Recenzije: I Saw the Devil (Akmareul boatda), Vampire Circus

19.04.2012 ob 17:05

I SAW THE DEVIL

Jee-woon Kim, tudi režiser mojstrske in zajebano srhljive Zgodbe o dveh sestah, dinamičnega odklopa The Good The Bad and The Weird in prihajajočega filma The Last Stand, ki naj bi prebudil kariero Arnolda Schwarzeneggerja, je s filmom I Saw the Devil ujel špuro vrhunskih korejskih celovečercev kot so Cold Fish, Bedevilled, The Chaser in recimo The Host ter nas vrgel v dve uri in pol dolgo igro mačke in miši, kjer se mladi policist Soo-hyun (Lee Byung-hun) spravi na psihopatskega morilca Kyung-chula (Choi Min-sik), ki mu je zverinsko razkosal zaročenko. Odličen film, neverjetno prepričljiv, enkratno odigran, dih vzemajoče zrežiran in nafilan s tako zloveščo atmosfero, fotografijo ter ubijalskim tempom, da gledalec komaj preživi. Pa oba glavna igralca, mater kako zelo dobra in avtentična sta. Prvi je eden najbolj grozljivih, podlih, negravžnih in ostudnih psihopatov ever, drugi pa brezhibno ujame željo po maščevanju in za vsem besom še bolj brezhibno skriva zlomljeno srce. Pa njuni pregoni, zasledovanja in podjebavanja, uf kako dobro učinkujejo in tresejo gledalca. Finta je namreč v tem, da policist psihopata noče ubiti na prvo žogo, ampak se z njim igra, ga ujame, muči, spusti, spet ujame, spet spusti, skratka, se z njim zafrkava in mu hoče res pričarati pekel. Tu meje med junakom in norcem ni več, saj sta šla oba k vragu. Prvi je itak zjebana kreatura, drugi pa to postane zaradi smrti zaročenke in zavoljo divje želje po maščevanju. Korejci res znajo, Korejci so ta hip na vrhu filmskega sveta, Jee-woon Kim pa ima sedaj poleg top grozljivke Zgodba o dveh sestrah še top triler I Saw the Devil, nedvomno enega najboljših filmov novega tisočletja.

Ocena: 9/10

VAMPIRE CIRCUS

Tole je tipična vampirska grozljivka studia Hammer, ki pa se ji močno poznajo težave z budžetom in dejstvo, da nekaterih prizorov zaradi prekoračitve proračuna sploh niso mogli posneti. Vampirski zobje zgledajo tako, kot da so jih kupili po znižani ceni v trgovini za otroke, posebne efekte bi znali bolje narediti celo v slovenskem filmu, mladi vampir (Anthony Higgins) igra tako, kot da bi nastopal v parodiji, ostali pa tako, kot da pred kamero stojijo prvič, toda celota vseeno štima. Celota je okej gotska grozljivka o cirkuških artistih, ki pridejo v neko mesto, kjer so vaščani pred leti ubili vampirskega grofa (Robert Tayman), ki je obljubil maščevanje. Da so cirkusantje v resnici prav tako vampirji in da želijo z “ogledalom življenja” obuditi na kol nabitega grofa, je seveda jasno že takoj na začetku. Da film gledalca pritegne s svojo značilno atmosfero, pa seveda prav tako ni treba posebej poudarjati. Kul so bile vse te Hammerjeve pizdarije, kjer sta bila ponavadi glavna Christopher Lee in Peter Cushing. Res pa je, da Vampire Circus ni ravno med najboljšimi. Je pa, kot sem že dejal, povsem soliden predstavnik vampirskega filma iz sedemdesetih, ko je studio Hammer počasi začel izgubljati krila. Plus David Prowse, kasnejši Darth Vader, v vlogi nemega strongmana.

Ocena: 6/10

 

3 komentarjev na “Recenzije: I Saw the Devil (Akmareul boatda), Vampire Circus”

 1. Sadako pravi:

  Korejci so že nekaj časa nazaj zame postali številka 1 kar se tiče nacionalne kinematografije in tudi I Saw The Devil je f00kin’ nor. Brutalen, hladen in surov. Just the way I like it.

  Nekaterim sem se poklonil tukajle:
  http://filmskoplatno7.blogspot.com/search/label/7%20ma%C5%A1%C4%8Devanj%20na%20ju%C5%BEnokorejski%20na%C4%8Din

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dobro si jih nabral skupaj. Pa nisem še videl vseh. Nadoknadim, ko bo čas.
  In res, Korejci so ukradli novo tisočletje vsem ostalim in delajo same presežke.
  Se mi zdi, da je ta kinematografija dobila zagon leta 1999, ko so v kina poslali Shiri, ki je postal velika uspešnica in smo ga videli tudi pri nas.
  Je pa čudno, da ostalih filmov potem k nam z redkimi izjemami ni bilo več.

 3. Recenzija: The Last Stand » IZTOK faking GARTNER pravi:

  [...] The Bad and The Weird, ki ga je leta 2008 prav tako posnel Jee-woon Kim, tudi režiser mojstrovin I Saw the Devil in A Tale of Two Sisters. Ne bom rekel, da film nima napak in da mu mešanje komedije in akcijske [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !