Recenzije: Timecop, Gardener of Eden

6.08.2012 ob 13:01

TIMECOP

Jean Claude Van Damme je po uspehu Univerzalnega vojaka za nekaj časa postal hollywoodski plejer A kategorije, ki je poleg Timecopa v tej špuri posnel še Sudden Death in Street Fighter, po tudi Double Team, Maximum Risk in Knock Off, če prav pomislim. A Univerzalni vojak, Sudden Death in Timecop so tista njegova ultimativna trojka, s katero se je vsaj kar se produkcije in žanra tiče postavil ob bok Stalloneu in Schwarzeneggerju. To, kar so bili za Van Dammea Univerzalni vojak, Sudden Death in Timecop, je bil za Stevena Seagala Under Siege, pač tisti preboj v prvo ligo, ki pa kot veset ni trajal dolgo. In Timecop, ki ga je posnel Peter Hyams, tudi režiser filmov Capricorn One, Outland, 2012, The Presidio, Narrow Margin in End of Days, je čisto okej mešanica akcije in scifija, ki se poigrava s potovanjem skozi čas. Ki tudi Van Dammea, visoko usposobljenega varnostnika Walkerja, ki za svoje oboževalke seveda izvede tudi tisto znamenito špago v kuhinji, pošilja iz sedanjosti v preteklost, iz preteklosti v prihodnost in spet nazaj. Van Damme seveda lovi pokvarjenega senatorja McComba (karizmatični Ron Silver), ki potovanje skozi čas izkorišča za svoje zle namene in v različna časovna obdobja postavlja kopije samega sebe, vseskozi pa išče način, kako bi preprečil smrt svoje žene Melisse (Mia Sara), ki so jo ubili McCombovi zlikovci. Peter Hyams je Van Dammea brez dvoma dvignil na najvišjo točko v karieri in leto dni za Timecopom z njim posnel še prej omenjeni Sudden Death, je pa škoda, da ni Van Damme dodal še pikico več igralskega talenta in še kak zares dober film, saj bi se lahko v prvi ligi držal še dlje časa. Finta, kjer omenja dvoboj Tysona in Spinksa, in prizor, ko ga po potovanju skozi čas vrže pred tovornjak, sta za njegovo filmografijo brez dvoma antologija, nekaj neumnih scenarističnih lukenj solidno zakrpata solidna akcija in dober tempo, v vlogi Van Dammeovega šefa Matuzaka pa se skulirano znajde Bruce McGill. Okej film, pa dober spomin na cajte, ko so imeli akcijski junaki še jajca.

Ocena: 6/10

GARDENER OF EDEN

Dajte skupaj Death Wish, Dirty Harry, Defendor in Super, pa boste dobili špuro filma Gardener of Eden, kjer hoče mladenič Adam Harris (Lukas Haas) ulice svojega mesta počistiti na stari dobri vigilante način. To ga prime v trenutku, ko povsem po naključju prebuta lokalnega posiljevalca in postane junak, ideja pa mu je kul tudi zato, ker se je njegov dedek boril v drugi svetovno vojni, oče (David Patrick Kelly) pa v Vietnamu. Jp, Harris dobi idejo, da je superjunak in da živi v stripu, film, ki ga je produciral Leonardo DiCaprio, pa se iz uvodnega najstniškega klišeja skupine mulcev spremeni v solidno mešanico komedije, drame in kriminalke, ki pa ne ujame presežka. V vlogi lokalnega dilerja šov krade Giovanni Ribisi, v vlogi dekleta, ki jo reši Harris, se predstavi Erika Christensen, gledalec pa ni povsem prepričan, ali naj se mu vse skupaj zdi zabavno, ali pa bi se moral filma lotiti na nekoliko bolj resen način. Je pa tole režijski debi igralca Kevina Connollyja, najbolj znanega po vlogi Erica Murphyja v seriji Entourage.

Ocena: 6/10

 

1 komentar na “Recenzije: Timecop, Gardener of Eden”

  1. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Universal Soldier: Day of Reckoning pravi:

    [...] ki jih režiser John Hyams, sicer sin bolj slavnega Petra Hyamsa, ki je Van Dammea režiral v filmu Timecop, niza tako zelo prepričljivo, enkratno, brutalno, direktno in učinkovito, da jim gledalec komaj [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !