X Factor Slovenija: Tretja polfinalna oddaja

27.05.2012 ob 19:23
 • S.W.A.G., povsem dober nastop, tako vokalno kot vizualno.
 • Ana Soklič, nastop, na katerega bi bil ponosen tudi stari dobri Frank Sinatra.
 • Alma Merklin, še en vrhunski performance, kjer pa izbira komada ni bila ravno dobra za glasovalce.
 • Matija Jahn, po eni strani je kul, da je Jahn odfukal Jadranko in pičil po svoje, saj se je zavedal, da ga je njeno mentorstvo omejevalo in mu jemalo popularnost, toda tole Bee Gees piskanje in histerično skakanje po odru je bilo vendarle nekoliko tečno. Damjanovič ga je razumljivo sesul kot hišico iz kart, je bil pa vendarle precej prestrog glede vokala, isto pa bi lahko rekel za Uranjeka, ki ga je zanimalo le to, da je nefer, ker ni upošteval mentorja. Sicer pa, Jadranka mu je izbrala komad, držal se je teme oddaje, le pač odpel je tako kot njemu paše, kar pomeni, da dejansko ni zdisal oddaje kot mu je očital Uranjek. Jahn je kul dečko, a zdi se mi, da ga jebe samozavest, ker se zaveda, da ga tlačijo, pa ker mu vse te pesmi, ki mu jih izbirajo, res ne ležijo. Je bilo pa tole kreganje na koncu zelo neprijetno za gledalce, saj je ratalo preveč resno in depresivno.
 • Ajda Kovačič, krasen nastop in ena mojih najlepših pesmi vseh časov, ki jo je Ajda odpela zelo dobro. Zelo kul, da je niso izločili pri tisti hudi greški iz prve finalne oddaje.
 • In & Out, hej, a ni bil Evrosong včeraj? Je pa res, da pojejo dosti bolje kot prejšnji dve oddaji.
 • Demetra Malalan, vauu faking vauuu, Demetra poje Caruso in poje jo odlično. Poje jo kot Sabina Cvilak, če ostanem pri Damjanoviču. Prejšnji teden je zajebala na polno, danes pa je zadela v polno.

Dejansko so bili vsi razen Matije Jahna danes zelo dobri, je pa škoda, da je imela Alma najbolj nekomercialno pesem, ki jo zna koštati uvrstitve v naslednji krog.

Naprej gredo Ajda Kovačič, Ana Soklič, In & Out, Demetra Malalan in Matija Jahn, kar pomeni, da so v bottom two Alma in SWAG. Jahn ima očitno zelo močan fanbase, Almo je, kot sem že zapisal, zjebal za gledalce pretežek komad, SWAG pa gredo folku očitno na živce ali pa vse klice raje porabijo za solo pevke.

Ma dobre so te Swagice, ko dobijo pravi komad. Pa Sara postaja čedalje boljša raperka. Je pa tudi Alma ta drugi komad odpela več kot odlično. Jebemti no, tole bo zajebano, zelo zajebano. Namesto Alme in Swagic bi danes v bottom two raje videl Jahna in In & Out. Ja, kaj zdaj jokaš Damjanovič, ti si kriv za njen bottom two, ker si ji dal tako nezanimiv komad za rejtinge. Swagice in Alma si danes ne zaslužijo izpada, pizda da ne.

Alma ostaja, S.W.A.G. gre domov. Vesel sem za Almo, saj tako dobra pevka ne more izpasti, zelo žal pa mi je za Swagice, ki so, ko dobijo pravo pesem, zares dobra skupina. Izpasti bi moral Jahn, o tem ni nobene dileme.

 

66 komentarjev na “X Factor Slovenija: Tretja polfinalna oddaja”

 1. Pepi Pepi pravi:

  Vidiš, mene je pa Jahn zdajle kar razočaral (pa sem ga od štarta smatral za favorita). Na tej točki je kot tekmovalec (po moji oceni) celostno najslabši. +, name of the game je X Factor in tale “upor” je en tako zelo očiten oprijem za poslednjo bilko (ker zadnja dva nastopa sta bila zelo meglena), da to ni res. Preveč si je privoščil, imo. Damjanovič je imel point.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Saj tudi jaz pišem, da me je razočaral s tem nastopom. Po moje bo v bottom two.

 3. simon pravi:

  glede Jahna sem ze prejsni teden rekel da gre ven…ampak ne zaradi “upora” ampak kr se mi res zdi da ne zna drugega pet kot to Miko..

 4. Hrana za pse pravi:

  Mah, tale Damjanovič je brezveznik.

 5. Pepi Pepi pravi:

  Aja, lol … zgleda, da sem jaz tale svoj komentar oddal nekoliko prehitro … ko si ti zapis o Jahnu še pisal. :D Vseeno pa mislim, da ta teden še ne bo v bottom two. Drug teden mogoče, ta teden pa še ne. Za Ajdo se pa strinjam.

 6. Kukki pravi:

  Prejšnji teden sta bila Damjan in Aleš res malce zoprna z vsem tem pljuvanjem po Jadrankinih kandidatih, vendar se danes v primeru Matije strinjam z njima. To je bil do sedaj najslabši nastop in ne bi me presenetilo, če bi na koncu Matija bil med bottom two.

 7. Hrana za mačke pravi:

  Jahn je bil čist OK, Damjanovič je pa že malo čuden s tem jokanjem ob petju svojih kandidatk.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jaz ga razumem, saj res navija zanje in še lepe pesmi pojejo.

 9. Tina M pravi:

  Zakaj pa Jadranke nihče ne vpraša, kaj ima na glavi, zakaj tisto stvar vsi ignorirajo :)

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zato, ker se bojijo, da bo snela dol in komu fuknala v faco :)

 11. Hrana za Ptiče pravi:

  Tudi meni je Demetra danes bila najboljša.

 12. STELA pravi:

  Jadranka je res “perla”…. Kdo za vraga jo oblači in a ne more rečt, da ne bo tko oblečena…..

  Mislim, da gre danes Jahn ven….sej je faca, ampak so drugi zadevo vzeli mnogo resneje kot on…

 13. singlewhitefemale pravi:

  hahaha, če bi bil to fejsbuk, bi lajkala komentar št. 10! :D

 14. ajda pravi:

  Verjetno Alma in Matija. Glede na kritike žirije, bi se moral posloviti Matija. Je pa seveda vse odvisno od glasovalcev, ki ocenjujejo tudi simpatičnost in ne samo sam nastop. S tem pa lahko komu naredijo veliko krivico. Če vidjamo:)

 15. Zelda pravi:

  Po mojem bo danes izpadel Jahn.

 16. Klemen pravi:

  Matija si je že drugo oddajo zapored zaslužil “bottom two”, ampak po nekakšni logiki je šel naprej. Alma si je zaslužila napredovanje, ne glede na komad, saj ga je odpela odlično. Ampak glede na to, kaj se v glavnem pri nas posluša in prebavlja, sem si tudi jaz predstavljal, da Slovenci ne bodo glasovali, predvsem zaradi nepoznavanja komada.

 17. STELA pravi:

  Matija ima kot kaže močno zaledje, ki glasuje zanj….

 18. Kukki pravi:

  STELA, enkrat mu bo odklenkalo, še vsakemu je.

 19. Robert pravi:

  Jaz se pa strinjam z Alešem popolno. Vse tekmovalce postavljajo v izzive ki jim ne pašejo. Edino Matija dobi proste roke in stvari lahko dela po svoje. To je nefer do ostalih, če odmislimo da sta edino Ana v prvi, Alma v drugi in Demetra danes dobili pesmi, ki jim zares pašejo. Ne glede na to pa je imel Matija danes najslabši nastop. No če se je dalo spregledati Ajdi in prejšnič Demetri, zakaj pa ne bi še njemu enkrat.
  Moram pa priznati, da jih jaz resnično vse občudujem. Dobiti pesem v ponedeljek in se jo naučiti do nedelje je nekaj neverjetnega in vsem res kapo dol. Če pa moraš to narediti v skupini je pa pravo čudo. Pet aranžmajev, Sara mora pisati svoj tekst, štiri vokale spravit v večglasje, s pesmijo katero vadiš v bistvu štiri dni. Bravo Swagice. In isto velja za In&Oout.

  Zame danes najboljša Demetra, Ana, presenetili so In&Out (ja na evrovizijo bi morali iti)Ajda super bi bilo pa veliko bolje če ne bi sploh imele matrice. In Damjan prosim, počasti še Ajdo z eno pesmijo, ki ji leži.

 20. Pepi Pepi pravi:

  No, čeprav … Alme pomoje vseeno ni zjebal komad. Zjebal jo je njen rišpekt na stritu, oziroma manko le tega. Kar je bedno in jaz za to še kar krivim pop tv. Je pa vseeno treba reči, da si s temi svojimi moralnimi dela kvečjemu medvedjo uslugo. Skratka, komad je pri gledalcih res res tazadna … kar je v bistvu tako zelo narobe, da je že kar prav (ker tekmovalci na izbor komada pač nimajo neposrednega vpliva).

 21. Katarina pravi:

  Matija ven, če bi jaz imela besedo – neposlušljiv je bil. In kdor je gledal, kako oder obvlada Olly Murs,ga Matijevo frentično poskakovanje težko impresionira.

  Demetra, pastirička moja, skoraj sem se polulala ob poslušanju :)

  In končno en zabaven skeč na koncu,prav narežala sem se tisti zmedi v križišču

 22. lily pravi:

  Zame je Ana imela iks komad, ne Alma. Almin komad sta pela Susan Boyle in Michael Buble.
  Žal mi je Alme, ni si zaslužila. Si je pa definitivno zaslužil Matija. Ne očitam mu petja ali pesmi, samo pokazal je, kje je najboljši, drugače je pa žal povprečen. Mi pa teži, da ga hočejo vkalupirati. Ga razumem, da popizdi. Danes je bil takšen, kakršen je in to je prav.
  S.W.A.G. niso slabe, ampak spet ne tako dobre, so si one bolj zaslužile it, kot Alma. Rešilna pesem ni bila dobro zapeta. Mogoče jih je pogubila tekmovalna pesem. Mogoče so jih primerjali z Aguilero, kar se ponavadi dogaja, ko kdo poje njene komade.
  So me pa In&Out tokrat zabavali, dobri so bli, še posebej Lovro s svojim vzklikom. :) Demetri pa kapo dol! Italijanščina je tako “obvious” zanjo.
  Ajda pa me ne prepriča. Ne čutim je. Pesem ni bila težka za moje pojme. Vsak bi jo znal odpet.

 23. lily pravi:

  @Katarina: še ena, ki pozna Mursa in ki se ji dopade poleg mene?! :) Še zdaj me čudi, da ga nekateri naši radii vrtijo.

 24. Bojan pravi:

  Mene je pa danes tudi Alma dokončno prepričala, je izjemna jazz diva, kapo dol. Ima po svoje privilegij, da se lahko 2 x pokaže, ta druga reševalna pesem je bila zame neviden presežek! Težka bo odločitev z vsemi temi 4 izjemnimi puncami, jaz bi fante že sedaj po videnem vnaprej odpisal. Srce mi bije za vse 4 enako, tako da bo to izpadanje težko naprej gledati. Da ne ppozabim, za odlične Swagice danes mi je tudi žal, neverjetno so napredovale, tudi njihova reševalna pesem je gate trgala! Jadaranka ga je res nasrkala, ko mora odločati o izpadanju, ji ne zavidam.

 25. RHYME-G pravi:

  ko si reku da ma mitja nek bee gees piskanje:) orginal komad je isti :) ) ….mogu bi pet kej od kakih led zeppelin al pa kej taga..ne znajo zbirat komade!
  alma je najlepsa od vseh….pa tud najbols poje..dejstvo…..!
  ni taka da je petje odvisno od komada….ampak zapoje vse kul!
  za swag pa je skoda…sam ni panike ker itk lah naprej se znajdejo pa dobijo zalozbo pa je to to!:)

 26. Didl pravi:

  Se tudi ne strinjam, da bi Almo lahko pokopal izbor komada. Jst rečm hvala bogu, da jim ne dajo za pet samo komerciale ali ostale hite, ki jih morm že tko ceu dan po radiu in TV poslušat, ampak še kaj kvalitetnega, nepoznanega “povprečnemu” gledalcu. Almina druga pesem je bila tudi zame neviden presežek. Matija Jahn gre naslednič sigurno domov, saj edino še on izstopa od kvalitetnih pevcev. Nato lahko pričakujemo, da bodo pevke odpadale pri Damjanoviču, saj ima Uranjek samo še eno skupino in na koncu v finalu, ko bodo trije, bo POP TV sigurno naredil, da ima vsak žirant svojega varovanca. Če bo karkoli drugače, bom presenečen.

 27. Katarina pravi:

  @Lily: ja, Ollyja težko pozabiš :)
  Tudi njegovi pevski registri, če tako rečem, niso popolni, tako kot pri Matiji niso, ampak Olly premore tisto, kar Matiji kronično primanjkuje: seksapil :) In tle nobena dirka po odru ne pomaga.
  Tako da me res zanima, kdo “pinga” za njega

 28. nini pravi:

  No meni je škoda za Almo, zelo dobra pevka je, pa je sedaj že drugič pristala na dnu, upam da jo bo to učvrstilo, jo naredilo še močnejšo, saj tisto kar te ne ubije te krepi… Je pa tudi res da ima s tem šanso da se ljudem pokaže dvakrat, in da jih s tem prepriča, da je odlična. Damjanovič pa naj ji začenja dajati boljše komade,s takim glasom si jih zasluži.

  No v bistvu bi vsem lahko začenjali dajat kake boljše komade, ka pa vem, pa tu pa tam tudi kaj slovenskega, poznam veliko, ki jih ravno to moti, pa če smo realni, na koncu bodo tak če bojo imeli svoje komade, peli slovensko.

  Drugače pa upam, da bo kmalu šel ven Matija, ker se mi zdi da se iz oddaje v oddajo šlepa, mislim halo saj ni to nek humanitarni šov, je glasbeni… Upam da se naslednji teden poslavljamo od njega, ker od njega bi se morali pomoje že v drugi oddaji. Ampak bomo vidli, kak bo, kake pesmi bojo izbrali, kak bodo vse prikazali itd…

 29. MATEj pravi:

  Kot si rekel: vsi razen Matije so bli fajn. Samo razplet pa postaja vse bolj sumljiv oziroma je posledica glasovanja preko celega tedna. Grem stavit, da bi bil razplet drugačen, če bi se glasovalo le po nedeljskih nastopih. Tako bi Matija zagotov letel ven, ker je bil res obupen, tudi vokalno je piskal, da so bolela ušesa. Očitno tut starejši glasujejo zanj preko tedna, isto pa velja tudi za inandout, ki jim najstnice dajejo med tednom glasove. No sej tokrat so bli mal boljši, samo tolko hvale si pa spet niso zaslužil. Za swagice mi je res žal, ker majo res ful potenciala, zlasti reperka in una, ki je ob slovesu govorila, sta odlični. Demetra, Alma in Ajda so bile drugače zame top ta teden. Ana je spet pela brezhibno, a na odru deluje preveč agresivno in kar malo strašljivo, v zakulisju pa teži, sam da spregovori. Upam, da naslednji teden le odleti Matija, ker Alma si res zasluži bit zraven. No je pa še en idealen scenarij: Matija se med tednov še enkrat spiči z Jadranko in sam zapusti šov in se tako vrnejo swagice! Ma to bi blo edino pošteno! :)

 30. mamik pravi:

  S.W.A.G.ice s Candymen-om meni tokrat dobre ( še najboljša mi je bla Sara, katere raperski vložek je bil res hud).

  Ana vokalno raztura. No comment.

  Alma pa…
  Damjanovič izbira komade zase, a ne?
  Nov izziv…Pa ne moreš, no…
  A ne ve, da folk, ki glasuje ni glasbeno izobražen. Sploh?
  In da ko glasuje, glasuje tudi za komad?

  Zato Mika pali. Zato Jahn ni šel ven…
  In kaj je počel na odru?
  Njegovi nastopi me sploh ne prepričajo več. Poleg tega, da ne obvlada izgovorjave, tudi pevsko ni res nič posebnega.

  Ajda je odpela lepo. Nisem jokala.

  Ali se samo meni zdi, ali In&Out res fušajo?

  Demetra odlična. Caruso, ja! Ne pa Rihanna, eh

  Bottom two…jao, jao…meni je tole čedalje teže gledat…

  S.W.A.G. je…če sem prav videla, zaj…Bianca, ki je – namesto da bi pela, točila solze in posledično tudi zafušala, da je kaj.
  Almi pa se godi krivica. Res je dobra, madona.
  Ne bi bilo prav, da gre domov. Amen.

 31. Matej pravi:

  Qurc pa tako delo. Balado so zdaj vse lepo zapele, kaj bolj divjega pa vse zafušale v nulo in glede na slovenski balkanski narod bo verjetno tudi ena od teh zmagala. Me malo na Misijo Evrovizijo spominja, ko so vsi to pesem od Eve hvalili na koncu pa dobli pošteno zaušnico. Matija sploh ni slabo odpel je pa pustil malo grenki priokus, ker je pičil po svoji volji. Če že naj oni tipi zmagajo, ker so pravi cari in jih nobena zvrst ne vrže iz tira.

 32. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mamik, res je, Bianca ni bila zmožna peti drugega komada. Jo povsem razumem, saj so jo izdala čustva. Le koga ne bi, če bi že drugič padel med bottom two. Pobič Astro iz ameriškega X Factorja sploh ni hotel nastopati v bottom two in je rekel, ko vas jebe, če me ne marate in me dajete med najslabša dva, tudi pel ne bom več. In pel je šele, ko ga je pošteno okregal njegov mentor LA Reid.

 33. nebo pravi:

  Men se pa zdi, da sta Damjanovič in Uranjek nehote naredila lepo uslugo Matiji s to res direktno kritiko na račun njegovega ega. Folku se je tako zasmilil, da je še bolj glasoval zanj. Sicer pa tud men tip deluje odveč v tej oddaji, oddaja ima tak koncept kot ga ima in neka pravila, in če greš v to se jih drži al pa pejt domov, če se ti zdi, da si preveč kul kot ostali. Še sploh, ker tip res ni tak vokalni biser kot se mu morda zdi. Če bi bil, ne bi vsakič imel neke težave s pesmimi.
  Najbolj tud mene navdušila Demetra, ki je do zdaj res samo enkrat naredila kiks, vse ostalo je bilo zapeto odlično. Za Almo se ve ,da zna bit super vrhunska, se mi pa zdi, da bo če ne bo več ponovila nastopa iz prejšnje oddaje (kar pa bo težko, ker ta izvedba je bila res fenomenenalna) obstala vsakič v bottom 2, ljudje pač očitno ne sede.
  Ajda mene ni tako zelo navdušila tokrat, njej ne odgovarjajo nežne melodije, se mi zdi, da ne zna še tako kontrolirat glasu kot Alma in Demetra in zato je boljša v energičnih komadih, v takih ki dopušča več svobode.
  In & out se pa tud men zdijo vedno boljši, kamorkoli bodo že prišli v tem x faktorju, se mi zdi, da jih čaka še kar lepa kariera, v nasprotju s swagicami, ki mislim, da jih ne bomo več slišali, al pa bodo na sceni zelo malo časa.
  Ana Soklič je pa dejansko res en kameleon, kljub zelo specifičnemu glasu se znajde tako v retro stilu, kot v rocku, tako v subtilnejši obliki kot v hard verziji. Skratka, upam, da ji znese čimdlje.
  Če lahko ugibam, mislim, da se bosta prihodnjič za obstanek borili Ana in Alma, čeprav bi najraje videl da gre Matija.

 34. kiki pravi:

  mi lahko kdo na tem forumu pove naslov ali izvajalca reševalne pesmi ki jo je pela alma merklin..hvala

 35. Zelda pravi:

  Bo pa res zanimivo, koga bo komisija izločila. Po mojem bi bilo najbolj pošteno, da bi izločili Jahna, ker res ni noben glasbeni presežek.

 36. Bojan pravi:

  @ Kiki: Don’t You Remember – Adele on her album 21.
  http://www.youtube.com/watch?v=VYM0oL6RPvg

 37. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nebo, Jahn je okej, da je zraven, saj je v bistvu še edini fant, ki je ostal, če pozabimo In&Out. Fantje vedno znova izpadajo v takih šovih. Kot da res ne bi imeli dobrih pevcev v Sloveniji. Pa edini je, ki zna delati šov in ni poštirkan. Je pa res, da zdaj v finalnih nastopih ne navduši dovolj in je znatno slabši kot na avdicijah, kar je res škoda.

 38. Katarina pravi:

  Jaz si pa želim izziva, v katetem bi bili vsi primorane peti slovensko pesem. Zdi se mi, da bomo šele takrat ugotovili, kdo je res dober pevec. Slovenski jezik ni tako speven in zdi se mi, da bi bila to ornk matrarija za vse in vsakega posebej

 39. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Še večji izziv bi bil, da bi vsak zapel nov komad, se pravi pesem, ki je ni še nikoli pel nihče drug. Takrat se šele vidi kdo res obvlada, saj kopiranje odpade, pa nobene znane melodije, ki očara gledalce, ni, kar pomeni, da bi res štela le vokal in prepričljivost na odru.

  To je recimo izvedel Alen Vogrinec na Talentu, ko je v finalu odpel svojo avtorsko pesem in šel na vse ali nič. Pa Chris Rene, ki je v ameriškem X Factorju prav tako pičil s svojim komadom, ki je potem ratal tak hit, da ga je pel še v finalnih oddajah in da nobenega drugega znanega komada ni odpel tako zelo dobro in prepričljivo.

 40. Katarina pravi:

  Hja, to je pa malce preveč, ne moreš od vseh zahtevat/pričakovat, da bodo tudi avtorji pesmi. Tudi v resničnem življenju so večinoma poustvarjalci, ne avtorji

 41. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nisem rekel, da naj bodo avtorji, rekel sem, da naj pojejo nove komade, se pravi v stilu finala Misije Evrovizija recimo, ko so Botovi in dvojčicama napisali tri različne pesmi. Peti znan komad je stokrat lažje kot peti nov komad. Šele takrat se pokaže kdo res obvlada, če mene vprašaš. Pa tudi primerjava, kdo je boljši odpade, saj ni še nihče slišal nobene verzije.
  Da nihče ne poje slovenskih komadov pa je tudi meni blesavo.

 42. nebo pravi:

  To,da noben ne poje slo. pesmi je res čudno. Namreč, vsak ki bo nadaljeval s petjem na sceni bo mogu pet slovensko, to bi bilo tud merilo kako bo takrat pevec funkcioniral. Sicer je pa ogromen dokaz Maja keuc, ko je pela tuje pevke je bila fantastična, ko poje svoje je skoraj ni. Ne le da so pesmi pač tipično slovesnko povprečne, celo njen soul rnb glas nikakor ne funkcionira po slovensko.
  Iztok, ja Jahn je res še edini moški pevec v tem šovu, samo jaz vseeno ne vidim razloga da se ga forsira naprej, ker prej ali slej bo izpadel, zmagal po moje ne bo,itak bo pa vsak izpadli bržkone poniknil, vsaj ena sezona slave čaka samo zmagovalca faktorja. Morda bo kakšna izjema, a vendar je to zelo odvisno od tega kaj bo pel, kakšne avtorje bo imel, brez tega pa ni nič, še tako dober vokalist, kot je recimo Gašper Mihelič nima kaj počet, če ne bo garal in delal dobre komade. Za samostojno kariero pač petje tujih pesmi odpade.
  Pa še to; v Sloveniji se prav to preveč pozablja, pevce dobre dobit ni problem, problem je dobit dobre avtorje, ki bi kaj pomenili ne sam doma , tud morda v tujini, in res ne vem zakaj ne naredijo šova, ki bi enkrat tud avorje poiskal.

 43. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Točno tako kot si zapisal v prvem stavku. No ja, razen če ne bo udaril bedarije, ki je pokopala tistega mulca iz Talentov, ki je potem dejansko izdal album v angleščini, za katerega po moje ne ve skoraj nihče, saj ni bilo nobenega niti približnega hita.

  Ni problem, da Keuc poje svoje komade, saj jih poje odlično, panika je, ker tukaj ni publike za tako musko in ker noben komad ni postal vsaj mali hit. Keučeve ne znajo tržiti. Še ko so jo imeli v Misiji, so jo nenehno filali s tujimi komadi namesto da bi pela svoje iz albuma. Kaj tako butastega je možno samo v Sloveniji.

  In spet se strinjam s tvojim zadnjim odstavkom. Avtorji so največji problem naše deželice. Praktično jih ni. Dobrih seveda. So pa taki, ki skazijo še tako nadarjenega pevca in mu dajo peti posrane komade. Keuc je celo izjema, saj njeni komadi sploh niso tako slabi kot bi morda mislil. Že to, da ni postala Tanja Žagar je presežek, jebemti. Za rock imamo smisel, za dober pop in r&b pa nas zmanjka. Izjema je le Plestenjak, ki na tem področju razturava kot nihče.

 44. simm pravi:

  haha, dobri komadi na slovenski sceni? Tokrat bodo vsi na X factorju peli slovenske komade! In bomo veseli in zadovoljni!
  Pa še nekaj glede izzivov. Ti so rezervirani za skupino nad 21 let. Tako Gašper kot Ana in Matija so dobili komade, s katerimi sigurno ne bodo nadaljevali kariere. V ostalih skupinah pojejo največje svetovne hite, to pomeni, da je pol dela že opravljenega … če ne dojamete, kaj pomeni izziv si samo zamislite, kaj bi se zgodilo, če bi recimo Demetra morala odpeti kakšen komad od Deep purplov, ali recimo od Cher, Tine Turner itd. haha, tega filma ne boste doživeli. Ana bo tokrat pela nekaj, kar ji nikakor ne leži, verjamem, da bo to njena publika opazila.
  Paradfoksalno je to, da mora ravno najbolj zrela skupina na X factorju peti komade, ki jim nikakor niso pisani na kožo, čeprav vemo, da so vsi tudi avtorji in imajo že neko svoje videnje in do neke mere prepoznavne interpretacije. Vsi trije imajo težave.
  Glede slovenskih komadov je pa tudi hec. Ko bomo uspeli enkrat v vsej zgodovini prodat v tujino en samcat komad, se bomo pa resno pogovarjali o naši, “kvalitetni” slovenski glasbi. Zaenkrat je tako, da je to uspelo mnogim, govorim o mainstreamu, recimo Avstrijcem(Falco), Nemcem (Nena,Scorpionsi itd.) Francozom, Špancem, Portugalcem, Italijanom itd. Celo Hrvatom v Slovenijo, ampak, Slovencem pa N I K O L I ! Slovenska glasba je prebavljiva samo Slovencem, to so dejstva, pa če tiščimo glavo v pesek ali ne!

 45. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne pozabi na Avsenike :)

 46. simm pravi:

  … haha, sem napisal v mainstreamu!!! Avsenik je itak ruralni car, ker je verjetno edini (poleg še nekaj narodnjakov), ki je v to našo deželico prinesel nekaj denarja. Vsi ostali ga nosijo VEN! In še ena zanimivost, ko smo že ravno pri Avseniku. Tip niti ne bi odšel v tujino, če ga ne bi doma zdriblali ogroženi koritniki v Ljubljani, ki so ga imeli za kmeta in primitivca. Še danes noče na glas spregovoriti o tem, ker se mu zdi izpod časti, da se petlja z netalentiranimi in podpovprečnimi urbanimi priskledniki! Nekaj jih je sicer že v grobu, ampak, eni so pa še vedno aktivni in sedijo na davkoplačevalcih oz. “zasluženih” penzionih!!! lp Bojan

 47. Katarina pravi:

  @iztok: ja, samo v tem primeru bi se pop tv morala skeširat in avtorjem plačat te komade – upam, da je to normalna pot :) – kar pa producentom najbrž ne leži.
  Tako da še vedno upam, da bodo “dolžni” žvrgolet tudi v slovenščini. Demetrina italijanščina in Gašparjevi Indeksi so bili pravi balzam za uho. Da pa ima vsak od teh pevcev svoje glasovne predispozicije in svoje predstave o tem, kaj mu paše in kaj rad poje, je pa tudi jasno. Če naredim paralelo s športom, včasih imam občutek, kot bi nekoga, ki je predisponiran za metanje kopja, silili v šprint na 100 m.:)
  Recimo, jaz osebno ne morem zamerit pevki z liričnim glasom, če se ne izkaže v rocku. Navsezadnje, rock je stališče, izgovarjat moraš besede, kot da jih resnično misliš, glasovni razpon čez tri oktave tle ni bistven. V bistvu ne vem, kaj je prav in kaj ni prav, očitno pa je, da je prava pesem njihovo najmočnejše orožje.

 48. simm pravi:

  Katarina, ravno v tem, da imajo tako različne pesmi, ter da je v tem orožje, je povsem jasno in to jih spravlja v neenakopraven položaj, kajti, pesmi izbirajo mentorji, Damjanovič in Uranjek se zavedata, da le tako lahko dobivata glasove, zato posegata po preverjenih svetovnih uspešnicah, Jadranka pa si želi iz pevcev iztisnit čim več raznolikosti in iskanja … na ta način njena skupina pridobiva glasove zahtevnejših poslušalcev, ker svojim kandidatom omogoči, da pokažejo več, kot le enostavno isto interpretacijo, ne glede na to, kakšno pesem dobijo. Če malo špekuliramo, starejša populacija ima več denarja za glasovanje kot mladina, ki brezplačno klika like po spletu! Tako da predvidevam, da bodo v finalu iz vsake kategorije … po en predstavnik??? :)

 49. Katarina pravi:

  @Simm: A ne, s tem se pa ne morem strinjat :)
  Da bi mlade punce le na osnovi uspešnic dobivale glasove – kar prespostavlja, do so dekleta povprečne izvajalke in jih rešujejo zgolj pesmi – je pa malce pretirana trditev. Dobivajo jih zaradi naravnega talenta, svoje mladostne prisrčnosti in dobre pesmi.
  Recimo Ana Soklič zadnjič: ne glede na vse superlative, ki jih je bila deležna s strani Jadranke, je bila po mojem okusu njena izvedba odločno pregroba. Poskušaj jo poslušat z zaprtimi očmi. Prepričala me bo, če bo uspela odpet Coldplay :)
  Da bi samo tile nad 20 bili deležni posebnih obremenitev, me pa tudi ne moreš prepričat. V bistvu pa bo v prihodnosti najbrž šlo takole: ne glede na vso raznolikost, ki jo bodo pevci pokazali, bodo na koncu pristali v zvrsti, ki jim najbolj odgovarja. Tako, v čem je point?

 50. nebo pravi:

  simm, tud magnifico je imel en mega hit, vsaj v Ita, če ne drugje, Sepe je tud napisal uspešnico špancem na eurosongu (če veš kaj mislim), pa Walkaboutsi so tud priredil črno kitaro od >kreslina…skratka kaj se že najde, če probaš najt in ne greš na pamet pisat,ker marsikaj bi blo vredno mednarodnega uspeha, sam to je pr nas tako, da se v tujino hočejo ponavad prodat tisti, ki se itak nikol ne bodo, drugi, ki bi se lahko jih pa tujina ne zanima.

  Iztok, res je, moram popravit krivico Maji Keuc, njeni komadi res niso slabi, sam jih skor ne slišiš po radiu, tržit se pa res očitno ne zna. Kar je škoda. Plestenjak je pa tud hvalevreden avtor, ne rečem, da mu vse rata, občasno pa napiše res hud komad, ki bi lahko pariral tud tujim, sam on je eden tistih, ki ga to ne zanima, vsaj dokler ima pri nas tako zvesto publiko.

 51. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Itak, da se jih ne sliši, če nimajo harmonike, tipičnega popiš dance refrena ali tečnega rockovskega nažiganja. R&B in soul sta v Sloveniji mrtva žanra. Od nedaj.

  Plestenjak se je že poigraval z idejo o tujini. Najprej je bil premlad za kaj takega, zdaj pa je po moje prelen, saj se zaveda, da bi moral začeti znova in garati ko nor, da bi se prebil.

 52. simm pravi:

  Magnifico je imel dobro priložnost, imel je hit v It, a je zamudil priložnost, ker ni pravočasno tempiral kariere naprej, (tudi lenoba):) pa ne pozabimo, da je uspel kot eksot, Balkan-Bregovič styl, mislim rečt, da je izkoristil to zanimanje in svežino balkanskega melosa, ki je resnično upalilo …
  Maja Keuc je v naših razmerah in pogojih naredila dobro ploščo, a je ostala rahlo na sredini, ni dovolj pop za naš trg, pa malo premalo profilirana za tujino.
  Dejansko bi rabila več podpore od domačih založnikov, te pa ni, ker jih to sploh ne zanima. Naši založniki nimajo dovolj denarja, niti povezav, ki bi našim izvajalcem omogočila prodor v tujini.
  Plestenjak pa ne kaže nobene želje po tujini, saj mu je doma tako lepo, da o tem sploh ne razmišlja :)
  @Katarina, tebi pa moram napisat naslednje … Ana je zmožna pet tudi Coldply, čeprav tega ti še nisi slišala. Verjetno misliš, da ni dovolj “nežna” … Ker z Ano že dolgo delam, jo dobro poznam, ti lahko povem, da je lahko bolj nežna in čustvena kot vsi kandidati na tem X factorju! In nič patetična … no, morda boš pa malce presenečena že to nedeljo, ko bo morala pet Malo tu, malo tam (Neisha) , to je pesem, ki enostavno onemogoča kakršno koli soul interpretacijo, saj je melodija in tekst položena skoraj narodnozabavno!
  Če bo med zadnjima dvema kandidatoma za izpad, pa boš doživela z Anine strani interpretacijo, ki te bo presenetila po dolgem in počez … če ne drugega, boš vsaj slišala, kako bi morala zveneti pesem, ki jo sama izbere, namreč samo to bo pesem po lastnem izboru, doma narejena matrica, ki presega naše standarde … ter seveda komad, ki ti omogoča ves spekter dobre interpretacije in je strukturirana tako, da v dveh minutah narediš dobro fabulo. Dejansko Jadranka dobro ve, kako jo bo spromovirala, oz. pokazala vse njene kvalitete!
  Ani so tako ali tako vsi obetali izpad takoj, ko naj bi začeli z glasovanjem ljudstva, pa se vseeno nekam dolgo drži! :) Publiko, ki jo ima Demetra, pa dejansko za Ano ni zanimiva. Pustimo se še malo presenetit. :)

 53. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kariera v tujini ni mačji kašelj, saj te zjebe tudi logistika. Če recimo stanuješ v Sloveniji, se moraš z vso mašinerijo in ekipo furati po svetu in si v hudem minusu preden postaneš tako znan, da ti to pokrijejo drugi. To ni zajebancja. In mnogi dobri slovenski muskonterji so misel o tujini opustili prav zaradi tega.

 54. Katarina pravi:

  @simm: o, madonca !
  Sem mislila, da sem med analfabeti, kot sem jaz, ki puščam, da odločata moje nestrokovno uho in oko :) Ampak taka nas je večina v nedeljo pred TV.
  Dobr, delaš z Ano, zato je logično, da boš svoje blago hvalil. Upam, se bodo tvoje napovedi uresničile, saj jaz Ani tudi želim vse dobro, samo kaj, ko se zaenkrat zaradi nje nisem (skoraj) polulala :)
  In ne morem se strinjat s tvojim zadnjim stavkom: praviš, publika, ki jo ima Demetra, za Ano ni zanimiva. Kdaj? Na X faktorju ali izven X faktorja.
  Na X faktorju te mora zanimat vsa publika, ki ti je na razpolago, ker sicer nisi narejen za zmagovalca, tle se gre za tisto našo otroško “zemljo krast”.
  Izven X faktorja pa: kakor kdo želi

 55. nebo pravi:

  simm, torej delaš z Ano? fajn. sam se mi zdi, da bi bla napaka izbirat publiko Ani, osebno sta men všeč obe Ana in Demetra, in še marsikomu, ne poenostavljat. Ana me včasih spomne na Josipo Lisac,ekstravaganca vokala in sicer, a vendar je Josipa znana celi bivši jugi, ima dosti večji trg, Ana ima samo ta mali slovenski trg tukaj. in se bo verjetno mogla temu primerno prilagodit. Ne rečem, da bo mogla pet s harmoniko, bo pa po mojem mogla bit bolj recimo radio friendly, če bo hotela bit prisotna na sceni. Pa saj se da, s pravo ekipo tud pevko izven okvirov lansirat . Upam, da jo ona ima, ekipo:)

 56. simm pravi:

  No, takole … Ana, Demetra, Francka, Tanja itd. … prav vse pojejo vsem. Komu so všeč in komu kaj pomenijo, pa je stvar publike. Publika se odloča, komu bo prisluhnila. In opažam, da se je publika v veliki meri že odločila, kdo mu je všeč in kdo ne. Torej, vsak izvajalec ima nekaj, kar prevlada pri ljudeh oz. poslušalcih.
  Nihče ni analfabet, vsi imajo pravico do svojega okusa in publika sama izbira, ne izvajalec. Bo u redu?
  Malce sem nastrojen, priznam, nad okusom, ki v naši deželi prevladuje. Ampak, kaj češ, Slovenci imamo o sebi izjemno dobro mnenje. In Slovenija je prepojena s koncerti naših južnih bratov po dolgem in počez. Očitno le ne znamo narediti dovolj dobre glasbe, morda nismo dovolj patrioti, morda so pa tujci le boljši, saj jih raje gledamo! To so dejstva, ki se jih da mirno preveriti tudi s številkami. Sprehodite se po Ljubljani in malo poglejte oglasne panoje. Koliko je “naših” ? Skoraj nič.
  Če biSlovenija bila normalna država, bi vokal, kot je njen moral biti prisoten, ne pa da v petih letih ni dobila niti enega nastopa, ni bila povabljena v nobeno oddajo na nacionalki (Ema je bil razpis, ne povabilo) … medtem, ko je pri Mariu vsak mesec bilo kup enih Daniel, Severin, Kumrov itd. je Mario + vsa glasbena garnitura na nacionalki vestno ignorirala vse, kar je poslala oz. ponujala Ana! Niti enkrat samkrat ni šlo … Ana je dobila občutek, da je nesprejemljiva v domovini, navkljub trudu in prizadevnosti vsa ta leta, je požirala slovensko realnost in po vsem tem, res ne vem, kako ne bi človek obupaval … brez vsakršne podpore, normalen človek odneha. In v deželi, kjer so vrednote absurdne in narod zmanipuliran in neustvarjalen, v deželi, kjer je nezadovoljstvo evidentno na vseh področjih … in posledično vse kar je ustvarjalnega beži v tujino … če je to dober obet in normalne razmere, potem res nekateri živimo v iluzijah in sanjah. Resnica je za nekatere drugačna, nekateri vseeno vztrajajo in še vedno DELAJO v upanju, da bo morda nekoč drugače! Za podobne šove je bila nam vedno po godu, če je bil izvajalec ljubek, simpatičen, primeren, čist, olikan, lepo vzgojen, zraven tega pa še mlad oz najbolje kar otrok, recimo 7 let, ali pa nekje do 16, 17 smo prigurali. Torej, talenti, talenti, talenti … ne mi govorit o delu, ker to pride kasneje, ko človek ne operira samo s talentom, ampak tudi z DELOM! Torej je potrebna neka zrelost, nekaj let izkušenj, nekaj razmišljanja, nekaj prehojene poti in vztrajnosti. In te zadeve so na za našo publiko in odgovorne v medijih nepomembne. Tudi prav, vsako leto pridejo novi talenti, kaj bo z njimi po enem letu, ko je v javnosti že nova oddajo, koga še zanima lanski sneg (saj je dovolj, da vsako leto dobimo novega talenta)
  Ah, pustimo to, Jutri bo nov dan, naj na koncu omenim samo ta paradoks, da je Pop, kljub temu, da je komercialna oddaja na plan spravil vsaj Majo Keuc, Letos bo to definitivno tudi Ana, in verjetno še kdo … skratka, na nacionalki čez otroke še niso zlezli!
  Malo sem se razpisal, ampak, da ne bom izzvenel tako pesimistično, z Ano je vse u najlepšem redu, saj ima dejansko prvič pri nas možnost, da predstavi del tega, kar je počela vsa ta leta. In ima tudi pripravljen Cd, pa še kaj …
  lp Bojan

 57. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ej, Bojan, a Ana bere moj blog oz. reči, ki jih zapišem o njej?
  Za nekatere druge tekmovalce vem, da ga redno čekirajo :)

 58. Katarina pravi:

  @Bojan: oprosti, kar si tle napisal, je tipično slovensko svetobolje – vsi drugi so krivi, da “mi” ne uspemo.
  Delam v branži, v kateri imamo ne le južnoslovansko, ampak tudi kitajsko konkurenco. Če želimo preživet in živet, večino časa ščijemo kri. Ne pravim, da je to prav, samo opisujem situacijo.
  Ne čakat, da bo kdaj drugače, ampak se iz situacije učit. Je pa res, da si pri 27-tih že malce zacementiran v razmišljanju, vsekakor bolj kot pri 20-tih. Vem, da je to kar pišem en sam kliše, ampak, lej, ne moreš celo življenje krivit za sovje travme okolice.

  ps: pevke kot severina pa niso slabe pevke, če si to hotel povedati, so pa drugačne od tvoje varovanke in premorejo tisto več, kar jaz pri Ani še jaz kot povprečna gledalka in poslušalka še nisem odkrila, s čimer pa ne mislim, da tega nima

 59. STELA pravi:

  Iztok, ni pomembno, da ga Ana bere, “pomembno je” da Bojanov prispevek preberejo drugi, se pustijo prepričat in glasujejo za Ano:)…….kakšna zvita marketinška poteza hehe….samo način ni čisto pravi…..ne se kregat, če se kdo ne strinja s tabo:)

 60. simm pravi:

  Iztok, zdaj niti ne, ker ima dovolj dela s seboj, namreč tale Xfactor je precej naporen, tudi stresen in je veliko tudi “skritega”, ter gledalcem prihranjenega. Enostavno, najbolje, da se izvajalci malo distancirajo od mnenj, kajti res je, da kritika, tako dobra kot slaba še kako vpliva na posameznika, če si to prizna ali ne! Problem je največkrat ta, da se večina skriva za svojimi psevdonimi in takrat seveda usekajo, kot bi si drugače ne upali. Ni problem s psevdonimi, problem so argumenti, ki jih pri pljuvanju običajno ni. Poleg tega nastane še en problem, namreč, ljudje pač sklepajo po tem, kar vidijo in slišijo, kar jim sfiltrirajo mediji … žal pa je to le del resnice, ki je dosegljiva. Samo primer, koga neki zanima, kako v času Xfactorja preživijo vsi tisti, ki nimajo staršev, sorodnikov, ki bi jim finančno pomagali, da recimo skoraj vsak dan pridejo na Pop … pri “otrocih” ni problem, le ti imajo največkrat ljubeče starše, ki pomagajo svojim otrokom, kako je z njihovo šolo, maturo, zdravjem? Se kdo vpraša, kako preživi Matija, ki se vsak dan vozi iz Kopra v Ljubljano, v tem času naj bi ne imel špilov, službe, ima dva otroka, stroške itd. Se kdo vpraša, kakšna bo nagrada, ali sploh bo, ali bo posameznik kasneje moral “odplačati” možnost pojavljanja v oddai ? No vidiš, vse to in še marsikaj vpliva na posameznega tekmovalca, ljudje pa znajo hitro zaključit: če ti ne paše, pa pojdi domov! In udeleženci Xfactorja imajo seveda tudi omejene možnosti izjav v javnosti. Kar je sicer logično, ampak, včasih postane naporno … Ne pozabimo, živimo v deželi, kjer marsikaj ne špila, in tako Xfactor … :)
  lp Bojan

 61. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, na ta stroškovni del pa nisem pomislil glede voženj in še kakega šita. Je pa blesavo, da tega ne krije POP TV glede na to kako dobro služi z vsem tem sranjem.

 62. sonček pravi:

  Ko smo že pri tem, mene pa prav zanima- morda sem spregledala- ali zmagovalec sploh dobi kakšno nagrado. Recimo pri Talentih so na veliko oglaševali 50 000€, tule pa nisem nič kaj takega zasledila. Niti kakšnih obljub o pogodbi, nadaljnjem sodelovanju itd. Ker če zmagovalec ne dobi nobene od naštetih bonitet, potem je pravzaprav skoraj vseeno, kdaj izpade, oziroma drugače povedano, potem imajo za nadaljnjo kariero vsi enake možnosti.

 63. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Isto ravno ni, saj imaš, če ne izpadeš, daljšo reklamo in si bolj aktualen, saj te, ko izpadeš, hitro pozabijo, kar pomeni, da imaš več šans, da se izkažeš, koga navdušiš in si kak deal zrihtaš. Je pa res, da je nagrada nujna na koncu. Če je ne bo, je sramotno.

 64. simm pravi:

  Nagrada je : sklenitev pogodbe z založbo Menart. Kaj več pa zaenkrat ni znano … O denarni nagradi ni ne duha ne sluha, potne stroške pa bodo menda dobili povrnjene, saj so nekateri napisali prošnje, kajti življenje za nekatere udeležence ne vključuje varnega zavetja skrbnih staršev … Žal ali pa na srečo … ne živimo v Usa, kjer je Amaro dobila 5 mil dolarjev … haha …

 65. nebo pravi:

  Jaz tud mislilm, da je glavna nagrada prepoznavnost, ki jo nekdo pridobi v takem šovu. Koliko jo zna izkoristit je potem njegov problem. Si pa vseeno obetam in upam, da bo ta šov vsaj za zmagovalca poskrbel ne samo za eno sezono, do naslednjeea šova, ampak za daljši rok. Še posebej če bo zmagal nekdo, ki ne bo samo še en pevec/pevka na sceni, sezonski kralj/ica ljudksih src, ampak bo res imel ta faktor (beri; vsaj njegov približek).

 66. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Simm, 5 milijonov za snemanje in promocijo plošče, torej ne keš v žep. Menart je kul nagrada, a le pod pogojem, da se bodo res potrudili za zmagovalca.

  Nebo, potem imajo glavno nagrado vsi.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !