Evrosong 2012: Finalni večer

26.05.2012 ob 19:03

Danes v živo ob 21. uri pa veliki finale, kjer navijam za Italijo, Srbijo, Azerbajdžan, Estonijo, Španijo in Bosno in Hercegovino, pa pogojno še za Madžarsko, Dansko, Grčijo, Romunijo in Moldavijo.

 • Velika Britanija, evo ga, Engelbert Humperdinck, ki bi lahko bil oče ruskim babuškam. Stari maček odrov in šova, ki še vedno premore dovolj karizme in vokala, da odpihne vse mlajše tekmece. Komad mi je kul, pa tudi kontekst štima, sem pa dobil občutek, da je na oder stopil Johnny Cash.
 • Madžarska, solidna mešanica popa, trip hop in rocka, prekvalitetna za Evrosong. Pa dovolj kul pevec, da sfura vse skupaj.
 • Albanija, stajling in pačenje obraza sta mimo, vokal je nad oblaki, še vedno pa mi gre na živce to, da pevka skozi ves komad dokazuje, da je odlična vokalistka, čeprav to vemo že prvo sekundo, ko odpre usta. To vokalno metanje ven namreč zelo hitro rata tečno, še posebej, če je glasbena podlaga v drugem planu in če pevka ves čas izvaja še pretiran patos.
 • Litva, Zorro mi je še vedno glupa fora ne glede na besedilo, da je ljubezen slepa, je pa res, da poba v drugem delu dobro muva in da ga začne po patetičnem uvodu spremljati okej funky ritem. Pa ta njegov thank you mi na koncu vedno vžge.
 • Bosna in Hercegovina, krasna baladica, ki me izredno spominja na počasnice Aleksandre Kovač, pevka pa je vizualno močno podobna pokojni Eni Begović. Če tale pesem zmaga, ne bi imel čisto nič proti.
 • Rusija, party for nekrofiliacs, jebemti. Beden komad in fora, ki je smešna le prvo sekundo.
 • Islandija, te jebene keltske balade je že pred leti pela Regina, zato je čas, da jih neha peti kdorkoli. Tečno in zoprno od začetka do konca.
 • Ciper, refren te okuži, štanca danes ne deluje tako slabo, vokal še vedno šepa, končni vtis pa je boljši od polfinalnega nastopa. Je pa pevka, ki je nastopila zelo energično, od daleč podobna Liv Tyler.
 • Francija, Anggun v nulo obvlada oder in nastop, zato je čudno, da tega danes ni pokazala ravno najbolje. Povedano drugače, obleka Jeana Paula Gaultierja je zasenčila njo in komad.
 • Italija, vrhunski komad in samozavestna pevka, ki vizualno deluje kot mešanica Amy Winehouse in Rossy De Palma. Če na koncu zmaga, bom zadovoljen.
 • Estonija, pljunuti Ronan Keating, ki je brez dvoma najboljši vokalist tega šova. Močna balada, ki boža dušo. Pa izjemno doživet performance. Kapo dol.
 • Norveška, team Jacob in nasmeh Domna Kumra, ki žal ne zna peti. Pa klišejska štanca, ki skače po živcih. Je pa res, da se mi danes vse skupaj vendarle ni zdelo tako zelo zanič.
 • Azerbajdžan, verjetno najboljši komad letošnjega Evrosonga, ki se ga ne bi branila niti Christina Aguilera. Pa dih vzemajoč vokal, ki enkratno nadgradi prepričljivo pop soul podlago. Če tale pesem na koncu ne zmaga, je bolje, da se Evrosong ukine.
 • Romunija, poleg Grčije mi je tole najboljša dance štanca šova. Pa vsakič ko jo slišim, mi je bolj kul. Pa dober šov je ekipa naredila na odru.
 • Danska, pljunuta Carrie Underwood, ki bi lahko svoj komad odstopila tudi Taylor Swift. Ko sem jo slišal prvič, mi je bila super, potem pa mi je postajala čedalje manj zanimiva. Tudi danes sem nekje vmes, pa četudi sem jo zgoraj uvrstil med svoje pogojne favoritke.
 • Grčija, te pesmi se ne bi branila niti Jennifer Lopez, ta pesem je moja favorite štanca šova, ta pesem ima tudi najbolj energičen performance prireditve.
 • Švedska, kot da bi tipična dance starleta oblekla temačne cote in šla na bosi tek v sivi gozd. Povprečen komad, ki pa mi ni več tako slab kot takrat, ko sem ga slišal prvič. Je pa trapasto, da fura nek special imidž, refren komada pa je na prvo žogo in tako zelo poceni, da bi ga lahko pela tudi Saša Lendero.
 • Turčija, kot da bi poslušal komad, ki bi ga Goran Bregović naredil v pijanem stanju, kar pa dejansko sploh ni tako zelo slabo, če prav pomislim. Okej odklop in balkan party, ko ni nobene druge muske daleč na okoli. Je pa stajling, mešanica nacizma in vampirizma, malce mimo.
 • Španija, čudovita balada, ki lahko zaradi mene tudi zmaga. Balada Evrosonga mora biti točno taka. Če ni, je bolje, da ostaneš doma in se ne smešiš. In ko stopiš na oder jo moraš zapeti s točno takim powerjem. Ko gledam tak nastop, mi je jasno, zakaj Eva Boto ni imela šans.
 • Nemčija, zelo soliden komad, ki spominja na špuro Adele. Pa pevec je ravno prav kul, da ne razen sebe in banda v ozadju ne rabi nič drugega.
 • Malta, tečna mešanica Boštjana Dermola in Anžeja Dežana. To je vse, kar bom rekel.
 • Makedonija, čedalje boljši komad, kjer mi je še vedno škoda, da nima namesto rock špure pop špure, saj bi bil še bolj dober. Pa spominja me na Mario Magdaleno Doris Dragović.
 • Irska, ta dva Jedward pobča zgledata tako, kot da bi jih skozi rit rodil David Bowie. Na nek način sta zanimiva v tej svoji tečnosti, ampak komad je pa totalno zanič. Bi bila pa fora, da bi si snela glave in jih zamenjala med sabo. To bi brez dvoma vžgalo.
 • Srbija, evo ga, Željko faking Joksimović, s komadom, ki dejansko pohodi vso konkurenco. Tip ima toliko karizme, da bi jo lahko posodil vsem ostalim tekmovalcem, pa bi jo še vedno imel največ.
 • Ukrajina, vokal raztura in povoha Tino Turner, kratek r&b delček je dober, pevka je na hitro podobna RuPaulu ne pa Naomi Campbell kot bluzi Hofer, komad pa mi je bil danes precej boljši kot na polfinalu.
 • Moldavija, vizualni miks Wernerja, Robina Thickeja, Edwarda Nortona in Colina Farrella, pa dober žurerski komad, kjer bi tudi sam skočil na mizo in razbil vsaj eno flašo.

  Pa začnimo z glasovanjem. Grčija je dobila prvih 12 točk, jeeeej. Črna gora je dala Srbiji 12 točk, itak. Švedska vodi, jaoo. Azerbajdžan je kočno dobil konkretne točke. Rusija 12 točk od Belorusije, je lahko kaj še bolj patetično. Očitno bo res zmagala Švedska. Res mi ni jasno kaj je sto Rusijo, jebemti no. Me pa veseli, da gre Azerbajdžanu zelo dobro. Končno nekaj točk tudi odlični Estoniji. Tudi Španiji ne gre tako slabo, kar me veseli. Eh, to glasovanje je vsako leto le lizanje riti prijateljskih držav, ki jih sama glasba niti ne zanima. Da imajo glasovalci vendarle nekaj okusa, dokazuje dejstvo, da je Islandija na zadnjem mestu. Dobro gre tudi Albaniji, kar ni presenečenje. Joj, ti Slovenci, osem točk so dali Rusiji, pa saj ni čudno, da smo na Evrosong poslali ansambel Roka Žlindre. Zelo slabo gre legendarnemu Engelbertu, ki se je očitno osmešil. No ja, vsaj pokazal je, da je še vedno živ. Joksimoviću gre izvrstno, ampak Švedske ne bo dosegel. Ej, prav veš kdo bo komu dal kakšne točke. Končno tudi spet dobre točke za Estonijo. Srbija se je očitno zamerila Estoniji, Latviji in Danski, ki ji niso dali niti ene točke. Italija je bila ena redkih držav, ki ni Švedski dala nobene točke. Lahko bi rekel, da imajo kul okus, a ne morem, saj so jih Rusiji dali kar deset.

  Evo ga, pa je za nami še en Evrosong, ta roka roko umije prireditev, kjer je glasovanje postalo najbolj predvidljivi del šova. Pesmi letos niti niso bile tako slabe, če prav pomislim, pa tudi nekega posebnega cirkusa ni bilo na odru. Očitno je v ospredje spet prišla glasba, kar ni slabo. Je pa slabo to, da se glasuje za sosede ne pa za najboljšo musko. Švedska nima slabega komada, ampak dosti drugih je veliko boljših od nje. Če to ni jasno, si umijte ušesa. Eva Boto je baje pristala na predzadnjem mestu polfinala, kar je jasno, saj je imela slab nastop, kjer se je poznalo, da nima potrebne kilometrine. Očitno bo treba drugo leto na oder poslati bosonogo babo, jo obleči v strašilo in ji reči naj po odru kljub dance štanci skače kot flower power čudakinja.

  YouTube slika preogleda
   

  30 komentarjev na “Evrosong 2012: Finalni večer”

  1. lily pravi:

   Mnogo pesmi ti je zdaj boljših, ker si jih večkrat slišal.
   Meni je pa ravno Ukrajina grozna. Od vokala naprej. Saj ima dobrega, ampak ni mi všeč. Romunija mi je pa tudi porazna. Danska pesem se mi zdi taka, ki je bila že 100x slišana, mogoče plagiat – kot so ga imeli tudi lani.
   Meni so dobri VB (žal po moje nima šans), Francija, Italija, Nemčija (4 od 5 od “velikih 5″ :) ) in Makedonija. Mislim, da mi je slednja najljubša. Še nekaj štanc ni slabih, ampak to ni to.
   Švedska pa morda pali ravno zato, ker je bejba ubrala drugačen imidž.

  2. singlewhitefemale pravi:

   No takole je, moji komentarji:
   Navijam za UK, pa Italijo.
   Nasploh so mi komadi držav, ki so se uvrstili direktno, presenetljivo vsi všeč. Edino škoda je, da ne pojejo v svojem jeziku – mislim no, Francija, Italija v angleščini…haloo?!? To je tako kot da bi gledala John Wayna v kavbojki na RTL kako govori v nemščini… ;)
   Ful slabih komadov letos v finalu niti ni, osebno mi grejo pa vsako leto zelo na kurac vse te štance iz 80ih ala Romunija, Grčija, kjer se šlepajo samo na kratke kikle in dekolteje.
   Dance je tut cajt pofural – ne vem kdo jim je rekel, da morajo vsako leto komad v country stilu naredit.
   Ex-Yugo ne morem objektivno ocenjevat, ker nam je melos blizu.
   Moldavci so mi vedno simpatični, ne vem zakaj.
   Omenila bi še Albanijo – sem gledala tudi polfinale, pa še vedno ne vem kak je njen komad. Ko je ona na odru imam tak nelagoden občutek, kar strah me je malo, kajti ženska mi zgleda, kot da je pobegnila iz Shattered Islanda, namesto šala si je pa okoli vratu navila kačo.
   Aja, pa nimam pojma, zakaj je Švedska favorit.
   :)

  3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

   Strinjam se, komadi velikih pet so dejansko najboljši. Albanka pa ni imela kač, ampak drede, ukradene iz trupla Boba Marleyja, jebemti.

  4. lily pravi:

   Aja, Albanka me sploh ne impresionira. A je pela nekaj podobnega kot “čaj”? :) Meni je bilo smešno. Kot bi kričala, naj ji dajo čaj. :)

  5. aaaaa pravi:

   albanka je bila nagravžna s svojimi lasmi……..bljak!

  6. Kukki pravi:

   Nazdravila bom dnevu, ko na Evroviziji ne bo več štanc!

   Drugače pa sem danes še kar uživala, čeprav sem pričakovala, da bo šov bolj dolgočasen. Navijam za Italijo, Makedonijo in (za foro) Rusijo.

   Da vidimo sedaj, kako so priredili glasove… ;)

  7. lily pravi:

   Zanimivo mi je, da se pa vodenje skozi leta ne spreminja. Voditelji so vedno mirni, uglajeni … tako klasični.

  8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

   Moški voditelj je kot iz čokoladnega zdriza.

  9. lily pravi:

   :D

  10. David pravi:

   Naša lorela je pa zmagala v grdavšni :(

  11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

   Kaj pa Finec :)

  12. lily pravi:

   Ma neee, zmaguje Švedska! Ženska se niti enkrat ni zahvalila v kamero, mogoče enkrat no, samo v tla gleda in se smeje. Pfuj!!
   Žal mi je za VB (žal to ne pali več) in Francijo. Njima dvema pa res nikoli ne gre, malo nezasluženo.

  13. David pravi:

   Finec je raztural :)

  14. David pravi:

   Prepovedati bi morali glasovanje za sosednje države. Šele potem se zna iz tega šova nekaj nardit.

  15. lily pravi:

   Ko vidiš, da da Italija 12 točk Albaniji in Nemci 12 točk Turkom, vidiš, kje je največ izseljencev. :)
   Izjava moje sestre ob nastopu Švedske: “Boge čistilke.” :)

  16. mina pravi:

   No evo, sem šla stavit, da bo zmagala Švedska in je. :) Tole napovedovanje zmage je postalo zadnja leta čisto preprosto :D Švedska očitno nobenemu komentatorju ni všeč, a neglede na to je to letošnji klubski hit, ke,r nasprotno prepričanju tule na blogu, da je tole poceni štanca, tole predvsem ni štanca niti ni poceni, a da bi to lahko doumel, moraš poslušati eloktronsko glasbo in jo tudi imeti rad, šele potem ti je jasno, da je tale komad svetovna špica. To je isto, kot jaz ne morem ocenjevati rapa, ker te muske ne poslušam, je ne morem prebavit, zato tudi ni pravično, da jo ocenjujem, ker do nje preprosto nimam odnosa. Pa še tale napoved, Loreen bo postala velika zvezda izven Švedske. Pa da vidimo :)

  17. mina pravi:

   Pa še tole, diaspore in sosedska ljubazen pomaga do visoke uvrrstitve, ne more pa povzročiti zmage. Če glefate zmagovalce preteklih let in kdo vse jim je podeljeval točke, hitro ugotovite, da jim točke podeljujejo vsi. Sicer pa najboljši dokaz, da diaspora in ljubezen nimata veze, je Nemčija, ki nima diaspore in nima sosedskih držav, ki bi glasovale zanjo samo zaradi sosedstva. Zato j bila vedno zadnja ali skoraj zadnja. VEDNO. Razen enkrat, točno takrat, ko je poslala ne tekomo najboljši komad tistega leta. In je pač zmagala, upravičeno.

  18. Kukki pravi:

   Kaj naj rečem? Pričakovano, čestitam Švedska, se vidimo v Stockholmu.

   Je pa Loreen podrla Rybakov rekord v prejetih dvanajstih točkah. Rybak jih je dobil 16, Loreen pa 18! Svaka čast!

   Naša Eva pa je v polfinalu zasedla 17. mesto. :(

  19. Mauteromont pravi:

   Končno carski zmagovalni komad Evrovizije. Razen če si obtičal v času in arbitrarno zavračaš vse razen par žanrov, ki so bili popularni v devetdesetih.

  20. nebo pravi:

   Kot ponavadi sem vesel, da je zmagalo vsaj to, bolje kot ono. Torej vsaj Švedska,bolje kot Rusinje. Zakaj je bil Srb kar tretji mi je neznanka, in zakaj Anglež na repu?. Čeravno je po svoje logično, Angleži nimajo političnih točk, Srbija jih ima.
   Zakja je bila Eva predzadnja? Politčnih točk ni imela maja lani, se pravi, d aje bilo z Evo problem tud drugje. Ne vem, nastop je bil res boring, ampak pesem in glas pa spet ne tako slab.
   Na koncu pa,za eurosong je treba bit enostaven, ne pa komplicirat, naredit je treba šov, ne pa se it minimalizem. Računat na strokovno žirijo je tud utopija, očitno. Ja, očitno bo treba prihodnje leto poslat kakšno kričeče strašilo ali pa kar več njih, za rezervo.

  21. g-force pravi:

   …”flower power čudakinja”….
   :D , kot da bi mi bral misli…hehe :P

  22. Katarina pravi:

   A kdo ve, obstaja ponovitev? Priznam, ne gledala, ti,ti, na programih pa ne najdem

  23. Ppp pravi:

   Zanimiva mnenja, jaz sem vesel, da je bilo glasbeno gledano kar kvalitetno glede na pretekla leta

  24. Euphoria pravi:

   Vaša “flower power čudakinja” in njena pesem trenutno dosegata odlične rezultate na iTunes lestvicah:

   #1 United Kingdom
   #1 Austria
   #1 Belgium
   #1 Cyprus
   #1 Denmark
   #1 Finland
   #1 Germany
   #1 Greece
   #1 Ireland
   #1 Luxembourg
   #1 Malta
   #1 Netherlands
   #1 Norway
   #1 Spain
   #1 Sweden
   #1 Switzerland
   #3 Norway
   #3 Sweden
   #8 France
   #11 Malta
   #11 Portugal
   #19 Greece
   #20 Australia
   #30 Greece
   #30 Italy
   #53 Netherlands
   #55 Malta
   #64 Spain
   #68 Belgium
   #73 Denmark
   #73 Luxembourg
   #94 Sweden

   Da bodo rezultati res nekaj pomenili, pa se mora na teh mestih seveda tudi obdržati. :)

  25. Sneža pravi:

   Men je Švedska zasluženo zmagala…čisto poseben nastop in dober vokal…pesem kot pesem ni ne vem kaj realno gledano, ampak mi je odpeto z emocijami in kot sem rekla, scenski nastop je bil fenomenalno dodelan…vse skupaj v paketu = odlično.

  26. MATEj pravi:

   Tale evrosong je bil letos kar mal presenečenja in razočaranja. Vsaj zame. Sicer finala nisem gledal, sem pa poslušal v polfinalu ali prek youtuba vse komade. Lani sem rekel, da bo šla zmaga Azerbajdžanu ali Danske in res: Azerbajdžan je zmagu, Danska pa mislim, da tretja. Bila sta lani najboljša komada in folk je prepoznal dva dobra radijska komada. Letos so bili pa bolj ali manj vsi komadi slabi: naša mi je bla še najbolj kul (zame boljši komad od lanskega od Maje), tudi Danska je bla solidna. Napovedal sem zmago Rusinje, ker so bile edini, ki se jih je dal vsaj zapomnit, čeprav je bil komad zanič, petje pa tudi slabo. Zakaj je zmagala Švedska oz. zakaj je bla favoritinja že ves teden, pa mi ni jasno, ker gre za ceneno štanc, na pevki pa ni nič posebnega. Niti ne gre za kak radijski hit. Tale evrosong je že danes pozabljen, medtem ko smo lanski zmagovalni komad kar pogosto slišali na radiju.

  27. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

   Nebo, Srb je bil tretji zato, ker je imel odličen komad in ker ga je noro dobro zapel.

   Katarina, na spletni strani rtvslo imaš vse te šove.

   Euphoria, jasno, saj je vendar zmagala na Evroviziji.

   Mina, človek je lahko totalni analfabet za musko, pa mu je jasno, da je Švedska cenena klišejska štanca. Prav zato je tudi zmagala na Evrosongu. Kaj tu ni jasno, nimam pojma.

  28. nebo pravi:

   Iztok, že mogoče to s Srbom, sam mene res ni tako fasciniral, jaz imam celo občutek, da bi bil tretji tud če bi pel kaj drugega. Sem pa prepričan, da joksi se vrne na eurosong, on hoče zmagat, tretje mesto je bilo zanj premalo, tako da se bo mogu še malo potrudit. Tako, da komaj čakam naslednjič, ko se bo spet boril za zmago.

   Švedska je zmagala zarad cenene štance,pa po mojem tud zato ker je bil nastop res učinkovit. Cenenih štanc je bilo kar nekaj, sam nobena, vsaj men, ni ostala tako v spominu kot prav Švedska. Nastop je bil men celo všeč, (komad ne), ker je bil drugačen, in mi je prav smešno kako pa na drugi strani mi še vedno mislimo, da bomo vžgali s koreografijami, ki so jih imeli že 20 let nazaj. Švedi se vsaj trudijo bit trendovski, it malo po svoje naprej, mi pa še vedno mešamo isti drek.

  29. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

   Res je, naša koreografija je bila porazna in sto let za cajtom, Švedska pa taka, da si jo človek zapomni.

  30. Haute guccicouture pravi:

   Se ne strinjam.

   Evrovizijski komadi (in zmagovalci) iz prejšnih let slabo kotirajo oz. se sploh ne pojavijona raznoraznih lestvicah Itunes in podobno. Malo pobrskaj(te).

  Komentiraj

  Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !