What the Fuck: Statistični urad Republike Slovenije

25.05.2012 ob 22:10

Ej, resno, a se lahko človek v tej naši kurčevi državi svobodno odloča ali bo sodeloval v neki anketi ali ne? Pa kaj je s temi ljudmi, ki delajo za Statistični urad Republike Slovenije, jebemti no. Mar res ne razumejo, da nekomu pač ni do ankete in da ima pravico reči, ne, hvala. So gluhi in neumni ali kaj za hudiča no. Rečeš jim ne, pa kličejo še enkrat. Rečeš ne znova in kličejo še petkrat. Kot da bi prodajali kake izdelke in zbirali naročnike za novo revijo. Pa totalno čuden ton imajo njihovi stavki. Nek tak tečen in preveč vsiljiv nastop, kao, da zakaj ti ni do ankete in kaj se greš, da ti ni. Ali še bolje, zakaj si zmišljuješ, da ti ni, ker ti oni pač ukazujejo, da ti mora biti. Ej, what the fuck, če sem rekel ne, je ne. Če nimam cajta in če me ni doma, nimam cajta in me ni doma, za boga milega. Zakaj je treba težiti in moriti človeka, ki mu pač ni do teh anketnih pičkarij.

In pazi to, babnica, ki dela ankete, je danes na vratih zvonila celo osebno. Kljub temu, da smo po telfonu stokrat razložili, da ne bom sodeloval v anketi in da me naj pustijo na miru, so šli nekoga iz Ljubljane poslati celo osebno. Pa to ni res no. Pa kaj se gre ta urad, jebemti no. In pazi še enkrat, babnica si tudi po domofonu ni znala razložiti, da z anketo ne bo nič in da naj me pusti pri miru, ampak je začela spraševati neke bedarije, ki se je resnično ne tičejo.

Vse tole, kar izvaja Statistični urad Republike Slovenije meji že na nadlegovanje, zato razmišljam, da bi jih prijavil na policijo. Iz principa, da vidim kaj se bo zgodilo. Mar človek, ki lepo pojasni, da mu ni do ankete, res nima več miru v tej naši zafukani deželi.

null

 

18 komentarjev na “What the Fuck: Statistični urad Republike Slovenije”

 1. David pravi:

  In kaj so hoteli spraševat v tej anketi? Če se misliš fentat? ;)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nimam pojma, me ni zanimialo.

 3. Knox pravi:

  Prej preveri, če ne zbirajo podatke za katere je obvezno sodelovanje (5. člen o državni statistiki), da ne bo policist rekel:” Kaj to kličete, pridemo po vas in vas odpeljemo na postajo na eno Kaznilnico odrešitve”

  Ali pa če imaš SP ali kako dobivaš honorarje od televizij? Potem je tudi obvezno. Zavrneš jih lahko samo kot posameznik ali član gospodinjstva (Zakon o državni statistiki 9/2001)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hočeš reči, da ima ta urad zakonsko pravico nadlegovanja državljanov? In zakaj za vraga se je to zgodilo prvič odkar sem živ?

  Tole je peti člen:
  “V programu statističnih raziskovanj so v skladu s tem zakonom določeni tudi podatki, ki jih
  poročevalske enote dajejo Uradu po lastni presoji in prostovoljno.
  Pri zbiranju statističnih podatkov, za katere ni določeno obvezno poročanje, temelji poročanje na
  pristanku poročevalske enote. V teh primerih mora biti poročevalska enota seznanjena z
  osnovnimi značilnostmi statističnega raziskovanja, z dokončnim rokom statistične obdelave,
  kakor tudi s pravico, da lahko odkloni sodelovanje iz kakršnegakoli razloga in na katerikoli
  stopnji izvajanja statističnega raziskovanja.
  Posameznik, ki je prostovoljno sodeloval v statističnem raziskovanju, lahko pozneje prekliče
  svoj pristanek in odkloni nadaljnje sodelovanje v raziskovanju, vendar samo pred koncem
  obdelave statističnih podatkov.”

  Kje je v njem določeno to kar praviš?
  In zakaj za vraga niso potem povedali, da moram sodelovati, saj grem v nasprotnem primeru v arest ali pred strelski vod? Ali še bolje, zakaj so bili tako vztrajni, sem mar na seznamu top 10 teroristov ali kaj hudiča?

 5. Knox pravi:

  Pri zbiranju statističnih podatkov, za katere ni določeno obvezno poročanje, temelji poročanje na pristanku poročevalske enote.

  Tu ti piše, da je prostovoljno samo kar ni obvezno. Ono naprej o pravnih subjektih, ki nimajo izbire sploh (podjetniki, kmetijske enote, etc. etc.) pa lurkaj naprej po zakoniku oz. uradnem listu. Ne morem vsega na pamet vedet kje je :)

  Zgodilo pa se ti je prvič, ker ponavadi vzamejo vzorec 400-1000 ljudi. Odvisno od raziskave. Isto kot je v ZDA biti obvezno v poroti pa ni nujno, da se ti bo v lajfu zgodilo.
  Ne vem pa, kaj se je tokrat raziskovalo tako da ne vem, če je bilo obvezno. Samo povem, da ni ravno pametno klicat policije. Še posebej, če si slučajno SP

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če torej nisi pravni subjekt, ni nič obveznega, če te prav razumem, kar pomeni, da so res zganjali totalno tečnobo in skušali vdirati v zasebnost z neumestnimi vprašanji.

  Me pa vseeno zanima od kod pravica, da bi lahko bila neka anketa obvezna za povsem navadnega smrtnika.
  Pa še vedno nimam pojma zakaj so bili tako zelo vztrajni in niso razumeli neja. V čem je fora, jebemti.

 7. Knox pravi:

  Tako, razen, če niso tista vprašanja, ki spadajo pod obvezna. Samo ne vem točno katera so ta :)

  Verjetno so vztrajni, ker mora biti vzorec čimbolj razpršen, ker je v nasprotnem primeru modus vse preveč enak, … Ravno zato so politične ankete vedno fail, ker kličejo na stacionarca v jutranjih urah, ko so doma samo stari ljudje. Statistični urad si pa takih malomarnosti ne more privoščit in poizkuša zajeti čimbolj reprezentantiven vzorec. Čisto možno, da so ob isti uri težili eni upokojenki iz prekmurja ali dijaku z gorenjske, ….

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zdaj me pa matra firbec katera so ta obvezna, zakaj za vraga ni nihče rekel, da so obvezna in od kdaj obstaja terorističen zakon, da so neke jebene ankete lahko obvezne in je dejansko kaznivo, če rečeš ne ali kaj za hudiča.

 9. David pravi:

  jp, u arest te bodo dali. Upam v tvoje dobro, da že imajo tam kakšen WI-FI signal, da boš lahko preko svojega bloga poročal, kako tam izgleda. Škoda, ker ne boš tam srečal Šrota, Bavčarja, Janše ali Jankoviča. Bi lahko na hitro udaril še kakšen dober intervju :)

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če se ne motim je hotel Stojan Auer, ko mu je grozil zapor, o tem pripraviti reality show :)
  Je pa zapor danes še kar kul opcija se mi zdi. Vse je zastonj, rekreiraš se, izobražuješ, pa še sam nisi ponoči :)

 11. David pravi:

  Mislim, da bi si kar hitro premislil, kljub temu, da nisi sam ponoči. Ali pa ravno zato :D

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Šalo na stran, kaj si res misliš o tem kar sem zapisal in o komentarjih med mano in Knoxom, ti je to kaj znano?

 13. STELA pravi:

  Včasih gre manj živcev in časa, če enostavno sodeluješ v anketi…je pa res, da so rezultati ankete vprašljivi, če se sodeluje “pod prisilo”…rečeš lahko glih karkol, kdo bo preverjal?:)

 14. David pravi:

  Ni mi znano, ampak po logiki stvari ne bo nič hudega. Zagotovo pa ni zakonskega člena, ki bi določal obvezno odgovarjanje na ankete.

 15. Katarina pravi:

  Mene so zahaklal, nisem imela moči odgnat izpred vrat statistične delavke.

  Povprašajo pa vse: ime, priimek, datum rojstva, državljanstvo, kraj rojstva in vse v zvezi z zaposlitvijo. Naziv delodajalca, naziv delavnega meste, število ur na teden
  In tako za vse družinske člane. Moja glavna skrrb sedaj je, da moževih podatkov nisem natančno vedela in da sem lapala neki v tri krasne (zelo verodostojna statistična obdelava bo to, če so tudi drugi odgovarjali tako približno) in potem je ženska rekla, da me bodo mogoče poklicali in preverjali podatke. Upam, da ne bodo dobili moža, ker mi bo dal odpoved, če bo izvedel, kako sem brez njegovega pristanka blebetala o njegovi zaposlitvi. Šola za drugič
  V glavnem, šit na kubik, če te ne opozorijo, da si dolžan sodelovati, mislim da tudi ne moreš biti odgovoren. Mene niso opozorili. Je pa ženska mimogrede navrgla (ko sem začela vrtat, kam in zakaj gredo tile podatki), če je res, da se po obdelavi imena izbrišejo in ostanejo samo še grobi podatki.

 16. Ppp pravi:

  Menda je skoraj 500 zaposlenih tam z lepimi plačami, vsaj nekaj morajo počet. Res težko delo, dodana vrednost in to…

 17. Zelda pravi:

  Glede na stvari, ki se danes dogajajo, da nekoga spustiš v stanovanje in potem ugotoviš, da je te je prišel oropat, ne pa delati ankete, je to res velik riziko. Zase lahko rečem, da bi mi pred vrati lahko zvonilo 100 žensk,ki delajo anketo, pa ne bi nobeni odprla vrata. Klicala pa bi statistični urad in jih pozvala, če želijo dobiti podatke oziroma izpolnjeno anketo, naj mi jo pošljejo pismeno. Nikomur nisi dolžan odpirati vrat, tudi policaj bi ti moral pokazati podpisano pooblastilo od sodišča, da lahko stopi v stanovanje, če je recimo zoper tebe podan kakšen sum na kaznivo dejanje.

 18. Zelda pravi:

  Tudi po telefonu imaš kot državljan pravico ,da ne sodeluješ v anketi. Začele pa so se dogajati res čudne stvari, kaj ni več demokracije. To me je pa začelo skrbeti. Ta sistem mi pa je nekam poznan, da država ne pusti ljudem svobodne odločitve. :(

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !