  Kaj mislite vi.
  Lep pozdrav.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Oba Zorra imaš sicer tule:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/05/02/recenzija-the-legend-of-zorro/
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/04/25/recenzija-the-mask-of-zorro/

  Če se ne motim, Slovenijo omenijo v povezavi s polom.
  “Shall we play polo like in Slovenia?”
  “A city?”
  “No a country.”
  Tako nekako, če se ne motim.

  Ali pa
  “Let’s play like they do it in Slovenija,” pravi grof
  Zorro vpraša: “In which country is it?”
  Pa reče grof: “it IS a country.”

  Pač rabili so eno državo očitno in so izbrali našo, kar pomeni, da so se požvižgali na zgodovino in na dejstvo, da Slovenija sploh ni znana po polu :)
  Pa če se ne motim, so v filmu uporabili tudi lipicance.

 7. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Stash House, One in the Chamber pravi:

  [...] kjer sta se lovila Sylvester Stallone in Antonio Banderas, dosti boljši film od tematsko podobnega Assassination Games, kjer sta bila glavna Jean Claude Van Damme in Scott Adkins, dejansko povsem zadovoljiva, [...]

 8. IZTOK faking GARTNER » » Recenzija: Universal Soldier: Day of Reckoning pravi:

  [...] preganja glavnega junaka Johna, ki ga igra Scott Adkins, Van Dammeov znanec iz The Expendables 2 in Assassination Games. Nop, ne meša se mi, četrti Universal Soldier, kjer se konkretno oglasi tudi Dolph Lundgren, ki [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !