Ekskluzivno: Intervju Alma Merklin

22.06.2012 ob 13:51

Pojdi do zvezd

Alma Merklin, 21 letno dekle iz Murske Sobote, sicer študentka drugega letnika Razrednega pouka na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, je bila poleg Ane Soklič daleč najboljša tekmovalka slovenskega X Factor šova. Kljub skromni kilometrini odrskega nastopanja je pred kamero naravnost blestela in v vse svoje pevske poslastice vnesla prepričljivost, samozavest, predanost in vse tisto, kar povprečno pevko loči od potencialne zvezde. In Alma, zaljubljena v Afriko, potovanja, izlete, vročino in morje, ki pravi, da sta njena starša najbolj kul starša na svetu, njen starejši brat pa oseba, brez katere si ne predstavlja svojega življenja, je na poti do zvezd. Je ena izmed najboljših mladih pevk, ki jih trenutno premore Slovenija. Je pogumno in odločno mlado dekle, ki je na odru čisto od blizu občudovala Alicio Keys, Cypress Hill, Kida Rocka, Metallico, Aerosmith, Christino Aguilero, Robbieja Williamsa, Skunk Anansie, Pearl Jam, The Cranberries in Gossip, kar pomeni, da je nora na glasbo in da je glasba velik in pomemben del njenega vsakdana. Če jo boste povabili na zabavo, bo brez dvoma pila tudi Jack Daniels, če ji boste ponudili gazirano pijačo, pa bo zavila z očmi. Kot vsaka mlada punca tudi ona prisega na Facebook in na druženje s prijatelji, je pa zanimivo, da je trenirala tudi ples, plavanje in igranje violine. Na krožniku najraje vidi sadje in zelenjavo, če bo šlo, se bo nekoč preselila kam na obalo, edina stvar, ki jo res sovraži, pa je samota. In da ne pozabim, pri Almi zelo cenim tudi to, da ima rada r&b in da pravi, da bi takšno glasbo v mešanici z jazzom rada izvajala tudi pri svojih samostojnih projektih.


Začniva na prvo žogo, kako je mogoče, da si ravno ti izpadla iz tekmovanja, medtem ko so znatno slabši pevci ostali v igri?

V X-Factorju je pomembno koliko imaš podpore ljudi, ki glasujejo. Govoriti o tem kdo je boljši ali slabši, pa je po mojem nesmisel, ker ima vsak svoje prednosti in slabosti. Gre pač za stvar okusa.

Te je izpad prizadel ali si bila zavoljo nenehnih uvrstitev v bottom two tega že navajena?

Definitivno sem bila navajena tega pritiska (smeh). Prizadel me je, vendar ne tako močno, kot sem mislila, da me bo. K temu je pripomogel tudi moj »salvation song«, s katerim sem bila zadovoljna in vem, da sem pokazala največ sebe ravno v tem komadu.

Se zavedaš, da bottom two sploh ni bil slaba zadeva, saj si dejansko lahko odpela veliko več pesmi kot ostali tekmovalci?

Imela sem dvakrat več nastopov od vseh ostalih in vem, da sem po eni strani imela nek privilegij (smeh). Poleg izziva, ki smo jih dobili, sem lahko zapela tudi pesem po svoji želji in šele takrat ste vi, gledalci, lahko videli, kaj rada pojem in kako pojem.

Zakaj za vraga te nekateri gledalci niso marali?

Mislim, da je bil kriv slab prvi vtis. Na začetku nisem bila sproščena pred kamero in nisem delovala ravno simpatično. Mislim, da je to nekaterim ostalo v glavah.

Je bil tisti spor z Bianco res nujen oz. zakaj je sploh prišlo do njega? To te sprašujem zaradi tega, ker si mi zdi, da si ravno zaradi tega izgubila nekaj točk simpatičnosti pri gledalcih.

Žalostno je to, da do tega v bistvu sploh ni prišlo v tej meri kot je bilo prikazano. Vem kako je to izgledalo na televiziji, vendar midve se nikoli nisva skregali. Point celotnega tega »prepira« pa je bil, da sva obe premočan karakter, da bi lahko skupaj sodelovali. Tu se strinjava obe, se pa osebno res dobro razumeva. Mislim, da je ona zelo fajn punca.

Ko sva že pri Bianci, zakaj ji ni nihče povedal, da s tistimi velikimi očali zgleda kot čebela (smeh)?

A res (smeh)? Meni so bila očala kar všeč.

Si zadovoljna z ekipo, ki je delala celoten šov, ali meniš, da kdaj niso bili povsem fer do tebe oz. da se niso dovolj potrudili pri nasvetih in pomoči za čim boljše nastope?

Ekipa X Factorja je prva liga! Sem zelo komunikativna in družabna oseba. In že prvi dan sem se z vsemi, po domače, zaštekala. Z njimi smo preživeli 3 mesece in sem se kar navezala na njih. Priznam, da jih kar močno pogrešam – pa je šele prvi teden, ko me ni več v tekmovanju (smeh). Definitivno si upam trditi, da bom z nekaterimi ohranila stik in da smo na nek način postali prijatelji, s katerimi mi je sedaj (končno) »dovoljeno«, da ta odnos nadgradimo tudi v pravo prijateljstvo in ne samo kot odnos sodelavec-sodelavec.

Zdaj, ko lahko gledaš za nazaj, bi kaj spremenila in naredila drugače?

Ne, ničesar ne bi spremenila. Mogoče bi si želela le, da bi mi bil nastop pred kamerami malce bolj »v krvi« in bi se na začetku bolje predstavila gledalcem, to pa je vse.

Kaj pa jezikanje Alešu Uranjeku v zadnji oddaji, je bilo res potrebno?

Ko stojiš tam na odru, si poln adrenalina in včasih reagiraš instinktivno. Mene je malce zmotilo samo to, da mi je Aleš vseskozi očital, da sem preveč statična. Jaz pa mislim, da nihče od nastopajočih ni preveč »skakal« po odru in da nisem bila generalno gledano nič bolj »statična« od ostalih. Samo to sem želela reči. Ni bil moj namen jezikati.

Vedno poveš kar misliš ali se kdaj ugrizneš z jezik in zaigraš igro diplomatstva?

Iskrena poskušam biti vedno. Sem se pa skozi šov naučila ugriznit v jezik in zadržat nekatere stvari zase. Če že komentiram, komentiram takrat, kadar čutim, da je to res potrebno.

Zakaj si se odločila, da komentiraš na mojem blogu? Bi to storila tudi v primeru, če bi o tebi zapisal kaj grdega (smeh)?

Menim, da si človek, ki razume stvari in ve, o čem piše. Mislim, da o glasbi veš veliko in so mi tvoji komentarji všeč. Komentirala pa bi tudi, če bi o meni napisal kaj grdega. Morda takrat še prej. (smeh).

Ste se kdaj o mojih zapisih pogovarjali tudi z ostalimi tekmovalci oz. so rekli, da sem budala, ker o nekaterih ne pišem preveč prijazno (smeh)?

Spomnim se samo to, da mi je en od sotekmovalcev prilepil tvoj komentar, ki je bil lep in pozitiven (smeh). Drugače se pa med sabo nikoli nismo pogovarjali ne o tvojih zapisih ali zapisih koga drugega. Vsak ima pač pravico do svojega mnenja.

So vas negativna mnenja po spletu res tako zelo prizadela ali ste vendarle dovolj močni, da bi zamahnili z roko?

Na začetku me je res zelo prizadelo. Ni mi bilo vseeno, ker sem se res trudila, da bi naredila vse prav, vendar je ravno to pripeljalo do tega, da so ljudje pisali grde stvari o meni. Skozi celoten šov sem res postala močna oseba in me ne boli, ko preberem grde komentarje, ampak se jim nasmehnem (smeh). Kar je pa najbolj pomembno – brez kakršnega koli komentiranja lahko odidem stran. Nisem si mislila, da me bo ta izkušnja toliko naučila, kot me v bistvu je.

Ti lahko rečem zvezda ali si še vedno tista preprosta Alma iz svoje vasi, ki je imela nekoč kar precej kilogramov več kot sedaj?

Ne maram besede »zvezda«, kajti tak status je v Sloveniji skoraj nemogoče doseči. Pa tudi to ni moj cilj. Sem Alma iz svojega mesta (smeh), ki ima sicer več obveznosti kot prej, ampak je še vedno preprosta.

Zakaj pa si sploh shujšala, mar misliš, da ne bi mogla uspeti kot recimo Adele, ki jo, če se ne motim, zelo spoštuješ?

Sploh ni bil razlog za moje hujšanje kakršna koli obsesija s tem, da pevke morajo biti suhe, ampak preprosto ta, ker se nisem počutila OK v svojem telesu.

Bi mi zamerila, če ti rečem, da si bila v zadnji oddaji vizualno podobna Ani Lizi Nataše Tič Ralijan (smeh)?

Seveda ti ne bi zamerila (smeh). Vsake oči imajo svojega malarja, a ne? Si pa prvi, ki mi je to rekel.

Kaj pa zameriš, kaj ti morajo reči, da si jezna in da rabiš kar precej časa, da pozabiš?

Sem človek, ki težko zameri, predvsem pa na dolgi rok. Res je, da sem zelo impulzivna oseba in hitro reagiram, vendar zamerim zelo težko. Najbolj me jezi, če kdo ni iskren z mano. Raje slišim resnico, ki boli, kot pa laž, katero hočeš ali nočeš izveš in te še bolj prizadene, poleg tega pa še razjezi.

Greva na ljubezen, kdaj se bosta z Gašperjem Miheličem poročila?

Z Gašperjem sva samo prijatelja (smeh). Mogoče deluje kot da bi bila par, ampak nisva. Imam ga zelo rada, ampak sva res samo prijatelja.

Kaj pa otroci, že imaš izbrana imena in število?

Mislim, da ima vsaka ženska vsaj okvirno to »določeno« (smeh).

Bo tvoj oče, ki bojda tudi prebira moj blog, kaj hud, če rečem, da vem, da si se za kamerami poljubljala z Lovrom iz In&Outa?

Mogoče bo hud, ker bo vedel da gre za laž. Sicer sem pa dovolj stara, da se sama odločam o tem koga poljubljam in s kom preživljam svoj prosti čas(smeh).

Kdaj lahko pričakujemo kako tvojo novo pesem, morda celo album ali videospot?

O tem je še zelo težko govoriti. Upam, da čim prej. Se pa zavedam tega, da me še čaka kar veliko napornega dela.

Zdaj pa bodi ti Iztok Gartner, jaz pa bom Alma Merklin in mi zastavi vprašanje, za katero misliš, da bi najbolj zažgalo pri bralcih mojega bloga?

Zgleda, da z razlogom nimam svojega bloga (smeh). Nič mi ne pade na pamet.

In še malo o filmih, brez katerih pri meni ne gre. S katerim igralcem bi šla skakat s padalom, s katerim pa past krave?

Skakat s padalom: Will Smith. Zato, ker bi me med tem dejanjem, to »grozo«, zabaval in bi vsaj malo pozabila na to, kar se dogaja (smeh). Past krave: se ne morem odločit (smeh).

Katera igralka je dovolj kul, da bi te lahko igrala v tvoji biografiji in kak bi bil naslov filma?

Tega ne pišem zato, ker je lepotica in da ne boste mislili, da se kakor koli primerjam z njo, ampak bi izbrala Angelino Jolie. Razlog pa je ta, ker se mi vedno, ko se spomnim na njo, v glavi prikaže njena vloga iz filma Gia in me je že večkrat navdušila v različnih vlogah, zato ji verjetno tudi moja zakomplicirana osebnost ne bi bila prevelik zalogaj (smeh). Naslov? Do zvezd. Pa ni to mišljeno kot »jaz sem zvezda«, ampak bi dala tak naslov zaradi Ajdinega pisma, ki mi ga je dala po njenem odhodu iz X Factorja, kjer je napisala »pojdi do zvezd****«.

In za konec, kako zelo na živce ti gre tale intervju?

Po resnici, niti malo! Res je, da imaš veliko bolj provokativna vprašanja kot ostali (smeh), ampak so mi všeč.

fotke so iz njenega arhiva, prvo pa je naredila Ana Soklič

 

10 komentarjev na “Ekskluzivno: Intervju Alma Merklin”

 1. marija pravi:

  :O

 2. nebo pravi:

  sem šele zdej opazu, da si delal intervju tud z Almo, imaš pa privilegij:) Tud Alma ti je super odgovarjala. Upam,da se ji posreči naredit kariero vredno njenemu talentu. Če bo dovolj hotela se ni za bat. Je pa tako, da v sloveniji ti nič podarjeno, je majhen trg in publike ni na pretek, zato je zanjo treba še toliko bolj garat.

 3. IZTOK faking GARTNER » X Factor Slovenija: Veliki finale pravi:

  [...] ekskluzivno-intervju-alma-merklin/ [...]

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni samo to ni jasno, da je pri nas scena tako v kurcu, da ti še tak šov kot je X Factor na koncu ne pomaga kaj dosti, da bi izdal en pošten album in dobil en pravi suport od radijev, če ne podmažeš, ne dobiš top menedžerja, top založbe in ne poznaš ta glavnih ter se v celoti ne prilagodiš njihovim zahtevam. Namesto, da bi se tepli zate, se moraš še vedno postaviti v vrsto kot takrat, ko te ni poznal še nihče.

 5. MATEj pravi:

  Kakšen se ti kaj zdi prvi Almin komad?

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sem komentiral že pri zapisu o X Factorju. Ni slab, je pa daleč od tega, kar bi moral biti. Pa moti me, da je dance, no ja, neka čudna fuzija dancea, rocka in popa, kar pomeni, da Almi zagotovo ni najbolj všeč in je pač pograbila priliko. Če se motim, tudi okej, a tak filing imam. Se pa bojim, da ji ne bodo naredili pravih komadov in da ne bo dosegla tega, kar si zasluži. To je komad, ki ne bo hit, razen če ga ne bodo rolali po radiu ker je pač od Alme, ki je trenutno aktualna. Drugače ne bi imel šans, saj to ni to. Mar pri nas res ni dobrih avtorjev, ki bi znali obetavnim pevkam narediti zares dober komad in potem tudi album?

  Martina Šraj ima recimo super nov komad, a kot vidim se ni prijel, ker je preveč kvaliteten za naše kmečke poslušalce. Torej niso samo avtorji problem, ampak tudi folk, ki ga je za kvalitetno musko premalo. Še posebej med tistimi, ki so gledali X Factor in so ciljna publika. Ma težka pot čaka Almo, Ano, Demetro in še koga. Še posebej, če ne bodo hoteli biti na novoju Tanje Žagar.

 7. MATEj pravi:

  Odgovor je najbrž, da ni veliko dobrih avtorjev. Jaz se bojim, da tudi za Demetro ne bodo znal naredit kaj dobrega. Čeprav to da ji je prvega napisala Neisha kar obeta. Ta vikend ga snemata.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če je zraven Neisha, pa bi znalo biti kaj dobrega, se strinjam. Ker Demetro dejansko vidim v podobnem stilu.

 9. IZTOK faking GARTNER » Alma Merklin: Sama v mestu pravi:

  [...] Merklin: Sama v mestu 3.11.2012 Lep komadek, narejen dosti bolje od prvega singla Vsaka minuta, ki Alminem vokalu niti ni ležal najbolje. Tokrat je drugače, tokrat se čuti, da tudi Alma uživa in da so [...]

 10. IZTOK faking GARTNER » Ena na Ena: Alma Merklin pravi:

  [...] na Ena: Alma Merklin 4.04.2013 Če ste danes zamudili oddajo z Almo Merklin, lahko napako popravite v petek ob 11. in 17.30 uri, v soboto ob 15.15 uri in v nedeljo ob 20. uri. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !