Recenzija: Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith

27.08.2012 ob 13:59
YouTube slika preogleda

STAR WARS: EPISODE III- REVENGE OF THE SITH

Rojstvo Dartha Vaderja.

To, kar smo leta 1999 pogrešali v filmu Star Wars: Episode I – The Phantom Menace, imamo sedaj v prvem planu filma Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith. Zadnjega, razkošnega, dovolj kvalitetnega in ravno prav zabavnega zaključka prve trilogije Vojne zvezd, ki ga je že leta 1977 nadaljevalo četrto poglavje. Zaključka, kjer naposled le izvemo kako je nesrečni Anakin Skywalker (Hayden Christensen) za vedno prestopil na temno stran in se spremenil v legendarnega, strašljivega in z glasom Jamesa Earla Jonesa opremljenega Dartha Vaderja. Zloglasnega vodjo zlobnih sitov, ki prevzamejo oblast v Republiki in porazijo nepripravljene jedije. Na platnu znova letajo stari znanci. Skrajno simpatični, modri in kot zemlja stari Yoda (Frank Oz), ki je leta 2002 posneti Star Wars: Episode II – Attack of the Clones dvignil iz povprečja. Za vedno pogumni, premišljeni in odločni Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor), ki ne more verjeti, da je izbranec prestopil na temno stran sile. Robota R2 in 3PO, ki sta zraven zato, ker pač morata biti. Noseča in bolehna princeska Padme (Natalie Portman), ki brezpogojno ljubi svojega Anakina. Zlovešči grof Dooku (Christopher Lee), ki se drzne istočasno spopasti s Kenobijem in Anakinom. Umirjeni in premišljeni jedi Mace Windu (Samuel L. Jackson), ki nikakor ne zaupa mlademu Anakinu. In seveda hinavski kancler Palapatine (Ian McDiarmid), ki s temno stranjo sile zjebe glavo zmedenega Anakina. Vsepovsod Anakin. Samo Anakin. Vedno le Anakin. Predvideni rešitelj Republike, ki bi nujno potreboval starega dobrega Freuda. Poba se namreč razcepi. Na dve strani. Na dobro in na slabo. Med boga in hudiča. Med svetlo in temno stran sile. Jasno, saj ga venomer puščajo doma. Kot Pepelko, ki ni smela na ples. In ker je doma, ima čas za tuhtanje. Za nove možnosti. Za čim hitrejšo slavo. In ko se mu ponudi, jo zgrabi. Pa četudi na napačnem koncu. In ko pade noter, ne more ven. Niti takrat, ko ga prosi njegova Padme. Še manj takrat, ko ga opozori njegov najboljši prijatelj in učitelj Obi-Wan Kenobi. Fant ne more ven. Padel je pod slab vpliv. Pod vpliv kanclerja Palapatina, ki rabi novega učenca. Kot Lestat, ki je ujel Brada Pitta. Kot Hitler, ki je prepričal Goebblesa. Kot Batman, ki ima Robina. In ko fant okusi slavo, je preklet. Kot Faust, ki je dušo prodal hudiču. Pač pravljica z argumenti. Nebeško kraljestvo, kjer so konje zamenjala vesoljska plovila. In Harry Potter, ki se loti tudi črne magije. Vestern med zvezdami. Politični triler med oblaki. In tako zelo velik film, da ga niso mogli posneti niti v šestih delih.

Ocena: 8/10

null

 

6 komentarjev na “Recenzija: Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith”

 1. alenka pravi:

  Star Warsi so kot LOTR dobesedno svet zase in eni mojih naj filmov. če začnem pisat kaj vse mi je všeč bom zabila več kot uro, tako da samo to, da sem velika fenica (in to precej sveža, ker ZFja do nekaj let nazaj nisem gledala sploh)…

 2. Amo pravi:

  trojka je kul in nekak najbližje originalni trilogiji, čeprav je en kup kiksov oz. preslabega povezovanja…ta clone wars stuff se mi ne dopade sploh, niti ne razumem kako je še folku zanimivo da je že cel kup risank, igrc, pa 3d risank, pa 3d risani film al karkoli že, pa še kr palijo na te overated klone…me prav zanima kak ga bojo biksali še zdaj pri disneyu :D ne morm si predstavljat neke jar jar binks serije :P

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Po moje bo Disney vendarle dobro premislil komu bo zaupal scenarij in režijo, saj je zadeva zlata jama, ki je ne gre zajebati. Je pa nora novica že to, da bomo morda spet videli Harrisona Forda, Carrie Fisher in Marka Hamilla.

 4. Amo pravi:

  aii, sem bral, da je Ford ful pripravljen zaigrati v next delih, kar je za začetek obetavno =)) bomo videli

 5. filmi pravi:

  Sith je bil najboljši iz “nove” trilogije, na trenutke tako dober kot originalna trilogija.

  Čeprav…kaj ni Lucas rekel, da ne bodo snemali še zadnjih 3 filmov iz te štorije ? Bo tvegano tako z novimi obrazi (leseni Hayden Christensen) kot s starčki (Ford/Fisher/Hammil), izjema je seveda prodorni glas Dartha Vaderja (James Earl Jones).

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zdaj Lucas nima nič več s tem, saj je zadevo prodal Disneyju.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !