IZTOK faking GARTNER

« | | »

X Factor Slovenija: Prva oddaja

19.03.2012

Evo ga, končno, začetek slovenske inačice X Factorja, od katerega, če sem iskren, pričakujem dosti več kot od Talentov. Da ne bom preveč popustljiv in prizanesljiv sem si kot veste natačno ogledal ameriško verzijo, ki me je navdušila do konca in naprej, kar sem na veliko pisaril tudi na blogu. Prva dobra stvar naše inačice je seveda podatek, da so menjali žirijo iz Talentov, ki je bila res zanič, prav zato pa je škoda, da so pustili ista voditelja, ki nam po moje ne bosta znala pokazati nič novega, pa še na Talente nas bosta spominjala, kar je velik minus.

Dovolj folozofije, gremo na prvi del X Factorja, ki je šel danes takole:

 • Žirija je vsaj po imenih in na prvi vtis zelo dobro izbrana. Če kdo pri nas ve kako se dela glasbeni posel, je to Aleš Uranjek, ki je poleg tega še prekaljeni glasbenik z neskončno kilometrino na odru. Če kdo pri nas še izvaja kul musko, je to vsekakor Jadranka Juras, ki je poleg tega tudi zelo dobra vokalistka. Malo me bega le Damjan Damjanovič, ki kot direktor Slovenske filharmonije ni ravno neka kontekstna izbira za tak šov, saj ne iščejo glasbenikov, marveč pevcev. Se pa dobro sliši in žiriji dviga renome, to pa vsekakor. Se pustim presenetiti in upam na konkretne argumente zakaj je kak tekmovalec dober in zakaj ne, pa tudi na delanje šova s smislom za humor, ko bo treba. Pa čim manj preserancije in špure, glejte me, jaz sem glavni.
 • Evo ga, prvi tekmovalec Sašo Alauf, sicer tržnik po telefonu, ki nam je povedal, da ga matra močna trema. Dobro zrežiran moment, kjer gledalec seveda nestrpno čaka, če poba zna peti ali bo zafušal kot strela. Jaooo, kot da bi Damjana Murka, ki itak cvili, še dodatno zgrabil za jajca. Ne ga srat no, zdaj mi je jasno zakaj ni nobenemu njegovemu bandu uspelo priti do odra in je ostal v garaži ali verjetno le pri ideji. Sašo, Sašo, drži se ti raje telefonske prodaje, ker kitaro verjetno igraš še bolj za en kurac kot poješ. In hej, za tak slab nastop trema ni izgovor.
 • Uf, začel se je masaker za useša. Vsi po vrsti so za en drek, verjamem pa, da dobri za rejtinge in za nekoga, ki bo znal peti. Ampak hej, ne moti me če ne znaš peti in se pač kažeš po teveju in fušaš, toda jebemti no, R. Kellyja pa pusti pri miru za boga milega. To pa je svetinja, ki se jo lahko dotakne le vrhunski vokalist. Se pa kot vedno sprašujem, ali ti pajaci res ne vedo, da pojejo slabše od hijene, ki jo dajejo iz kože. To mi bo za vedno ostal misterij.
 • Klemen Bunderla, radijski voditelj, ki se je petja učil tudi pri Jadranki Juras. Solidno, očitno letošnji Boštjan Bračič, le da bolj na zabavno finto, ki pa hitro rata malce zoprna, ko model pozabi, da ni tako smešen kot misli. No, Dan neskončnih sanj je odpel presenetljivo dobro, zato bi ga dal v drugi krog. Se pa ne strinjam z Jurasovo, da ga je napadla, ker je glumil. Prav zato, ker glumi, je zanimiv in ne tako zelo navaden kot večina. Treba je ločiti preserancijo pred nastopom, ki je moteča, in preserancijo med petjem, ki je kul.
 • Eva Marolt, čakaj, čakaj, Whitney Houston pa ni kar tako, Whitney Houston pa lahko poje le pevka, ki poje res vrhunsko. Ostale se bodo osmešile. Pika. Ne bom rekel, da je Maroltova pela slabo, toda vseeno bi bilo pametno, da bi izbrala kaj lažjega. Whitney se morda res ne obrača v grobu, toda to je premalo, da bi pohvalil. Eno je, da ob tvojem petju jokajo stare ženičke, drugo pa je, da poješ Whitney Houston. Sori, gospod Damjanovič, Whitney Houston ne moremo odmisliti, saj je punca pela njeno pesem. No ja, punca res ni slaba, toda navdušenje žirije je bilo pretirano. Očitno so pred njo res poslušali same slabe pevke in pevce. Jebeš dobro pevko, ki je dobra le zato, ker so ostale slabe.
 • Gaj Trček, nekdanji smučarski skakalec, ki je odkrito priznal, da ima tourrentov sindrom. Strašno simpatičen poba, za katerega sem držal pesti še preden je stopil na oder. Zanimiv mladenič, tudi zato, ker se s to motnjo spopada na tako frajerski način. Uf, pa še njegov oče je pred pol leta naredil samomor. Prav neverjetno je, da zadeva ni izpadla patetično, ampak simpatično in zelo iskreno. Škoda, da ni pel še bolje. Tako zelo sem si želel, da bi nas dvignil nad oblake s svojim vokalom, ki žal ni bil ravno vrhunski. Bi mu pa vseeno dal drugi krog, saj vendarle ni pel slabo. Pa tako pogumnemu pobu je treba dati drugi krog. To ni Fanika Križaj, to je povsem druga scena, kjer ni patetike. Faca mali, res, svaka čast.
 • Tudi fantje, ki so sledili za njim, so bili presenetljivo okej za prvo oddajo, kar pomeni, da bi jim tudi sam dal en velik DA, če ostanem v kontekstu žirije. Je pa škoda, da so jih pokazali le za drobec, zato si o njim ne morem ustvariti nekega konkretnega mnenja.
 • Robert Ficker pravi, da mu dalmatinska glasba ponudi največ čustev, toda žal on meni s svojim vokalom ni ponudil nič kaj posebnega. Od mene bi fasal NE. Jebat ga, poba, folk, ki pravi, da lepo poješ, očitno še ni slišal za Oliverja, Graša, Cetinskega, Gibonnija, Karana in Giuliana. Sicer je pa tudi meni enkrat prijatelj rekel, da lepo odpojem Jesen u meni. In so faking what.
 • Iva Bečan, pri takem potentnem nastopu je možno samo dvoje. Da punca poje res dobro ali pa totalno za en kurac. Je pa res, da gledalec pričakuje, da poje odlično, ker se tako zelo hvali. Ne, Iva, ni bilo dobro, bilo je zelo slabo pa žalitev za Christino Aguilero. In še njena prijateljica Maja Teran, ki je na Jadrankino željo pela isti komad. Resda bolje od frendice, a vseeno daleč od dobrega petja. Problem je bil tudi v tem, da sta si punci izbrali pretežek komad. Žirija ju je odjebala, kar je prav, na koncu pa bi vendarle rekel, da sta bili na nek način zabavni, saj sta pretiravali na odštekan način. Pa Ivo so bolele tudi noge.
 • Sledila so dekleta brez talenta, ki jih je nekdo očitno s pištolo prisilile na X Factor. Uranjek je bil morda malce žaljiv, ga pa štekam in se z njim strinjam do zadnjega stavka.
 • Sledila so dekleta, ki so bila dosti boljša, še posebej punca, ki je pela Beyonce, pa punca, ki je pela Jessie J. Škoda, da nam niso povedali imen in priimkov, saj bi si to zaslužile. Ni kul, da imajo eni lma tekmovalci glede tega protekcijo in da jim oddaja že na avdicijah nameni več časa in pozornosti.
 • Alma Merklin, končno, vokal, da se reče. Imel sem filing, da bo pela dobro, potem pa je pela še boljše. Kapo dol, na tak način se pride na X Factor, na tak način se lahko na koncu morda celo zmaga. Jebeno dober glas. Ali kot je rekel Uranjek: “Vesel sem, da si danes tukaj z nami, ker imaš točno to, kar iščemo.”
 • Andreja Frelih, malo je piskala, toda vseeno bom rekel, da smo slišali še en vrhunski vokal, iz katerega lahko nastane ena zelo dobra pevka z zelo dolgo kariero.
 • Sledile so pevke, ki me niso razočarale. Okej vokali, do katerih je bila žirija preveč stroga. Ali pa smo jih gledalci slišali premalo, pa smo dobili napačno idejo.
 • Matija Jahn, vizualno kopija Marijana Smodeta, pač en tak feel good zabaven model, ki vedno paše v takem šovu. Fajn nastop, mene je kupil. Tak model ne rabi najboljšega vokala na svetu, dovolj je tak, ki ga ima. Tak mu ustreza, s takim raztura zaspano sceno. Faca.
 • Ajda Kovačič, če 16 letno dekle pove, da je njena vzornica Janis Joplin, potem nas brez dvoma čaka nekaj posebnega. Super vokal, super nastop, po moje bo tale punca prilezla zelo visoko na koncu tekme. Kapo dol. Damjanovič ga spet malo serje, saj 16 letni deklici razlaga, da naj ne bo preveč otročja. Ja, kakšna pa naj bo, zatežena in stara.

Okej oddaja za prvič, en tak sproščen filing, pa tudi solidna žirija. Pozitivno presenečen. Če bo šlo tako naprej, bomo dobili en zelo dober glasbeni šov, ki ga Slovenija po Talentih nujno potrebuje.

 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 19.03.2012 ob 03:33 pod Slovenija ima talent, Misija Evrovizija, X Factor. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

20 odgovorov na “X Factor Slovenija: Prva oddaja”
 1. STELA - 19.03.2012 ob 08:40

  Prvo oddajo sem gledala… Valda me je zanimalo v čem se bo X Faktor bistveno razločeval od Talentov. No, tega nisem ugotovila, mi lahko razložiš ti?

  Pa še stavek ali dva o kandidatih:
  Klemen Bunderla – ima kar ok glas, ampak obnaša se pa tko kot da bi bil že skor M.Jackson….Halo, tko poln samega sebe, da je že kar mal antipatičen

  Alma Merklin – ni fer, da na istem tekmovanju nastopajo kandidati s šolanim glasom in amaterji. To se mi že lani ni zdelo fer….nelojalna konkurenca:)

  Ajda Kovačič – včeraj daleč najboljša!

  So pa za smeh poskrbeli dekleti, ki pojeta ” najboljše” pa čeprav so eno bolele noge:) in un kekec, ki je skor jokal nad čudno odločitvijo žirije, saj vendar ” vsi pravijo kako dobro pojem”:))….vsi ja, ata pa mama:)

 2. Pepi - 19.03.2012 ob 08:51
  Pepi

  Imam posneto na videokaseti, včeraj sem ujal samo nekje zadnje pol ure, ampak te zadnje pol ure je bilo še kar poštene. Neka učiteljica petja, ki si jo, ali je pa nisi (ker ne vem imena) omenil, se mi zdi, da je zakon odpela. Pa Kovačičevi svaka čast. Pa Jahn je isto raztural. Grace Kelly ne more kar vsak odpet tko kot se zagré. Moraš bit že po karakterju odštekan. Tako, da sem bil tudi jaz kar pozitivno presenečen, posebno nad nekaterimi tekmovalci, ker pri nas v splošnem velja prepričanje, da smo vsakega kontenderja(posebno takega, ki kaj velja) na teh talent šovih videli že vsaj trikrat prej na nekih drugih talent šovih. Ker smo pač majhni in zakompleksani.

 3. Peter Filec - 19.03.2012 ob 09:18

  Gledal, se zabaval in bil dobesedno presenečen nad nekaterimi – pozitivno in negativno.

 4. IZTOK GARTNER - 19.03.2012 ob 12:22
  IZTOK GARTNER

  Stela, čisto preprosto, na Talentih si lahko počel vse, tukaj pa lahko samo poješ.
  Če nekdo pač hodi na ure petje, je to zanj dobro in kul za razvoj. A to še ne pomeni, da je renomiran pevec in zvezda. Tu ne vidim problema. Če pa bi že moral ujeti ta kontekst, pa je bolj sporna Andreja Frelih, ki je učiteljica petja, ne pa Alma, za katero se niti ne spomnim, da so rekli, da je šolana pevka. Ampak po tej logiki je sporen vsak, ki je že kaj nastopal ali imel band. Ne gre pretiravati. Dokler se ne prijavi Helena Blagne, se ne bom bunil. Meni je sporno, če kdo laže, da je začetnik, pa v resnici ni. Ostalo je okej.

  Pepi, omenil, omenil, ime ji je Andreja Frelih.
  Sem pa tudi jaz presenečen, da imamo še vedno tako veliko dobrih vokalov, ki jih nismo videli še nikjer. Očitno se bojijo prijaviti, potem pa gledajo kak tak šov in jih prime za naslednjo sezono :)

 5. Simona Rebolj - 19.03.2012 ob 13:52
  Simona Rebolj

  Neverjetno. Gledala sem samo trikrat po pet minut, ker sem pisala o Viktorjih in vmes gledala še intervju s Klemenčič Zidar zakoncema, pa sem očitno videla skoraj vse, kar se je omembe vrednega zgodilo. Dva nastopajoča. Tistega radijskega voditelja Klemna Bunderlo in zadnjo Ajdo Kovačič.

  Žirija je imela popolnoma prav. Klemna nihče ne bo prenašal, če bo pesmi izvajal tako, kot ta dela parodijo na komade. Halo?? Tip ima žameten čudovit vokal, ampak sploh ne čuti, kaj poje, zato se afektirano spakuje, ker hoče manjko občutka nadomestit s spakovanjem. Tako parodično gestikulacijo še Klemen Slakonja, ki dejansko dela parodije, ne izrablja, ker bi izpadlo preveč ceneno in neprepričljivo. Predvsem Dan neskončnih sanj je totalno uničil. Tudi če ne bi šlo za pesem o dveh narkomanih konkretno, gre za maksimalno lepo čustveno pesem, ki jo je on izvedel kot opica, ki se norca dela iz komada. Tipičen primerek, ki potrjuje, da vokal ni vse. In dvomim, da bo kaj bolje, ker se je očitno vajen tako obnašat. Si slep in gluh, da nisi opazil, kako je tudi komuniciral z žirijo potem?? Isto se je spakoval … “A reeees?”, “Pa ne noooo!” Nekaj v tem stilu. Kot da ima dvanajst let in ne šteka pol od kurca. Težko se bo torej odvadil afnat, ker je to posledica notranje hladnosti in zadrege. Petje ni samo petje, je tudi in predvsem izraz tega, kar čutiš. Če si samo šema, je vse skupaj za v smeti. Eden najbolj zoprnih ljudi na odru, kar sem jih kdaj videla. Eva Boto na primer med mladimi pevci pri nas to plat medlaje zavidljivo obvlada. Sposobnost vživljanja v komade. In to jo loči od ostalih tudi dobrih vokalov. Nekdo ima lahko tudi manj zmogljiv vokal, a bo izjemen izvajalec s svojim slogom, ki mu na vokal sploh stavit ni treba. In takšni primerki imajo vedno prednost pred tistimi, ki hočejo stavit na vokal, a ne premorejo filinga za nič.

  Ajda Kovačič je odlično odpela, ampak Damjančič je imel popolnoma prav s pripombo. S pretiranim otročjim razgrajanjem pred izvedbo in po, za bajdvej, te totalno vrže vem iz klimaksa. Če bi pela Miley Cyrus, Britney Spears ali kaj podobnega, bi še šlo v kontekst vse skupaj. Če pa cilja v Joplin vode in podobno, se bo morala pa malo skulirat. To je tako, kot da bi Tanja Žagar s svojim zipičnim regljavim otročjim obnašanjem izvajala Aretho Franklin. Saj je okej … ampak izvajanje glasbe je stvar celotnega konteksta, mora bit prepričljivo del osebnosti, karakterja izvajalca.

  Izbira žirije je super na prvi vtis, kar je pozitivno presenečnje po popolnem debaklu na tem področju s Slovenije ima talent, kjer je bilo očitno, da soo si trije prijatelji pač priskrbeli dobre honorarje totalno neupravičeno. Ampak!!! Dober žirant mora bit tudi retorično dober nastopač in seveda vsebinsko močan. Še bolje je, če ima karizmo in karakter. Jadranka Juras se je v svojem slogu, kot izgleda zaenkrat, odlično vživela. Damjanič ima vsebinsko odlične pripombe na nivoju, je karizmatičen, a bi lahko malo več energije dal od sebe.

  Uranjek je pa zaenkrat razočaranje. Ker je retorično mrtev. Okej, res sem malo gledala, ampak kolikor sem, od njega ni bilo nič. Ne vsebine, ne energije. Kar mene še posebej razočara, ker bi ravno od zastopnika bolj rokenrol lajfstajla pričakovala, da bo razgrajal še najbolj on. Pa mrtvo morje. Saj menda ve, da ni tam samo zato, da bi momljal da in ne.

 6. Simona Rebolj - 19.03.2012 ob 14:01
  Simona Rebolj

  Pardon, zmotila sem se … Damjanovič, ne Damjanič.

 7. Rado - 19.03.2012 ob 14:55
  Rado

  Slabše kot talenti!

 8. IZTOK GARTNER - 19.03.2012 ob 16:14
  IZTOK GARTNER

  Klemen Bunderla se je tako obnašal zgolj zato, ker je Jurasovo dobro poznal od prej in sta se očitno na tak način zezala tudi izven etra. Ne pravim, da to za gledalce ni izpadlo malce bedasto, toda dejansko ga štekam zakaj je fural tako foro.
  Ajda je stara 16 let, kdo je tako nor, da to spet pozablja in od nje pričakuje profija z odrsko kilometrino desetih let.

 9. STELA - 19.03.2012 ob 19:02

  Iztok….torej je res….ni oz. ne bo bistvene razlike

 10. chef - 19.03.2012 ob 19:23
  chef

  No, upam, da si zadovoljen, ker si mojo punco spravil v jok. Dovolj je bilo, da sem ji pokazal nekaj tvojih posnetkov. Ob fristajlanju na Moja ljubica je skoraj izbruhala notranje organe.

 11. Peter - 19.03.2012 ob 21:05

  Jaz sem bil prav razočaran nad včerajšnjo oddajo. Pričakoval sem veliko več, dobil pa malo. Ne, da so mi bili kandidati slabi (mogoče sta bila dva dobra), tudi žirija je zgrešena.
  Pričakujem, da bo naslednja oddaja boljša… Vsaj malo boljša.

  Iztok!
  Imam eno vprašanje, ki se pa ne nanaša na X factor. Si mogoče videl film The flowers of War?

 12. IZTOK GARTNER - 20.03.2012 ob 00:01
  IZTOK GARTNER

  Stela, razlike bo veliko v nadaljnjem tekmovanju, kar se pravil in fint za uvrstitev za naprej tiče, pa ogromna razlika je, kot sem že povedal, v tem, da so tukaj samo pevci. Sicer pa, kaj je sploh tvoja poanta?

  Chef, sicer nimam pojma kaj ima to zveze z X Factorjem, sem pa vseeno zadovoljen, saj nisem vedel da Pippa gleda moje posnetke.

  Peter, žirija je napram tisti iz Talenov za sto emmyjev.Filma pa še nisem videl.

 13. milan - 20.03.2012 ob 17:01

  Obstaja en intervju z Joplinovo, tko, da Simona, ko hočeš resnost pri njej, si ga raje oglej.

 14. NoMercy - 21.03.2012 ob 12:35
  NoMercy

  a vam to kdo s pištolo za vratom visi, da gledate tak …. šalabajz :)
  in ne samo to — še pišete o tem :(

  kelnarce po kafič se pa nimajo komu kazati v kratkih kiklcah :D

 15. Simona Rebolj - 21.03.2012 ob 21:34
  Simona Rebolj

  @IG:

  Kot sem že napisala. Zezanje nima s tem nobene zveze. Če sta se namreč z Jadranko tako zezala tudi pri pevskih vajah in je zato tudi pel, kot da se zeza, je to pač zelo slabo. Tisto zezanje po petju je bilo samo še pika na i in če ni opazil, da Jadranka komunicira povsem resno, medtem ko se ona zeza, čeprav ni tam on žirija, ampak nekdo, ki skuša postat pevec, samo še toliko slabše.

  @milan:

  Več intervjujev z Joplinovo obstaja, ne samo en. In ne gre za stereotip resnosti in kronična zadetost nima nobene zveze s tem, kar je bilo moteče pri Ajdi.

 16. milan - 22.03.2012 ob 18:23

  Ja, in ti si prespala svojo šestnajstlenico.

 17. AndrejM - 25.03.2012 ob 18:03

  Kakorkoli že, dvomim, da bo žirija skozi katerokoli sito spustila dva zelo fušajoča osebka, pri petju katerih si moji dve tamali zatiskata ušesa, kar se je zgodilo pri Emi. Med odmorom košarkarskega pokala na TV so spet danes vrteli tisto sranje z Eme in hvala Bogu, da obstaja daljinec, da se lahko človek reši tistih neznosnih zvokov; saj življenje je že brez tega zadosti hudo. Morda sta dvojčici nadarjeni za kaj drugega, npr. peko piškotov, vse življenje je še pred njima in jima želim veliko uspehov, ampak petje…mili Bog.

 18. Alma Merklin - 8.04.2012 ob 23:30

  Ojoj, najlepša hvala za pohvale! reees ..iskreno se vam zahvaljujem:$ neprecenljivo je slišat take komentarje :)

  Kar se pa tiče šolanega glasu – res je, da sem se učila solo petja, vendar ni fora šova, da tega ne bi smeli delat. to je odločitev vsakega posameznika, če obiskuje ure petja ali ne. v bistvu pa se na šov lahko prijavi vsak. tudi ljudje, ki že sedaj živijo od glasbe (npr. bi teoretično lahko šla tudi Jadranka, če ne bi bila v žiriji).

  Lep pozdrav in vsem želim prijetno gledanje X Factorja še naprej :)

 19. IZTOK GARTNER - 9.04.2012 ob 03:05
  IZTOK GARTNER

  Če si kdo pohvale zasluži, mu jih z veseljem tudi dam. Če si jih ne, pa seveda pokritiziram brez dlake na jeziku.
  Ni panike za solo petje, panika je, če kdo laže, da nekaj ni počel.
  Sicer pa, če je na odru tudi Diona Dim, je lahko vsakdo, tako da brez slabe vesti.
  Veliko sreče še naprej.

 20. lily - 24.04.2012 ob 01:06

  Malo sem gledala zapise za nazaj … vseh se ne spomnim, Ajdo sem videla bežno, ampak Janis Joplin je bolje zapelo to dekle: http://www.youtube.com/watch?v=Mn_JYy_g0kU

Na vrh

Komentiraj