Recenzije: Josef, The Pirates! Band of Misfits

25.07.2012 ob 02:53

JOSEF

Jozo Patljak, tudi producent filmov Fine mrtve djevojke, Doktor Ludosti, Ta divna splitska noč, Lopovi prve klase, Go vest, Ničiji sin in Ljubavni život domobrana, rešuje hrvaški film, ali še bolje, hrvaškemu filmu daje preporod, jajca in zagon. Tudi s filmom Josef, režiserja Stanislava Tomića, ki ga odlikuje neverjetna in izjemno moderna scenografija in fotografija, ki smo jo na tak način navajeni v hollywoodskih filmih. Tako dobro kot zgleda Josef, ne zgleda noben slovenski film. Je pa škoda, da vizualizacija ne more zakriti površne dramaturgije, povprečnih igralskih kreacij in preterane glasbene spremljave, ki prvo svetovno vojno, kjer so se Hrvati pod avstroogrsko zastavo borili proti ruski vojski in čečenskim odpadnikom, prikaže kot strip. In pozor, Josef je v resnici Josip Broz Tito, ki naj bi po teorijah zarote umrl na fronti, nadomestil pa naj bi ga nek ruski agent, ali še bolj noro, Tito naj bi bil v resnici avstrijski Žid Jošua Ambroz.

"Ono što je Tomića i Krcu očito najviše zanimalo je nizanje okrutnosti i bestijalnosti koje prikazuju s jedva prikrivenom negativnom fascinacijom. I to je točka na kojoj je Josef kod mene izazvao duboku iritaciju koju mogu usporediti samo s onom koju sam osjetio kad sam gledao Pearl Harbour Michaela Baya. Ta iritacija tiče se činjenice što Tomić zloću i surovost glamurizira, što njegovo blato Galicije izgleda kao intro videoigrice, što preko bestijalne zloće prelazi ovlaš švenkovima, što estetizira umorstvo, a smrt prikazuje u slow motionu. U taj dojam uklapa se - dakako - i muzika Marka Perkovića. O Thompsonu svaki čovjek u ovoj zemlji ima čvrsto mišljenje, a mislim da većina čitatelja zna moje. No, smatrali Thompsona vi nacionalnim bardom ili bregovićevskim fašističkim klonom, jedno je neupitno: Perković ne zna pisati filmsku muziku. Muzika za film svoju retoričku vrijednost dobiva u kontrastu s tišinom, mora biti odsutna da bi bila jaka kad je prisutna." (c) Jurica Pavičić

Je pa zanimivo, da si njegovo identiteto podaja več vojakov oz. da ko eden umre, njegovo ploščico vzame drugi in se začne izdajati zanj. Da je asociacija na Tita še manj dvoumna, je tukaj tudi ženska, ki ji je ime Pelagija, kar je seveda ciljanje na resnično Titovo prvo ženo Pelagijo Belousovo. Odštekan film, pravzaprav, na nek način celo malo grindhouse, če dobro pomislim. Ali kot pravi tagline: “Kukavica, heroj, zločinac, legenda.” Plus muska zloglasnega Marka Perkovića Thompsona, ki ima tudi drobno vlogico vojaka.

Ocena: 6/10

THE PIRATES! BAND OF MISFITS

S tole risanko, ki jo je ustvarila ekipa zelo zabavnega Chicken Runa in ki so jo vrteli tudi kot The Pirates! In an Adventure with Scientists, žal nisem našel skupnega jezika. Zdela se mi je nekam poceni, prazna, premalo dodelana in celo dolgočasna, pač neka wannabe kopija Piratov s Karibov, če pavšaliziram. In tu je gusar Pirate Captain (Hugh Grant), ki je prepričan, da bo zmagal na izboru za najboljšega gusarja leta. Kljub hudi konkurenci, ki jo predstavlja tudi gusarka Cutlass Liz (Salma Hayek), kljub težavam, ki mu jih povzročata kraljica Viktorija (Imelda Staunton) in, pozor, pozor, Charles Darwin (David Tennant), ki se aktivno vključi v gusarsko tekmovanje in je dejansko eden izmed gonilnih likov risanke. Ne bom rekel, da nekaj prizorčkov in štosev ne udari v polno, toda to je za končni učinek premalo. To je neka srednja žalost, ki jo kot za šalo podrejo dosti boljše, bolj dodelane, izvirnejše, spektakularnejše in zabavnejše risanke.

Ocena: 5/10

 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !