Recenzija: American Pie (vsi filmi)

4.05.2012 ob 17:40

AMERICAN REUNION

Drži, Jim, Oz, Kevin, Finch in Stifler, ki jih spet igrajo Jason Biggs, Chris Klein, Thomas Ian Nicholas, Eddie Kaye Thomas in Seann William Scott, so nazaj. V družbi Alyson Hannigan, Mene Suvari in Tare Reid, ki se jim na koncu na hitro pridružijo še Shannon Elizabeth, Natasha Lyonne in Chris Owen. Pač zato, da lahko rečejo, da so bili zraven in da so gledalci res dobili originalno zasedbo Ameriške pite, ki jo kronata še Eugene Levy in Jennifer Coolidge v vlogah Jimovega očeta in Stiflerjeve mame. Ne rečem, da nisem dobil nostalgije za prvimi tremi Pitami in da vrnitev vseh znanih fac ni kul za takle film, toda vse skupaj je precej dolgočasno, mrtvo, premalo navihano in premalo odštekano za reunion, na katerega smo, če pozabim dvd filme, čakali skoraj deset let. Ekipa se pač dobi na obletnici mature in počne vse tisto, kar je počela pred leti, le da to počne premalo zagreto in premalo prepričljivo, kar pomeni, da gledalci dobijo povsem povprečno komedijo, ki razen ekipe nima kaj dosti skupnega s prvimi tremi Pitami. Razumem, da so pobje in dekleta zdaj odrasli in da nimajo več časa za najstniške pizdarije, toda vseeno gre za kultno franšizo, ki svojih fanov ne bi smela pustiti na cedilu na tak navaden način. Tole je brez dvoma daleč najslabša Pita, slabša tudi od dvd reciklaž, dejansko povsem nepotrebno obujanje nostalgije, ki bi si zaslužila bolj odštekan in živahnejši film. Pa tudi zdi se mi, da je tele štose počasi povozil čas in da so veliko bolj aktualni in bolj udarni tisti iz filomov Superbad in The Hangover. Prva Pita je prišla ob času, ko ni bilo konkurence, tale zadnja pa zgleda le kot slaba kopija filmov, ki so prišli za tem. Škoda.

Ocena: 4/10

AMERICAN PIE

Ameriška pita je film za tiste, ki so v osemdesetih zamudili komedije Loosin’ It, Porky’s, The Last American Virgin, Hot Bubblegum in Lemon Popsicle. Je komedija, ki vse te filme vrača nazaj v kina. Je obuditev žanra, ki je umrl s prihodom virusa hiv. In tu je devični Jason Biggs, mešanica Adama Sandlerja in Davida Schwimmerja, ki mu prijatelji povedo, da je žensko mednožje kot pita, kar pomeni, da poba že malce kasneje svojega korenjaka poriva v čisto pravo jabolčno pito, ki mu jo je pripravila mama. Jp, Biggs, no ja, James “Jim” Levenstein, je bučman, ki bi stavek: «Seks s kondomom je kot lizanje sladoleda skozi šipo,« preveril tako, da bi skozi šipo lizal sladoled. Biggs je eden izmed številnih neizkušenih in nerodnih najstnikov, ki jih poleg njega igrajo še Eddie Kaye Thomas, Chris Klein in Thomas Ian Nicholas. Ameriška pita, ki iz takih najstnikov diplomira, pa je konec prejšnjega stoletja, ko so v kinih igrali tudi Never Been Kissed, She’s All That in 10 Things I Hate About You, na velika platna edina spet prinesla vse pogumne in navihane klišeje filmov o izgubljanju nedolžnosti, ki so ostali v osemdesetih. In to tako zelo simpatično, zabavno in gledljivo, da se je zgodil kult. Novo rojstvo žanra, ki ga ni bilo več. Jp, naša generacija je imela Porky’s, nova generacija pa ima Ameriško pito, ta skuliran derivat erotičnih komedij iz osemdesetih, ki so se mu iskreno nasmejali tudi odrasli. Da ne bomo pozabili, Mena Suvari poje v zboru in se zaljubi v Chrisa Kleina, ki je bil tudi v filmu Election obetaven športnik. Flavtistka Alyson Hannigan poosebi pregovor, da tiha voda bregove dere. Tara Reid in Thomas Ian Nicholas preizkušata tehnike orale. Natasha Lyonne se dela izkušeno in Taro Reid prepričuje naj že enkrat začne seksati. Eddie Kaye Thomas se preizkusi v vlogi Dustina Hoffmana iz filma Diplomiranec, kjer mu asistira pohotna Stiflerjeva mama Jennifer Coolidge. Shannon Elizabeth, ruska študentka Nadia, zaslovi s pomočjo interneta. Eugene Levy je Biggsov nepozabni oče Noah. Chris Owen se zlaže, da je seksal in si nadane vzdevek Sherminator. Seann William Scott, legendarni Steve Stifler, pa s pivom spije tudi požirek sperme. Film je stal le enajst milijonov dolarjev, samo v ZDA pa jih je pridelal neverjetnih sto. Producenti so morali kar štirikrat rezati različne prizore, da so si priborili oznako R, ker jim je seveda grozil zloglasni NC-17. Scenarij je napisal režiserjev brat Chris Weitz, kar nas seveda spomni na brata Farrelly, ki sta v kina prav tako vrnila straniščni humor in seksualne provokacije.

Ocena: 8/10

null

AMERICAN PIE 2

Ameriška pita 2 podobno kot Ameriška pita kot za šalo obrača klišeje najstniških komedij s konca sedemdesetih in začetka osemdesetih. Ameriška pita 2 ima vse tisto, kar je imela Ameriška pita in tudi vse tisto, kar so imele najboljše erotične najstniške komedije, ki jih potolkel prihod virusa hiv. Stvar je jasna, reči, ki so dvajset let nazaj zabavale nas, sedaj zabavajo tudi naše mlajše brate in njihove sošolce. Seks je namreč še vedno tematika, s katero ne moreš zgrešiti. Še posebej, če ciljaš na gledalce, ki so prvič seksali prejšnji teden. Okej, Ameriška pita 2 resda počne reči, ki so jih mladi že zdavnaj počeli v filmih Vroči žvečilni gumi, Zadnja ameriška devica in Pri Prašiču. Toda če pogledamo filme Stari, kje je moj avto, Road Trip, Zguba in recimo Whatever it Takes, ki so jih v času prvih dveh Pit vrtela naša kina, zelo hitro ugotovimo, da sta obe Piti takojšnja klasika, nujno čtivo za odraščajoče najstnike in slovar spolnega dozorevanja, ki si ga morajo takoj prebrati tudi starši. Le kako bodo namreč vedeli, kaj naj storijo, ko si bo njihov sinko s sekundnim lepilom desno roko zalepil na mednožje, levo pa na video kaseto s porno filmom. Zgodba niti ni važna, saj gre za odbite komično erotične prizorčke, ki si sledijo kot po tekočem traku, kar je jasno, saj gre za prve počitnice po letu dni faksa. V prvi vrsti spet stojijo Jim (Jason Biggs), Kevin (Thomas Ian Nicholas), Oz (Chris Klein) in Finch (Eddie Kay Thomas), ki pridejo na žurko k Stiflerju (Seann William Scott), potem pa se začne štala, ki tako kot leta 1999 odlično ujame esenco žanra in zabavo staro in mlado.

Ocena: 8/10

null

AMERICAN WEDDING

Ameriška pita 3 bi imela vso pravico, da bi jo zdelali klišeji, dolgčas, neizvirnost in dejstvo, da bi že na začetku izgledala kot Ameriška pita 10. Hec je namreč v tem, da že od prvega dela dalje spretno obrača iste prijeme nekdanjih mladinskih erotičnih komedij, kjer je v osemdesetih kraljevala uspešnica Porky’s. Pa vendar, Ameriška pita 3, ki so jo v Združenih državah prenaslovili v Ameriško poroko, saj se hoče glavni junak  Jason Biggs poročiti s svojo punco Alyson Hannigan, teče kot namazana, se pravi točno tako, da bi jo lahko kot za šalo prodajali tudi za Ameriško pito 2, ali če hočete, kar Ameriško pito 1. In če pomislimo, da so vse pite skupaj prinesle več kot 350 milijonov dolarjev, potem nam mora biti jasno, da gre za pravi fenomen, za Vojno zvezd med rjuhami najstnikov, za daleč najbolj uspešno srednješolsko franšizo vseh časov. Za erotično komedijo, ki gre vedno ravno prav daleč in se ob ravno pravem času tudi ustavi. Naša legendarna ekipa, ki ji tokrat manjka nekaj stalnih članov, se torej zagreto pripravlja na poroko svojega najboljšega prijatelja. Njegov nepozabni očka Eugene Levy razpravlja o seksu z njegovo mamo in o tem, da je ljubezen kot britje jajc. Njeni starši hočejo zagotovilo, da gre za vljudnega fanta, ki v prostem času ne naskakuje psov. Zloglasni Stifler (Seann William Scott) se želi na vsak način udeležiti poroke in zapeljati nevestino sestro (January Jones). Galantni Eddie Kay Thomas pa na koncu tako kot vedno zapluje v objem Stiflerjeve mame Jennifer Coolidge, ki si ga tokrat privošči v kadi. In ko na koncu Stifler ves besen svojega kolega ozmerja z motherfuckerjem, se ta nasmehne in pravi: »Tako je, prav imaš.« Ja, dragi moji, takšnih reči ne boste našli nikjer drugje. To je ekskluzivna domena Ameriške pite, ki se tokrat resda drži nekoliko nazaj, kar pa je dobro, saj s tem prepreči pretirane klišeje in ponavljanje prvih dveh delov.

Ocena: 8/10

null

AMERICAN PIE: BAND CAMP

Četrta Ameriška pita, ki so jo posneli samo za video, izgleda tako, kot da bi jo sestavili iz odvečnih prizorov prejšnjih Pit. Jp, American Pie: Band Camp, kjer boste od stare garde našli le Jimovega očeta Eugenea Levyja in Chucka Shermana, ki ga še vedno igra Chris Owen, je bil posnet v tri krasne. Kar tako. Bolj za šalo kot zares. Pa čeprav je glavni Stiflerjev mlajši brat Matt Stifler (Tad Hilgenbrink), ki hoče seveda ujeti slavo legendarnega Stevea Stiflerja, ki ga je kot veste igral Seann William Scott. Nič čudnega, da ga vtaknejo v kamp za piflarske glasbenike, kjer se mora poboljšati in najti samega sebe. To je za norca kot je mali Stifler seveda huda kazen, zato se odloči, da bo s seboj vzel vrhunsko snemalno opremo in na trak ujel seksualne prigode piflarjev, ki se jim bodo potem na ves glas režali njegovi kolegi. Premalo navihano, polno dolgočasnih klišejev in morda simpatično za najstnike, ki so zamudili prve tri dele franšize.

Ocena: 5/10

null

AMERICAN PIE 5: THE NAKED MILE

Presenetljivo zabavno in dovolj pogumno nadaljevanje, ki za razliko od Ameriške pite 4, katero so leta 2005 ravno tako posneli samo za video, razmišlja s svojo glavo in ne pretirava s šlepanjem na prve tri kultne originale. Pa imamo še enega Stiflerja, mladega Erika (John White), ki ne more verjeti, da je še vedno devičnik in da tako zelo slabo ohranja ugled družine Stifler. Njegova punca Tracy (Jessy Schram) namreč še ni pripravljena na seks, zato se s prijatelji udeleži znamenitega maratona, kjer prav vsi udeleženci tečejo popolnoma goli. In ko nas že na začetku poči prizor, kjer si ga mladi Stifler meče na roke in s spermo ubije svojo babico, zaštekamo, da bo šlo za dobro komedijo. Za nadaljevanje, ki bo šlo daleč. Na teren prvih treh Ameriških pit. V akcijo, kjer ga piha še en Stifler, divji Adam (Steve Talley), prava reinkarnacija znamenitega Stevea Stiflerja, ki ga je kot veste igral Seann William Scott. Jasno, z nami je tudi nepogrešljivi gospod Levenstein, ki ga že petič igra Eugene Levy. In ekipa zoprnih pritlikavcev, ki žrejo živce Adamu Stiflerju. Zares prava hormonska komedija.

Ocena: 7/10

null

AMERICAN PIE: BETA HOUSE

Šesta Ameriška pita, ki so jo tako kot četrto in peto posneli le za dvd izdajo, obrača vse mogoče klišeje svojih predhodnikov. Pač zabavne klišeje seksa, sperme, masturbacije in vsega tistega, kar je prve tri Ameriške pite spremenilo v hude uspešnice. Nič novega, pa vendar dovolj zabavno, navihano in sproščeno, da ujame ciljno publiko. Nič posebnega, pa vendar gledljivo in dovolj pogumno, da bo všeč mladini. Boljše kot štirka in slabše od petke. Še ena prigoda mladega Erica Stiflerja (spet John White), ki si želi postati član bratovščine Beta House, ki jo seveda vodi njegov sestrič Dwight Stifler (spet Steve Talley). Plus Eugene Levy in Christopher McDonald v vlogi Stiflerjevega očeta, ki komaj čaka, da bo začel sinko podirati dekleta. Za ljubitelje ovc in squirta, če se malo pohecam. Ter za tiste, ki zaenkrat seksajo le s svojo roko.

Ocena: 6/10

null

AMERICAN PIE PRESENTS: THE BOOK OF LOVE

Sedmi del franšize, ki resnici na ljubo prav nič ne zaostaja za svojimi tremi dvd predhodniki. Kot veste so prve tri Ameriške pite pred leti razturale tudi v naših kinih. Prav zato ni nič čudnega, da so franšizo z novimi štirimi filmi podaljšali na dvd izdajah. In tale, sicer sedma po vrsti, ni nič slabša od prejšnjih treh. Je pač še ena solidna mladinska erotična komedija, ki resda ne dosega prvih treh Ameriških pit in kakega Porky’s, a vseeno premore okej štose za neobremenjeno sprostitev in kljub klišejem zabava nezahtevnega gledalca ter seveda ciljno publiko. Trije najstniki, ki hočejo izgubiti nedolžnost, tri punce, ki jim bodo to željo morda uresničile, vedno prisotni Stifler, ki ga tokrat nategne čisto pravi los, in kultni Eugene Levy, ki ni zamudil niti enega dela franšize. Namesto pite je tokrat glavni sendvič, eden izmed naših junakov okrije radosti kunilingusa, obisk pri ostareli cipi je poglavje zase, nasvete daje mama Rosanna Arquette, zgodba pa se vrti okoli knjige Book of Love, ki so jo napisali nekdanji dijaki, med katerimi sta tudi C. Thomas Howell in Bret Michaels, kar je dobra fora.

Ocena: 6/10

null

 

4 komentarjev na “Recenzija: American Pie (vsi filmi)”

 1. Recenzija: Project X « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] le enkrat v lajfu. Project X ni le Hangover in Old School za mulce in še en derivat Animal Housea, Ameriške pite in Superbada, kakor tudi ne le kopija filma House Party, kjer sta pred leti žurkala Kid ‘n [...]

 2. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Meet Dave, The Love Guru, Pledge This pravi:

  [...] ligi. Prav zato si jih Paris lahko močno privošči in se z njim igra. Če ste videli vseh šest Ameriških pit, potem je bolje, da tale film zamudite. Če ste zamudili četrto, peto in šesto Ameriško pito, pa [...]

 3. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: De rouille et d’os, The Sessions, Bernie pravi:

  [...] prepričljivo komično dramico o seksualnem prebujenju invalida, sedaj pa smo dobili le klišeje Ameriške pite in igralca, iz katerega bi se v Ameriški piti kljub invalidnosti norčeval Steve Stifler. Okej, [...]

 4. IZTOK faking GARTNER » » Recenzija: Anything Else pravi:

  [...] niti njegovi najbolj zvesti oboževalci. Za soigralca si je namreč izbral Jasona Biggsa, prvaka Ameriške pite, ki je nadomestil vse tiste mlade ženske iz njegovih prejšnjih filmov. Toda kaj, ko se vanj ni [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !