Recenzije: The Dictator, Intouchables

25.05.2012 ob 20:31

THE DICTATOR

The Dictator je resda bolj Borat kot Bruno, toda kot celota vseeno ni dovolj dobra komedija in parodija raznoraznih zloglasnih diktatorjev, kjer boste največ asociacij lahko potegnili z Gadafijem. Sacha Baron Cohen si resda upa vse, za Sacho Barona Cohena ni svetega nič, še posebej zdaj, ko so vsi najbolj znani diktatorji mrtvi, toda precej njegovih štosev je na stopnji straniščnega humorja filmov Aarona Seltzerja in Jasona Friedberga, preveč je podobnih fint, ki jih je bolje obračal Borat, pa še zgodba je na trenutke preveč podobna komediji Moon Over Paridor, kjer je leta 1988 blestel Richard Dreyfuss. Je pa nekaj prizorov vseeno izvrstnih in dovolj zabavnih, da gledalec vendarle ne more reči, da ni dobil solidne komedije. Problem Diktatorja je torej v tem, da je premalokrat prebrisan in izviren ter prevečkrat predvidljiv in na prvo žogo. Je pa res, da ko kak štos zažge, res zažge in gledalca zvije od smeha, toda kaj, ko se to, kot sem že povedal, zgodi premalokrat, da bi bil končni rezultat res zadetek v polno. Diktator bo izjemno všeč tistim, ki niso videli Borata, za drugo skupino pa bo le Borat wannabe, kjer namesto Pamele Anderson pač statira Megan Fox. Je pa finta, da je žanr parodije in takšnega direktnega humorja, ki ruši tabuje, v taki krizi, da je Diktator v tem kontekstu vsekakor presežek, kar pa je po drugi strani seveda žalostno.

Ocena: 6/10

INTOUCHABLES

Zelo očarljiv in v svoji resnosti zabaven filmček, ki se na sproščen način loti invalidnosti, ki je v podobnih filmih ponavadi smrtno resna in tragična tematika. V osnovi pa film o nenavadnem prijateljstvu, ki ga sešijeta premožni aristokrat in tetraplegik Philippe (Francois Cluzet) in delinkventni ter sproščeno zabavni temnopolti mladenič Driss (Omar Sy), ki postane njegov skrbnik. Četudi je Philippe v povsem drugem svetu, Driss nanj deluje sproščujoče in mu daje novo voljo do življenja. Kot kaka navihana mladenka, ki sprosti in odpne zateženega japija. Lep film, resda ne taka huda mojstrovina kot trdijo nekateri, saj gre dejansko še vedno za precej klišejsko in poenostavljeno zgodbico, ki pa jo znata režiserja in scenarista Olivier Nakache in Eric Toledano peljati zares prepričljivo, tenkočutno, zabavno, gledljivo in tudi dramsko globoko, ko je to potrebno.

Ocena: 8/10

 

12 komentarjev na “Recenzije: The Dictator, Intouchables”

 1. Vidmar pravi:

  Pri Intouchables sem se parkrat prav na glas smejal, tako kot pri kaki komediji že dolgo ne.

 2. simon pravi:

  Pri intacuhables je pa res oni crnec je res faca…samo v resnici je bil ta crnec alzirec…pa so baje zaradi gledanosti dali da je ta njegov negovalec crnec…

  A ve kdo za kak film kjer prikazejo dejansko zivljenje v Angliji?
  Upam da sem bil dovolj jasen.
  Enkrat sem ujel en film v katerem igra Adrien Brody nekega punkerja..ce kdo ve naslov bi mu bil zelo hvalezen…

 3. NejcH pravi:

  Sicer nisem ljubitelj Cohena, sploh pa ne prenosa njegovih likov na filmska platna, a me Diktator prav tako kot tebe, ni navdušil.

  http://nejch.blogspot.com/2012/05/dictator-2012.html

 4. Vidmar pravi:

  @Simon
  Summer of Sam? http://www.imdb.com/title/tt0162677/

 5. simon pravi:

  Vidmar…to je to ja. Hvala

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Simon, ga pokaže na koncu, ja, pa se mi je zdelo čudno, da ni ravno črn :)

 7. klemenix klemenix pravi:

  Intouchables sem si pogledal in mi je rs simpatična zadeva. Ni pa kaka huda mojstrovina, to res ne. Vsekakor pa super.
  In ej, a se samo meni zdi ali je glavni igralec res izrezan Dustin Hoffman!? :)

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ni ravno izrezan, mu je pa podoben, to pa.

 9. klemenix klemenix pravi:

  Aja, za Dictatorja bi se pa strinjal z oceno, mogoče je celo malce previsoka. Jaz bi si upal trditi, da gre za najslabši film Sache Baron Cohena. Vse, kar mi je bilo pri Ali G-ju in Boratu genijalno izpeljano mi je bilo tu butasto. Straniščni humor pa je šel v take meje, da niti pod razno ni več smešen. Tista scena, kjer je “diktator” pomagal pri porodu je totalno blesava. Je pa seveda tudi tu nekaj izvrstnih domislic, a generalno gledano gre za butast film. Nekako imam občutek, da so tudi ustvarjalci vedeli, da niso posneli neke mojstrovine, zato tudi tako reklamiranje filma. Res se ne spomnim, da bi bilo okoli katerega filma pred premiero toliko pompa, kot ravno okoli Diktatorja.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  A Bruno ti je bil kul?

 11. klemenix klemenix pravi:

  Bruno mi je bil vseeno bolj kul, saj je deloval bolj “dokumentarno” in ne tako striktno bebavo zaigrano. Kot sem dejal, nekaj for je dobrih, celotno gledano pa bebavo. Ali pa vsaj jaz še nisem dovolj odprt za tak tip “humorja”. :)

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni je bil Bruno zelo slabši od Diktatorja, ki vendarle premore nekaj okej štosev. Se pa seveda strinjam, da je v globalu precej bebav in razočaranje. In brez skrbi, ni problem, da nisi dovolj odprt, problem je, da zadeva res ni tako dobra kot bi morala biti.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !