Classic Whitney Live from Washington, D.C.

21.03.2012 ob 03:28

Whitney Houston je s tem koncertom za vedno zaprla usta tistim, ki so ji očitali, da je v osemdesetih furala preveč komercialno sceno, da je bila preveč pop in premalo gospel in soul, da je bila preveč trendy in premalo kvalitetna, da torej ni šla povsem po stopinjah svoje botre Arethe Franklin, svoje mame Cissy Houston in svoje sestrične Dionne Warwick. Tole ni le njen koncert, tole je njen labodji spev, poklon njenih vzornicam, skoraj tri ure dolga mešanica kabareja, gospela, improvizacije, stand upa, osebnih izpovedi in odrskega šova po vzoru rat packa, kjer je bil seveda tudi Sammy Davis Jr., ki se mu Whitney pokloni s pesmijo Mr. Bojangles in pove, da je oboževal njeno One Moment in Time, ki mu jo je zapela ob njegovi 60 letnici. In pozor, plesno točko med nastopom izvede Bobby Brown, ki je izvrsten. Ki sicer Davisa ne kopira, ampak se mu pokloni na svoj način.

In kot sem že povedal, tole ni le koncert uspešnic Whitney Houston, tole je veličasten poklon Arethi, Dionne, Diani Ross in celo Georgeu Gershwinu. In Whitney je tokrat res tako zelo dobra kot Aretha, Dionne in Diana. Whitney je tokrat vse drugo kot tipična pop kraljična. Whitney je tokrat izjemno kvalitetna performerka, ki odleti nad vse pop pevke, ki so jo skušale posnemati.

Enkraten je tudi duet z mamo Cissy, pa duet z bratom Garyjem, dih vzemajoč je poklon Abrahamu Lincolnu, Martinu Lutherju Kingu in Johnu F. Kennedyju, poseben čar pa ima tudi spomin na 2Paca, Biggyja in princeso Dianno. Jp, prav ste prebrali, Whitney Houston gre tokrat res široko in res kvalitetno. Pa tako zelo prepričljiva, doživeta in iskrena je, da ne boste mogli verjeti. To je ta njena karizma, o kateri govorim že ves čas. Ta njen presežek. Ta njen nekaj več od vseh ostalih pop pevk njenega in kasnejšega časa. Enkratna je, tudi ko so njeni monoligi med posameznimi pesmimi nekoliko predolgi.

Je pa tole koncert iz leta 1997, dva dni HBO speciala, sicer že njenega tretjega, kjer je potem denar od vstopnic nakazala za revne in telesno hendikepirane otroke. Kot Michael Jackson, jebemti. Velika zvezda, velik človek, pa z odličnim smislom za humor, ki pride večkrat do izraza prav med monologi, ki večkrat povohajo tudi stand up.

Dih vzemajoč je seveda že začetek, ko zaslišimo I Will Always Love You, pa seveda konec, ko smo na nogah zavoljo Step By Step in I’m Every Woman, da o delu, kjer pride na vrsto Exhale (Shoop Shoop) niti ne začenjam govoriti. To pa je res nad oblaki. To pa je tako vrhunska improvizacija in delanje spontanega šova, da mi je zastal dih. Whitney namreč med občinstvom najde BeeBee Winansa, Monico in Shirley Caesar in jih izzove, da pokažejo, če znajo shoopati. Itak, da znajo, itak, da zapojejo nekaj svojega besedila in dvorano dvignejo na noge. To je resnično enkraten del koncerta, nekaj najboljšega, kar lahko ponudi ta glasba in tako vrhunska izvajalka kot je Whitney. In ko gledam Monico, kako zelo spoštuje in ceni Whitney, kako zelo v čast ji je, da je lahko zraven, se spet zavem, kaka ikona je bila Whitney in na kako veliko mladih pevk je vplivala s svojim vokalom in nepozabnimi nastopi. In da ne pozabim, med shoopanjem na oder prileti še mala Bobbi Kristina, ki pri mamici ostane skozi vso improvizacijo in doseže tako emotivne trenutke, da je gledalec res popolnoma raznežen. Whitney je  imela zelo rada to punčko, vse bi dalo zanjo. Pa zelo ponosna je bila nanjo. Četudi je padla v pekel drog, ki jih ni mogla skriti pred njo, lahko rečem, da je bila super mami in da je imela Bobbi ne glede na vse lepo otroštvo. Vsaj prva leta svojega življenja.

Classic Whitney Live From Washington, D.C, ki ga spodaj pripenjem v celoti, je nekaj tako nepozabnega, veličastnega, enkratnega in posebnega, da se mora za vedno zapisati v anale glasbene umetnosti kot esenca karizmatičnega odrskega nastopa, kjer se pop pevka spremeni v glasbeno divo s kilometrino in pokaže, da je vredna svojih korenin in da te korenine na trenutke celo preseže in nadgradi.

YouTube slika preogleda
 

1 komentar na “Classic Whitney Live from Washington, D.C.”

  1. IZTOK faking GARTNER » BET Awards 2012: Whitney Houston Tribute pravi:

    [...] Believe, nadaljevala je Monica, njena velika oboževalka, ki je z njo shoopala na tistem nepozabnem koncertu v Washingtonu, nato pa je bila na vrsti Brandy, še eno njeno dete, ki je z njo igrala v tv filmu [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !