Grossmann 2012: Slobodan Šijan

18.07.2012 ob 13:24

Drži, na letošnji Grossmannov festival je prišel tudi Slobodan Šijan, za moje poje eden najboljših jugoslovanskih režiserjev vseh časov in avtor tako zelo dobrih filmov, da je lahko nerodno tudi Emirju Kusturici. Četudi je Kusturica bolj prepoznaven, ni nikoli posnel tako zelo dobrih filmov kot so Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug in Davitelj protiv davitelja, mojstrsko črno komedijo, ki jo uvrščam v sam vrh najboljših jugo filmov vseh časov.

Je pa zanimivo, da je Šijan tak velik fan ameriškega vesterna, še posebej filmov Johna Forda in Howarda Hawksa, kar se je lepo videlo tudi pri Ko to tamo peva, tej prelomni jugo klasiki, ki je postala tudi eden izmed najbolj znanih in najbolj gledanih filmov v bivši Jugoslaviji. In če smo že primerjavah, njegovi Maratonci so enkratno povohali farso po vzoru Blakea Edwardsa, Richarda Lesterja in tako imenovanih Ealing komedij, Davitelj pa je bil seveda bizaren in ekscesen poklon filmu The Boston Strangler Richarda Fleischerja.

Nikoli mi ne bo jasno, zakaj mu ni uspel prodor na ameriški trg oz. zakaj je začel po fenomenalnih osemdesetih filme snemati tako zelo poredko, da so ga gledalci skorajda pozabili.

In ko smo že pri gostih iz bivše Juge, danes je v Ljutomer prikorakal tudi Goran Markovič, ki me je navdušil s filmi Turneja in Urnebesna tragedija, najbolj znan pa je seveda zaradi filmčka Tito i ja iz leta 1992, ki je resda dober, a po moje vseeno zaostaja za Turnejo in Tragedijo.

 

2 komentarjev na “Grossmann 2012: Slobodan Šijan”

  1. Tadej pravi:

    Legenda.

  2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

    Če se ne motim, je zdaj na Grossmannu že tretjič.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !