Umrl Ernest Borgnine

9.07.2012 ob 00:26
YouTube slika preogleda

Moj igralec, eden najljubših in najboljših, kar sem jih spoznal na filmskem traku. Ena zadnjih hollywoodskih legend, pa taka huda karizma, da je strgal platno. Nepozabni Marty, eden mojih naj filmskih junakov v enem izmed mojih naj filmov ever. Pa baraba, ki je v From Here To Eternity prebutal Franka Sinatro, v Bad Day at Black Rock težil Spencerju Tracyju, v Convoyju pa preganjal Krisa Kristoffersona. Pa zvezda filmov The Wild Bunch, The Poseidon Adventure, The Dirty Dozen in Escape From New York, ki je ukradel vsak prizor, v katerem se je znašel. V filmu Willard so ga požrle podgane, v filmu The Vikings so ga požrli volkovi, v filmu The Devil’s Rain pa je igral celo kmetavzarskega demona. Pa pripada mu tudi moje otroštvo. Zavoljo filma Supervohljač, v originalu, Poliziotto superpiù, ki sem ga z očetom v kinu videl vsaj trikrat v enem tednu. Pa tudi pisal sem nekajkrat o njem na blogu, recimo takrat, ko sem mu voščil 95. rojstni dan, pa takrat, ko sem razpredal o najstarejših še živečih filmskih zvezdnikih. Pa zanimivo je, da je filme kot po tekočem traku snemal vse do smrti, kar pomeni, da sem ga nazadnje videl v akcijski komediji Red, kjer je bil najboljši del sicer posranega filma.

Za konec pa še trenutek, ko sem izvedel za njegovo smrt. Čuden trenutek, ki si ga bom zapomnil za vedno in ki po moje na tak način ne bo ponovil nikoli več. Na HTVju so danes po izboru za miss vrteli The Vikings, kjer je bil Borgnine poleg Kirka Douglasa in Tonyja Curtisa glavna moška vloga. Itak, da sem gledal, saj se mi je zaluštalo dobrega starega spektakla. Ker je bilo v sobi prevroče, sem pritisnil pavzo (jp, T2 raztura) in se odpravil na sprehod z Jodijem. Ko sem prišel nazaj, sem čisto slučajno počekiral naslovko yahooja in zagledal novico, da je umrl Ernest Borgnine. Na tvju gledam njegov film, pavzo pritisnem na prizoru, kjer umira v morju in ga rešuje Tony Curtis, internet pa mi pove, da je umrl. Pošteno me je streslo in zelo čudno sem se počutil. Četudi jih je imel gospod že 95, sem imel občutek, da bo še vedno trajal in da bo dočakal stotko. Pa med ogledom filma sem se spravševal, če se s Kirkom kdaj dobita na kavi in debatirata o starih dobrih časih Hollywooda. No, zdaj je ostal samo še Kirk.

YouTube slika preogleda

 

13 komentarjev na “Umrl Ernest Borgnine”

 1. Pepi Pepi pravi:

  Meni se Red niti ni zdel slab, se pa strinjam, da je bil Borgninov doprinos velik … pa čeprav v relativno majhni vlogici. Takú hudo prezenco je imel. Škoda, v glavnem. RIP.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tule je njegov intervju iz letošnjega maja. Deluje kot da jih ima 60 jebemti. Res neverjeten možakar.
  http://www.youtube.com/watch?v=VHWZdctr_4s

 3. spookymulder spookymulder pravi:

  Odšla je legenda, ki bi jo pravzaprav težko povezal z nekim konkretnim filmom, vendar je vedno pustil nepozaben vtis, ko se je pojavil na velikem platnu ali pa na malem ekranu. pravzaprav si ga bom osebno še najbolj zapomnil po ogromno stanskih vlogah v televizijskih serijah, ker je bil eden tistih netipičnih obrazov, ki je vedno izstopal, vendar v pozitivnem smislu.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Resda je imel veliko stranskih vlog, kjer so bili glavni drugi igralci, toda tvoja izjava, da ga ne moreš povezati z nobenim filmom je slaba, saj je vendar posnel Martyja, za katerega je dobil oskarja za glavno vlogo.
  http://www.youtube.com/watch?v=BMP-uD8F8tc

  Pa res čudno, da se ga spominjaš bolj po tvju, glede na to, da je bil tako zelo markanten v Divji hordi, Dvanajst žigosanih, Vikingih, Konvoju, Od tod do večnosti, Slab dan v Black Rocku in seveda v Pozejdonovi avanturi, ki je bila v naši familiji nekoč top film in obvezene ogled enkrat na leto.

  Ko te srečam, te potegnem za uho, saj se mi zdi, da imaš glede tega igralca hude luknje v ogledanih filmih :)

 5. spookymulder spookymulder pravi:

  Malce narobe si me razumel … saj ne pravim, da ni imel odličnih filmov ali da ga nisem videl v nobenem filmu, toda nekako se mi zdi, da je bil bolj rojen za televizijskega igralca in za bolj stranske vloge, ki znajo ukrasti sceno osrednjim likom.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zapisal si, da bi ga človek težko povezal s kakim konkretnim filmom, jaz pa ti pravim, da je to Marty.

  Pa nikakor se ne strinjam, da je bil rojen bolj za tv, saj je bil prav na velikem platnu vrhunski karakterni igralec in starnskovlogaš, ki je kot za šalo zasenčil glavno zvezdo filma, kar ugotavljaš tudi sam. Pa enkratno filmsko kariero je imel, zato res ne vem od kje tak tv občutek.

  Je pa res, da je bil v šestdesetih tudi velika tv zvezda zaradi izjemno popularne serije McHale’s Navy.

  In kot sem rekel, težko razumem, da se ga kljub zgoraj naštetim filmom bolj spominjaš po tvju.

  Res jih dobiš za ušesa, saj nisi nek mulo, ki nima pojma kaj je to stari Hollywood, ampak prekaljeni filmski maček, ki ne bi smel delati takih kiksov, ko pride do legende kot je Ernest faking Borgnine.

 7. spookymulder spookymulder pravi:

  Verjetno imam tak občutek zato, ker njegovih največjih filmov nisem mogel videti v kinu ampak samo sem in tja po televiziji in sem tako zamudil njegovo zlato obdobje na velikem platnu, redno pa sem ga lahko spremljal v njegovih zrelih letih v različnih serijah na TVju, zato mi bo tudi ostal v spominu bolj kot stari gospod in ne kot mladenič, ko je posnel svoje največje filme. Pač očitno takovelika generacijska razlika, drugače ne morem razložiti.

 8. simon pravi:

  http://www.imdb.com/title/tt0119640/ratings

  Popularna serija?

  če pogledas so ji dali 45+ oceno 4…torej ni ne vem kako popularna :P

 9. simon pravi:

  se posipam z pepelom….

  :)

  ce se da izbrisi moje komentarje…

  http://www.imdb.com/title/tt0055689/

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ni panike, se zgodi. Je pa res, da četudi bi bila ocena slaba, to ne pomeni, da serija vseeno ne bi mogla biti popularna. Navsezadnje zanjo ne bi mogli glasovati tisti, ki so jo takrat gledali, saj še ni bilo IMDBja. Je bila pa tako zelo popularna, da so se zaradi nje v mornarico masovno prijavljali mladi pobje in da se je mornarica zahvalila ustvarjalcem, da so ji naredili najboljšo reklamo ever.

 11. IZTOK faking GARTNER » Zbogom, Miro Podjed pravi:

  [...] posnel več oz. da ga slovenski film ni bolj potreboval, saj je bil res pojava, nekakšna mešanica Ernesta Borgnineja in Dona Ricklesa, če [...]

 12. IZTOK faking GARTNER » The Dean Martin Celebrity Roast: Telly Savalas pravi:

  [...] mizo MGM Grand Hotela sedijo tudi malce nazaj preminuli Ernest Borgnine, Shelley Winters (1920-2006), Richard “Shaft” Roundtree, vedno divje zabavni Nipsey [...]

 13. IZTOK faking GARTNER » » Eli Wallach (1915–2014) pravi:

  [...] da sem se začel spraševati, če ni morda resno bolan. Vedno sem imel namreč v glavi, da boste z Ernestom Borgnineom živela večno in da je teta s koso pač pozabila nanju, ker sta bila preveč kul. Isto bi lahko [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !