Recenzija: Dark Shadows

16.05.2012 ob 21:34

DARK SHADOWS

Tim Burton in Johnny Depp, ki sta že od nekdaj kot ustvarjena drug za drugega, sta me po odličnih Edwardu Scissorhandsu in Edu Woodu močno razočarala s Sleepy Hollow, Charlie and the Chocolate Factory in Alice in Wonderland ter me zares navdušila le s Sweeneyjem Toddom. Prav zato sem izjemno vesel, da lahko znova zapišem, da sta spet naredila odličen film. Vsaj toliko kot Edward Scissorhands in seveda kot The Addams Family, če kontekstno skočim še kam drugam. In Depp je tokrat v vlogi vampirja Barnabasa Collinsa zares vrhunski in dosti boljši kot v Alici, kjer se je pošteno ponavljal. Okej, tudi tokrat kot vedno kopira znan lik, Andyja Warhola, če smo natančni, toda kopira ga tako zelo perfektno, originalno in fantastično, da mu gledalec komaj sledi. Super film, enkratna mešanica grozljivke in komedije, ki jo krona dih vzemajoča gotska atmosfera in sovpadajoča scenografija, ki gledalca začarata od začetka do konca. Če rečem, da je Dark Shadows črna komedija desetletja in najboljša črna komedija po The Addams Family, Beetlejuiceu in Čarovnicah iz Eastwicka, ne zgrešim kaj dosti, saj gre resnično za izjemno zabaven in črnohumoren film, kjer poleg Deppa raztura še Eva Green v vlogi čarovnice Angelique Bouchard, nesojene ljubezni Barnabasa Collinsa, ki mu ubije zaročenko in ga spremeni v vampirja. Greenova igra tako zelo dobro in tako zelo prepričljivo, da Deppa na trenutke celo zasenči in da se Michelle Pfeiffer in Chloe Grace Moretz, ki igrata Barnabasovi sorodnici, dejansko sploh ne vidi. Standardno vrhunska je tudi Helena Bonham Carter v vlogi doktorice Julie Hoffman, malce prozorna in premalo izrazita pa je Bella Heatcote kot guvernanta Victoria Winters, v katero se zagleda naš Barnabas, ki v robiški gostilni za sekundo sreča celo Christopherja Leeja, kar je super finta, da o tem, da na žurki familije Collins nastopi sam Alice Cooper, niti ne začenjam govoriti. Dark Shadows, nekoč tudi tv serija, ki je Johnnyja Deppa obnorela že kot ortoka, je resnično izviren, energičen, neverjetno gledljiv, odštekan, prebrisano zabaven, norčav in izjemno učinkovit ter dodelan celovečerec, ki gledalca dobesedno posrka v pestro dogajanje in mu pokaže tudi enega najbolj divjih seksov v celotni filmski zgodovini. Pa sedemdeseta, v katera se iz osemnajstega stoletja prebudi glavni junak, učinkujejo res bombastično in v skladu z vsemi skuliranimi bedarijami, ki se jih je domislil Tim Burton, ta poslednji filmski norec, gotski Walt Disney in režiser, ki je najboljši takrat, ko mu nihče ne soli pameti in mu pušča proste roke pri še tako odbitih idejah. In da ne pozabim, le nekaj tednov pred premiero je umrl Jonathan Frid, orginalni tv Barnabas Collins, ki se v rimejku na hitro pojavi kot eden izmed gostov.

Ocena: 9/10

 

6 komentarjev na “Recenzija: Dark Shadows”

 1. Niko pravi:

  se pravi da so ti Addamsi všeč supeerr to si pa nisem mislil
  meni so tudi Addaamsovi mi vedno delujejo tako sveži tako novi tako origtinalni izvirni,ena res najboljših serij,kar jih premore res tudi animirana vertzija je fantastična in sem ogromen fan Addamsovih
  drugače,če pa se vrnem nas ta film tudi ta odličen osvežujoč carski in tak coolski Tim Burton spada v krog najboljših režiserje aja ko pa sma že pri Addamsovih naj ti povem,da Tim Burton pripravlja stop motion risanko Addamsovih kar zna utegniti biti ena najboljših risank
  prav osvežujoč in res odličen film meni je Depp v takšnih vlogah super pa četudi se ponavlja ampak se ponavlja na tak cool način,da ti nikdar ne postane dolgočasen drugače pa je tudi v takšnih meni najboljši kot filmski čudak in nalsednje leto ne bo nič drugače združil se bo spet z Verbinskim v zanimivem vestrnu slika pa obeta izgleda,da bo spet čudak: KLIK

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Prvi in drugi del Addamsov sta meni zakon filma, nekaj najbolj zabavnega iz devetdesetih. Pa Raul Julia je bil vrhunski, škoda je tega igralca, da je umrl tako hitro. Je bil pa tretji del zanič in veliko razočaranje. Risanke se ne spomnim najbolje, na črnobelo serijo pa se nekako nisem uspel navaditi, saj sem jo videl po filmih in si v vlogah Gomeza in Morticie pa Festerja nisem znal predstavljati nikogar drugega kot Julio, Houstonovo in Lloyda.

 3. klemenix klemenix pravi:

  Ta film sva si včeri s pupo ogledala in moram reči, da sem bil skoraj malce razočaran. Pričakoval sem več. Najprej je tempo zelo hiter, nato močno močno pade, zatem pa se zgodba veliko prehitro odvije in film dobi zaključek. Malce so me zmotili tudi posebni efekti, ki so bili glede na današnjo dobo dokaj slabi. Sploh posnetki tistega klifa in morja. Če se spomnimo, kako so podobne kadre obdelali pri Inception je to dokaj slabo, bolj risanka kot film. Kakorkoli, mene zmoti, če se v filmu opazi, da je igra pred green screenom v ospredju. Drugače bi pa dejal, da je Deep znova soliden, Michelle Pheipher še zdaleč ni za v staro šaro (odlična igra in še vedno slastna za pogledati)…Eva Green p je za moje pojme zasenčila prav vsakega posameznika posebej. Kar se lika guvernante Victorie Winters tiče bi dejal, da me je res zmotilo to, da se je na začetku zdelo, da bo njen lik tudi nekakšna rdeča nit tega filma a je potem skorajda ne opazimo več.

  Drugače pa film je za pogledat, dosti je zabavnih momentov in kot si zapisal, super mešanica komedije in grozljivke, če temu lahko rečemo grozljivka :)

 4. simon pravi:

  tudi jaz sem mogoce pricakoval prevec od tega filma…na zacetku se zacne zelo dobro potem pa vse skupaj pade dol…
  deep se zal ponavlja in igra vedno enako.
  moram rect da se v filmu pravzaprav nic ne zgodi…pa ta scena na koncu z volkodlakom totalno mimo…
  vampirji in volkodlaki so najvecji sovrazniki med sabo.
  v cem je finta da je “carovnica” na koncu iz porcelana?
  strinjam se da je Eva vodilna nit filma,Deep premalo opazen..in varuske sploh nebi bilo treba v filmu.
  Skratka povprecen film kjer sem zadnjih 10 minut prevrtel ker sem vedel da bo ona po nekem cudezu vampir in da bo pokazalo doktorico da je tud vampir.
  Torej Dark Shadows 2? :D

  ocena 5/10 od mene

 5. Pepi Pepi pravi:

  Je še kdo porajtal? Victoria Winters ima na koncu povampirjeni dvojki levo in desno zgoraj, in ne podočnikov, kot je običajno za vampirje.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, misliš da je to namerno ali po po nesreči?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !