Recenzija: Rock of Ages

2.07.2012 ob 07:57

ROCK OF AGES

To je on, Tom faking Cruise, malo Axl Rose, malo Jon Bon Jovi, malo Steven Tyler, malo Iggy Pop, malo Bret Michaels, malo Jim Morrison, sicer pa Stacee Jaxx, bog seksa in rocka, ki se pripravlja na poslovilni koncert svoje skupine in začetek solo kariere. V klubu, ki ga vodi Dennis Dupree (Alec Baldwin), v klubu, kjer o slavi sanjata tudi Drew Boley (Diego Boneta) in Sherrie Christian (Julianne Hough), in v klubu, ki ga hoče zapreti nedojebana županova žena Patricia Whitmore (Catherine Zeta-Jones), ki je prepričana, da je rock muska hudičevo delo. Odličen film, eden najboljših mjuziklov zadnjega časa, sicer pa greatest hist rocka, ki je rulal v osemdesetih. Karizmatičen, energičen, dinamičen, skuliran in nostalgičen izlet v zlate čase muske, ki je ni več. In ki jo Tom Cruise, ki je petje vadil pet ur dnevno, poosebi tako zelo prepričljivo in z guštom, da gledalec ne more verjeti in da se spet zave, da gre za največjega hollywoodskega zvezdnika vseh časov. Jp, Cruise je glavno gonilo tega filma, njegov adrenalin in testosteron. Cruise je kurac na dveh nogah, ki babe menja na vsako sekundo in se zaveda, da je bog seksa. Ultimativni egotrip, ki od Axla, Jima, Jona, Iggyja, Stevena in Breta pobere najboljše, sestavi perfektno celoto in sfura tako zelo nepozaben filmski lik, da sproti piše filmsko zgodovino. Cruise je res neverjeten, Cruise dokaže, da lahko igra čisto vse, kar se mu zahoče, pa četudi folk vedno znova dvomi vanj. Cruise je tokrat Lestat, jebeni vampir, ki zobe pač menja s tičem in nima pojma kaj se dogaja okoli njega, saj je nenehno počen od viskja. Da ga more menedžer Paul Gill (Paul Giamatti) iskati med vsaj tremi babami dnevno, ni nič nenavadnega. Da zanj skrbi opičjak, pa je seveda dobra asociacija na Bubblesa Michaela Jacksona, ki je bil prav leta 1987 na vrhu sveta in edini pevec, ki se je uspešno kosal z najbolj znanimi rockerji tistega obdobja.

Je pa Rock of Ages, sicer delo režiserja Adama Shankmana, avtorja poraznega Hairsprayja, pred tem pa seveda tudi odrski mjuzikl, v prvi vrsti zgodba o Drewu in Sherri, mladima zaljubljencema, ki delata kot natakarja in sanjata o pevski karieri, ki se jima sfiži. On, sicer obetavni mladi rocker, mora po navodilu menedžerja postati član boybenda, ona pa se začne preživljati v strip klubu, ki ga vodi Mary J. Blige. In ko smo že pri Mary J. Blige, tej kraljici r&bja in hip hopa, tako zelo vrhunska je, ko začne peti, da se ostalih igralcev sploh ne opazi več. Diego Boneta in Julianne Hough resda pojeta odlično, Tom Cruise poje presenetljivo dobro, Catherine Zeta-Jones pa poje tako, da bi lahko bila tudi pevka, toda ko zapoje Mary J. Blige film odnese nad oblake. To ni le petje, to je performance, vreden grammyja za top shit.

Je pa cel kasting filma naravnost vrhunski in se zelo dobro zlije v celoto, kar pomeni, da zna prav vsak posamezni igralec ujeti pet minut zase in za svoj šov. Tudi Malin Akerman kot novinarka Constance Sack, ki Jaxxa najprej z jezikom v ušesu sesuje v živo, nato pa še v članku, in Russell Brand kot Lonny, desna roka Aleca Baldwina, ki pred kamerami odkrije skrivnost težaške Patricie Whitmore. Rock of Ages ima vse tisto, kar je manjkalo Hairsprayju, ima karizmo, ki je manjkala mjuziklu Moulin Rouge, ima raztur, ki sem ga pogrešal pri Chicagu, kjer je kot veste ravno tako prepevala Catherine Zeta-Jones, ima ekipo, ki ga uvršča v rang Evite, Dreamgirls in Mamma Mie, kjer sem nazadnje užival tako zelo, da sem že naslednji dan spet sedel v kinu, in ima vse, da bi lahko postal novi Rocky Horror Picture Show, če bi ga seveda posneli v nekem drugem času, kjer se mladina ne bi pokala z danceom in elektroniko. Jebat ga, Rock of Ages, ta ultimativni rock trip, je preveč kul za generacijo X. Je testament osemdesetih, ki so kul samo tistim, ki so jih doživeli na lastni koži.

Ocena: 9/10

 

17 komentarjev na “Recenzija: Rock of Ages”

 1. Peter pravi:

  Iztok, te lahko nekaj vprašam? Če v filmu ne bi igral povprečni Tom Cruise, bi mu dal tako visoko oceno?

  Še kar ne morem verjeti, da daješ filmom Toma Cruisa tako visoke ocene (malokdaj Tom C. kot ogralec blesti). In, da ga tako zelo hvališ kot igralca…Medtem, ko daješ res dobrim filmom slabe, (pre)nizke ocene.

  No, okusi so le različni….

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Da dajem res dobrim filmom slabe ocene je zelo pavšalna izjava in brezvezen stavek ter poceni argument, saj ti lahko nalimam tisoč primerov, kjer sem dal dobrim filmom super ocene.

  Glede Cruisea, nimam pojma kaka bi bila ocena s katerim drugim igralcem, saj dvomim, da bi Staceeja odigral tako vrhunsko kot Cruise.

  In ko sva že pri oznaki “dober film”, tudi mnogo filmov Toma Cruisea je uradno med njimi, torej res nimam pojma kaj točno si hotel povedati.

 3. grega pravi:

  zdravo, ne ne, Cruise je dober kot zmeraj, ne popusti v nobenem filmu tud za milimeter ne, pr nobenmu dozdej, kot colonel Claus von Stauffenberg je pa sploh rasturu, da ne pišem o samurajih naprej. Me pa zelo zanima kva za vraga je ta scientologija al kaj že fura. – sej sm poguglu. Ženkica ma skoz modele v črnem za ritjo, pa šele zdej je opazla ?? Sicer pa zdaj igra vlogo moža kot v Eyes Wide Shut, a ne

 4. mekflari pravi:

  Morem pokomentirat…
  Film sem gledala v kinu v soboto in me je peklensko zamimalo kakšne ocene mu bo folk dajal. Če sem iskrena mi Tom Cruise nikakor ni pasal kot rocker, ja dobro je igral pjanega fuckerja, ampak pri pevskem delu mi pa nikakor ni potegnil niti na odru, niti izven odra.

  Julianne Hough mi je tako vlekla na neko Disney punčaro, da se tega občutka nisem rešila skozi cel film. In nasploh zgodba Drewa in Sherry je tako pocukrana, da bi bla lahko iz kakšnega Disney filma. Diegu Boneti pa svaka čast, fant je iz Mehike in njegovi začetki so bili vrjeli ali ne v telenoveli Rebelde :D … vidim ga še zelo daleč, mehičani v hollywood namreč ne pridejo kar vsak dan…

  Mary J. Blige VAV, vse se je ustavilo zame, ko se je oglasila.

  Torej vse kar mi je dobro v tem filmu je muska. Izbrali so res TOP komade in pika.

  Aja btw rojena sm v 90ih in nenormalno uživam v muski 80tih in 90ih in to današnjo elektroniko puščam kilometre za sabo :)

 5. lily pravi:

  Film si mislim ogledati, zgleda obetajoče, ampak pretiravaš, ko Cruisa okličeš za največjega hollywoodskega zvezdnika vseh časov.

 6. NejcH pravi:

  Kar te je pomoje želel vprašati (če pravilno sklepam seveda),če tvoje navdušenje nad Cruiseom vpliva na ocene filmov (recimo tudi zame zelo povprečen Ghost Protocol, ki si ga ocenil z 10). Čeprav če se dobro spomnim nad Knight and Day nisi bil preveč navdušen.

  Sem si pa tudi sam že ogledal Rock of Ages in bom v kratkem prilimal recenzijo. Overall mi je bil povprečen (nisem niti blizu stopnji tvojega navdušenja), pa sem po duši, kot sem že večkrat dejal rock oseba. Prezentacija skladb je resda posrečena in sila kratkočasna, igralci opravijo solidno delo, Toma je treba resda izpostaviti, ker njegova igralska kreacija najbolj izstopa in je zelo posrečena (četudi njegova pevska veščina ni mnogo boljša od Brosnanove v Mamma Mii; ki je kljub pocukranosti dosti boljši izdelek). Muzikal po katerem je bil Rock of Ages posnet je namreč zgolj marketinško sredstvo za turiste in ni mel nikdar kakšne višje vrednosti. Filmu manjka predvsem zgodbovna nit, ker točke služijo bolj samemu sebi, zgodba ne gre pa nikamor (so imeli že številni muzikali na platnu boljšo zgodbo). Morebiti bi to rešil boljši režiser, pa se mi je zdela režija (tudi v pevskih sekvencah) preveč statična in sterilna. So pa pesmi nostalgične in Tom je res pojava.

  Osebno sem kar fan muzikalov (v zadnjih letih mi je bil daleč najljubši Sweeney Todd), tako da nestrpno čakam tole koncem leta. http://www.youtube.com/watch?v=xk5UStefYmE

 7. Bloglover pravi:

  CZJ bi pa mogoče “lahko bila tudi pevka”, ker po osnovni izobrazbi je pevka in plesalka, ki je začela z mjuzikli in izdajala komade, ki so prišli na lestvice.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mekflari, nisem vedel za Rebelde :)

  NejcH, kot si rekel sam, Knight and Day sem raztrgal kljub Cruiseu. Da o mnogih filmih, kjer igra Antonio Banderas, raje ne govorim. No ja, igralec, ki ti je kul, itak vpliva nate, ampak če film ne štima, vseeno ne gre. Lep primer je recimo Once Upon a Time in Mexico, ki ima Bandersa, Deppa in Rourkea, pa mi vseeno ni bil kul. Za Cruisea pa lahko mirne vesti trdim, da mi je kul samo takrat, ko mi je tudi njegov film prekleto kul in to se zgodi velikokrat, jebat ga. Glede Ghost Protocol, če boš počekiral recenzije mnogih priznanih kritikov, boš videl, da je bil tudi njim top shit in da nisem izjema. Mi je pa čudno, da ti kot vokalist ni bil kul, saj je meni tudi na tem področju izjemen in stokrat boljši od kakega Brosnana, ki je bil v prvi vrsti simpatičen in nič drugega. Cruise resda malce high pitcha kot vedno, ampak nikakor ne moreš reči, da ne poje prekleto dobro, še posebej za igralca, ki ni na tak način pel še nikoli.
  Sweeney Todd je bil tudi meni bomba:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2008/03/02/recenzije-eastern-promises-sweeney-todd-the-darjeeling-limited/
  Moram pa reči, da tudi sam Les Miserables čakam enako zagreto kot ti, saj deluje zelo dobro.

 9. Morrigan N. pravi:

  Anne Hathaway v Les Miserables.. omfg :/ antipatično do amena

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni pa se zdi ravno obratno, torej, da bo to njen labodji spev in da bo razturala. OMFG si zasluži njen kasting v novem Batmanu, kjer bo Catwoman.

 11. NejcH pravi:

  Mja isto so govorili za Heatha, ko je bil izbran za Jokerja pa je potem odigral tako, da je vsem zaprl usta. :) Nolan že ve kaj išče, nenazadnje je eden od režiserjev z točno določeno vizijo in sodeč po trailerjih zna biti Anne največje presenečenje v filmu. Itak bo to drugačne verzija lika, bolj grounded, kot je celotna trilogija. Iztok moram te še popraviti, ker dejansko igra zgolj Selino Kyle, ki je tatica, Nolan je pred časom v intervjuji izdal (kar je sila nenavadno, da karkoli izvlečeš iz njega), da v filmu ne bo nikoli poimenovana Catwoman. Hardy kot Bane bo pa itak raztural (je tako ali tako eden najbolj nadarjenih igralcev te generacije). Četudi ima pol obraza prikritega z masko, je dosedaj videna igra (predvsem z očmi) odlična. Prav tako je dobro, da bo Bale kot Bruce Wayne zopet stopil v ospredje, tako kot v prvem delu. Od filma pričakujem res veliko, še več kot od Hobita, Lincolna, Skyfalla, Djanga in Les miserables.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Po moje sem edini, ki se mu zdi Nolan izven Inceptiona hudičevo precenjen. In edini, ki trdi, da je uničil Batmana enako kot Joel Schumacher. Pa seveda edini, ki mu je Bale še slabši Batman kot Clooney. In verjetno edini, ki zadnjega Batmana dejansko sploh ne čaka in nima pojma kdo je Bane, če ne pogugla :) Glede Hathawayjeve, vseeno fura motor in je oblečena v usnje, kar je vsaj zaenkrat eden največjih failov ever.

  Od filmov, ki si jih naštel spodaj, pa jaz ravno tako nobenega ne čakam ne vem kako pretirano. Mi stokrat bolj diši The Expendables 2.

 13. spookymulder spookymulder pravi:

  Malce bom prekinil trenutni tok komentarjev in vrnil na rezencijo filma Rock za vse čase.

  Iztok, zelo sem bil vesel, da ti je bil film všeč, ampak saj drugače ni moglo biti, glede na to, da si tak ljubitelj Cruisa in da je možakar v tem filmu res odličen. Morda si se sicer za moje pojme malce preveč koncentriral samo na Cruisa, kajti treba je reči, da njegova zgodba vendarle ni rdeča nit filma, temveč da gre za stranski lik, ne glede na to, da zasenči vse ostale.

  Nasploh bi sam film razdelil na dva dela, prvi so stranski liki in njihove zgodbe, poleg Cruisa še Mary J. Blige, Catherine Zeta Jones, Alec Baldwin, Russell Brand in Paul Giamatti, ki so vsi po vrsti odlični in s svojimi zgodbami duša in srca tega filma. Na drugi strani pa imamo povsem zvodenelo osrednjo romantično zgodbo mladih glasebnikov Bonetom in Houghovo, ki nikakor ne prideta do izraza, pa tudi kakšne posebne kemije, razen neke stereotipne naivne romance nisem začutil. Prej nasprotno, nekje do polovice filme je njuna zgodba postala tak kliše, da ju je bilo že prav naporno gleadti in sem komaj čakal, da zopet v ospredje stopi kakšen od stranskih likov in prevzame vajeti v svoje roke.

  Prav tako je zelo dvoumno sporočilo filma, saj imamo po eni strani nekaj zelo pogumnih dilem, od homoerotične ljubezni, preko producentskega razumevanja glasbe, kjer ni govora o kakvosti in ljubezni do glasbe, temveč je pomemben zgolj denar, pa do spoznanja, da se utopične sanje o slavi marsikatere mladenka ali mladca končajo kot kelnarjenje v baru ali striptiz na drogu. Ob slednjem velja tudi pohvaliti film, da iz prodajanja ženskih teles ne skuša narediti neke plemenite umetnosti, tako kot so se to šli v Burleski, temveč s pomočjo odlične Mary J. Blige prikažejo, da je to posel, ki ti sčasoma uniči dušo. Za vse to čestitke filmu, da je uspel iti preko običajnih meja hollywoodskih filmov. Na žalost pa tudi tokrat ni šlo brez klasičnega pocukranega konca, ki sicer zanimiva filmska sporočila razreči na medle disneyjevske moralke o tem, kako ljubezen premaga vse ovire, kako si tudi največji ženskar želi zgolj družinskega življenja, kako so najbolj goreči tradicionalisti zgolj spreobrnjeni in zafrustrirani maščevalci, kako glsba premaga pohlep in podobni nesmisli, ki se nanizajo v zadnjih 15 minutah, ko je pač potrebno hitro zaključiti film.

  Tako da sem se pri tem filmu znašel v nekaj hudih dilemah, po eni strani zares vrhunska igra Cruisa in drugih stranskih likov, po drugi strani zelo medla glavna lika, enako veliko razliko čutim tudi v zanimivosti zgodb stranskih in glavnih likov, kot tudi v sporočilnosti, ki je imela nekje do 3/4 kolikor toliko smisla, konec pa nima ne repa ne glave.

  Zato filmu ne morem dati višje ocene od 6/10, s tem da je ena stopnja podarjena že zgolj zato, ker film pokaže, kaj je bila prava rock glasba in se spretno ponorčuje iz cenenega popa, da o zločinu proti glasbi, ki ga dandanes izvajajo s takimi in drugačnimi oblikami autotune-a niti ne omenjam :D

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če se ne motim, sva nekoč debatirala, da nimaš pojma kdo je Mary J. Blige in da ti ni jasno, zakaj jo tako zelo cenim. No, zdaj končno veš :)

  Okej, Cruisea sem resda obdelal na polno, toda vseeno sem dosti počvekal tudi o ostalih likih in zgodbah filma, ki pa so mi za razliko od tebe vseeno štimali dovolj okej, da nisem imel imel nobenih težav. Ravno nasprotno, Disney stajl mi je celo več kot pasal v kontekst, saj ni bil pretiran kot v kakem High School Musical, ampak je bil dodan tako, da smo dobili en tak super feel good movie, ki jih danes pošteno manjka. Več od tega v tem kontekstu niti nisem pričakoval. Podobno kot v Mamma Mii, kjer mi je bil manjko vokalnih sposobnosti Piercea Brosnana neverjetno simpatičen in dobra fora za iskrenost njegovega lika.

  Sem pa ziher, da bi kak boljši režiser pri Rock of Ages vse skupaj naredil še bolje, to pa vsekakor.

 15. E.Z.G. pravi:

  Pri filmu za 9/10 pač ne napišeš, da bi kak boljši režiser film naredil boljši.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lahko napišeš, saj se zavedaš, da so bili tudi kiksi, a si jim pogledal skozi prste, saj si res užival ob ogledu filma.

  Včasih kakemu filmu damo visoko oceno kljub temu, da si je morda ne zasluži v kontekstu neke splošne kvalitete. Imamo pač svoje subjektivne razloge za tako oceno, so faking what.

 17. janja pravi:

  Takole nekako, moj film vseh casov…neverjeten vedno znova kot cvetje spomladi. Stacee Jaxx je moj bog seksa…tom cruise v tej vlogi pokaze vedno znova svoj seksapil.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !