Recenzija: Game of Thrones (season one)

9.04.2012 ob 18:51

GAME OF THRONES

Game of  Thrones, ta Lord of the Rings televizije in prvi od petih romanov Georgea R. R. Martina, je nekaj najboljšega, kar lahko ponudi HBO. Deset delov prve sezone, ki so jih fani romana čakali še bolj zagreto kot to počne mularija, ko v kina pride Twilight, je vrhunska srednjeveška saga. Je kompleksna, odlično odigrana, še bolje zrežirana, izvrstno nastavljena in prepričljiva zgodba, ki brezhibno poteka na večih frontah in se dih vzemajoče sestavlja v mitsko celoto. To, kar je bil Lord of the Rings za kina, je Game of Thrones za televizijo, ki seveda poka po šivih zavoljo njegove veličastnosti. Če rečem, da smo dobili srednjeveško inačico Botra, ne zgrešim kaj dosti, saj kraljevske familije, ki se drkajo med sabo, močno spominjajo na mafijske posle. Scenarij, ki ga lahko zavidajo praktično vsi hollywoodski spektakli, je zapleten na ravno pravšen način, da mu gledalec še lahko sledi, da pa mora vseeno močno napeti možgane, če hoče ujeti vse zaplete, razplete in dvojne igre. In teh je res veliko, kar je jasno, saj si serija vzame čas za čisto vse, kar si je zamislil Martin. Če bi jo prenesli na velika platna, bi jo uničili, saj bi se mudilo. Čeprav me čudi, da ni nihče odkupil pravic za film, lahko rečem, da sem vesel, da je zadeva končala na tvju. Samo na tvju bo pravici zadoščeno. Samo tv je zadnje čase dovolj kul, da lahko nese tako precizno in dodelano zgodbo.

In tu je Sean Bean, enkratni Sean Bean, ki igra lorda Eddarda “Neda” Starka, ki se znajde v nevarni igri kraljeve žene Cersei Lanister (Lena Headey), ki hoče na prestol postaviti svojega zoprnega sina Joffreyja (Jack Gleeson), ki naj bi se zavoljo miru med kraljestvi poročil s Starkovo starejšo hčerko Sanso (Sophie Turner). In ko smo že pri kralju Robertu Baratheonu, sprva sem bil zelo presenečen, da ga igra Mark Addy, tisti Mark Addy, ki nas je tako simpatično zabaval v komediji The Full Monty. Ni se mi zdel ravno primerna izbira, pa po glavi mi je šlo vsaj deset imen, ki bi to nalogo opravili bolje. Toda Addy me je hitro prepričal, Addy me je tako kot ostali navdušil do konca, Addyju sem tako kot ostalim takoj začel jesti z dlani. Na tej fronti velja omeniti še Cerseijeniga hinavsko zlobnega brata Jaimeja (Nikolaj Coster-Waldau), s katerim furata incestno razmerje, Starkovo ponosno ženo Catelyn (Michelle Fairley) in seveda njuno mlajšo hčerkico Aryo (Maisie Williams), ki ukrade skoraj vse prizore, v katerih se pojavi, da o sekvencah učenja mečevanja, ki so tako zelo kul, da nisem mogel verjeti, niti ne govorim. Super liki, dodelani, prepričljivi, markantni in taki, da gledalcu nemudoma zlezejo pod kožo.

In potem se začne druga fronta, kjer je glavni Jason Momoa, zame najbolj karizmatičen lik celotne prve sezone. Njegov Khal Drogo je vodja divjega plemena, ki si prisvoji nedolžno in tenkočutno Daenerys Targaryen (Emilia Clarke), ki se vanj nesmrtno zaljubi in zoprstavi svojemu hudobnemu bratu Viserysu (Harry Lloyd), ki sanja o trenutku, da bo postal kralj in okoli prinesel Droga. Ta fronta se mi je zdela skoraj boljša od tiste okoli Starka. Še posebej, ko je prišlo do močne ljubezni med Drogom in njegovo Daenerys, pa v bajeslovnem dodatku okoli zmajev, katerih kri naj bi tekla po žilah Daenerys in njenega brata. Pravljica, čista pravljica, a narejena tako, da ni primerna za otroke. Surovo, krvoločno, brutalno, realistično in nekajkrat zabeljeno tudi z erotiko. In če še malo ostanem na tej fronti, seveda ne morem mimo odličnega Iaina Glena, ki igra izgnanega viteza Joraha Mormonta, ki je zaprisegel, da bo varoval Daenerys Targaryen.

Zgodba si, kot sem že povedal, vzame precej časa, kar pa je ne naredi za dolgočasno, marveč za kvaliteteno, zanimivo, napeto in nepozabno, kar pomeni, da gledalec komaj čaka, da se bo odprla še kaka nova fronta. In jasno, da se. Recimo tista, kjer je glavni pritlikavec Tyrion (Peter Dinklage), ki spretno kruza med raznimi sovražniki, pa tista, kjer sodeluje Starkov nezakonski sin Jon Snow (Kit Harington), ki se znajde v pripravah za bitko, pa seveda tista, ki jo začne Starkova žena in nadgradi njun starejši sin Robb (Richard Madden), ki nima pojma kaj se dogaja doma. In dogaja se veliko, na vseh frontah hkrati, ki jih gledalec spremlja in požira enako zagreto in komaj čaka kaj se bo zgodilo v naslednjem prizoru.

Velikonočni prazniki so bili kot naročeni za Game of Thrones maraton. Prvo sezono sem požrl praktično v enem šupu. Že dolgo nisem gledal serije, ki je enostavno nisem mogel nehati gledati, saj me je tako močno zanimalo kaj vse se bo še zgodilo z glavnimi junaki. Je pa tale sezona ena izmed najdražjih hbojevih produkcij ever, kar se ji seveda pozna na vsakem koraku. To ni več tv, to je velikanska franšiza, ki se ji lahko klanja tudi veliko platno. To je predanost celotne ekipe, ki se zaveda odgovornosti in tega, da dela zgodovino. Vse štima, jebemti. Akcija, drama, pustolovščina, romanca, komični momenti, dialogi, fotografija, scenografija, avtentičnost časa in vse tisto, kar povprečno serijo loči od mojstrovine. Pa naj končam z zadnjima dvema epizodama, ki sta me res pretresli. Ki sta ponudili šokantne preobrate, kjer nisem mogel ostati miren. Kjer mi je srce bilo kot podivjano, iz oči pa so se mi usule solze. Jp, dragi moji, Game of Thrones je ultimativna moška serija, kjer na koncu zajoka tudi moški. Vauuu faking vauuu, vam rečem.

Ocena: 9/10

 

27 komentarjev na “Recenzija: Game of Thrones (season one)”

 1. Pepi Pepi pravi:

  U! Stari, vesel sem, da si tole spisal. :D Kar se tiče prodaje pravic za film, ti lahko mogoče jaz odgovorim … GRRM je bojda dobil par ponudb … ampak je šlo za same neke čudne, nepopolne pizdarije, take, ki se bi recimo osredotočile samo na del zgodbe … samo na Daenerys, recimo. Avtorju se to seveda ni dopadlo in pogosto je pripomnil, da je napisal nekaj, česar ne bo moč ufilmiti. Nato pa sta do njega pristopila Weiss in Benioff in ga prepričala … in zdaj se dogaja. :D

 2. Lisa Lisa pravi:

  Super serija. Tako knjiga, kot tv serija. Že ko sem brala prvo knjigo sem imela v glavi, da se tega v filmu ne da posnet. Še vedno sem tega mnenja. Ampak serija je pa nekaj popolnoma drugega. Noben igralec me ni pustil ravnodušno.
  In mene so pri sami zgodbi navdušile predvsem osebe. Ker so zelo resnične. Ni dobrih,ni slabih. Vsak ima svoje namene in vse se da kupit. Vidiš tiste prave človeške obraze in v njih ni ničesar pravljičnega. In tudi najbolj pošten človek, tisti, za katerega res verjameš da je kul in da bo vlačil zgodbo še naprej je na koncu surprise. Jst ne v knjigi, ne v seriji nisem mogla verjet, da Ned Stark umre, zaradi muhe najbolj zoprnega tv froca vseh časov.
  In Tyrion zmaga. Meni najljubši osebek serije, poleg Arye.

  Mi pa neki ni jasno. Rickon Stark je najmlajši sin. Še mlajši od Brana, ki ga Jamie porine skozi okno.

 3. Vidmar pravi:

  Pet knjig je napisanih, šesta in sedma prihajata, mogoče tudi osma. Če bo to sedem/osem sezon serije bo preveč fajn.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pepi, a veš, da sem mislil nate, ko sem gledal to serijo, saj vem, da si divji oboževalec :)
  In kul, da avtor ni popustil in da se je zdaj zgodila tale serija.

  Lisa, sem vedel, da bom zajebal pri kakem liku, imaš prav, popravljeno.
  Si pa preveč izdala za tiste, ki zadeve še ne poznajo. No, zdaj je kar je, pa lahko tudi sam rečem, da me je Starkova smrt udarila iz zasede in sem komaj prišel k sebi. Sem prav čakal naslednji del, če morda le ni mrtev. Pa je bil, fak no. Tisti mulc pa je res tako zelo zoprn, da bi ga zadavil skozi tv. Me je pa potem udarila še druga smrt, ki je prav tako nisem pričakoval in sem potem že komaj dihal.

 5. Lisa Lisa pravi:

  Se opravičujem.
  Ampak če bi ga pustili živeti, ga pač ne bi mogu igrat Sean Bean. In mene je presenetil. Čeprav sem vedela. Ampak upaš, da ga pa le niso.
  Mene druga smrt ni tako zelo kot potem naprej. ;)

 6. lily pravi:

  Zakaj ocena 9, če je vse tako super?

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Devetka zaradi tega, ker tu in tam pa vendarle vse ni tako zelo perfektno kot tisto, kar je res perfektno. Tu in tam malce pade tempo, če sem iskren. Ampak celota je vrhunska, pa zadnji dve epizodi sta me popolnoma sesuli. Če ne bi bilo teh reči proti koncu, bi dal osemko.

 8. Pepi Pepi pravi:

  Jaz pa moram reči, da me je osma epizoda navdušila bolj kot zadnji dve. Mogoče zato, ker zadnji dve gradita predvsem na zapletih, ki sem ju poznal že od prej, ampak pozna se je, da je scenarij zanjo napisal GRRM osebno. Posebno Aryina zadnja učna ura sabljanja mi je bila top of the top, naravnost iz knjige. Več si ne bi mogel želeti. Nasploh se mi zdi posrečeno, da Martin napiše eno epizodo na sezono in da je involviran v produkcijo, da ni dvignil rok, ker to sigurno pripomore k zvestobi adaptacije. S tem v obziru letos veliko pričakujem od devete epizode, deloma zato, ker je scenarij zanjo spisal GRRM, deloma pa zato, ker jo je režiral Neil Marshall.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sabljanje je tudi meni vau, kot sem zapisal že v oceni. To je res presežek, morda celo najboljši del cele serije.
  Ampak zadnji dve epizodi pa pritisneta na čustva in to je mene sesulo.
  Nisem pa vedel, da Martin scenarije piše tudi sam, super, res. Tako se dela. No ja, Tolkien ni mogel, ker je že zdavnaj umrl. Me zanima kaj bi nastalo, če bi bil še živ.
  Marshall pa seveda obeta, saj je super režiser in bi mu taka zadeva znala ležati v nulo.

 10. Andrej pravi:

  Definitivno najboljša saga v zgodovini, GRRM pa je nedvomno največji mojster fantazijske literature. Jaz znam vseh pet knjig na pamet (peto se mi sploh ne da čakati, da jo prevedejo v slovenščino) in komaj čakam še preostali dve (kao, dve). Zadnje leto se sploh še nisem dotaknil kakšne nova knjige, Martinovo saga berem znova in znova in znova! Legendarno, z eno besedo! Zame je vse skupaj preseglo celo Gospodarja prstanov (mnogi se seveda ne bodo strinjali).

  So mi pa Joffrey, Cersei Lannister, pa njen brat Jaime, postali najljubši negativci. Vsi imajo tako perfektno izdelane karakterje v vseh knjigah, v seriji pa jih tudi prvovrstno igrajo.

  Hehe, pa po peti knjigi postajam zelo napet, me prav zanima kaj bo v šesti in prosim, če mi lahko kdo posreduje kak info. Hvala.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ampak je pa finta, da je v tejle prvi sezoni fantazije le za ščepec. Le na začetku, ko tisti stvori sekajo glave, pa vmes, ko zombi ponori, pa na koncu, ko ima Daenerys male zmajčke. Dejansko sem bil presenečen, da sem dobil tako zelo realistično sago.

 12. Nejc123 pravi:

  Morm priznat da sm velik fan Lord of The rings in k sm prvic vidu game of thrones sm mislu da bo to se ena izmed unih copy cat zgodb k ponavljajo za lotrom sm dejansko je pa zgodba skoraj enakovredna v kakovosti koker gospodar pa ob tem pa ma čisto svojevrstne zaplete razplete zgodovino in vse tko da svaka čast martinu za tole zgodbo :D

 13. Andrej pravi:

  Ja, Iztok, to je tudi mene presenetilo.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nejc, LOTR je še vedno v prednosti zaradi veličastnih efektov, ki so bili mogoči le na velikem platnu.

 15. Pepi Pepi pravi:

  Jaz Gospodarja Prstanov in Igre sploh ne bi dajal v isti koš. Posebno knjig. Gre namreč za popolnoma različna sloga pisanja; medtem ko se je Tolkien veliko posvečal opisom pokrajin in pri tem zgodbo podajal zelo homogeno, se Martin bolj posveča človeškim karakterjem, zgodba pa je razkropljena — delčke nam futra preko različnih point of view likov, na nas pa je, da jo povežemo. Če nam je Tolkien ves čas nalival čistega vina, tu informacije dobivamo od likov, ne od pisca, kar pomeni seveda tudi to, da niso vedno relevantne.
  Primerjati ju gre mogoče samo po kvaliteti, kot po neki veličini in po tem, da sta oba avtorja zelo prevetrila fantazijski svet. In po tem, da je Pesem Ledu in Ognja verjetno najboljša stvar po LotRu, ki je doletela ta žanr. No, nekako analogno velja za primerjavo med GoT serijo in LotR filmi, pri čemer velja še to, da je LotR špektakel, Igra Prestolov pa zaradi nižjega buđeta ne. Vse večje bitke v prvi sezoni so izpuščene, saj so ravno bitke najdražja pizdarija. Ima pa druga sezona 15% več denarja in posledično tudi bitko, ki obljublja kar velik špektakel. Tako, da … ozirajoč se na vse to, je GoT verjetno res bolj primerljiv z Botrom, ali pa vsaj s Sopranovimi, kot z LotRom

  In mimogrede … včeraj je HBO odobril snemanje tretje sezone. Juhej! :D

 16. mamik pravi:

  Tudi jaz gledam že drugo sezono na HBO-ju…”pribita” na kavč, z odprtimi očmi in usti, hehe… komentar sploh ni potreben.

 17. Nejc123 pravi:

  yeah tretja sezona upam da jih bo saj 5 :D al kokerkol tok da bodo pokril vse knjige drgac pa je biv martin v mladosti tud član nekega kluba pisateljov v katerem naj bi bil tud tolkien tko da je najbrs dubil tud mal navdiha martin od samega tolkiena tu pa tam ;)

 18. To je on, Jason Momoa « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] frajerski dedec, pri katerem ni dileme. In tak je zdaj Jason Momoa, novi Conan in Khal Drogo iz Igre prestolov, ki ga letos čaka še film s Sylvesterjem Stallonejem v režiji Walterja Hilla. In leta 1979 na [...]

 19. simon pravi:

  Zdaj se enkrat gledam prvo sezono obenem berem tudi knjigo prve sezone…zame je pa glavni pritlikavec…
  Nekaj me zanima cigav sin je ta Yofreey? Kr Robertu ni niti malo podoben…v bistvu ni nikomur :)
  Aja Iztok druga sezona je ze na Partisu urenjena in podnaslovljena…samo caka na tebe ;)

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  “Joffrey Baratheon is a major character in the first and second seasons. He is played by starring cast member Jack Gleeson and debuts in the series premiere. Joffrey Baratheon is the King on the Iron Throne. His mother Cersei Lannister will act as Queen Regent until he comes into his majority. He was once betrothed to Sansa Stark, but now as part of a marriage-alliance he is betrothed to Margaery Tyrell. He is widely believed to be the son of Cersei and the late Robert Baratheon but is actually a bastard of incest fathered by Cersei’s own brother Jaime Lannister. He had Eddard Stark executed for challenging his legitimacy. Not only is he a cruel, sadistic and tyrannical ruler, but he is also incompetent, naive, fairly stupid, cowardly, prone to rash outbursts of violence, and may even be insane.”

  Druga sezona me, kot sem že dejal, ne vleče preveč, ker ni več Jasona Momoe in Seana Beana. Saj bom gledal, a ko bo čas, prej ne.

 21. simon pravi:

  torej je sin od Jamieja?
  c.c.c… :D

 22. simon pravi:

  a robert misli da je njegov…ja saj sta si podobna.

  jah iztok tak je pac knjiga napisana da pac Drogo pa Ned umreta…
  Druga sezona je tud fajn…le poglej…

 23. Pepi Pepi pravi:

  Robert ne dvomi, da je Joffrey njegov. Če že, pa vsekakor ne prav močno. :D Če sem povsem iskren, se mi je pa prva sezona res zdela za nianso boljša od druge. Pa ne zaradi likov (kot sem nekje že napisal, Beana in Momoo več kot uspešno nadomestijo nekateri drugi), pač pa zaradi nekaterih potez s strani scenaristov ter zaradi samega dejstva, da mi je tudi prva knjiga pač malo boljša od druge. Kar se pa produkcije tiče, pa lahko rečem, da letošnja sezona premika meje zmožnosti televizijskih serij. Še toliko bolj kot prva. :D

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sem ravno mislil reči Simonu, da je za taka zajebana vprašanja pristojen Pepi the game throne master :)

 25. simon pravi:

  sj ne more dvomit…če je pa nonstop pijan…čeprav so vsi po mami (svetlolasi) :D
  samo Pepi se pa druga sezona tak konca da ne morem cakat na tretjo :D komaj cakam…
  a ti si knjige ze prebral verjento ne?

 26. simon pravi:

  iztok? sezona 2?
  tretja se je v ponedeljek ravno koncala…

 27. IZTOK faking GARTNER » Game of Thrones (Season 2) pravi:

  [...] če sem iskren. Premalo zares dobrih momentov, premalo tistega, kar me je tako zelo navdušilo v prvi sezoni. Dve, morda tri izmed desetih epizod je bilo dobrih, ostale so bile precej dolgočasne in premalo [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !