Kulti in klasike: Born on the Fourth of July (1989)

2.05.2012 ob 12:48

BORN ON THE FOURTH OF JULY

Born on the Fourth of July, ki ga je Oliver Stone Ronu Kovicu obljubil že v sedemdesetih, je mojstrovina. Je eden najboljših filmov devetdesetih in eden najboljših filmov Oliverja Stonea, ki je itak posnel vsaj osem najboljših filmov vseh časov. Čisti presežek, tako režijsko, scenaristično in dramaturško, kot tudi igralsko, scenografsko in montažersko. Velik film, morda še večji od Platoona, ki ga je Stone posnel tri leta prej in začel svojo vietnamsko trilogijo. Film o tem, kako so umrle ameriške sanje. In o tem, kako zelo nesmiselna je bila vojna v Vietnamu. V svoji osnovi pa nepozabna, emotivno izjemno močna, globoka, kompleksna in prepričljiva drama glavnega junaka Rona Kovica, ki iz Vietnama pride na invalidskem vozičku in se znajde v hudi krizi, kjer ga žrejo osebne travme, občutki krivde in dejstvo, da pošteka, da se je boril za lažne ideale. Born on the Fourth of July je sesutje junaka, je sesutje patriota in ameriških vrednot, kjer se proti državi na koncu obrnejo tudi tisti, ki so se zanjo borili.

Da je Kovic resnični veteran, ki je sodeloval tudi pri snemanju filma, seveda ni treba posebej poudarjati. Da ga je Tom Cruise odigral brez napake in si pridobil spoštovanje igralskih kolegov, pa je prav tako del legende tega filma, ki je Stoneu prinesel drugega oskarja za režijo. Nepozaben film, izpovedno tako zelo močan, da mu komaj sledimo. Pa poln zares enkratnih in dovršeno izpeljanih sekvenc, ki so tako zelo dobre, da bi si zaslužile vsaka svoj film. Da je za najboljši film leta takrat slavil Driving Miss Daisy, je blamaža, ki se ne bi smela pripetiti. In napaka, ki je Oskarjem za vedno vzela verodostojnost. Born on the Fourth of July, kjer boste na hitro ujeli cel kup znanih obrazov, je namreč film, ki je leta 1989 letel nad vsemi. Tudi nad Field of Dreams, Batmanom, Društvom mrtvih pesnikov, tretjim Indiano Jonesom, When Harry Met Sally, Sex Lies and Videotapes, The Black Rain, The Fabulous Baker Boys, Glory, Do the Right Thing in recimo My Left Foot, kjer je Daniel Day Lewis Cruiseu pobral oskarja za najboljšega igralca leta. In ko smo že pri trivii, namesto Cruisea je bil v igri Charlie Sheen, Al Pacino pa je zavrnil vlogo Kovicevega očeta, ki ga je potem zelo solidno odigral Raymond J. Barry.

Zgodba junaka, ki se iz Vietnama domov vrne na vozičku, seveda ni nova, kar pomeni, da mi na misel na hitro pride vsaj Comig Home Hala Ashbyja, kjer je bil glavni Jon Voight, toda Born on the Fourth of July je kompleksnejši, je bolj dovršen, je bolj direkten in oster in ni le zgodba o veteranu ter njegovih težavah. Je resnično odličen film, ki na gledalcu pusti trajen pečat in mu da misliti. Je testament vietnamske vojne in njenih posledic. Je esenca briljantne režije in podajanja zgodbe. Je mojstrovina sedme umetnosti in nekaj najboljšega, kar so ponudila osemdeseta. Je ultimativna vojna drama in študija veterana, ki se mu sesujejo sanje. Je film z veliko začetnico in film, ki ga je potrebno vikati. In seveda film, s katerim se Amerika opravičuje za vojno v Vietnamu.

Ocena: 10/10

 

2 komentarjev na “Kulti in klasike: Born on the Fourth of July (1989)”

  1. Tina pravi:

    Iztok s tabo se strinjam, film je izredno dober, malo pa mi je tudi žal da Tom Cruise takrat ni dobil oskarja, a Daniel Day Lewis je bil resnično izjemen. Nasploh je bilo tisto leto težko določiti kdo si zasluži nagrado, saj je bilo vseh pet kandidatov zelo dobrih…To so bili še vseeno dobri oskarjevski časi, zdaj dobimo le še po eno res izjemno odigrano vlogo v eni kategoriji, ali pa še to ne.

  2. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Savages, The Watch, The Letter pravi:

    [...] in upanje, da je končno spet v formi in da nam bo znova dajal vrhunske filme kot so bili Platoon, Born on the Fourth of July, Salvador, The Doors, Wall Street, JFK, Natural Born Killers, Nixon, U Turn in Any Given Sunday. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !