Filmska primerjava: The Punisher (1989) vs. The Punisher (2004)

27.08.2012 ob 11:00

THE PUNISHER (1989)

Dolph Lundgren, vroč po Rockyju 4, ki je imel za pasom tudi filma Masters of the Universe in Red Scorpion, je bil vsaj zame idealna izbira za skrivnostnega, brutalnega in neizprosnega maščevalskega vigilanteja Franka Castlea, antijunaka Marvel Comicsa, sicer eksperta za borilne veščine in gverilo, ki premore na desetine različnega orožja, ko brezkompromisno in hladnokrvno pobija razne kriminalce. Je imel pa tale film hude težave z distribucijo, saj je šel New World Pictures ravno takrat v stečaj, zaradi zelo brutalnih prizorov pa so se pizdili tudi cenzorji, ki so recimo preprečili prikazovanje v Lundgrenovi rodni Švedski. Zanimiv je tudi režiser Mark Goldblatt, drugače mojstrski montažer nekaterih najbolj legendarnih akcijskih filmov v zgodovini, kot scenarist pa se je prvič preizkusil Boaz Yakin, je pa res, da je Lungren kar precej dialogov bojda spisal sam. Film nikakor ni slab, je ravno prav kičasta in poceni ekranizacija kultnega stripa, je pa res, da kak dodaten dolar k budžetu ne bi škodil. Lundgren je resda lesen, toda njegova karizma je dovolj močna, da zvozi in film uspešno odpilotira do konca. V vlogi polcista, ki mu hoče pomagati, je zelo okej Louis Gossett Jr., v vlogi glavnega negativca Giannija Franca solidno pozira Jeroen Krabbe, Kim Miyori pa več kot uživa v vlogi pokvarjene in divje yakuza mafijke Lady Tanake. Ali kot na vprašanje, kaj za vraga počne, da je v zadnjih petih letih zaradi maščevanja pobil kar 125 ljudi, odvrne Frank Castle: “Work in progress.”

Ocena: 6/10

THE PUNISHER (2004)

Novi The Punisher, izjemno nasilna, krvava, brutalna, frajerska in vseskozi zabavna reciklaža filmov Point Blank, Payback, Hard to Kill, Death Wish, Mad Max, RoboCop in Get Carter, se pravi filmov, kjer se jezni posameznik maščuje za smrt svojih najbližjih, pokaže vse tisto, kar si ostali podobni filmi ne upajo, saj se bojijo cenzure. Lahko bi rekel, da je bil leta 2004 enako pogumen le še Gibsonov Kristusov pasijon, drugače pa se je dalo take nazorne prizore nasilne akcije seveda videti le v osemdesetih. In The Punisher, rimejk istoimenskega filma iz leta 1989, kjer je Dolph Lundgren pobil kar 91 ljudi, ima jaca. Polna, nabita, nabrekla in kosmata. Taka, da si upa vse. Da si upa mesariti, rezati in krvaveti. Da upa v glavno vlogo postaviti policista Franka Castlea (Thomas Jane), ki se po zverinskem poboju svoje družinice, za katerega je odgovoren zloglasni gangster Howard Saint (John Travolta), spremeni v brezkompromisnega, neizprosnega, divjega, nasilnega in maščevalnega angela smrti, še enega Pobesnelega Maxa, ki z morilci žene, sina, matere in očeta obračuna počasi, perverzno, uživaško ter orgazmično. Tako kot Charles Bronson v filmu Death Wish, Lee Marvin v filmu Point Blank, ali še boljše, Steven Seagal v filmu Hard to Kill. Toda Howard Saint, gangster vseh gangsterjev, ki ga okoli prsta obrača le žena Livia (Laura Harring), se zaveda, da nastopa v filmu narejenem po stripu koncerna Marvel, kar pomeni, da si lahko privošči sila pisane zaveznike. Nadnaravno močne mašine, med katerimi našemu Franku največ bušk povzroči nepremagljivi Rus, kot gora visoki plačani morilec, ki ga igra rokoborec Kevin »Big Sexy« Nash. In kri šprica na vse strani. Tudi na tiste, kamor ponavadi ne šprica. Nič čudnega, saj po besedah našega junaka ne gre za maščevanje, marveč za kazen. Za plačilo grehov. Za Howard Saintov pasijon. In ko ga Rebecca Romijn Stamos, njegova naključna soseda, na koncu vpraša, kje ga bo lahko našla, ji odvrne, da v časopisu, natančneje, v rubriki, kjer so osmrtnice. Tako je, novi The Punisher je film, ki je legaliziral črno kroniko. In vse tisto, za kar ostali filmi niso imeli jajc.

Ocena: 8/10

The Punisher iz leta 2004 je brez dvoma dosti boljši film, tudi bolje odigran, bolj dodelan in bolje zrežiran. Resda ne tako prvinski kot original, toda vseeno kvalitetnejši. Bi pa kljub temu rekel, da mi je bil Dolph Lundgren vseeno bolj kul kot Thomas Jane, zato je škoda, da ni dobil boljšega filma oz. da ni imel nihče dovolj poguma, da ga tudi leta 2004 vtakne v glavno vlogo. Je pa zanimivo, da Lundgrenova verzija ignorira smrtno glavo pri stajlingu glavnega junaka in da se Stan Lee, idejni vodja stripa, če se ne motim, ne pojavi v nobeni verziji. In da ne pozabim, leta 2008 so posneli tudi film Punisher: War Zone, kjer je Castlea igral Ray Stevenson.

 

9 komentarjev na “Filmska primerjava: The Punisher (1989) vs. The Punisher (2004)”

 1. Pris pravi:

  Še kratki film #DIRTYLAUNDRY:

  http://www.youtube.com/watch?v=bWpK0wsnitc

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Glej ga glej, he’s back :)
  Če bi vedel, da te bo iz penzije potegnil Punisher, bi ga že zdavnaj ruknil na blog :)

  Sicer pa zakon filmček, še posebej ko pride do obračuna z Jackom Danielsom :)

 3. IZTOK faking GARTNER » Dolph Lundgren overdose pravi:

  [...] mu skupaj z Rockyjem skozi ekran razbil betico, če bi šlo. Četudi je po Rockyju igral He-Mana in The Punisherja, je bil zame še vedno kurčevi Ivan Drago, najbolj kul baraba vseh časov, ki je enovrstičnice: [...]

 4. montebuba pravi:

  Thomas Jane je kul igralec in paše v to vlogo, ravno dovolj maščevalen in krut po drugi strani pa čustven in prijazen.
  Mogoče pa bi v to vlogo pasal še Stallone;

  Namesto Travolte ki je bil drugače vrhunski bi lahko izbrali Davija.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Davi je premalo znan za take zadeve.

 6. montebuba pravi:

  Robert Davi je npr. dobil vlogo Glavnega negativca v licence to kill ki je meni top bond in če se ne motim nastopa tudi v Expedebles 3

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nastopa, ja, Stallone ga je potegnil iz naftalina. Tip ni dovolj velika zvezda, da bi dobival glavne vloge. Še posebej ne ve takih produckijah kot je bil The Punisher.
  Po Lincence To Kill ni dobil skoraj nobenega zares dobrega in znanega filma več.

 8. montebuba pravi:

  ja maš prav, baje pa je zelo dober pevec, v stilu Franka Sinatre

 9. montebuba pravi:

  Juhuhu v nedeljo je The Punisher. Komaj čakam!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !