Recenzija: The Amazing Spider-Man

19.07.2012 ob 00:27

THE AMAZING SPIDER-MAN

Drži, Spider-Mani Sama Raimija s Tobeyjem Maguirejem so nujno potrebovali tako imenovani reboot, saj so bili z izjemo drugega dela zanič. Le drugi del je bil kul, prvi je bil srednja žalost, tretji pa je bil grozljiv korak nazaj in kronski dokaz, da za četrtega z isto ekipo ne bo več prostora. Da se razumemo, ne govorim o astronomskem zaslužku, marveč o subjektivnem okusu, kjer mi Raimi ni dal tistega, kar sem pričakoval in kar mi je bilo tako zelo všeč v risankah. No, zdaj je stvar povsem drugačna, zdaj sem končno dobil Spider-Mana po svojem okusu. In film o superjunaku, ki ima vse kar je treba in kar potrebuje za razkošno nedeljsko zabavo. Marc Webb, tudi režiser filmčka (500) Days of Summer, kljub pomanjkanju izkušenj v takem žanru, sestavi zelo dober film, prepričljivo mešanico komedije, dramice, znanstvene fantastike, akcije in pustolovščine, ki ga morda malce polomi s forami Godzille in drugega Jurskega parka, drugače pa povsem suvereno, korektno in samozavestno obrača prvega Raimijevega Spider-Mana. Lahko bi rekel, da to ni le reboot franšize, marveč tudi rimejk Spider-Mana iz leta 2002, kar je vsekakor presenetljivo, saj je minilo komaj deset let oz. še pol manj od tretjega dela iz leta 2007. A jebat ga, Hollywood itak ne zna drugega kot rimejkov, nadaljevanj, prednadaljevanj in tudi rebootov.

In tu je Andrew Garfield, majstor iz filmov Never Let Me Go, The Social Network in Boy A, zame dosti boljši Peter Parker od Maguireja, ki spet dokaže kako zelo dober in obetaven igralec je. Nalogi je kos v nulo, kot radi rečemo. Prav zato sem vesel, da je zadaj pustil Taylorja Lautnerja, Josha Hutchersona, Josepha Gordona-Levitta, Roberta Pattinsona, Jamieja Bella, Daniela Radcliffea,  Michaela Cera, Zaca Efrona in Antona Yelchina. Garfield je odličen Peter Parker, odličen Spider-Man in odličen mladostnik, ki se ne zna najbojle vklopiti med svoje vrstnike. Tu je tudi Emma Stone, povsem solidna Gwen Stacy, Parkerjeva ljubezen, ki je za tole vlogo premagala Mio Wasikowsko, Scout Taylor-Compton, Amber Heard, Lindsay Lohan, Emmo Roberts, Emily Browning, Lily Collins, Anno Kendrick, Mary Elizabeth Winstead in Hilary Duff. Nimaš kaj, novi Spider-Man je bil vroča roba. Tudi za glavnega negativca Curta Connorsa, ki ga je Rhys Ifans pobral Michaelu Fassbenderju in Christophu Waltzu, kar pa je za razliko od Garfielda morda malce škoda, saj me ni prepričal povsem do konca. In ko smo že pri kastingu, super je videti Martina Sheena in Sally Field v vlogah strica Bena in tete May, pa Denisa Learyja (ta model mi je bil vedno huda faca, zato je škoda, da ne dobiva več odmevnih filmov) v vlogi policijskega kapetana Stacyja, pa Campbella Scotta kot Richarda Parkerja in C. Thomasa Howella kot očeta, ki mu Spider-Man v ravno prav patetičnem in perfektno zrežiranem prizoru reši sinčka. Je pa takih vrhunskih sekvenc kar precej, pa kul se mi je zdela sprememba, da Parker mreže ne strelja več iz svojega telesa, ampak si jo zrihta na drugačen način. Dober film, ki mu žanrsko ne manjka kaj dosti, da ne bi bil mojstrovina in ena boljših ekranizacij stripa daleč na okoli. Tudi zavoljo skuliranega poklona kultnemu Ratsu Rizzu Dustina Hoffmana iz Midnight Cowboyja. Novi Spider-Man je ultimativna uživancija, je spektakularen tobogan posebnih efektov, ki premore tudi dovolj dobro dramaturgijo. Je tisti pravi superhero movie, ki uspe kljub poplavi podobnih pizdarij glavo ponosno dvigniti iz sivega povprečja in prepričati gledalca.

Ocena: 8/10


 

20 komentarjev na “Recenzija: The Amazing Spider-Man”

 1. NejcH pravi:

  Popolnoma se strinjam s tabo. Mi je Spider_man bil vedno ljub superheroj pa nekako Raimijeve verzije nisem nikdar zakupil (niti dvojke ne, z izjemo izjemnih akcijskih sekvenc). Tako da mi je tale različice bila dost ibolj všeč, kemija med Stoneovo in Garfieldom je izjemna, pa še slednjemu se pozna, da je velik fan stripa, ker igra svoj lik z super uživancijo in medlega Tobeya pusti daleč zadaj. Edino malo mi je škoda, da so v drugi polovici v skladu z željami studia izrezali 20 minut filma, ker zavoljo akcije kar pobezlja. Sploh napram prvi polovici, ki je odlična.

  http://nejch.blogspot.com/

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sem prebral tvojo recenzijo, odlična je. Je pa čudno, da si dal le 6/10, če ti je tako zelo kul kot praviš.

 3. NejcH pravi:

  No, za mene 6 pomeni soliden film, priznam, da sem resno razmišljal o sedmici, pa je slabša druga polovica tehnico prevesila na malce nižjo oceno (bom pa pozoren na podaljšano Blu-Ray različico, če bodo dodane minute drugi del izboljšale, se zna zgoditi da še dodatno pripišem kak odstavek in popravim oceno). Določene teme film res sijajno nastavi, veliko bolje kot večina stripovskih adaptacij, zato mi je bilo škoda, da zavoljo akcije zgodbo proti koncu zanemari.

  Pa verjetno si opazil, da nisem nekako radodaren z visokimi ocenami (od novejših filmov, me je za res visoko oceno nazadnje prepričal zgolj Hugo; 9/10)

  Je pa to z ocenami res hudič, ker dostikrat ne predstavlja pravega mnenja, tako se povsem brez potrebe večina ljudi povsem preveč razburja in obremenjuje, čeprav je resnično pomemben zapis in argumenti v njem, ki povedo bistveno več, kot neka številka. Sem na začetku že resno razmišljal, če ocene sploh uvedem. Sploh med različnimi žanri, kjer je kakšna komedija res posrečena, a overall ni boljša od recimo kakšne bolj povprečne drame. Pa vsak film oceniš v kontekstu žanra in potem na statistični lestvici, kar se tiče ocen, dobiš pravo zmešnjavo.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No ja, ipak gre za poletni blockbuster, kjer mora biti tudi razčefuk. Pa zgodbe imaš povsem dovolj do akcije, tako da osebno ne vidim nobenega problema.

  Glede ocen, ne govori, imel sem grozne težave s komentatorji zaradi tega. Sto let sem se trudil, da bi pojasnil v čem je point pa ni ratalo. Potem sem uvedel besedne ocene (vredno ogleda, mojstrovina, izguba časa, nič posebnega, presežek, totalno sranje), vmes celo ocene ukinil pa spet ni bilo kul za bralce, na koncu pa sem iz od 1 do 5 pristal na od 1 do 10.

  Sem pa o mojem načinu ocenjevanje spisal tale tekst, da bi enkrat za vselej pojasnil kako pa kaj:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/01/15/filmi-brez-katerih-ne-bi-bilo-leta-2009/

  Pa dvomim, da je zaleglo :)

 5. klemenix klemenix pravi:

  Ampak tale Emma Stone je pa cuker, a ni! :)

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  V Easy E mi je šla strašno na živce.
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/12/20/recenzije-paranormal-activity-2-heartbreaker-easy-a/
  Isto lahko rečem za Crazy Stupid Love
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2011/09/25/recenzije-crazy-stupid-love-the-change-up-zookeeper/
  Tokrat ni napačna, je pa vseeno blesavo, da igra 17 letnico, saj se ji vidi, da je starejša in deluje na šoli med mulci kot učiteljica ne pa kot njihova sošolka.

 7. Peter pravi:

  Videl sem novega Spider-mana in moram priznati, da film, glede na prejšnje dele, sploh ni slaba, ni pa presežek. Strinjam se s tabo, Iztok, Spider-man je, tako kot Batman, potreboval reboot. Razen prvega dela, ki je še bil prebavljiv, mi ni bil nobeden všeč. Andrew je pa v omenjeni vlogi veliko boljši od Tobeyja.

  Mislim pa, da glede stripovskih junakov, najboljši film letos še pride – The dark knight rises

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni sta prva dva Batmana Tima Burtona še vedno daleč najboljša, se pa več kot strinjam, da je bil zaradi Batmana&Robina nujno potreben reboot. Mi pa Batman Begins ni bil kaj dosti kul, pa The Dark Knight tudi ne tako kot bi bilo treba, saj je šlo vse skupaj v drugo skrajnost. Joel Schumacher je naredil preveč kiča, Nolan pa je ves kič pobral. Zato mi je Tim Burton še vedno najboljši.
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/10/24/recenzije-batman-prvih-pet-filmov/
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2008/07/29/recenzije-the-dark-knight/

 9. lily pravi:

  Se strinjam, Burtonova Batmana sta super.
  Tega Spidermana pa komaj čakam, da ga vidim. Sem fan Spidermana in meni so vsi 3 deli fajn (zadnji najmanj, drugi najbolj), kar je zame čudno, ker načeloma ne ravno maram akcijskih filmov.

 10. Peter pravi:

  “Razen prvega dela, ki je še bil prebavljiv, mi ni bil nobeden všeč”, sem mislil na Spider-mana in ne na Batmana. Imam občutek, da se glede tega nisva razumela. Ali pa sva se? Težko bi rekel, da je bil Neverjetni Spiderman dober a tudi ni bil tako slab kot so bili prejšnji trije filmi. Od 1 do 10 bi mu jaz dal 6, največ 7.

  Kar se tiče Batmana (zame najboljši stripovski lik), meni Batman begins in The dark knight nista bila slaba, daleč od tega, da bi bila, bila sta vrhunska (roko na srce, dal si jima res (pre)majhno oceno). Oba filma sta za moj okus daleč pred vsemi štirimi Spider-mani ali pa naprimer The expendables, ki ga tako zelo hvališ. Christopher Nolan (za moj okus dela kar dobre filme) si je upal narediti nekaj, kar si do zdaj nobeden še ni upal narediti z stripovskimi junaki ampak o tem drugič (ko bo debata tekla o The dark knight rises). Se pa strinjam, da tudi legendarna Burtonova Batmana nista bila slaba a o tem drugič ….

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sva se, sva se, ampak sem pač prešaltal na Batmana :)

  The Expendables je druga scena in ne paše v to debato, zakaj mi oba Nolanova Batmana nista kul sem pojasnil v recenzijah, je pa res, da mu tudi sam ne odrekam, da je masjtor, kar je navsezadnje več kot dokazal z Inception, ki je meni njegov daleč najboljši film.
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/07/28/recenzije-inception-the-ghost-writer/

  Kar se mojega top strip lika tiče pa je to od nekdaj bil in bo Superman.
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2008/10/05/kulti-in-klasike-superman/
  Zelo kul sta mi tudi dvojka in trojka, štirka pa je žal totalna polomija.
  Presenetljivo dober mi je bil tudi Superman Returns
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/03/13/recenzije-the-last-king-of-scotland-superman-returns/

  Zelo nestrpno pa pričakujem novega, ki, če se ne motim, pride drugo leto.

  Moram pa reči, da me zadnje dni pošteno mika tudi The Dark Knight Rises, saj so trailerji zelo kul.

  Od ostalih superjunakov so mi bili kul The Avengers
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2012/05/15/recenzija-the-avengers/

  Zelo kul je tudi HellBoy
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2008/09/16/recenzije-hellboy-hellyboy-ii-the-golden-army/

  Potem pa se zame počasi neha.

 12. Peter pravi:

  O, ja Superman z Christopherjem Reeveom so odlični filmi. Legendarni! Mi pa Superman returns ni všeč. Tudi igralec, ki ga je igral, me niti malo ne prepriča. Lahko mu dam kar takšno oceno kot si jo ti dal Batman begins. Toda a veš, da bo pri novem Supermanu “Man of steel” imel prste vmes Christopher Nolan (zadnji trije Batmani)? In David S. Goyer? Bomo videli, kakšen bo film. Toda na film bomo morali počakati do junija 2013.

  The avengers pa še nisem videl… Ne vem, kaj naj pričakujem od filma. Thor, Captain America, The Hulk,…. Sami slabi filmi. Kako pa zgledajo skupaj, pa ne vem. Pripravlja pa se že drugi del v katerem se bo že prej omenjenim likom pridružil še Spiderman a to so le govorice. Sem pa slišal, da Warner oz. DC že vračata udarec. Pripravlja se Liga pravice oz. Justice league (Batman, Superman, Wonder woman, Flash, Green lantern). Sliši se dobro.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni je bil Superman Returns kul predvsem zaradi tega, ker se je dobro poklonil originalu in se ni šel neke moderne preobleke. Prav zato tudi ni ne vem kako uspel finančno. Pa tudi Brandon Routh se je kul izkazal po moji oceni.

  Res je, Captain America, Hulk in Thor so zanič, zato sem tudi jaz bil presenečen, da v The Avengerskih vsi dobro štimajo dejansko.

  Tale DC greatest hits, ki ga omenjaš, pa bi res lahko bil zakon ja.

 14. Peter pravi:

  Iztok priporočam:
  http://www.zurnal24.si/vzpon-slovenca-v-batmanu-clanek-162841

  http://www.zurnal24.si/agrft-mu-je-rekel-ne-hollywood-da-clanek-151266

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vau, nisem vedel. Kapo dol temu modelu, upam da mu rata in da bo prvi Slovenec, ki bo res raztural Hollywood.

 16. Peter pravi:

  Marcel Štefančič Jr.: “Zame je to najboljši Batman od vseh Batmanov, vključno z vsemi Burtonovimi in Nolanovimi. Tako si tudi jaz približno predstavljam te filme, narejene po stripu. Tako bi morali izgledati, da bi bilo to zanimivo tudi zame. Če so preveč stripovski oziroma ko poskušajo preveč ugajati samo fanom, je problem. Ta del pa poskuša ugajati tudi meni.”

  Bomo videli, Marcel… Se pa okrog povezave stripa in filmov kar strinjam z njim. Tudi njegova ocena za Viteza teme je dobra.

 17. Peter pravi:

  Več o Aljažu Tepini, Slovencu, ki igra v novem Batmanu

  http://www.24ur.com/ekskluziv/film_tv/video-preslab-za-slovenijo–pravi-za-batmana.html

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Gledal na POP INu. Res me zanima kak filing mora biti, da zagledaš svoje na velikem platnu med odjavno špico novega Batmana. Je pa za ameriški trg Aliash Tepina, kar sem sliši dokaj kul. Pa na IMDBju berem tudi, da je imel majhne vlogice tudi v nekaterih znanih serija. Ma vsekakor mu želim veliko uspeha.

 19. alenka pravi:

  tokrat se pa ne strinjam. so mi vsi tri deli z Maguirejem veliko bolj všeč, pa pri temu se tudi ne bi mogla strinjat z uspešnim mešanjem žanrov, ker ga ne vidim, kaj šele čutim, film je čisto predolg in meni pravo razočaranje. če rečem da je povprečen je radodarno, kaj šele kaj več! ekipa in igra je solidna, film pa na-a.

 20. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: The Amazing Spider-Man 2 pravi:

  [...] delu manjka vse, kar je imel prvi. Ali še bolje, drugi je na stopnji Spider-Manov Sama Raimija, ki mi niso nikoli zares potegnili. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !