Odšel je Polde Bibič, velikan slovenskega filma

13.07.2012 ob 13:13

Ni dolgo, ko sem ga gledal v filmu Vdovstvo Karoline Žašler, kjer je vrhunsko upodobil ponižanega moža Milene Zupančič, svoje nepozabne ljubezni iz Cvetja v jeseni, verjetno najlepšega slovenskega filma vseh časov, kjer je igral advokata Janeza. Lani sem ga ujel tudi v nepozabnih Papirnatih avionih, kjer je s soigralko Snežano Nikšić navihano božal dušo, drugače pa je bil tudi zvezda filmov Dobro morje, Heretik, Veselo gostivanje, Moj ata socialistični kulak, Poslednja postaja, Veliki briljantni valček, Dediščina in Let mrtve ptice, pa seveda Kekčeve ukane, kjer je bil fenomenalni Bedanec.

Velik igralec, eden največjih in najbolj prepoznavnih, kar ji je premogel slovenski film. Izjemno markanten, karizmatičen, simpatičen in prepričljiv v širokem naboru vlog, ki jih je igral skozi šestdeset let trajajočo kariero.

Na današnji dan, ko je Bibič umrl v osemdesetm letu starosti, je umrl tudi velik del slovenskega filma.

 

10 komentarjev na “Odšel je Polde Bibič, velikan slovenskega filma”

 1. Pepi Pepi pravi:

  Zadnja leta (ne vem, če ravno zadnje leto, ampak nekje zadnjih deset let), ko igralsko že ni bil več ne vem kako aktiven, je imel še vedno pogosto čez razne recitacije in interpretacije dél slovenskih literarnih velikanov, zlasti Prešerna. Celo en CD s Poezijami imam, kjer je med interpreti tudi on in ne pretiravam, če rečem, da je prav Polde Bibič eden najbolj prepoznavnih in karizmatičnih slovenskih glasov (pa ne samo v okviru interpretacij). Slovenski Christopher Lee, nič manj. Slava mu in naj počiva v miru.

 2. Pepi Pepi pravi:

  Še tale link sem hotel dodati, pa sem, kot kaže, prehitro oddal.
  http://www.youtube.com/watch?v=zt7hI2TAWW8

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se strinjam za glas, močan, globok, markanten in nepozaben, pri naši hiši v moji mladosti tudi v raznih pravljicah na vinilkah in kasetah. Kot Orson Welles ali Vincent Price.

 4. tonya tonya pravi:

  Legenda in meni najljubši igralec poleg Berta Sotlarja.
  http://fosilni.blog.siol.net/2012/07/13/polde-bibic-1933-2012/

 5. eva pravi:

  Krasen igralec, veličasten človek! Strinjam se, Iztok, da je z njim umrl del slov. filma…
  Mene pa nanj oz. njegov globoki glas veže tudi otroštvo,ko smo poslušali njegove pripovedi pravljic na radiu in tv…nepozabno!
  Da o ogledu njegovih predstav v gledališču ne govorim, saj me je dobesedno “prikoval na stol” za nekaj ur…g. Bibič je bil pač stara šola! Žalosten dan danes…

 6. Peter pravi:

  Velika legenda. Ravnokar je na nacionalki legendaren film Moj ata socialistični kulak. Legenda!

 7. spookymulder spookymulder pravi:

  Legenda, idol, nepozabna prezenca in zares človek na mestu!

  Srečno, kjerkoli že si, boš zagotovo polepšal tudi onostranstvo, mi pa bomo poskrbeli, da ne boš pozabljen, v kolikor to nisi storil že sam z nepozabnimi filmi in prodornim glasom, ki je oživel nešteto čudovitih zgodb.

  Ker velikani nikoli ne padejo, ampak za vedno živijo naprej v zgodbah in legendah!

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mi je pa čudno, da je živel v domu za ostarele. To je mogoče samo v Sloveniji. V ZDA bi imel tri vile in deset služabnikov, ki bi skrbeli zanj dan in noč.

 9. Jst pravi:

  Zakaj se ti zdi čudno, da je živel v domu za ostarele? Dom za ostarele v Medvodah, v katerem je živel, je bil nadstandarden in tam je bil rad. To pa ti ne moreš vedeti, ker pač ne poznaš ozadja. Ker sam ni mogel več skrbeti zase, je raje šel tja, da lahko nekdo vseskozi pazi nanj. K svoji družini je hodil dnevno na kosilo in tudi vnukinja ga je imela rada in je k njemu hodila na obiske. Še na morju je vklopila spletne kamere, da je lahko opazoval, kako se imajo. Po tvoje je to “mogoče samo v Sloveniji”, ampak da tako posplošuješ pa ni na nobenem nivoju. Iz tvojega komentarja bi ljudje lahko celo sklepali, da je umrl sam v nekem domu za ostarele… kar pa ni res. Starejši ljudje, ki so bolni, potrebujejo 24-urno oskrbo in se mi ne zdi pošteno, da se obremeni družino. To ne pomeni, da so ga imeli kaj manj radi ali pa da je zaradi tega njegova kakovost življenja slabša. Če ti je pa ZDA vzor, pa ne vem kaj še počneš v Sloveniji, spakiraj in pojdi in imej tri vile in deset služabnikov, če je to tisto, kar te bo na stara leta osrečilo. Lp

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zadihaj, še enkrat preberi kar sem napisal, razmisli in morda bo potem jasno kaj sem sploh mislil, jebemti no. Moj point je bil v tem, da bi taka huda igralska legenda v ZDA imela denarja na pretek in zasebno oskrbo ekipe, ki bi skrbela zanj v razkošni marmorni vili. Pri nas pa ima le dom za ostarele kot večina ostalih upkojencev, kar je žalostno ne glede na to, da se je imel čisto okej. Če ne štekaš poante, tudi prav, boli me. Od kje tvoji histerično kolerični razlogi za pizdakanje o familiji, patriotizmu in vsem ostalem, pa sam bog ve.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !