Grossmann 2012: Mientras Duermes

23.07.2012 ob 16:52

No, pa sem prigural do konca letošnjega Grossmanna, ki sem ga za razliko od lani spremljal le z varnega domačega kavča. Jebat ga, letošnji nabor slavnih gostov me pač ni pritegnil tako zelo, da bi se zaplejal do Ljutomera, se pa zavedam, da si ekipa, ki jo vodita Tomaž Horvat in Peter Beznec, vseeno zasluži iskrene čestitke in globok priklon, da v Prlekiji vsako leto skupaj spravi tako zanimivo dogajanje. Ampak hej, če si imel na Grossmannu lani Christopherja Leeja in Menahema Golana, bo naslednje leto vendarle panika, če boš imel le Jaumeja Balaguera, ki si je na koncu po zaslugi filma Mientras Duermes glavno nagrado razdelil z Alexom Chandonom, režiserjem filma Inbred.

MIENTRAS DUERMES

Juame Balaguero me s svojimi prvi tremi filmi Los Sin Nombre, Darkness in Fragiles ni navdušil. Zdeli so se mi dolgočasni, premalo zanimivi in večkrat tudi zelo poceni. Potem sem končno videl Rec in vendarle poštekal, da tip obeta in da lahko od njega pričakujem še kak zelo dober film. In Mientras Duermes, po naše, Medtem ko si spala, je odličen film, je zrelejši in zelo kvaliteten Balaguero. Je zares fina, elegantna, ravno prav klavstrofobična, neprijetna, nelagodna, napeta in strašno zanimiva psihološka srhljivka, ki nikoli ne pretirava in ves čas ohranja stik z realnostjo, kar pri takih filmih ni ravno pogosto. Tu ni vlečenja za lase in idiotskih hollywoodskih zapletov, tu je počasna in živce parajoča zgodba o Cesarju (Luis Tosar), depresivnem, nesrečnem in zagrenjenem hišniku in vratarju stanovanjskega kompleksa, ki je obseden z mladenko Claro (Marta Etura), eno izmed rezidentk stanovanjske hiše. Cesar jo najprej nadleguje s pismi in smsi, nato pa se vsak večer pretihotapi v njeno stanovanje, se skrije po njeno posteljo in jo začne zastrupljati ter ji povzročati razne neprijetnosti. Zajebana situacija, ki jo občuti tudi gledalec, ko trepeta za Clarino varnost in tuhta, kaj vse ji bo še naredil Cesar, ta zlovešči možakar, ki bi čez lužo brez dvoma dobil svojo franšizo slasher grozljivk.

Ocena: 8/10

 

3 komentarjev na “Grossmann 2012: Mientras Duermes”

 1. Sadako pravi:

  Mnja, je pa ni :D

  Jaz sem se malo zajebal, ker sem pred filmom prebral članek v Ekranu in potem je tisti začetni surprise precej zvodenel, drugače mislim, da bi bil moment, ko kamera pokaže tipa pod posteljo pravi mind blown.

  Zelo soliden srhljivi triler, ki pa mu jaz osebno predvsem očitam, da se premo sorazmerno z bližanjem konca, vedno bolj amerikanizira. Saj veš, tisti posiljeni momenti napetosti in tekanje po stanovanju. A kljub temu me je finalna sekvenca močno pritegnila in mi bo po vsej verjetnosti še dolgo ostala v spominu. Pure evil!

  Sicer pa so bili od dotičnega režiserja meni tako [rec], Darkness kot tudi Los Sin Nombre boljši.

  U glavnem kar tipson tale režiser!

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se strinjam, da je nekaj prizorčkov malo hollywoodskih, toda zapleti in še posebej razpleti so meni vseeno čisti anti hollywood, kjer zgodba nikoli ne skoči čez rob in v hollywoodske bedarije.

  Rec je tudi meni zakon, a ga težko primerjam s tem filmom, saj je čisto drug žanr, me pa čudi, da sta ti Los sin Nombre in še posebej Darkness, ki je le nepotrebna reciklaža Šestega čuta, Megle, Vsiljivcev in Šajnanja, boljša.
  Darkness je stokrat večji Hollywood od Mientras Duermes, če že hočeš.

 3. Sadako pravi:

  To pa vsekakor, ampak sem ga gledal že precej let nazaj, ko sem bil še neuk mulec, ki je močno tripal na razne The 6th Sense reciklaže in ga nosim v zelo dobrem spominu.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !