Tony Scott (1944-2012)

25.08.2012 ob 23:56

Jebemti, no, tole pa je bila šokantna novica, ko sem po prihodu z dopusta prvič počekiral internet. Tony Scott, Tony faking Scott je umrl. In to tako, da se je vrgel z mosta in napravil samomor. Baje brez razmisleka, pa v avtu je pustil poslovilno pismo. Naslednji dan so mediji poročali, da naj bi imel tumor na možganih, toda njegova družina je to odločno zanikala, kar razlog za samomor seveda zavija v še večjo skrivnost, še posebej zato, ker je imel v planu ogromno novih projektov, tudi drugi del Top Guna, kjer naj bi spet igral Tom Cruise.

null

Tony Scott, sicer brat enako slavnega Ridleyja Scotta, je bil hitmejker, avtor kopice legendarnih uspešnic, ki jih kritiki večkrat resda niso kovali v nebo, so jih pa gledalci kot po tekočem traku spreminjali v izjemno popularne filme. Brat Ridley je bil brez dvoma bolj spoštovan v filmskih krogih, saj je režiral Aliena, Thelmo & Louise in Blade Runnerja, je imel pa Tony brez dvoma boljši nos za delanje denarja. Lahko bi rekel, da je bil Tony komercialnejša inačica Ridleyja, režiser s smislom za dinamiko, akcijo, adrenalin in dogajanje. Povedano drugače, če si šel gledat film Tonyja Scotta, si bil sto posto, da ti ne bo dolgčas.

null

The Hunger je bil njegov arty vampirski debi, kjer sta pozirali Catherine Deneuve in Susan Sarandon. Butast, a vseeno zanimiv in drugačen film, kjer je kri pil tudi David Bowie. Top Gun je bil del zgodovine, ki je naredil Toma Cruisea. Beverly Hills Cop 2 je bil solidno nadaljevanje uspešnice Eddiea Murphyja. Revenge je bil mimostrel s Kevinom Costnerjem. Days of Thunder, Top Gun na dirkališču, je bilo drugo sodelovanje z Cruiseom. The Last Boy Scout pa je bil zelo dobra akcijska komedija, s katero pa kljub Bruceu Willisu nekako ni najbolj prepričal gledalcev. Nato je sledila mojstrovina True Romance, s katero je prav Scott odprl vrata Quentinu Tarantinu, potem pa je bil na vrsti še odlični Crimson Tide, prvo sodelovanje z Denzelom Washingtonom, ki je postal Scottov najljubši igralec.

null

The Fan je bil le solidna zadevščina z De Nirom in Wesleyjem Snipesom, prava forma pa je prišla nazaj s filmom Enemy of the State, kjer je bil glavni Will Smith. Ob Spy Game sem kljub Pittu in Redfordu zaspal, Man on Fire, sicer drugi Denzel, pa je bil spet zelo dober. Domino me je pustil hladnega, za Deja Vu nisem spustil duše, The Taking of Pelham 123, že četrti Denzel, pa mi je bil dejansko slab. Je bil pa zato Unstoppable, zdaj žal zadnji Scottov film, zato toliko boljši.

null

Dejansko ne morem verjeti, da sem v bistvu gledal čisto vse Scottove filme, kar pomeni, da je bil Scott eden mojih priljubljenih režiserjev, pa četudi me vedno ni povsem navdušil. Ko je ujel pravi film, je res raztural. Pa prepričan sem, da bi posnel še veliko dobrih akcij in trilerjev, saj mu ni zmanjkalo idej, pa cel kup novih projektov je imel pred vrati. Je pa ta svet, če prav pomislim, zapustil nadvse filmsko, s skokom z mosta, žal brez kaskaderja in CGIja.

 

10 komentarjev na “Tony Scott (1944-2012)”

 1. alenka pravi:

  ja tudi zame bil velik šok. sicer mi njegov brat dela boljše filme, ampak hej, tudi Top Gun bo mislim da vedno med mojo top izbiro. in vedno mi je hudo za take ljudi, ki so na področju ki ti je tako blizu, čeprav teh oseb dejansko ne poznaš. škoda, čeprav dejanja ne obsojam. RIP Tony!

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  So ga že pokopali, razlog, zakaj je storil samomor, pa je zavit v čedalje večjo skrivnost.

 3. alenka pravi:

  ja saj takrat ko je bila novica zunaj, mi je bilo kar čudno da nič ne pišeš o temu. sem bila šor da si al na dopustu al pa kako res dolgo izčrpno objavo pripravljaš :)

 4. bisa pravi:

  “Povedano drugače, če si šel gledat film Tonyja Scotta, si bil sto posto, da ti ne bo dolgčas.” v naslednjem odstavku: “Ob Spy Game sem kljub Pittu in Redfordu zaspal”. Ah ja… :)

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jp, še vedno ne morem verjeti, da je Spy Game Scottov.

 6. Andrej pravi:

  Jp, si dobro povedal, da je bil komercialnejša različica svojega brata. Meni se je vedno zdelo čudno zakaj so Ridleyevi projekti vedno flopnili, recimo Legend (moj najljubši Scottov film), pa 1492, pa navsezadnje tudi Blade runner.

  Sicer pa mi je bil Tony Scott nekakšna early različica Michael Baya, le da veliko boljša.

  Sicer pa si še vedno ne morem predstavljati vzroka za samomor, pa bode me tisto, ko je skočil “brez oklevanja”. Me prav zanima, če bo kaj novega prišlo na dan, resnični vzroki torej, si pa tudi ne predstavljam čez kaj gre zdajle njegova družina. Imel je dva otroka, kot sem gledal, še zelo mlada, pa Ridley mora biti tudi čisto sesut.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No ja, Legend je bil večini zanič, če se ne motim, 1492 pa prav tako. Blade Runner pa je bil predober, da bi lahko uspel in so ga gledalci šele kasneje spremenili v klasiko.

  Če je bil Tony usodno bolan, ga razumem, saj ni hotel trpeti in je vse skupaj končal zelo direktno, vse ostalo pa je uganka, tudi kaka depresija ali neprištevnost mi ne gresta v kontekst. Pa ženo in otroke je zapustil, ja, kar je še en razlog, da je bilo nekaj zelo konkretnega zadaj po moje. Lahko da je bil res kak rak, pa tega ni povedal niti družini, ki je to novico zanikala, ker recimo ni vedela, da je bil sploh bolan.

 8. Andrej pravi:

  V pismu ni napial razlogov. Sicer so ga že pokopali, družina pa zaenkrat še ni dala v javnost izidov obdukcije (če jih sploh bo, seveda).

  Sicer pa mi je všeč serija Good wife, ki sta jo producirala z Ridleyem. Od filmov pa mi je najbolj všeč The Hunger (pač, fan grozljivk) in Unstoppable

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  The Hunger je vizualno močan in po svoje zanimiv film, ampak precej prazen in dolgočasen. Je bil pa totalni flop in je Tonyju vzel veliko volje do snemanja filmov. Imel je srečo, da ga je v roke vzel Joel Silver in ga najel za režiserja svojih legendarnih produkcij.

 10. IZTOK faking GARTNER » Kulti in klasike: Top Gun (1986) pravi:

  [...] štima tudi adrenalinska in spolirana režija pokojnega Tonyja Scotta, ki pod taktirko mega producentov Jerryja Bruckheimerja in ravno tako pokojnega Dona Simpsona, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !