Recenzija: Kruha in iger

14.03.2012 ob 20:19

slovenija 2012, režija: Klemen Dvornik, igrajo: Peter Musekvski, Saša Pavček, Jonas Žnidaršič, Janez Škof, Uroš Furst, Zvezdana Mlakar, Gašper Tič, Igor Žužek, Jurij Drevenšek, Grega Zorc, Ludvik Bagari

Režiser Klemen Dvornik je bil očitno prepričan, da mora film, ki se dogaja v osemdesetih, tudi dejansko izgledati kot da bi ga posneli v osemdesetih, torej kot tipični slovenski film, ki ga je povozil čas. To je zelo slabo, to ubije film, to ubije tudi gledalca. Hudiča, to ubije celo Petra Musevskega, ki očeta Josipa Novaka igra tako zelo sterilno, zaspano in neprepričljivo, da nisem mogel verjeti. In s filmom, ki ubije tako dobrega igralca kot je Musevski, je nekaj hudo narobe. Jebat ga, tole je še en slab slovenski film, še en film, ki je poln mašil, porazno slabe dramaturgije, slabih igralskih kreacij, neprepričljivih dialogov, nerealnih situacij in lesenih, prisiljenih, nespontanih in patetično teatralnih prizorov, od katerih gledalca zaboli glava. Ideja je dobra, saj pokaže povprečno slovensko družino, ki jo iz Velenja mahne v Ljubljano na kviz, ki ga vodi Jonas Žnidaršič, toda izvedba je površna, premalo živahna in le redko zabavna. Dejansko ne morem verjeti, da Dvornik ni iz osnovne ideje potegnil več. In da ni opazil, da snema slab film, kjer ne štima skoraj nič. Tu in tam resda pade kaka okej scena, pa tu in tam kakemu igralcu rata ujeti nekaj gušta, toda celota je zanič. Celota je razočaranje, kjer tudi Jonas ne pokaže kaj dosti. Ali še bolje, kjer tudi Jonas nima pojma kako naj na kul način igra samega sebe, zato raje filozofira in čveka tekst, ki ga v resnici nikoli ne bi. Je pa zanimivo, da recimo Janez Škof, Uroš Furst, Gašper Tič in Igor Žužek, pa mestoma še Saša Pavček, delujejo dobro in spontano, kot da nastopajo v drugem filmu, kot da nočejo nastopati v še enem slovenskem filmu kot Musevski in ostali. In le to je razlog, da film ni totalni polom in da se gledalec vsaj trikrat milostno nasmeje.

Ocena: 4/10

(c) marko kočevar

 

7 komentarjev na “Recenzija: Kruha in iger”

 1. Peter pravi:

  Film je res zanič. Človek se vpraša ob zadnjih slovenskih filmih, ali Slovenija res ni več sposobna narediti dobrega filma?

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ni tako hudo, meni so bili lani recimo zelo dobri Stanje šoka, Lahko noč gospodična in Ljubezen traktor & rock’n'roll.

 3. klemenix klemenix pravi:

  Tudi meni je ta film slab. Mene tako pri slovenskem filmu kot nadaljevankah moti to, da se v želji “biti smešen” naredi prevelike karikature določenih likov in to me v osnovi odbije. Ne vem zakaj le mi znamo snemat tako sranje. Glede na hud popm okoli tega filma sem res pričakoval veliko več.
  No, sedaj bi se za konec obregnil še ob Sašo Pavček. Okej, morda je kje res navduševala, a mene še v nobeni vlogi ni prepričala. Nekako je ne morem uvrstiti med kvalitetnejše slovenske igralke. Na živce mi je šla v Nadaljevanki Peta Hiša Na Levi, nikaor me ne prepriča v nobenem filmu, tudi v gledališču me ne prepriča. Zadnjič sem si v Drami ogledal predstavo Bobby in Boris, kjer igra TV voditeljico in že v uvodnem stavku (ter še enrkat kasneje) se je hudo zaštrikala z besedilom. Hudirja, to s eigralki, ki igra v DRAMI in je zapovrhu ena od profesoric na AGRFT res ne bi smelo zgoditi.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Berem neke druge recenzije, kjer ta film hvalijo. Ej, res mi ni jasno, da so lahko šli mimo teh prisiljenih scen, dialogov in slabih igralskih momentov. Jebeš idejo in ne vem kaj, če osnova ne štima, jebemti no. Pavčkova je na začetku izjemno zanič, potem pa se nekako ulovi in postane znosna. Je pa scena, ko napade Jonasa proti koncu tako idiotska, da nisem mogel verjeti in sem imel v glavi, da so kao sanje. Ko sem videl, da gre zares, me je prijelo bruhat. Tudi zaradi Jonasovega teksta. Fak no, pa ne moreš tako delati film. Kot sem rekel, res mi ni jasno, da lahko kritiki ta film hvalijo in zamižijo nad številnimi napakami.

 5. Pepi Pepi pravi:

  Jaz sem si film ogledal danes, pa mi niti ni bil tako slab. OK, sem pa tja se najde kakšna nelogičnost, pa zaključek je nekoliko preveč na horuk, ampak mi vseeno ni žal porabljene ure in pol. Večji del so lepo prikazali tisto retro atmosfero, sploh, kar se scenografije tiče, pa tudi igralsko je film kar močan. Pri čemer bi izpostavil prav Musevskega v vlogi od tridesetih let pri firmi zmozganega fotra, ki je izgubil ves svoj ogenj in ki se mu enostavno ne da več … Z drugimi besedami; Musevski igra karikaturo tipičnega Slovenca, ki si ga vsi podajajo kot žakelj cementa — dokler ne poči.

 6. nebo pravi:

  “In s filmom, ki ubije tako dobrega igralca kot je Musevski, je nekaj hudo narobe.” Evo Iztok, še ena tvoja potrditev, da z igralci ni nič narobe, narobe je s filmi. Slovenski film bi ubil tud Nicholsona!

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Morda pa imaš res prav :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !