Zmagovalci Oskarjev: Meryl Streep

15.03.2012 ob 03:49

Le kaj zapisati o tako veliki, legendarni in znani igralki kot je Meryl Streep. Nimam pojma. Vse kar mi pride na pamet je trapasto in nevredno njenega rezimeja. Tako vrhunska je, da je začela iti na živce. Pa vsestranska, inteligentna in vedno znova tako zelo prepričljiva, da gledalec komaj drži dih. Starejša kot je, boljša je. Pa tako veliko odličnih filmov ima za pasom, da se zdi, da gre za več različnih igralk. The Deer Hunter, Kramer vs. Kramer, The French Lieutenant’s Woman, Sophie’s Choice, Out of Africa, Postcards From the Edge, The River Wild, The Bridges od Madison County, Marvin’s Room, Silkwood, A Cry in the Dark, Ironweed, Heartburn, Defending Your Life, Lions For Lambs, Mamma Mia, Doubt in seveda The Iron Lady, so filmi, kjer Streepova nima konkurence. Kjer je tako zelo dobra, da je ne povohajo niti Kathy Bates, Jessica Lange in Glenn Close. Streepova je poslednji ostanek igralskih mojstric kot sta bili recimo Bette Davis in Katherine Hepburn. Je pa zanimivo, da jo je Davisova hvalila, Hepburnova pa je ni nikoli jemala preveč resno. Zanjo ni bila nič posebnega, pa četudi je edina, ki jo je posekala po številu nominacij za oskarja. Če rečem, da je ta leta 1949 rojena igralska diva najboljša igralka vseh časov, ne zgrešim kaj dosti. Če hočeš Merly Streep, vse kar lahko dobiš pa sta Kathy Bates in Glenn Close, počakaj. Mi je pa žal, da je zavrnila vloge v filmih Sweet Dreams, Elizabeth in Remains of the Day, saj bi bila vrhunska, morda celo bolj kot Jessica Lange, Cate Blanchett in Emma Thompson. Meryl Streep, ta velika dama filmske umetnosti, nekoč zaročena z igralcem Johnom Cazaleom, ki je bil njena fatalna ljubezen, je acting royalty. Mama štirih otrok, ki se je borila za vlogo v Eviti in rekla: “If Madonna gets it, I’ll rip her throat out!” Ena izmed mojih najboljših in najljubših igralk vseh časov, ki je razturala tudi v mini seriji Angels in America. In igralka, brez katere bi bil Hollywood zadnjih trideset let mrtev. Jp, ko bo umrla, bo umrl tudi film, saj ji ne nobena druga igralka ne bo prišla niti do kolen.

 

16 komentarjev na “Zmagovalci Oskarjev: Meryl Streep”

 1. filmoljub pravi:

  Ne reče se “zmagovalci oskarjev” (NE, nikakor in v nobenem primeru se tako NE REČE, niti v polpismeni Gartnerlandiji ne), temveč “dobitniki oskarjev” ali preprosto “oskarjevci”. Oskarja NE “zmagaš”, temveč ga prejmeš, dobiš, saj gre za fizični predmet, kipec — tako preprosto zadevo pa menda lahko razumeš celo ti. Zmagovalec je pa npr. Tina Maze na smučarskem tekmovanju.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  And the winner is…Meryl Streep.
  Aja, meni ne boš verjel, no, pa še nekaj zadetkov, ki jih najde google:
  https://www.google.si/search?q=and+the+winner+is+meryl&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sl:official&client=firefox-a
  Pa še nekaj slovenskih strani, le toliko da boš videl, da ta besedna zveza ni redka:
  https://www.google.si/search?q=zmagovalci+oskarjev&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sl:official&client=firefox-a

  Bo okej?

  Je pa tipično zate, da se po sto letih oglasiš s tako posranim komentarjem, ki sploh nima veze z Meryl. Spet vstal na levo nogo al pa žena ni dala fukat, pa je treba malo podrkati name? Nič novega :)

  Aja, Meryl Streep je tista igralka, ki je letos zmagala (jp, majstor, tako govori ogromno ljudi) v kategoriji za najboljšo igralko za film The Iron Lady. Le toliko, da boš vedel, da so izven The Artista še kaki filmi letos tekmovali :)

  Uf, zdaj vidim, da tudi kolega Sadako uporablja ta izraz, hitro pojdi še tja in ga še malo nanj podrkaj, da boš res potešen :)
  Ampak čakaj, čakaj, zdaj berem, da si ta njegov zapis že komentiral pa mu tega nisi omenil, recimo, dragi Sadako, ne reče se 7 velikih zmagovalcev oskarjev, ampak 7 velikih dobitnikov oskarjev ali 7 velikih oskarjevcev. Hm, to pa res čudno. Ja, nimaš kaj, danes je očitno spet tisti dan, ko žena ni dala fukat in rabiš drkanje na Iztoka Gartnerja :)

 3. filmoljub pravi:

  Ne, ne bo okej, idiot nepismeni. Ti mi navajaš zadetke V ANGLEŠČINI oz. iščeš fraze “AND THE WINNER IS”, medtem ko ti jaz dokazujem, da v slovenščini TEMU NE REČEMO TAKO? Ti si res omejen. Saj ne morem verjet.

  Lahko bi rekel “zmagovalci na oskarjih” oz. “zmagovalci na prireditvi podelitve”, v smislu “zmagovalci med nominiranci” oz. kdo so tisti, ki so kipec tudi dejansko prejeli (torej so “zmagovalci” v neki kategoriji), ne moreš pa reči “zmagovalci oskarjev” — samo zato, ker temu tako rečejo angleži, ti pa to dobesedno prevedeš v neko spakedrano slovenščino. Mislim, a res ne razumeš, ali se zajebavaš (in delaš idiota iz sebe)?

  “Je pa tipično zate, da se po sto letih oglasiš s tako posranim komentarjem”

  Aha, medtem ko si se ti po sto letih pri meni oglasil s tem, da si me proglasil za idiota. Ti si res bolan, kolega. Mislim, da imaš akutno vrsto disleksije — ko sproti pozabljaš, kaj sploh pišeš in kaj neka stvar sploh pomeni. Ti pišeš zaradi pisanja in nakladanja samega, flancaš kr’neki, verjetno ti je všeč fizični dotik računalniških tip, ali kaj?

 4. ajda ajda pravi:

  http://sl.wikipedia.org/wiki/79._podelitev_oskarjev

  za gospoda filmoljuba še en link

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Penasto histerični zateženi prijatelj je spregledal slovenski linkec, pa Sadaka, pa še koga, čudno, saj bi imel super teren za drkanje.
  Ups, sori, pozabil, da ta rajcam samo jaz :)

  In hej, ne smem tako reči, ker ti tako praviš? Fak no, buci buc, mi boš zaračunal kazen? Dihaj, dihaj, vse bo okej.

  In hej še enkrat, rečem in napišem lahko kar se mi faking zahoče. Tudi Zmagovalcui Oskarjuve ali Zmagovalcia Oskarjive ali Zmagovalci ob Oskarjih ali Zmagovalci pod Oskarji :)

  In da ne pozabim, kaj pa Meryl Streep, ki je tema tega zapisa? Boš zinil kako o njej ali pa bova še naprej o meni kot vedno, ko se oglasiš na mojem blogu :)

  Streepova je tista igralka, ki je igrala v Kramer proti Kramerju ob Dustinu Hoffmanu, veš, pa v Moja Afrika zraven Roberta Redforda. Fina igralka, le poglej si kak njen film, po moje ti bodo všeč.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ajda, ne bo pomagalo, gospod je nadrkan do konca, pa samo angleško zna :)
  Pa tudi tega ne ve, da oskar ni le kipec, ampak tudi ime prireditve.

 7. filmoljub pravi:

  Ajda, ne bo pomagalo, gospod je nadrkan do konca, pa samo angleško zna

  :lol: In to govori nekdo, ki vztrajno, slepo, otročje in trmasto zagovarja nesinhronizirane, angleške risanke. Ti si res duševno prizadet. Niti nekih lastnih načel (pa čeprav bi bila napačna) in doslednosti nimaš, pa to je res groteskno. Kot bi spustili opico k tipkovnici, da bi naključno tipkala kr’neki. Si mogoče opazil, da vedno manj ljudi bere to tvoje skrpucalo od bloga? In da si praktično edini bloger, ki mora imeti moderacijo? Si se kdaj vprašal, zakaj?

  Eh, kaj sploh izgubljam čas. Hasta la vista, Fartner.

 8. filmoljub pravi:

  p.s. @ajda
  Ne zapadaj še ti v gartnerizme, prosim. Kaj hočeš s tem linkom, ne vem. “Seznam nominirancev in zmagovalcev na 79. podelitvi Oskarjev.” (Pa še napačno je Oskar z veliko začetnico. Imena nagrad se namreč pišejo z malo.) Ja, seveda so zmagovalci. Ampak oskarja ne “zmagaš”, ampak ga “dobiš”, “prejmeš”, o tem govorim. Pa saj ni važno.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Da ne boš zmogel konkretnega odgovora na slovenske linke in Sadaka, mi je bilo jasno, le zanimalo me je kak froc boš pri odgovorih, he he.
  Moderacija pa je ravno zaradi takih bluzenj kot je tole najno, ki totalno zapacajo zapis in niti enega pametnega stavka ne navržejo o sami temi, saj se zapičijo v najmanj pomembno in obskurno stvar. Pač nekdo hoče drkati in drka, he, he.
  Sem pa očitno res dobre volje, da sem tokrat naredil izjemo, saj me je očitno zanimalo kak egotripaš in tečnež si še vedno, nisi razočaral :)
  Je pa res, da si tokrat našel zelo ubog razlog, da se oglasiš, kar me vendarle malce skrbi. Ponavadi si bil bolj prebrisan. Staraš se, prijatelj :)

  Zdaj pa bodi dovolj, Meryl Streep naju ima polno kapo, pa ni več zanimivo, saj se spet ponavljaš in nabijaš staro ploščo.

  Aja, Merly Streep, to je tista igralka, ki je igrala tudi v Manhattnu Woodyja Allena, pa v Death Becomes Her Zemeckisa, pa še v She-Devil, ki ni kaj prida, je pa vseeno vreden ogleda zaradi nje. Le toliko, da je ne boš zamešal z Glenn Close.

 10. zelda pravi:

  Osebno ne poznam ne Gartnerja, ne fimoljuba in me prav nič ne zanima njun verbalni konflikt, vendar sem postala pozorna, ker sem danes zasledila v prilogi Dela v vikend programu na strani 12 pri rubriki vikendova premiera naslednji članek: “MARCA SMO ZA VIKENDOVO PREMIERO IZBRALI ZMAGOVALCA OSKARJEV…”

  Na podlagi tega lahko laično zaključim, da tudi mediji,kot so Delo in vikend priloge uporabljajo izraz Zmagovalci oscarjev.

 11. Grega pravi:

  Zabavno…
  Opomba.
  Ker sem ravno predvčerajšnim s5 pogledal Na zlatem ribniku…in me je popolnoma presenetilo (zakaj je temu tako, mi ni bo jasno), da sem celo pritisnil na II in celo malo na REW, ko sem zaznal, da frau Hepburn je Katharine in ne Katherine. Biografije nisem šel brati. Še.
  Od Merly dober teden nazaj videl, končno, Sophie’s Choice. S Kevinom in tipom, ki ga sam bolj poznam od Ally. Fantastično. A+

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zelda, ne bo pomagalo, Filmoljub zna samo angleško :)
  Če bi znal slovensko, pa tudi Dela ne bi upošteval, saj je nad tem :)
  Šalo na stran, kot sem rekel, tokrat se je vpičil v nekaj povsem vsakdanjega, se pravi takšnega, kar masovno uporabljamo vsi, res čisto brezvezno in patetično. Še posebej, če iz tega narediš nek big deal, kao, glej ga Gartner, kak idiot, da tako piše, edini na svetu. Fak no, temu modelu res špila :)

  Grega, ni zabavno, debilno je, pa cel zapis o Meryl Streep smo zasmetili.
  Res je, Katharine je, zanimivo :)
  Sophie’s Choice nisem videl že dolgo časa, morda ga pogledam še enkrat, ko bo prilika. Vem pa, da mi je bil všeč tudi kot mulcu.

 13. Niko pravi:

  Evo so res mogli umret,da smo dočakali tale zapis hehe :D
  zanimivo glede kathrine (khm pardon katharine) pri meni pa je bilo tole resnično zanimivo kako za boga nisem videl,da je Meryl Streep namreč dolgo časa sem mislil,da je Merly Streep in sem jo takole tudi dolgo časa klical dokler se seveda nisem poglobil v ime na IMDB-ju
  drugače pa meni je bila najbolša v Kramer vs Kramer,Sophie choice,Doubt,Lion for Lambs,Cry in the dark…

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Najboljše pride vedno na koncu :)
  Pa saj ne morem verjeti, da se nekdo dejansko meni o temi zapisa, končno :)
  Tudi jaz sem jo kdaj zapisal Merly, a le kot tiskarski škrat :)
  Dobre filme si izbral, ma odlična je povsod, le vmes sem ji malo zameril, da je posnela preveč povprečnih filmov enega za drugim in ji je malo padla kredibilnost.
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2007/10/26/meryl-streep-gara-kot-nora-in-si-kvari-midiz/

 15. Niko pravi:

  gues ste vi tut mogli umret,da je prišel nekdo,ki bi rad izključno govoril o Merly khm spet pardon Meryl Streep hehe :D sj,da je velja najboljši komentar pride na koncu hehe :D sam se hecam
  Ma,ja Meryl je tako dobra igralka,da imamo vsi iredno velik respect pred njo tudi akademija je globoko spoštuje zato pa je pa postal pravi obvezni ritual akademije,da se nominira Meryl Streep
  aha samo spet tak šok pa spet ni bil
  mogoče nas je bilo strah,da se bo temu predala in,da ne bo posnela nobene oskar vredne vloge več ja kr to je pa čisto res do Meryl smo zajebani preveč a to se tudi od nje pričakuje vrhunski performance
  ampak saj ni bilo tako hudo
  v A Prairie Home Companion mi je bila všeč sam ji je izredno narisala nasmeh,s svojo sproščeno igro in petjem-ampak tole predvidevam je bila samo priprava na Mammo Mia
  v Devil wears Prada pa tudi ne moremo reči, da je bila slaba, ker ni bila je izredno dobra pravzaprav je ona reševala ta film in prav ona ga je tako rekoč kot si omenil dvignila nad oblake amapk moram priznati,da mi je veliko bolje kreacijo hudiča v Doubtu tam pa mi je bila tako vrhunska,da sem komaj dihal sploh zaradi resnične zanimive kompleksne zgodbe
  Meryl je ZAKOOON znala je iz nič narediti veliko in ji moramo čestitai režiserji producenti in igralci pa jo morajo častiti tam v Hollywoodu :D
  a tudi to leto nas čakajo odlični performanci in odlični igralci ter režiserji,ki so filmu veliko dali in bodo po vsej verjetnosti dirigirali tempo na naslednjih oskarjih
  evo lahka si prebereš če hočeš
  http://praznujmofilme.blog.siol.net/2012/03/16/oskarji-2013/

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ma un debil zgoraj je zasmetil cel zapis in človek komad najde tvoj komentar :)
  Meni je bila Prada hudo povprečen film, pa to vlogo je bolje igrala Glenn Close v 101 dalmatincu, če se malo pohecam.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !