Recenzije: Čudnovate zgode šegrta Hlapića, Hajde da se volimo 3, The Lazarus Child

30.05.2012 ob 12:17

ČUDNOVATE ZGODE ŠEGRTA HLAPIČA

Animator Milan Blažeković, tudi režiser risank Čudesna šuma in Čarobnjakov šešir, je s Šegrtom Hlapićem, hrvaškim dogovorom na An American Tail Dona Blutha, zelo solidno ujel atmosfero Disneyjevih animirank in Hrvaško konec osemdesetih za nekaj trenutkov popeljal na svetovni animirani zemljevid ter za las zgrešil celo oskarjevsko nominacijo za najboljši tujejezični film. Hlapič, ki si ga je že leta 1913 izmislila pisateljica Ivana Brlić-Mažuranić, je še vedno najbolj uspešna hrvaška risanka vseh časov, kasneje tudi tv serija in sila ambiciozen projekt, ki so ga vrteli tudi čez lužo. Ne rečem, da vse skupaj ne zaostaja za Bluthom in Disneyjem, toda Blažeković, ki se je svoje obrti učil pri kultnem Baltazarju, zna iz skromnejših sredstev narediti zares lepo, gledljivo, zabavno in očarljivo risanko, ki jo na koncu krona še odlična Graševa balada Ljubav sve pozlati. In tu je mali mišek Hlapič (Ivan Gudeljević), vajenec tečnega čevlarja (Vladimir Kovačić), ki nekega dne odide v širni svet, se zaljubi v miško Gito (Maja Rozman), naleti za zlobno črno podgano (Relja Bašić), se zabava s psom Bundašem in doživi celo kopico nevarnih in simpatičnih prigod, ki so pri naših sosedih že zdavnaj ponarodele.

Ocena: 7/10

HAJDE DA SE VOLIMO 3

Hajde da se volimo 3, sicer dosti boljši od dvojke in še vedno precej slabši od enke, je vreden ogleda predvsem zaradi spremljevalne ekipe, kjer v prvi vrsti stojijo Lazar Ristovski (lažnjivi menedžer Miloje), Emir Hadžihafizbegović (bogati avstralski poslovnež Amer, ki se hoče poročiti z Breno), Nikola Kojo in Dragan Bjelogrlić (oba igrata oficirja na dopustu, ki hočeta osvojiti Brenino srce). Pa tudi zaplet, kjer Miloje Amerju podtakne lažno Breno, ki jo dovolj zabavno in ravno prav butasto igra prava Brena, učinkuje povsem okej in gledljivo. Škoda je, da so glasbene točke spet popolnoma izven konteksta in da gre dejansko le za rolanje spotov, s pomočjo katerih Brena pač promovira svoj novi album Boli me uvo za sve. Je pa tole zaenkrat zadnji Brenin film, neke vrste slovo od Jugoslavije, kjer se je že leto kasneje začela vojna, ki je za nekaj časa ustavila tudi njeno kariero.

Ocena: 6/10

THE LAZARUS CHILD

Scenarij Ronalda Bassa, tudi avtorja Rain Mana in When a Man Loves a Woman, kjer je prav tako igral Andy Garcia, se je morda na papirju slišal zanimivo, toda na filmskem traku prevečkrat deluje zelo poceni, površno, hladno, sterlino in okrancljano s porazno dramaturgijo, kjer celo Garcia izgleda kot najslabši igralec vseh časov. Zgodba se odvrti okoli staršev (mamo igra Frances O’Connor) deklice, ki po prometni nesreči pade v komo. Ker zdravniki nimajo pojma kako naj ji pomagajo, se starša odločita za revolucionarne in kontroverzne metode zasebne klinike, ki jo vodi doktorica Elizabeth Chase (Angela Bassett). “Čudodelka”, ki paciente, ki so v komi, priklopi na sorodnike, ki odpotujejo v njihove možgane, v njihov svet, in jih skušajo potegniti nazaj. Ideja je, kot sem že povedal, dovolj zanimiva in atraktivna, da bi lahko ne glede na podobne filme vžgala dovolj dobro, zato je res škoda, da se ni projekta lotil kak boljši in vplivnejši režiser, ki bi seveda dobil tudi nujno potreben večji budžet.

Ocena: 4/10

 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !