IZTOK faking GARTNER

« | | »

Recenzije: Hysteria, Magic Mike

15.08.2012

HYSTERIA

null

Za ženske na črnobelih slikah so pred davnimi leti rekli, da trpijo za histerijo. Za tečnobo, živčnostjo, nespečnostjo, krči, izgubo apetita, vrtoglavico, zmedenost, frigidnostjo, napenjanjem, bolečinam v trebuhu in za željo, da delajo zgago. Če bi živele v srednjem veku, bi jih verjetno skurili na grmadi in obtožili čarovništva, ker so živele v 19. stoletju, pa so jih zdravili z masažo vagine. Jp, ženska seksualnost je bila nekoč medicinska zadeva, orgazem, ki je čudežno pozdravil vse zgoraj naštete simptome, pa je bil le profesionalno izvedena zdravniška terapija. In pozor, prvi vibrator niso izumili za ženski užitek, marveč za lažje izvajanje terapije, saj so zdravnike od številnih masaž začele boleti roke. Ženska, ki je prišla  k zdravniku in je trpela za histerijo, torej uradno ni prišla po orgazem, ampak po zdravilo, doktor, ki je dejansko izvajal erotično masažo, pa se ni zavedal kaj v resnici počne, ampak je imel v glavi, da ženske pač zdravi s svojo terapijo.

null

Pa gremo na film Tanye Wexler, ki se te izjemno zanimive in resnične tematike loti na zabaven, sproščen, navihan, izviren in prepričljivo izpeljan način, ki nam pove, da je orgazem zdravilo za vse ženske težave, ali še bolje, da je ženskam dejansko manjkal le dober seks z možem, ki se, kot mlademu doktorju Mortimerju Granvilleu (Hugh Dancy) pojasni samozavestna in ravno prav feministična Charlotte Dalrymple (Maggie Gyllenhaal), očitno ni zavedal, da tudi njegova žena potrebuje kvalitetno spolnost. In prav Granville, očitno devičnik, je bil prvi, ki je ženskam ponudil vibrator, saj so ga po masažah, ki jih je prevzel od izkušenega doktorja Roberta Dalrympleja (Jonathan Pryce), začele boleti roke. Da ni imel pojma, da ženskam v bistvu daje orgazme, je seveda v kontekstu takratne moške logike, kjer so najbolj trdovratnim primerom histerije stregli celo z nehumanimi operacijami.

Je pa na nek način žalostno, da so moški ženskam ponudili vibrator namesto seksa in da je prav vibrator še danes najbolj prodajan spolni pripomoček vseh časov. Kot da bi ženske moškim hotele reči, da jih ne potrebujejo in da jim pogruntavščina doktorja Granvillea, ki mu je tehnično asistiral tudi izumitelj Edmund St. John-Smythe (Rupert Everett), povsem zadostuje. Je pa ironično, da se je vse skupaj zgodilo po naključju, se pravi, da je šlo v moški glavi le za kvalitetno medicinsko uslugo in zdravljenje resne psihofizične motnje. Luškan filmček, ravno prav zabaven in norčav, da nas sprosti, ravno prav kvaliteten in prebrisan, da ni na prvo žogo in da zadovolji tudi nekoliko bolj zahtevne gledalce.

Ocena: 8/10

MAGIC MIKE

Steven Soderbergh, ki me je malo nazaj navdušil s filmom Haywire, je tokrat posnel ultimativni ženski film, ali še bolje, film, kjer bodo skupaj z babnicami na ekranu kričale tudi vse gledalke. Na odru se namreč slačijo Matthew McConaughey, Channing Tatum, Alex Pettyfer, Joe Manganiello, Adam Rodriguez, Matt Bomer in celo Kevin Nash, ultimativni striptizovski dream team, ki z vsakim nastopom zakuri obiskovalke nočnega kluba. To ni full monty, to je predstava mišic, karizme in vsega tistega, kar mora imeti dober moški strip spektakel. In tu je Magic Mike (Channing Tatum), glavna zvezda šova, ki pod svoje okrilje vzame mladega zelenca Adama (Alex Pettyfer) in mu pokaže kako se žura, kako se lovi ženske in kako se na hitro zasluži dober denar. Sproščen film, posnet za ženske in primeren tudi za moške, saj gre za komedijo, ki prepriča z okej štosi, ki pa nikoli ne padejo na poceni špuro, kar je seveda zasluga Stevena Soderbergha, ki je v vseh teh letih postal eden najbolj zanimivih in raznolikih režiserjev daleč na okoli.

Ocena: 7/10

 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 15.08.2012 ob 03:00 pod recenzije. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

5 odgovorov na “Recenzije: Hysteria, Magic Mike”
 1. alenka - 15.08.2012 ob 08:17

  ohhh, Matt Bomer <3 bom rekla o magic miku zaenkrat…

 2. g-force - 16.08.2012 ob 21:38

  Magic Mike: hot, hot, hot :D
  Pa tudi sicer čisto soliden film.
  Sem pa v tem filmu prvič postala pozorna na Alex-a Pettyferr-a in mi je odličen igralec, šele potem sem tudi ugotovila, da je v resnici britanec. Pogledala sem tudi film number 4 in se že veselim njegovih drugih “projektov”(filmov) :D .
  lp

 3. IZTOK GARTNER - 16.08.2012 ob 23:55
 4. g-force - 17.08.2012 ob 21:46

  Number Four je res bil daleč od kakšnega presežka, ampak on kot igralec mi je všeč :) . Še bolj zato, ker sploh nikoli ne bi rekla, da je britanec, če ga ne bi videla v enem intervjuju.

 5. IZTOK GARTNER - 18.08.2012 ob 17:34
  IZTOK GARTNER

  Zelo zanič je bil tudi Stormbreaker:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2012/01/21/recenzije-12/

  Totalno sranje pa tudi Beastly:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2011/05/25/recenzije-passion-play-last-night-beastly/

  To pomeni, da je prav Magic Mike njegov daleč najboljši film.

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !