Kulti in klasike: The Fearless Vampire Killers (1967)

2.05.2012 ob 00:41

THE FEARLESS VAMPIRE KILLERS

Tale film sem prvič ujel v srednji šoli med poukom filmske umetnosti, kjer je profesor Medved upal, da bomo poštekali kako dobro komično grozljivko nam vrti. In smo, skoraj vsi. Pokali smo od smeha, sam pa sem mu po odjavni špici čestital za izbiro in rekel, da se nisem že dolgo tako zelo smejal. In ta klasika Romana Polanskega, ki so jo predvajali tudi kot Dance of the Vampires, je zelo zabavna še danes po skoraj petdesetih letih. Scenografija je vrhunska, štosi so burkaški in ravno prav trapasti, liki bi lahko nastopali tudi v burleski, zgodba pa je zelo dobra parodija vampirskih filmov. Dejansko bi lahko rekel, da gre za najboljšo vampirsko komedijo vseh časov, ki gledalca očara tudi s svojo nepozabno atmosfero in dogajanjem na lokaciji, predvsem s prizori na snegu, kjer se podita glavna junaka profesor Abronsius (Jack MacGowran) in njegov asistent Alfred (Roman Polanski), ki prideta lovit zloglasnega grofa Krolocka (Ferdy Mayne), ki je ugrabil tudi hčerko (Sharon Tate) familije pri kateri sta se nastanila. V bistvu gre za parodiranje zgodbe o Draculi, ki jo Polanski posname uživaško, odštekano in preprosto, pa vseeno dovršeno, edinstveno in mojstrsko. Točno tako, da si je že leta 1967 zagotovila večnost in zabavo za številne generacije, ki se je morda lotevajo prvič.

Ocena: 8/10

 

4 komentarjev na “Kulti in klasike: The Fearless Vampire Killers (1967)”

 1. Zelda pravi:

  Dober film, dobra parodija na vampirje. Se mogoče spomniš prizora, ko sta bila profesor in njegov asistent na gradu in je asistenta ves čas lovil lepi blond mladi vampir in ko je ravno hotel asistenta ugrizniti v vrat, mu je nastavil knjigo,ki jo je potem pregriznil . Pa še veliko drugih smešnih prizorov je bilo.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zelo zabaven prizor, ma cel kup takih burlesk je notri, da se res sprostiš in nasmejiš.

 3. IZTOK faking GARTNER » Filmoljub je spet glup pravi:

  [...] lahko pomeni dvoje. Prvič, da je na kreku, in drugič, da ni videl filmov Rosemary’s Baby, Dance of the Vampires, Chinatown, The Tenant in Bitter Moon. Še več, kolega Filmoljub je zapisal tudi to, da je The [...]

 4. montebuba pravi:

  zelo dober, zabaven in zanimiv film; škoda edino le za konec saj se ne konča srečno.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !