Recenzije: 2 Days in New York, Bojangles, Blue Sky

5.08.2012 ob 12:09

2 DAYS IN NEW YORK

Dobro, zabavno, zelo simpatično, gledljivo, očarljivo, preprosto, a kljub temu dovolj prebrisano nadaljevanje filma 2 Days in Paris, ki ga je prav tako režirala in oscenarila Julie Delpy, ta ženska različica Woodyja Allena, ki je Adama Goldberga zdaj pač menjala s Chrisom Rockom, svojim novopečenim možem Mingusom, ki mu pridejo živce žreti njeni sorodniki iz Francije. Rock se resda predstavi v zanj ne ravno pričakovani vlogici, toda Delpyjeva mu vseeno dovoli nekaj stand up štosev, ki pridejo najbolj do izraza pri zajebanciji z Obamo. Odštekan film, pravzaprav, ena taka fina kombinacija farse, nevrotičnosti, bizarke, burke in komedije nravi, toda še vedno v mejah normale, da navduši tudi normalne gledalce, če veste kaj mislim. V vlogi Delpyjinega očeta raztura njen resnični oče Albert Delpy, kar je noro dobra fora, na hitro pa se oglasi celo Vincent Gallo, ki igra samega sebe in kupi eno izmed njenih fotografij.

Ocena 8/10

BOJANGLES

Zelo solidna biografija legendarnega steparja, vaudevilerja in filmskega zvezdnika Billa Robinsona, za prijatelje, Bojanglesa, Sammyja Davisa pred Sammyjem Davisom, ki ga izvrstno upodobi Gregory Hines, širši javnosti bolj znan kot komedijant, drugače pa mojster stepa in Robinsonov sodobnik, ki je dve leti po tem filmu žal umrl za rakom. Režiser Joseph Sargent, verjetno najbolj znan po filmu The Taking of Pelham One Two Three, dovolj prepričljivo zmeša zasebno življenje in zvezdniške momente naslovnega junaka ter takratni čas dobro ujame tudi s dodatkom črnobelih prizorov, ki prebudijo nostalgijo in esenco časa, ko je bil Robinson najbolje plačani temnopolti zvezdnik v Hollywoodu. V vlogi njegove žene Fannie se dobro znajde Kimberly Elise, piko na i pa doda še Peter Riegert, ki zaigra njegovega menedžerja Martyja, ki ga prvi predstavi legendarnemu producentu Darryl F. Zanuck, kateri se domisli tistih uspešnih filmčkov z malo Shirley Temple. Plus Savion Glover, novi Gregory Hines, ki izvede vrhunsko točko v lokalu, kar nas spomni na film Tap, kjer sta se na podoben način pozabavala Hines in Sammy Davis.

Ocena 7/10

BLUE SKY

Za tale film, sicer slovo režiserja Tonyja Richardsona, ki je za aidsom umrl leta 1991 in bil prepričan, da zaradi finančnih težav studia Orion njegov izdelek ne bo nikoli ujel doživel kino distribucije in bo ostal na polici, je Jessica Lange dobila svojega drugega oskarja, kar je bilo veliko presenečenje, saj so njeno vlogo dejansko potegnili iz naftalina. Langova, brez dvoma ena izmed najboljših igralk svoje generacije, resda ni slaba, toda njena vloga Carly Marshall, nevrotične, čustveno nezrele, infantilne in histerične žene vojaškega inženirja Hanka (Tommy Lee Jones), ki mu s svojim blesavim koketiranjem dela sramoto v njegovi bazi, ni nek akterski presežek, ki bi si zaslužil kakšne konkretne nagrade. Je pač solidno odigrana vlogica klišejskega filmskega lika, ki se lima na vse ostale vojake in med vojaškimi akcijami prvocira tudi s sončenjem brez zgornjega dela kopalk. Drži, Blue Sky je v prvi vrsti film o možu in ženi, ki sta v krizi. Ali še bolje, o možu, ki mora prenašati izpade svoje žene, ki se mu skurba tudi z njegovim nadrejenim (Powers Boothe). Je pa tudi solidna štorija o tajnih jedrskih poskusih, ki so jih v ZDA izvajali v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Dva filma v enem filmu, torej. Vsak zase bi morda štimal dosti bolje, skupaj pa se nekako tepeta in se ne znata sestaviti dovolj prepričljivo. Plus rosno mladi Chris O’Donnel, ki igra mulca, ki se zaljubi v hčerko (Amy Locane) Jonesa in Langove, ki je bila v dramici Men Don’t Leave njegova mama.

Ocena: 6/10

 

2 komentarjev na “Recenzije: 2 Days in New York, Bojangles, Blue Sky”

  1. lily pravi:

    Gallo ni kupil fotografije, kupil je nek papir, s katerim je kao prodala dušo.
    Mi pa ta film ni bil ravno “baš nešto”, za razliko od prvega. Adam Goldberg je dosti večja pojava, tak čudak, posebnež. Ne vem, kako povedat drugače.

  2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

    No ja, saj ni samo Adam Goldberg bistvo celega filma in razlog ali je nek film dober ali ne.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !