Recenzija: Dirty Girl

7.08.2012 ob 14:39

DIRTY GIRL

Že dolgo časa nisem videl tako zelo iskrenega, čustveno močnega, simpatičnega, gledljivega, očarljivega in žanrsko mojstrsko premešanega filmčka, ki se gledalcu na koncu vsede v srce tako močno, da komaj verjame. Jebat ga, sem pač saker na take fore, na take enkratne klišeje, ki jih debitantski režiser in scenarist Abe Sylvia obrača na najboljši možen način. In tu je Juno Temple, srednješolka Danielle, lokalna dirty girl, tista tipična kao koketna avša, ki ima v glavi, da je kul zato, ker si ljubimce nabira kot po tekočem traku. Vse do trenutka, ko jo ravnatelj za kazen rukne v razred čudakov, kjer je tudi okrogli mladenič Clarke (Jeremy Dozier), skriti gej, ki mora skupaj z njo izvesti projekt z zavojčkom moke, na katerega nakracata oči, nos in usta. Brez skrbi, Dirty Girl, kjer Danielleino mamo igra Milla Jovovich, Clarkova starša pa Mary Steenburgen in Dwight Yoakam, ni le srednješolska komedija, je tudi presenetljivo dober road movie in emotivno izjemno močna ter prepričljiva družinska drama, kjer jo Danielle in Clarke mahneta na cestno odisejo iskanja njenega očeta in doživita celo kopico zanimivih ter očarljivih prigodic, kjer je najboljša, najbolj prikupna in najbolj nepozabna tista iz motela, kjer ležita na tresoči postelji in pojeta, med njima pa je prej omenjen zavojček moke, ki spreminja razpoloženja, kar je sploh super finta. Film, kot sem že omenil, zelo dobro meša komedijo in dramo, dobro pa je tudi to, da drami kljub zelo resnim situacijam ne dovoli, da bi postala preveč očitna in celo patetična. Tudi ko pride do prizora, ko Clarkov oče pobesni, ko izve, da je njegov sin gej. Konec je seveda enkraten poklon klasiki An Officer and a Gentleman, svojih pet minut k zvezdniški ekipi prispevata še William H. Macy kot novi partner Mille Jovovich, in Tim McGraw kot dolgo pogrešani Daniellein oče Danny. Lep film, ki mu otročji naslov ne dela usluge, s celim kupom prizorov, ki vas bodo nasmejli in spravili v solze, če le ne boste preveč zatežen in zahteven gledalec.

Ocena: 8/10

 

1 komentar na “Recenzija: Dirty Girl”

  1. Filip pravi:

    Pravkar pogledal. Popolnoma napačno reklamiran film in, tako kot si tudi sam omenil, s popolnoma brezvezenim naslovom. Sem bil prav prijetno presenečen, ker sem pričakoval eno kičasto chick-flick najstniško komedijo.
    No, OK, film spet ni nek hud presežek, saj je zgodba že videna, predvidljiva in na trenutke precej osladna, ampak vseeno režiserki uspe ustvariti tisto pravo vzdušje in na koncu film izpade povsem zabaven, iskren in nasploh zelo všečen, z dobrim sporočilom. Za pogledat. 6-7

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !