Recenzija: House MD (Season 3)

26.05.2012 ob 04:21

HOUSE MD 3

Četudi mi tretja sezona, ki so jo čez lužo vrteli v letih 2006 in 2007 ni bila tako divje všeč kot prvi dve, lahko kljub temu zapišem, da sem užival kot že dolgo ne. Da sem spet dobil zelo napete, zanimive in zapletene medicinske situacije, kjer sem trepetal za življenja bolnikov in se hkrati naslajal nad zajebancijo glavnih junakov, ki vedno znova tekmujejo kdo bo prvi postavil pravilno diagnozo. Jp, doktorji Gregory House (Hugh Laurie), Eric Foreman (Omar Epps), Robert Chase (Jesse Spencer) in Allison Cameron (Jennifer Morrison), no ja, pa tudi James Wilson (Robert Sean Leonard) in Lisa Cuddy (Lisa Edelstein), so kot forenzično detektivska inačica Sherlocka Holmesa, ki jih bolj kot reševanje življenj poganja dejstvo, da pogruntajo pravo diagnozo. Je pa res, da v tretji sezoni niso več toliko na terenu, saj precejšen del zgodbe pobere skrajno zoprni in pasji policaj Michael Tritter (David Morse), ki začne dihati za vrat doktorju Houseu, ki ga je med pregledom v ordinaciji pustil s termometrom v rektumu. Več kot polovica sezone, ki jo krasi kar 24 epizod, je torej vojna med Tritterjem in Houseom, ki na začetku celo hodi brez palice, saj se mu stanje v nogi po strelu iz konca druge sezone čudežno izboljša. Hugh Laurie je kot vedno perfekten, je enkratna mešanica cinizma, črnega humorja, genialnosti, burkaštva, egotripa in nedojebanosti, vsi ostali pa mu sledijo zelo solidno in tu in tam kako minutko ukradejo tudi za svoje igralske bravurice. Ustvarjalcem serije je treba res čestitati za neusahljiv vodnjak idej za vsako epizodo posebej, je pa res, da vse niso enako dobre in napete, zato sem tu in tam na trenutke malce izgubil zanimanje in sezone nisem požrl v enem šupu kot prvi dve. Je pa konec seveda narejen tako, da me močno zanima kaj se bo zgodilo dalje, zato me že čaka četrta sezona, ki se je dejansko že veselim. Plus Kathleen Quinlan, Sherly Lee, Joel Grey, Leighton Meester, Kadeem Hardison, Pruitt Taylor Vince, John Larroquette, Patrick Fugit, Meagan Good, Geoffrey Lewis, Kurtwood Smith, Charles S. Dutton in Piper Perabo v gostujočih vlogicah različnih epizod.

Ocena: 8/10

 

13 komentarjev na “Recenzija: House MD (Season 3)”

 1. Pepi Pepi pravi:

  Nikoli ni lupus. :D
  Dobra serija je dobra. Verjetno ena boljših ever. Moram pa priznat, da se še nikdar nisem usedel in pogledal vseh sezon od štarta do kraja. Zmeraj samo kar sem ujel na TV … zdaj bo pa počasi čas. Fringe dam čez, potlej pa House. Zaprmej!

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Res je, nikoli ni bil lupus, no ja, enkrat je menda bil :)
  So pa to potem že v naslednji sezoni opustili, saj se je očitno preveč folka delalo norca iz njih, ker je bil sum na lupus menda res omenjen v vsaki epizodi :)
  Meni pa je kul takole sistematično, saj se mnogi deli nadaljujejo in povezujejo in ne bi imel pojma za kaj se gre, če bi gledal tu in tam.
  http://www.youtube.com/watch?v=bueW1i9kQao

  Se pa tale Fringe sliši dobro, jebemti, ampak po moje se bom prej lotil še četrte sezone Housea, četrte True Blood, prve Spartaka in še kak Walking Dead prve. Ma veliko je teh zakon serij, pa časa zmanjka, ker je preveč filmov, ki so še vedno moja prva okupacija. Ne vem pa kaj naj z Game of Thrones, saj sta mi umrla dva top shit karakterja v prvi sezoni. Ne vleče me več tako zelo.

 3. Pepi Pepi pravi:

  Vidiš, jaz sem pa ravno pri Houseu dobil filing, da se lahko seriji priključim kadar koli, ne glede na to, koliko delov mi fali. Itak, da ni isto, kot če si investiran od začetka do konca, ampak kar hočem reči je, da so epizode zelo atraktivne že same zase, čeprav mogoče ne poznaš širšega okvira. Tole lupus kompilacijo pa poznam že od prej, ja. Ampak jebela, šele ko primerjaš ekipo na začetku in ekipo zdaj, šele takrat dobiš občutek, da je od začetka že reci piši osem let. Sploh Cameronova se je precej postarala (grdo, da rečem, a kar je res, je res).

  Fringe je pa dejansko kul. Znanstvenik Walter Bishop, ki ga odlično glumi John Noble, je mogoče eden najboljših likov, kar jih trenutno ponuja televizija. In ko si že ravno omenil GoT (zunaj svojega bloga načeloma vsaj kolikor toliko brzdam svoj entuziazem — sam si odprl Pandorino skrinjico) … kar se karakterjev samih tiče, jaz ne bi preveč skrbel. Beana zamenja Cunningham, Addyja zamenja Dillane, Momoo pa njegov kolega iz Conana, Nonso Anozie. Je pa zgodba sama po sebi nekoliko manj dinamična in v tem pogledu mogoče tudi manj privlačna od prve sezone … no, sta pa pred nami še dva najpomembnejša dela in zaenkrat raje ne bom sodil. :D

 4. simon pravi:

  Walter Bishop je pa res car ja…odlicno igra..prava faca :D

 5. Šef pravi:

  house = najboljša serija 21. stoletja

  also, check me out

  http://jebenonajboljsi.blogspot.com/

 6. MATEj pravi:

  Prvi dve sezoni Housa sta bili res zakon, mogoče tudi še tretja, pol mi je pa House začel že mal najedat. Fringe je bil prvi dve sezoni res super, zalsti zaradi dr. Bishopa, pol so pa po moje čist zakopliciral zgodbo. Je pa Fringe fenomen: kljub že dve leti daleč najslabši gledanosti (dobre 3 milijone), je dobil še pol pete sezone; medtem ko Fox vsako leto skensla nekaj boljših, bolj komercialno uspešnih serij, od katerih pa pričakuje več kot 10 milijonov gledalcev.

 7. klemenix klemenix pravi:

  House je zakon ja. Prvi dve sezoni sta fantastični, umes so malce zaspali a se nato kmalu pobrali. Zadnja, 8. sezona pa me je skorajda malo razočarala, sploh, konec. Sicer pa OK serija z izvrstnim Hugh Laurijem na čelu.

  Sicer pa trenutno spremljam (in komaj čakam nadaljevanja) Dexterja in Breaking Bad. Genijalni seriji, kjer dejansko komaj čakaš naslednjo epizodo, sploh pri Breaking Bad. Od humorističnih nadaljevank redno spremljam Modern Family (genijalna stvar), Curb Your Enthusiasm (komaj čakam morebitna nadaljevanja), The Office (četudi se umes pojavi kak del, ki razočara in bi ga mirno izpustili), The Simpsons (s podobnim problemom kot the Office) ter iz firbca še How I met You Mother, ki ni več to, kar je bila. Iz naftalina sem potegnil seriji Couplings in Arrested Development, ki si ju še nikoli nisem pogledal in sta tudi sijajni.
  Bolj iz firbca kot ne sem si pogledal 2. sezoni Two And A Half Men in preveril od kje taka euforija okoli te serije in od kje taka popularnost, da je bil lahko Sheen nekaj časa najbolj plačan igralec v tovrstnih nadaljevankah vseh časov. Moram reči, da sem bil popolnoma razočaran in lahko rečem, da sem trenutno pogledal najslabšo humoristično nanizanko vseh časov. Redki štosi so dobri…tisti umeten smeh pa spustijo že če kdo od akterjev sploh odpre usta. Brez tega umetnega smeha bi se še dalo pogledati, v tem primeru pa res sam sebi rečeš “WTF, kaj je bilo pa tukaj tako smešnega?”. Če si navajen starih angleških humorističnih klasik, če ti je všeč Seinfeld itd. in potem gledaš skropucalo od Two And a Half Men te res kar malo stisne :)

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dexterja sem jaz videl vse razen zadnje sezone, ki me še čaka. Odlična serija, ena najboljših kar jih je. Curb Your Enthusiasm je zakon mojmu bratu, meni pa ne potegne pa da se ubijem. Coupling je meni ena najboljših serij ever in kul je, da si se jo lotil. Resda nisem redno gledal Two and a Half Men, a tisto kar sem videl, me je nasmejalo. Mi je bil pa Ashton Kutcher grozni slab, ko je nadomestil Sheena.

 9. klemenix klemenix pravi:

  Za Dexterja se strinjam, da je res v redu serija. Če pa si slučajno še nisi pogledal serije Breaking Bad ti jo res res srčno priporočam. Ko sem pogledal 1. del mi sicer ni bilo jasno kaj naj pričakujem, potem pa začneš razmišljati, da je zgodba o profesorju kemije, ki zboli za rakom in mu dajo le še nekaj mesecev življenja in začne torej v želji, da je njegova družina preskrbljena po njegovi smrti, z nekdanjim učencem, narkomanom, kuhati “meth”, še kako verjetna. Ko se vse skupaj zakomplicira te res kar povleče. Poleg tega so vsi, ampak res vsi igralci genijalni. Kar se Curb Your Enthusiasm tiče bom rekel le to, da če ti ne potegne, ti tudi Seinfeld ni mogel biti ne vem kako všeč. Tvoj brat bo razumel. Znano je, da je lik Georgea Costanze baziran na Larry Davidu. Serija mi je genijalna, sploh zato, ker je improvizirana, torej brez scenarija. Skorajda avtobiografsko spremlja Larrya Davida in če je človek res tak kot v seriji potem moram reči, da mi je n ajbolj smešen človek na svetu. Zakon mi je, ko lahko človek iz muhe naredi slona in to posname na tak način, da je zadeva gledljiva in neverjetno smešna. Če ti ni potegnilo ti res svetujem, da pogledaš še enrkat in ti bo všeč :) Coupling mi je z izjemo zadnje sezone, kjer sem pogrešal “Jeffa” res super. Two and a Half Men sem res pregledal celi 2 sezoni in še nekaj teh delov, ko je namesto Sheena že Kutcher. Že prej je bilo slabo in se res nikoli nisem ničemur nasmejal, sedaj je pa še slabše. Sicer je pa teh serij ratalo preveč, da bi res lahko vsem sledil :)

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Breaking Bad me mika, a še ni časa.
  Imaš prav, nikoli nisem bil nek hud fan Seinfelda.
  Ma saj sem gledal, tudi tiste, kjer so znani igralci gostovali, pa mi ni ne vem kako smešno. Malo raztegnem usta in se začnem dolgočasiti. Očitno mi ni kul tak umirjen humor, kaj vem.
  Za Coupling upam da gledaš angleško verzijo, saj je ameriška, ki je sledila za tem, znatno slabša.

 11. klemenix klemenix pravi:

  Tudi mene mika več serij, a kar ni časa za vse :)
  Sem vedel, da ti Seinfeld ni mogel biti ne vem kako všeč, v nasprotnem primeru bi te Curb Your Enthusiasm še bolj navdušil. Ni nujno, da gostuje kak znan igralec (no, Ted Danson se denimo pojavi skoraj v vsaki epizodi). Mene prav nič ne dolgočasi, dovolj mi je, da pogledam Larrya Davida in kar predstavljaš si lahko, kaj vse se mu plete po glavi in veš, da bo kaj kmalu nekaj zakompliciral in bo smeha polna skleda. Raje imam take vrste nadaljevanko (umirjen humor) kot pa Two And A Half Men, kjer naj bi bil smešen prav vsak stavek, ki ga kdo izreče. Totalen zeh.
  Ja ja, Coupling sem gledal angleško verzijo, ameriške se niti nimam namena lotiti. Všeč mi je tudi The Office, tako angleška kot ameriška različica.
  Aja, kdaj pa kdaj pogledam tudi kakšno epizodo The Big Bang Theory, ki pa mi prav tako ni preveč všeč in bi jo prej vrgel v isti koš z Two And A Half Men kot kam drugam.
  Aja, pa IT-Crowd mi je tudi dokaj všeč, če ne zaradi drugega, so mi simpatični karakterji. Saj res, si kdaj gledal serijo Father Ted? Kakih 17 let nazaj so jo snemali irci, gre se pa o irskih duhovnikih? Meni za crknit smešno! :)

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Father Ted? Prvič slišim.

 13. klemenix klemenix pravi:

  Poglej si. Ne bo ti žal. Pred leti so na TV SLO vrteli prvo sezono in mi je bilo že takrat izredno. Pred kratkim sem si potegnil dol vse sezone in moram reči, da gre za izreden humor. Irci Angleže celo malce prekašajo.

  Evo en naključen insert za pokušino…

  http://www.youtube.com/watch?v=foFXj7pEj4g

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !