Zbogom, Miro Podjed

17.07.2012 ob 07:31

Naj najprej povem, da me še vedno zelo moti, da so ga mnogi mediji še takrat, ko je bilo znano, za koga gre, imenovali le slovenski planinec. Joj no, Miro Podjed ni bil le slovenski planinec, Miro Podjed je bil gledališka legenda, eden najbolj markantnih in nepozabnih igralcev celjskega gledališča. Zakaj to folku, ki dela v naših medijih, ni bilo jasno, nimam pojma. To je sramota, ki si je ne bi smeli privoščiti.

Da je bil prav on tisti nesrečni Slovenec, ki so ga iskali na Pelješcu, sem izvedel včeraj. Stisnilo me je pri srcu, saj je bil tudi zame velika legenda in sem ga globoko spoštoval. Osebno ga nisem poznal, sva se pa velikokrat srečala na celjskih ulicah, pa tudi na kaki družabni prireditvi. Vedno sem ga pozdravil in si mislil, glej ga, Miro Podjed, igralska legenda, tudi zavljo filmov Decembrski dež, Ljubezni Blanke Kolak, Sreča na vrvici, Prestop in Draga moja Iza, kjer je igral opazne stranske vloge. Ko smo že pri filmih, vedno me je čudilo, da jih ni posnel več oz. da ga slovenski film ni bolj potreboval, saj je bil res pojava, nekakšna mešanica Ernesta Borgnineja in Dona Ricklesa, če poenostvim.

Se ga pa spominjam tudi iz osrednje novoletne zabave v Celju, kjer sem bil voditelj programa in sem nekaj skečev zastavil tudi z naključnimi ljudmi pred odrom, kjer je bil tudi Miro Podjed. Do njega nisem upal, njega nisem upal zafrkavati, saj sem imel rišpekt. Le nasmehnil sem se mu, ga pozdravil in si mislil, jebemti ej, gleda me Miro Podjed, to pa ni kar tako.

Miro Podjed je bil naš človek, Celjan, celjska legenda, možakar, ki si ga je človek zapomnil za vedno, ko je videl kako njegovo odrsko bravuro.

 

9 komentarjev na “Zbogom, Miro Podjed”

 1. Stric Marč pravi:

  Se popolnoma strinjam z napisanim. Tudi jaz sem ga poznal iz gledališča in bežno z ulice.
  Po svoje je imel srečo. Živel je polno in delal tisto, kar ga je veselilo. In rešen je bil starostnih tegob, plenic, hojce, demence in doma oskrbovancev.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Glede na to, da jih je imel 68, bi bil v formi lahko še precej let, zato je tvoj komentar malce trapast. Pa tudi način kako je umrl, je tragičen, saj se je po padcu zavlekel v senco in poškodovan upal, da ga bo kdo vendarle našel.

 3. Stric Marč pravi:

  Hodim na obiske v dom oskrbovancev in gledam, kako ljudje čakajo v plenicah, v dreku, v bolečinah na voz za onostranstvo.
  Zaradi krize, ki jo obetajo upokojencem in dejanskega vtisa umirajočih, je moj komentar tako trapast. Toliko v vednost gospodu Gartnerju.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Še enkrat, Podjed je bil v dobri formi in bi tako ostalo lahko še 10, morda 15 let, kar pomeni, da bi tvoje razmišljanje pasalo v kontekst, če bi umrl recimo star 80 let. Kaj tu ni jasno, res nimam pojma.

 5. teta tina pravi:

  Miro Podjed je odšel prehitro.Celjani ga bomo pogrešali.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sam sem ga nazadnje gledal v Chicagu iz leta 2002. Odlična predstava, kjer je igral sodnega uslužbenca, družbo pa sta mu med drugim delali tudi Milada Kalezič in Tina Gorenjak. Bil sem povabljen na generalko in zadevo videl pred ostalimi, saj sem delal reportažo za Celjana.

  Tule pa seznam vseh njegovih vlog in nagrad
  http://www.slg-ce.si/index.php?page=miro-podjed
  Neverjetno, res. Kaka legenda, kaka huda legenda.

 7. lily pravi:

  Ne vem, kdo je ta gospod, vseeno je tragična nesreča. Moj komentar gre na to, kako trdiš, da bi on še 10-15 let živel lepo, zdravo … Kako lahko to veš?? Tebe, mene, kogarkoli lahko jutri zadane kap. Meni sta na tak način odšla dva stara starša, ko noben ne bi pričakoval. Hočem samo reči, da se takih stvari ne trdi z gotovostjo.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zgrešila si kontekst debate s Stricom Marčem. On je rekel, da je dejansko dobro, če človek umre pri 68-ih, saj se izogne sranju staranja, jaz pa sem rekel, da Podjed še ni bil star, ampak v dobri formi, poln lajfa in energije ter veselja, kar pomeni, da bi Marčeve ideje pasale v kontekst, če bi v gorah recimo umrl pri osemdesetih, ko mu tudi telesno ne bi ostalo več kaj dosti forme oz. takrat, ko bi bil že konkretno bolan in bi v gore pač rinil dobesedno umret. Pustiva kap in kake ostale nesreče, ki se seveda lahko zgodijo, saj ni nihče rekel, da se ne morejo, moj point je bil v tem, da bi Podjed lahko še najmanj 10 let kul živel glede na formo v kateri je bil. Pa četudi ne bi pri 80-ih plezal po gorah ne pomeni, da bi bil bolan in nebogljen, mar ne. Ker tudi Marč ne more vedeti kdaj človek rata tako ubog, da mora v dom in da ne zna skrbeti zase. A pri 68-ih se nam ponavadi to še ne zgodi, kar je dokazoval tudi Podjed, ki je še veselo skakal po hribih. Po Marčevi in na nek način tudi tvoji logiki je dobro umreti tudi pri 20-ih, saj te lahko že pri 22-ih povozi avto ali pa dobiš raka ali karkoli drugega. Saj leta pa ne vplivajo na določene nesreče.

  Pa od kje ideja, da če nekdo zapiše, da bi lahko tako ostalo še 10 ali morda 15 let, da to trdi. Saj besedi lahko in morda ne pomenita da nekaj trdiš. Joj no.

  Pa ni mi kul, da sploh debatiramo o tem pri tej objavi, namesto da bi raje kako rekli o njegovih dosežkih in življenju.

 9. IZTOK faking GARTNER » Našel fotko z Mirom Podjedom pravi:

  [...] z Mirom Podjedom 3.08.2012 Sem vedel, da jo imam, le spomniti sem se moral kje bi jo lahko našel. Gospod Podjed stoji med gledalci, jaz pa se jih kot voditelj osrednjega novoletnega praznovanja v Celju trudim [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !