Recenzija: I Am Bruce Lee

27.07.2012 ob 00:35

I AM BRUCE LEE

Tole je brez dvoma eden najboljših dokumentarcev o Bruceu Leeju, tej filmski in fajterski legendi, ki je kot mulca obsedla tudi mene in me močno drži vse do današnji dni, ko si še vedno izjemno rad pogledam njegove nepozabne filme. Med ljudmi, ki govorijo o njem, velja še posebej izpostaviti vdovo Lindo Lee Cadwell in hčerko Shannon Lee, pa recimo Dana Inosanta, njegovega prijatelja in mojstra borilnih veščin, ki je Leeju prvi pokazal nunčake. In ko smo že pri nunčakih, ki jih je Mickey Rourke, prav tako eden izmed pripovedovalcev dokuja, zamenjal za pištolo, tudi sam sem jih imel doma. Na skrivaj, seveda. Vse dokler jih ni našla mama in sem jih moral vreči v smeti, saj so bili kao nevarna igrača. Mi je pa šlo dokaj dobro z njimi, če sem iskren. Malo sem jih zavrtel okoli roke, malo sem z njimi zamahnil, pa nikoli se nisem udaril v komolec in brado kot se je to zgodilo mojih kolegom.

Bruceova vdova Linda jih danes šteje že 67

Dovolj o meni, gremo nazaj na Brucea Leeja, ki ga tale film oriše na zelo dober, natančen, zanimiv in izjemno kompleksen način. Pa tudi marsikaj novega zvemo. Recimo to, da je hotel Lee že pred The Big Bossom posneti film po lastnem scenariju. Celo na lokacijo sta šla z Jamesom Coburnom, a se je potem zapletlo v pogovoru s studiem, ki naj bi projekt financiral. Je pa prav Coburn, ki je bil poleg Stevea McQueena eden izmed najbolj pridnih Leejevih učencev, Leeju svetoval, da naj neha nastopati v tv serijah in raje odpotuje nazaj v Hong Kong ter se posveti filmski karieri. Lee je bil namreč v Hong Kongu kot mulo že velika zvezda in je potem kariero prekinil zaradi poti v ZDA, kjer je začel poučevati borilne veščine in širiti svojo filozofijo. Četudi je imel za sabo vlogo Kata v seriji The Green Hornet in čeprav je poznal vse mogoče zvezdnike, mu filmska kariera ni uspevala prav dobro, kar je jasno, saj je bil Azijec, takrat pa v Hollywoodu ni bilo prostora za take fore.

Zanimiva je tudi debata o Romanu Polanskem, ki je bil prav tako Leejev učenec, kar pomeni, da je Lee dobro poznal Sharon Tate in z njo kot nekakšen stunt coordinator sodeloval pri filmu The Wrecking Crew. Ko so jo umorili, je bil zelo prizadet in je za trenutek obupal nad človeštvom. Lee namreč ni bil le mojster borilnih veščin in pop idol, Lee je bil tudi vodja in vzornik, ki je v fajte vedno vnesel tudi filozofijo in poanto. In ko smo že pri fajtih, nikoli se ni udeležil nobenega turnirja in osvojil nobenega prestižnega naslova, saj v tem ni videl smisla. So bile pa njegove fajterske fore tako dobre tudi zato, ker je pregledal na tone boksarskih dvobojev, naštudiral tudi finte Muhammada Alija in se gibal kot plesalec, kar je jasno, saj je bil prvak čačačaja. In pozor, Leejevo tehniko fajtanja je na odru posvojil celo Taboo, raper skupine Black Eyed Peas, ki pove, da brez Leeja ne bi nikoli muval na tako kul način. Evo, to je ta trivia, ki zažge pri tem dokuju. Trivia, ki je nisem vedel. In trivia, ki sem jo poslupal z odprtimi usti.

Bruceova hčerka Shannon Lee, ki je leta 1993 kot veste izgubila tudi brata Brandona

Dih vzemajoči so tudi odlomki Leejevih starih intervjujev, ki jih spretno zmešajo z odlomki najbolj znanih filmov, ki jih komentira tudi Robert Wall, nepozabni zlobnež filmov Enter the Dragon in Way of the Dragon. Presenetil me je tudi Ed O’Neil, kultni Al Bundy, za katerega nisem imel pojma, da ima črni pas v karateju in da je od nekdaj velik Leejev fan. Isto kot košarkar Kobe Bryant, ki ima, če se ne motim, prav tako črni pas in obožuje Leejeve filme in njegov doprinos k borilnim veščinam, kulturi bojevanja in filozofiji o smislu življenja. Jasno, tu je tudi Gina Carano, fajter šampionka, ki smo jo malo nazaj gledali v filmu Haywire Stevena Soderbergha in jo zdaj očitno čaka obetavna filmska kariera, kar pomeni, da hodi po stopinjah svojega idola Brucea Leeja.

Res izjemen doku, eden boljših o kaki slavni osebi. Narejen z guštom in rišpektom. Brez želje po tračih, le z dejstvi in zanimivimi podatki ter delčki o Leejevem kratkem življenju, o katerih do zdaj še nisem imel pojma. Eden takšnih podatkov je tudi debata o poškodbi hrbta, ki jo je Lee staknil leta 1970 med jutranjo vadbo in je moral potem paziti, da se mu ne bi ponovila. Pa nenadna slabost, ki ga je v bolnico pahnila že nekaj let pred smrtjo, s katero se film seveda konča in pokaže tudi posnetke pogreba, na katerem sta ob očetovem truplu tudi mali Brandon in mala Shannon. Ali kot pravi temnopolti režiser Reginald Hudlin, tudi velik Leejev fan: “Če ne moreš gledati filma Brucea Leeja, se nimava kaj pogovarjati.” In seveda, kot zaključi Gina Carano: “V svojem življenju bi potrebovala moškega kot je bil Bruce Lee.” Ali še bolje, kot pravi eden izmed pripovedovalcev: “Ko si gledal Brucea Leeja, si bil Bruce Lee.”

Ocena: 9/10


 

9 komentarjev na “Recenzija: I Am Bruce Lee”

 1. alenka pravi:

  ravno včeraj gledala. I am Bruce Lee! :) všeč, je pa res, da to ni težko ko si njegov fen. ne bi se strinjala z vsemi komentarji, recimo zatrjevanju da je oče MMAja, ampak te debate so itak never ending story pa iz čigavih ust je to zatrjevanje tudi ni presenečenje, valda da bo on to trdil. pa Dan Inosanto je car! Bruce pa legenda, ki bo vedno v naših srcih!

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Je pa zanimivo, da so k njemu hodili tudi najboljši fajterji takratnega časa, ki jim je dajal nasvete in jih učil še boljše tehnike. Tudi Chuck Norris je bil seveda med njimi.

 3. Lazo pravi:

  Ja tudi jaz sem njegov fan in kje so tisti časi, ko smo v vrstah čakali, da pridemo do karte za kino. Zaradi bjega sem tudi začel trenirati KARATE in to počel 20 let.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi moji prvi filmi so bili Leejevi filmi.
  Pa v šoli sem ga oponašal in skušal sošolce prepričati, da obvladam kung fu :)
  Pa kupil sem neko knjigo, kjer so bile njegove fajterske finte, a je bila preveč zahtevna za solo učenje :)

 5. alenka pravi:

  ‘takrat pa v Hollywoodu ni bilo prostora za take fore.’

  no ja, saj je še vedno malo prostora za take fore. so lepo tudi v filmu povedal – praktično nimaš v holivudu filme, da bi mel azijec neko romantično vlogo. so akcijsko humoristični, nikol pa ne romantični. v serijah malo boljše ampak še zdaleč ne kot bi lahko bilo…

  pa všeč mi je bila tudi omemba akcijskih prizorov kar sem tudi sama opazila. včasih so bili res dolgi prizori, mogu si ga izpilt in čao, danes pa close upi in menjavanje kadra, tako da se skrijejo pomanjkljivosti, napake, ko ne veš a gledaš dvojnika, kaskaderja al res igralca…

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Chow Yun Fat je imel v Anna and the King. Pa Tony Leung v The Loverju, če se delamo, da je bil tudi malo hollywoodski. Drugače pa res ne, morda tudi zato, ker so azijski izvozni artikli predvsem mojstri borilnih veščin.

 7. alenka pravi:

  ja malo jih je, a vseeno ne verjamem da noben ni primeren za kako konkretno dobro vlogo.

  pa še OT: moja boljša polovica je mojster borilnih, zato mi gledanje tovrstnih filmov ni tuje (:)) in kapo dol fantom za predanost in ves trud…

 8. Lazo pravi:

  BRUCE LEE se vrača :)

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8uzawIPFjJY

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dobra :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !