IZTOK faking GARTNER

« | | »

Recenzije: Wanderlust, Shame

11.04.2012

WANDERLUST

Bistvo komedije je, da gledalca nasmeji. In Wanderlustu uspe točno to, kar osebno od komedije pričakujem. Četudi se zavedam, da gre dejansko še vedno za precej poceni fore in klišeje, lahko rečem, da sem se kar nekajkrat pošteno držal za trebuh in se glasno krohotal. To je za hollywoodske komedije danes velik uspeh, zato nimam slabe vesti, da zapišem, da je Wonderlust, sicer še ena produkcija Judda Apatowa, povsem okej zabava in presenetljivo solidna sprostitev. In tu sta Jennifer Aniston ter Paul Rudd, stara znanca iz serije Friends, ki čisto slučajno prideta v komuno sproščenih, seksualno odprtih, prijaznih in odštekanih hipijev, ki jima pokažejo nov smisel življenja in zmasirajo njuno dušo. No ja, njihov vodja in guru Justin Theroux Anistonovi zmasira še kaj drugega kot le dušo, kar pomeni, da se punca res sprosti in pade v nov način živlenja, ki pa začne po drugi strani presedati Paulu Ruddu, ki hoče v posteljo s Therouxovo partnerko Malin Akerman. Prizori, ki so smešni, so res smešni, celota pa na nek način prav tako izpade simpatično, gledljivo, kratkočasno in kot neobremenjena zabava za nedeljsko popoldne.

Ocena: 7/10

SHAME

Tale film je lani dvignil precej prahu. Zavoljo dokaj eksplicitnih seksualnih prizorov in seveda zaradi sekvenc, v katerih glavni igralec Michael Fassbener v kamero brez sramu kaže svojega korenjaka. Okej, tip ima kurčetino, o tem ni dvoma, toda kaj, ko nima igralskega razpona in je sterilen, lesen in hladen. Kot neka slaba mešnica Christiana Balea in Ewana McGregorja, če na hitro povlečem primerjavi, ki mi najprej prideta na misel. Je pa tole zelo cenjen film, ki mene osebno ne prepriča preveč. Okej, saj ne rečem, da študija seksualnega odvisnika, ki seks potrebuje 24 ur dnevno in si ga med številnimi priložnostnimi mečkanji meče še na roke celo v službi, na trenutke ne zgleda dobro in prepričljivo (sekvenca trojčka, kjer kamera ujame Fassbenderjev obraz, je presežek), toda celota ne štima tako kot bi morala. Celota je dramaturško precej reven, dolgočasen, predvidljiv in stereotipen izdelek, kjer je že v naprej jasno, da bo sicer vedno ekstremno potentnemu junaku penis odpovedal med normalnim zmenkom s sodelavko. Jp, Fassbender je trd in divji, ko seksa neznanke in prostitutke, celo geje, jebemti, ko pa mora na navaden zmenek, kjer bi se mu morda prižgalo srce, pa med rjuhami pogrne na celi črti. To je, kot sem že povedal, resda predvidljiva, a vendarle dobra finta, ki da misliti kako zelo globoko je padel glavni junak. Kako zelo močno je odvisen od seksa. In kako zelo ga potrebuje, da lahko preživi. To, kar je džankiju igla, je Fassbenderju seks. Večkrat, ko ga občuti, več ga potrebuje. Prizor v lokalu, kjer namerno izziva moža neke ženske, je seveda njegov overdose, ki se konča še v gejevskem baru, kjer ga neznanec na stranišču obdela oralno. In hej, upam si trditi, da mu gre čustveno nezrela in nevrotična sestra, ki jo zelo dobro igra Carey Mulligan, na živce le zato, ker z njo ne more seksati, pa četudi se mu gola nastavlja pod tušem. Jp, Mulliganova je edina ženska, s katero Fassbender ne sme med rjuhe ali pred veliko okno hotela. To ga dela živčnega, to ga spravlja v še bolj globoko odvisnost. Na tem mestu bi lahko morda potegnil primerjavo z Ameriškim psihom, le da Fassbenderja ne vzburja kri, marveč orgazem. Je pa zelo tragičen junak, ujet v past seksa in mesenih užitkov, nesposoben normalnega odnosa z žensko. Bi pa na koncu zapisal, da se režiser Steve McQueen, tudi avtor filma Hunger, ki me prav tako ni prepričal, preveč ukvarja s seksom in premalo s karakterno dodelanostjo glavnega junaka, za katerega dejansko nimamo pojma kaj mu je šlo narobe, da ja ratal tako zjeban individuum.

Ocena: 6/10


 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 11.04.2012 ob 02:23 pod recenzije. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

5 odgovorov na “Recenzije: Wanderlust, Shame”
 1. Niko - 11.04.2012 ob 22:58

  jebemti si me pa prehitel škoda,ker sem ti ravno včeraj hotel pod Hunger zmagoslavno pribiti,da si lansko leto pozabil na en najbolj čvekani film škoda :D hitros je pomebna
  ne morem komentirati,ker ga nisem gledal a,če bi tvoj zapis pokazal američanom se ti res ne bi lepo pisalo :D ,ker so bili tako strašno res strašno zagreti za Michaela Fassbenderja in njegov performance to je bil njihov favorit in zmagovalec na letošnjih oskarjih praktično vse ankete so oddali več kot prepričljivo kako je bil ravno on oropan nominacije za oskarje čisto so pzabili,da so imeli možnost,da so veseli za Clooneya čisto pozabili,da so veseli za Pitta ter Oldmana,ki si je v 30 letih prislužil prvo nominacijo za oskarja krivično ter krivično,da je fol pozabil tudi na Tildo,da so še njo pozabili nominirati za njo je glasovalo povprečno 0.6% krvično še Ebertu bi te ko bi videl tole resno Fassbender je imel letos veliko veliko veliko veliko fanov pa ne vem zakaj smešno mi je tole res vse skupi si bom pa ogledal oba dva prav tako Shame ter Wanderlust ti je všeč ja Appatow je car,da dela ene take super komedije

 2. IZTOK GARTNER - 11.04.2012 ob 23:14
  IZTOK GARTNER

  Fassbender mi je bil kul v Hunger in v Eden Lake, tule me je pustil hladnega. Jebat ga, samo kazanje kurca zame ni dovolj za dobro vlogo.

 3. jurc - 14.04.2012 ob 17:11

  joj tu pa si me popolnoma razocaral s kritiko filma Wanderlust.
  Osebno mi je bil to eden najslabsih filmov kar sem jih kdaj gledal. S punca sva prej odsla iz kine zaradi obupno slabega humorja.
  Do tretjine filma je bilo zelo obetavno, sva se nasmejala. V naslednjih dveh tretjinah pa so bili določeni stoši preveč plehki in pa tudi razvleceni, da si dobil obcutek da so na silo daljšali film. Ceprav ne morem komentirati konca filma, mu dajem oceno 1/10.

  Lp

 4. IZTOK GARTNER - 14.04.2012 ob 21:42
  IZTOK GARTNER

  Četudi tak humor ni ravno tvoja scena, je čudno, da sta šla iz kina, ker tako zanič pa ni v nobenem primeru. Pa tudi na splošno so bili mnogi kritiki kar navdušeni in je v tem kontekstu film ni slabo odnesel.

  Le za firbec, katere komedije pa so ti bile kul v zadnjem letu?

 5. IZTOK GARTNER - 14.04.2012 ob 21:46
  IZTOK GARTNER

  Pa naj ti za foro prilimam še mnenja nekaterih svetovno priznanih kritikov, ki so rekli tole:

  It’s hard to remember a comedy so populated with good character bits.

  A messy but occasionally very funny satirical comedy…

  Rudd might not be the subtlest straight man in movies, but, as of this moment, he’s the best.

  You probably won’t see a funnier movie all year.

  Consistently funny and outrageous, with a large, appealing cast whose apparent good time making the film is infectious.

  Too good-natured to dislike it, and in the same breath, too good-natured to have much depth.

  An unusually sharp script makes this silly comedy thoroughly enjoyable, even when it tips over the top.

  It is not the story but the ensemble cast that saves “Wanderlust” from being a mediocre comedy.

  Take an old idea, add a top notch comedy cast and some deliriously awkward moments, pop a spliff in its mouth and you’re got this wayward but occasionally very funny alt.comedy.

  This film isn’t going to stick in your mind because of a stirring and original narrative or heart-wrenching lead performance; it’s going to stick there because it is just good fun, plain and simple.

  Okej, nekaterim ni všeč, toda tale mnenja zgoraj niso ravno dokaz najslabšega filma ever, pri katerem bi človek odšel iz dvorane, se ti ne zdi.

  Rekel bi, da sta imela s punco slab dan.

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !