Nekoč in danes

26.08.2012 ob 00:11

Leta 1937 se je zrušil znameniti Hindenburg.

null

Leta 2012 pa eden največjih slovenskih balonov.

Ne vem zakaj sem imel v glavi, da s tem hudičem nihče več ne leta po zraku.

 

10 komentarjev na “Nekoč in danes”

 1. Zelda pravi:

  Potovanja po Sloveniji z balonom, so, poleg jadralnega padalstva in letenja z zmajem, pri nas ena najbolj priljubljenih sprostitvenih panog. Če si sedaj, po tej tragični nesreči, spremljal po TV, je v Sloveniji kar nekaj balonarskih društev, ki ljudem nudijo takšne adrenalinske užitke. Podobna nesreča naj bi se pripetila pred 10. leti v okolici Ptuja, ko je tudi balon zagorel in je bilo takrat huje opečenih kar nekaj ljudi, vendar so vsi preživeli.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vedel sem, da gre večkrat kak posameznik v balon, nisem pa imel pojma, da se jih okoli hkrati prevaža tako veliko kot v zlatih cajtih zepelinov, ki so se končali ravno zaradi nesreče Hindenburga.

  Me zanima, če bo zdaj pri nas enako, saj je tole po moje najhujša nesreča doslej.

 3. Zelda pravi:

  Kot sem že omenila, da je sedaj veliko balonarskih društev, ki organizirajo takšna potovanja v balonu in je na razpolago več opcij,, ali se odločiš za balon, v katerem sta samo 2 ali 3 ali pa potuješ z balonom večje prostornine.

  Glede te in podobnih nesreč ima po mojem velik vpliv na to vreme. Narava je muhasta in četudi vremenoslovci napovedo lepo vreme,se to lahko v hipu spremeni.Veliko je bilo zaradi nepredvidenih vremenskih sprememb nesreč, tudi s smrtnim izidom pri jadralnem padalstvu in tudi pri poletih z zmajem.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ampak a ni potem skrajni čas, da se masovne polete z balonom ukine, saj so lahko res nevarni. Ker pri jadralnem padalstvu in zmaju je ponavadi le en človek, tukaj pa jih je cela skupina hkrati. Kot v letalu, jebemti.

 5. Zelda pravi:

  Iztok, to pa je trgovina, ponudba – povpraševanje. Če bodo ljudje kljub tej tragediji še vedno želeli leteti z balonom, tega ne bo mogel nihče preprečiti. Ravno v zvezi s tem, je bilo na PO)P TV, ko je novinarka spraševala neko skupino ljudi, ki so se po tej nesreči odločili, da gredo na izlet z balonom , sicer ne vem, katero balonarsko društvo je bilo in je neka gospa izjavila, da ne razmišlja o tem, da bi se lahko kaj zgodilo in da je ta nesreča bila res splet nenavadnih okoliščin, kot je trenutna sprememba vremena. To pomeni, da se ljudje sami zavestno odločijo, da bodo reskirali, ko gredo na potovanje z balonom.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No ja, tudi letalskih poletov ne ukinejo, ko pride do nesreče.

 7. spookymulder spookymulder pravi:

  Balonarstvo bi bolj težko označili za adrenalinski(!?!) šport, saj razen samega premagovanja strahu pred višino ni nekega strašnega adrenalinskega izziva, saj balon tudi nima neke blazne hitrosti, ker se z baloni nikoli ne gre v zrak ob velikih vetrovih, temveč gre bolj za počasne ponoramske užitke. Sem že osebno poskusil in lahko rečem da je razen vzleta in pristanka vse skupaj še najbolj podobno udobni letalski vožnji, le da imaš večji občutek svobode in dejanskega letenja.

  Razlika med zepelini in baloni je očitna, saj so v zlati dobi zepelinov le te uporabljali za dejanski (luksuzni) transport potnikov med mesti in celo med celinami (ZDA, Evropa), med tem ko je dandanes balonarstvo namenjeno izključno turističnim atrakcijam in tekmovanju (čeprav naj bi imela nekatera podjetja tudi namen znova uporabiti zepeline za prevoz tovorov, saj naj bi bili zelo poceni alternativa letalskim prevozom).

  Hkrati je treba vedeti, da je bil ponesrečeni balon ekstrem glede velikosti in kapacitete potnikov, menda največji v srednji Evropi, drugače gre v balone običajne velikosti nekje do 10 potnikov.

  Za omenjeno nesrečo pa je očitno botroval splet nesrečnih naključij in slaba presoja (morda celo v interesu zaslužka) pilota, da ni odpovedal poleta, čeprav je bilo jasno, da se Sloveniji bliža nevihtna fronta in da gre za računati z nepredvidljivimi vetrovi. Verjetno lahko sicer na kratki rok pričakujemo upad zanimanja poletov z baloni, vendar tako kot po vsaki letalski nesreči ljudje slej ko prej sprejmejo nek tak razumljiv faktor nevarnosti.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vem, da imajo današnji baloni in nekdanji zepelini bolj malo skupnega, ampak taka huda nesreča vsaj mene avtomatsko spomni na tiste stare čase. Je pa res nepremišljeno in neodgovorno, da so šči letet kljub napovedi slabega vremena. Po moje bi moral nekdo odgovarjati. Po drugi strani pa je čudno tudi za potnike, da niso leta preprosto odpovedali, ko so videli kako vreme se bliža.

 9. ajda pravi:

  http://www.siol.net/novice/slovenija/2012/08/prepovedani_komercialni_leti_z_baloni.aspx

  No, tole se mi zdi nesmiselno. Po tej logiki, bi morali potem prepovedati vse izlete z vlaki, avtobusi, letali, plovbe po morju. Do nesreče lahko pride kjerkoli in ne samo v zraku z balonom.

  Tej tragični nesreči je po vsej verjetnosti botroval človeški faktor in zato se mi zdi ukrep kot rečeno, prestrog in nesmiseln.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Do preklica piše. Brez skrbi, bodo že spremenili. Se mi zdi prav, da je vsaj zdaj tako. Dokler ne raziščejo vsega in dokler se nesrečni potniki ne pozdravijo.

  Ne bo držal povsem kontekst z vlaki, avtobusi, ladjami in letali, saj gre tam večinoma za tipična prevozna sredstva, tukaj pa za hobi oz. za izletke brez cilja, če veš kaj mislim. In še organizirano, kar pomeni, da je odgovornost huda.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !