Recenzije: Gut, The Mechanik

18.08.2012 ob 15:40

GUT

Zamorjen in depresiven film, ki gledalca spravi v nelagodno voljo. Sicer pa zgodba o dveh prijateljih, ki začneta gledati snuff filme, kjer psiho brutalno razkosa trebuh svojih žrtev. Jp, eden izmed prijateljev je fan grozljivk, očitno tudi filma Scream, katerega plakat mu visi na steni, kar je seveda ključna iztočnica za finalni preobrat. Je pa zanimivo, da drugi prijatelj, ki je sicer vzoren mož in oče, malce preveč zagreto pade v umore iz snuffa, kar pomeni, da ga začnejo vznemirjati, četudi ga pretresejo in se mu dejansko gabijo. Zajeban film, ki ga kvarijo lesene igralske predstave obeh glavnih protagonistov (Jason Vail, Nicholas Wilder), in B roba, ki ji manjka višji budžet. Je pa po drugi strani dogajanje ravno zaradi tega bolj prepričljivo in strašljivo, še posebej ko pride do rezanja trebuha, do nekakšnega poklona kultnemu Videodromeu, kjer bi gledalec najraje zamižal in počakal, da mine. Plus prizor, kjer se eden izmed prijateljev v službi dela norca iz Carla Weathersa, kar je taka izvirna bizarka, da ji zlepa ne boste našli para.

Ocena: 6/10

THE MECHANIK

Četudi je Dolph Lundgren, ki ravnokar spet razturava v drugem delu filma The Expendables, podobno kot Jean Claude Van Damme in Steven Seagal že nekaj časa v filmski ilegali, je še vedno zelo aktiven in filme snema kot po tekočem traku. In pazi to, Lundgren je po novem tudi scenarist in režiser, prav The Mechanik pa je njegov drugi režijski izdelek, kjer seveda igra tudi glavno vlogo ruskega specialca Nikolaija Cherenka, ki se po nekaj letih spet sreča z mafijcem Popovom (markantni in Orsonu Wellesu podobni Ivan Petrushinov), ki mu je ubil ženo in otroka. Toda pozor, Cherenko se je Popovu že maščeval, saj je postrelil njegovo ekipo in mu iznakazil obraz, kar pomeni, da se mu bo tokrat maščeval še enkrat. Drži, The Mechanik, ki so ga prodajali tudi pod naslovom The Russian Specialist, se kljub predvidljivi in prevečkrat videni zgodbi dokaj uspešno spopada s klišeji in za B robo dejansko sploh ni tako zelo napačen film. Še posebej, ko pride do končnega obračuna, kjer se Cherenkovi možje (med njimi je tudi Ben Cross) s Popovimi kriminalci pobijajo na kmetiji, ali še bolje, v majhni kmečki vasici, na katero bi bil ponosen tudi Ivan Cankar. Lundgren, ki okoli resda skače malce štorasto, je še vedno huda karizma in faca, zato je škoda, da je po obetavnem začetku v osemdesetih in vrhunski formi v začetku devetdesetih, padel v underground in B filme, ki jih v kinu ne vidimo.

Ocena: 6/10

 

3 komentarjev na “Recenzije: Gut, The Mechanik”

 1. Chuchi pravi:

  eno vprašanje…zakaj daš zamorjenemu in depresivnemu filmu, ki gledalca spravi v slabo voljo (tvoje besede :) ) oceno 6..po kakšnem kriteruju pa potem ocenjuješ filme..

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sicer nisem napisal slabo, marveč nelogodno voljo, ampak vseeno, od kdaj depresiven in zamorjen film pomeni slab film? Lep primer tega je recimo Angel Heart, ki te v depro spravi za cel lajf, pa je kljub temu mojstrovina. Ali pa Seven, grozno zamorjen in črn film, kjer bi gledalec Kevina Spaceyja na koncu zadavil, ampak vseeno odličen in mojstrsko narejen.

  Saj menda kriterij za oceno ni dejstvo, koliko te nek film spravi v dobro voljo :)

 3. IZTOK faking GARTNER » Dolph Lundgren overdose pravi:

  [...] delu Plačancev in svoje filme tu in tam tudi režira, kar lahko recimo preverite v zelo solidnem The Mechaniku iz leta 2005. Je pa škoda, da ni bil malo bolj pazljiv pri izbiri filmov, saj bi lahko ujel [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !