Recenzije: Seeking Justice, Bloody Parrot (Xie ying wu), Gothic & Lolita Psycho (Gosurori shokeinin)

17.04.2012 ob 15:19

SEEKING JUSTICE

Tole je verjetno najboljši lanskoletni film Nicolasa Cagea. Resda še vedno precej povprečen in privlečen za lase v sami zgodbi, toda okej, če mu pogledamo skozi prste in ga primerjamo z ostalimi filmi, ki jih je Cage posnel zadnje čase. Verjetno tudi zato, ker ga je režiral Roger Donaldson, znan po filmih The Bank Job, Species, The World’s Fastest Indian, Dante’s Peak, White Sands, Cadillac Man, Coctail, The Bounty in seveda No Way Out, ki je svoje delo tudi tokrat opravil dobro in dovolj prepričljivo, da gledalec pade v napeto dogajanje. Cage je tokrat Will Gerard, učitelj, ki nasede tajni organizaciji, ki pravico jemlje v svoje roke in za ceno pomoči ljudem, ki so jim razni nepridipravi ubili ali posilili najbližje, zahteva sila nevarne naloge in gre večkrat tudi pošteno čez rob. In Cage, ki mu neznanec posili in pretepe ženo Lauro (January Jones), najde uteho prav pri tej organizaciji, ki jo vodi skrivnostni Simon (Guy Pearce), kar pomeni, da mora potem za zahvalo, ker Simonovi možje likvidirajo storilca, tudi sam početi nevarne reči in se zaplesti v kaotično situacijo, kjer ga začne zasledovati še policija. Zanimiv in paranoičen nastavek, ki ga film žal ne zna izkoristiti do konca in raje pade na klišeje tipičnih trilerjev, kar je škoda, saj bi lahko dobili dosti boljši in učinkovitejši tobogan, ki bi zaradi osnovne ideje pošteno stresel gledalca.

Ocena: 6/10


BLOODY PARROT

Tole je tipični Shaw Brothers odklop iz začetka osemdesetih, zelo podoben filmu The Boxer’s Omen, ki so ga lani vrteli na Grossmanu. V režiji Shana Huaja, tudi avtorja kultnega Super Infra Mana s konca sedemdesetih, ki si je tokrat resnično dal duška in nas nafilal s čarovnicami, demoni, ogabnimi bizarkami, kung fujem, mistiko, okultizmom, črno magijo, odštekano komedijo, sabljaškimi akcijami, pravljičnim pretiravanjem in divjimi dvoboji, ob katerih ne boste mogli ostati ravnodušni. Odfukan film, prava poslastica za ljubitelje takih pizdarij, ki v prvo vrsto postavi Yeh Ting Fenga (Jason Pai Piao), pogumnega borca, ki ga hočejo ubiti vsi s katerimi pride v stik. Očitno zaradi tega, ker so prepričani, da je povezan s starodavnim prekletstvom “krvave papige”, ki občasno leta po ekranu in nas sili na smeh. Zgodba je dejansko butasta, preveč zapletena in nepomembna, saj je bistvo v neštetih prizorih zabavne bizarnosti, ki so jo tako uživaško furali mnogi hongkongški filmi iz začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja. To je poseben žanr, odklop, kjer se gledalec prime za glavo, spusti zavore in se prepusti vsem norijam, ki jih dobi na krožnik. Plus Jenny Liang v svoji najbolj zloglasni vlogi s hudičem obsedene prostitutke, ki v prizoru, ko napade glavnega junaka, močno spominja na skorajda identično sekvenco v Conanu, ki si v drugem delu sposodi tudi multipla ogledala, ki pa so, če ostanem v žanru kung fuja, itak pogruntavščina filma Enter the Dragon.

Ocena: 8/10

GOTHIC & LOLITA PSYCHO

Pozabite na Umo Thurman iz Kill Billa, na sceni je Yuki (Rina Akiyama), mladenka, ki se maščuje za brutalno smrt svoje mame. Našemljena v gotska oblačila, z dežnikom, ki služi kot orožje, odločena, da najde vse storilce in jih zverinsko razmesari v stripovsko krvavih, brutalnih in divje zabavnih prizorih, ki bi si vsak posebej zaslužili svoj film. Pred vami je simfonija krvi, mesa, dvobojev, zabavne bizarnosti in ultimativnega maščevanja, prava žanrska poslastica in tako zelo odfukan film, da mu boste komaj sledili. Odsekane glave in udi, kjer kri šprica v potokih, in markantni nasprotniki, ki hočejo glavno junakinjo zjebati s svojimi unikatnimi fintami. Nepozaben pretepaški razčefuk drobovja, ki gre čez rob in se zaveda, da je njegova zmaga v pretiravanju. Jp, to, kar je manjkalo filmu The Machine Girl, bi lahko Gothic & Lolita Psycho prodajal na tržnici.

Ocena: 9/10

 

1 komentar na “Recenzije: Seeking Justice, Bloody Parrot (Xie ying wu), Gothic & Lolita Psycho (Gosurori shokeinin)”

  1. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: The Man With the Iron Fists pravi:

    [...] boste našli, recimo cyberpunk pizdarije kakega Tetsua, pa groteskno pretiravanje razčefukov Gothic & Lolita Psycho in The Machine Girl se bo ponujalo kar samo od sebe. Tukaj RZA torej ni zgrešil, tukaj je RZA [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !