London 2012: Ženska gimnastika

6.08.2012 ob 17:19

Najprej nekaj besed o fenomenu Gabby Douglas (“I don’t know where this is coming from. What’s wrong with my hair? I’m like, `I just made history and people are focused on my hair?’ It can be bald or short, it doesn’t matter about my hair”), tej vsega 16 letni deklici, ki je zaradi zmage v mnogoboju postala nova ameriška sweethart. Res je bila neverjetna nekaj dni nazaj, ko je pometla s konkurenco in postala prva črnka, ki ji je uspelo kaj takega. To, kar je bila v drsanju nekoč Suryja Bonaly, je zdaj v gimnastiki Gabby Douglas, tudi prva Američanka, ki je zmagala v ekipni in solo bitki mnogoboja.

Pa gremo na včerajšnji gimnastični spektakel v preskoku, kjer je ameriška šampionka McKayla Maroney končala na zanjo razočarajočem drugem mestu. Bi pa bila po moje še slabša, če ne bi bila velika zvezda tega športa, saj je padla na zadnjico, kar pomeni, da bi ji morali sodniki odbiti več točk kot so ji. In ko smo že pri padcih, zaradi nesrečne Yamilet Pena Abreu iz Dominikanske republike je bolelo tudi mene. Boga punca, prav videlo se je, da se boji skoka, ki ji ga je določil njen brezsrčni trener. Njen izraz na obrazu je kazal na strah in na veliko pomanjkanje samozavesti, saj se je zavedala, da lahko pade in da od nje zahtevajo nekaj nemogočega. In potem je najprej res padla, nato pa si je, če se ne motim, zvila še nogo in drugega skoka sploh ni izvedla. Jebeno to z gimnastiko, če dekleta res silijo v tako nevarne pizdarije, ki se bodo na kakem drugem tekmovanju morda končale še bolj tragično od padca na rit. Se mi pa zdi, da je prav pri gimnastiki največ čustev, največ solza in največ veselja, ki navdahne tudi tiste gledalce, ki jih ta šport morda niti ne zanima kaj dosti.

In da ne pozabim, danes je na dvovišinski bradlji slavila Rusinja Aliya Mustafina, ki je zadaj pustila tudi domačo favoritko, Gabby Douglas, ki itak ni imela posebnih šans, pa je bila na koncu, če se ne motim, celo zadnja, kar pa ni panike, saj se je zavedala, da je v tej solo panogi daleč za najboljšimi.

 

8 komentarjev na “London 2012: Ženska gimnastika”

 1. pikica pravi:

  Yamilet Pena Abreu iz Dominikanske republike si ni poškodovala noge pri prvem skoku, drugega je lepo izvedla, tisto je bila ena druga tekmovalka.

  Joka pa več ali manj ista tekmovalka – Komova iz Rusije. :)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se mi je zdelo, da si nisem zapomnil prav, saj so potem nekaj čvekali komentatorji, da je zaigrala poškodbo, ker se je bala, da ne bo dovolj dobra, saj je zajebala prvi skok. Pa tudi nekaj o psihologiji tega dejanja, ki menda pride nenamerno in kot obrambna reakcija.

  Ampak a ni Abreu padla tudi v drugo?
  Sicer pa je na temle posnetku padla še bolj grozno
  http://www.youtube.com/watch?v=a8S6gtsdAD8
  Torej očitno pogosto pada :)

  Komova pa je jokala četudi je bila druga. Jebat ga, včasih tudi srebro ni dovolj. In srebro je sesulo tudi Maroneyjevo. Zelo močno.

 3. simon pravi:

  pa kaj hoce ona sploh izvest?
  to kar so danes moski izvajali? z lahkoto Ukrajinec in American?

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nimam pojma, očitno le skok brez padca :)

 5. pikica pravi:

  Gre za izjemno težak skok za ženske – mislim, da je tale šele 3., ki ga izvaja. Drug skok je pa pristala, je pa naredila korak nazaj.

  Ivan Čuk je pa rekel, da ženske športnice raje zaigrajo poškodbo oz. se poškodujejo, kot da izvajajo kak element, ki jim je pretežek (ali nekaj v tem smislu).

 6. pikica pravi:

  Ja, pri ženskah ima ta skok visoko izhodiščno vrednost (kar se težavnosti tiče), tako da verjetno računa na višjo oceno – mora le paziti, da se blazine najprej dotakne s stopali, da ji skok sploh priznajo. Za padec je odbitek 1 točke (od 17.100), potem je pa še kaj pri izvedbi. Verjetno trener (in ona) upa, da ga bo kdaj pristala in potem dobila visoko oceno za prvi skok, kar bi ji zvišalo povprečje skupaj z drugim skokom. Večinoma ta skok bolj moški delajo (ali pa v sklonjeni/upognjeni verziji), nekateri dodajo še pol obrata.

 7. pikica pravi:

  Gre pa za dvojno skrčeno salto naprej.

 8. IZTOK faking GARTNER » London 2012: Greda pravi:

  [...] Douglas, ki je imela tukaj dosti več šans za dobro uvrstitev kot včeraj pri preskoku, je med vajo žal padla, prvo in drugo mesto pa sta si razdelili Kitajki Linlin Deng in Lu Sui. In [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !