Recenzije

8.03.2012 ob 00:40

DEAD MARY (Zda 2007,  grozljivka, Režija: Robert Wilson, Igrajo: Dominique Swain, Marie Josee Colburn, Steve McCarthy, Maggie Castle, Reagan Pasternak, Jefferson Brown) Fino recikliranje filmov Candyman, The Thing, The Blair Witch Project in Rabid. Dead Mary, ki je za razliko od mnogih veliko slabših grozljivk končala le na videu, zna strašiti. Ravno toliko, da nam med gledanjem ni prijetno in da se ne bi za nič na svetu ob sveči postavili pred ogledalo in trikrat izgovorili imena čarovnice iz naslova. Jasno, družba iz filma, ki si privošči odklop ob jezeru, stori prav to. Postavi se pred ogledalo, zapre oči in butne: »Dead Mary, Dead Mary, Dead Mary.« In ker je Mrtvi Mary dolgčas, usliši njihovo prošnjo in se pojavi na sceni. Natančneje v enemu izmed njih. V tistemu, ki se spremeni v krvoločnega morilca in zombija, ki ne more umreti. Napeta, krvava in gledljiva grozljivka, ki bi si zaslužila kino distribucijo.

Ocena: 7/10

null

THE HITCHHIKER (Zda 2007, triler, Režija: Leigh Scott, Igrajo: Jeff Denton, Sarah Lieving, Jaci Twiss, James C. Morris, Shaley Scott, Jessica Bork, Sarah Hall, Alexandra Boylan) Ko je v kinih istega leta zaštartal rimejk kultnega The Hitcherja, se je istočasno v igri znašel še tale filmček, ki ga seveda ni videl skoraj nihče. Ko štiri nič hudega sluteče in navihane punce ob cesti opazijo neznanca in si rečejo: »Vzemimo ga v avto, saj je simpatičen,« me prime, da bi skočil v ekran in vsaki primazal močno klofuto. Dajte no, kot da leta 1986 niso videle The Hitcherja z Rutgerjem Hauerjem. Kot da so pozabile na leto 2003, ko je na videu udaril drugi del. Kot da so letos prešpricale tudi rimejk s Seanom Beanom. In kot da ne vedo, da se sredi noči v avto ne jemlje neznancev. Neumne punce neumnega filma, ki ga žal ne morem kupiti. Ki ga jasno da ne bodo kupili niti gledalci. In ki očitno sploh ni doživel napovedane kino distribucije. In pozor, ena izmed deklet se z avtoštoparjem v hotelski sobi celo poseksa ter prijateljicam potem razlaga, da ne more oditi brez pozdrava. Brez skrbi, tipo potem pozdrave vrne vseh štirim, saj kmalu pokaže svoj pravi obraz, jih zveže, muči, posiljuje in z njimi počne vse tisto, kar so si po zaslugi uvodne neumnosti seveda zaslužile.

Ocena: 2/10

null

ED GEIN: The Butcher of Plainfield (Zda 2007, grozljivka, Režija: Michael Feifer, Igrajo: Kane Hodder, Adrienne Frantz, Shawn Hoffman, Priscilla Barnes, Amy Lyndon) Morilec, ki je navdihnil Psiha, Jagenjčke in Teksaški masaker. Kultni, hudo brutalni, perverzni in morbidni serijski morilec Ed Gein je svoj krvavi pohod speljal med leti 1947 in 1957, ko je v mestecih Plainfield in La Crosse izginilo šest žrtev. Na sojenju, kjer je dobil dosmrtno ječo, so mu resda dokazali le dva umora, toda že to je bilo dovolj, da so kozlali prav vsi porotniki. Ed je namreč svoje stanovanje dekoriral s telesnimi deli, predvsem s kožami in notranjimi organi, zelo rad pa je imel tudi lobanje, ki jih je uporabil za jušne posodice. Iz ustnic je izdelal ogrlico, iz bradavičk pas, iz vagine in prsi pa plašč. Nič čudnega, da mu Norman Bates, Buffalo Bill in Leatherface dolgujejo rundo. In zelo čudno, da je sedaj dobil tako povprečen in navaden film brez pravih idej ter dometa. Le klišejsko grozljivko, ki si je psihopat vseh psihopatov zagotovo ne bi zaslužil.

Ocena: 3/10

null

BORDERTOWN (Zda 2007, drama, Režija: Gregory Nava, Igrajo: Jennifer Lopez, Antonio Banderas, Martin Sheen, Maya Zapata) Novinarka Jennifer Lopez raziskuje skrivnostne umore žensk v Juarezu. Bordertownu ne moremo očitati, da nima globine. Da se ne bori za dobro stvar. In da se ne trudi. To bi bilo krivično in nespametno, saj se loti izjemno pereče in kontroverzne tematike umorov mladih deklet v Juarezu v Mehiki. Nepojasnjenih zločinov, ki jih skuša raziskati ameriška novinarka Jennifer Lopez. Ena izmed deklet (Maya Zapata) je namreč preživela brutalen napad dveh organiziranih morilcev in posiljevalcev, kar pomeni, da se prvič pojavi priča. Možnost prijave in razrešitve skrivnostnega primera. Toda stvar vseeno ni tako preprosta, saj so vpleteni pomembneži, ki nočejo, da bi zadeva prišla na dan. Kljub posredovanju lokalnega novinarskega mačka Antonia Banderasa, kljub zavedanju, da bodo novico objavili ameriški mediji. Kot sem že dejal, Bordertown ima višje cilje, za katere se trudi. Toda kaj, ko mu manjka nekaj kvalitete, nekaj boljše dramaturgije in malo manjša minutaža, ki bi vse skupaj bolj napela in odstranila mašila. Okej, Jennifer in Antonio resda ne končata v postelji, kar je napad na klišeje, a bolje bi bilo, če bi. Bolje za film, za njune oboževalce in za samo Jennifer, ki raje šmira z nekim lokalnim poslovnežem. Samo za zabavo, da ne bo pomote.

Ocena: 6/10

null

HANNIBAL RISING (Zda 2007, grozljivka, Režija: Peter Webber, Igrajo: Gaspard Ulliel, Gong Li, Dominic West, Rhys Ifans) M for Miša, Z za zelo slab film. Ko človek gleda tako zelo slabo grozljivko, ki je povrhu vsega še grozljivka o kultnem Hannibalu Lecterju, ki ga je v treh filmih igral Anthony Hopkins, ga prime, da bi še sam postal serijski morilec in kar se da krvoločno obračunal s filmsko ekipo. Prav imate, tokrat smo na začetku, v startu zloglasne kariere psihopata Hannibala Lecterja, ki mu med vojno požrejo sestrico. Brez heca, skupina premraženih in lačnih vojakov razkosa in popapa majhno punčko, njen bratec pa nemočno gleda in jim obljubi maščevanje. Ko zraste v najstnika, se naseli pri ženi (Gong Li) svojega pokojnega strica, ki ga izuri v samuraja, kar mu pride prav, ko se z ostrim mečem maščuje prvemu morilcu svoje sestrice. Ker se hoče maščevati s stilom, postane zdravnik in patolog. Ker je res besen, pa umore izpelje hudo brutalno in krvavo. Kje je Anthony Hopkins, ko bi ga najbolj potrebovali. Kje je dober scenarij, ki bi rešil tole skrpucalo. In kje so režiserji, ki bi znali tole bedarijo obrniti v pravo smer. Ker jih ni, smo dobili eno izmed najslabših grozljivk zadnjih let in film, ki bi mu moralo biti nerodno, da je v naslov zapisal Hannibalovo ime.

Ocena: 1/10

null

BLACK SNAKE MOAN (Zda 2006, drama, Režija: Craig Brewer, Igrajo: Christina Ricci, Samuel L. Jackson, Justin Timberlake) Bedarija leta 2006. Black Snake Moan, film o nimfomanki, ki jo odreši blues, je neverjetno bedast. Od začetka, ko Justin Timberlake poseksa Christino Ricci, do konca, ko ga Christina Ricci po nepotrebnem joku objame in nežno stisne v naročje. Black Snake Moan je film o mladenki, ki se ji med nogami zaslišijo glasovi čričkov. Ne hecam se, režiser odlične drame Hustle & Flow, je leta 2006 res posnel tole veliko bedarijo. Tale hudičevo slab film, kjer Samuel L. Jackson igra pravkar ločenega blues kitarista, ki nekega dne ob cesti najde našo Rae. Ki je za razliko od vseh ostalih moških noče podreti, marveč odrešiti in ozdraviti te strašne nadloge. Resen kandidat za najbolj neumen film leta in Justin Timberlake, ki se zaman trudi, da bi postal resen dramski igralec.

Ocena: 2/10

null

SHOOTER (Zda 2007,  akcijski triler, Režija: Antoine Fuqua, Igrajo: Mark Wahlberg, Michael Pena, Danny Glover, Ned Beatty, Rade Šerbedžija, Kate Mara, Elias Koteas, Rhona Mitra, Tate Donovan) Film, ki zares zaživi šele v zadnjih tridesetih minutah. Če bi Shooterja posneli trideset let nazaj, pred vsemi Ramboti in Begunci, bi vseeno izgledal nezanimivo, strošeno in hudo klišejsko. Samo pomislite kako šele zgleda danes, ko so ga posneli po vseh Rambotih in Beguncih. Jp, izgleda zelo nezanimivo, strošeno in grozljivo klišejsko. Izgleda tudi bedasto, trapasto in otročje. Tako, da nas skuša prepričati z zgodbo o ostrostrelcu (Mark Wahlberg), ki po celi Ameriki strelja, kolje in sesuva svoje nasprotnike. Hinavske lisjake, ki so ga prinesli okoli. Ki so ga po treh letih pavze zvabili v novo misijo in se ga skušali znebiti. Okej, če bi glavno vlogo igral Sylvester Stallone in če bi bilo filmu naslov Rambo 4, se ne bi pritoževal . Ker ga igra Mark Wahlberg, ki tokrat le pozira, pa je pritožb za celo pisarno. Pa vendar, filmu uspe nemogoče. Filmu uspe zadnjih trideset, natančneje, zadnjih 25 minut. Zadnjih nekaj razpletov, dialogov in stavek za večnost, ki gre takole: »Wait a minute, I’m the senator of the United States of America,« našemu junaku pojasni Ned Beatty. »Exactly,« odvrne jezni mladenič in seveda z užitkom pritisne na petelina. Prizor, ki reši vse prejšnje napake. In prizor, ki se kot za šalo postavi ob bok tistemu iz filma Clear and Present Danger, ko Harrison Ford na stavek: »How dare you, I’m the president of the United States,« odgovori: »How dare you sir.«

Ocena: 5/10

null

BLADES OF GLORY (Zda 2007, comedy, Režija: Josh Gordon & Will Speck, Igrajo: Will Ferrell, Jon Heder, Craig T. Nelson, Will Arnett, Jenna Fischer, Amy Poehler, William Fichtner, Andy Richter, Luke Wilson, Nancy Karrigan) Komedija leta 2007: Will Ferrell and Jon Heder are figure skating. Anchorman, Talladega Nights in Blades of Glory. Tri komične mojstrovine Willa Ferrella, ki je daleč za sabo pustil tudi Jima Carreyja in Adama Sandlerja. Prav ste slišali, medtem ko Jim snema tretjerazredne trilerje, Will posname še eno svežo, inovativno, skulirano in hudo zabavno komedijo, kjer v prvi vrsti stoji tudi Jon Heder, kultni Napoleon Dynamite. In pozor, tale komedija se dogaja na ledu. Med drsalkami Chazza Michaela Michaelsa (Will Ferrell) in Jimmyja MacElroyja (Jon Heder), največjih tekmecev in smrtnih sovražnikov, ki morata zaradi prepovedi nastopiti skupaj. V paru. V pionirskem male and male nastopu, ki bi ga jima zavidala tudi Ekaterina Gordeeva in Sergei Grinkov. Hudiča, ki bi segrel tudi Katarino Witt, Michelle Kwan, Kristi Yamaguchi, Elvisa Stojka, Kurta Browninga, Briana Boitana in seveda Oksano Baiul, ki je končala med nogami Chazza Michaela Michaelsa. Seksualnega odvisnika, ki led stopi s svojimi feromoni. Za razliko od polizanega Jimmyja MacElroyja, nedolžnega in pridnega športnika, ki ga imajo radi predvsem otroci. Ker na svetovnem prvenstvu zmagata oba, si skočita v lase in fašeta doživljenjsko prepoved nastopanja. Vse dokler ju v roke ne vzame trener Craig T. Nelson in ju prijavi v paru. V prvem skupnem nastopu dveh moških. V divji, simpatični in feel good zabavi za gledalce, kjer jima nagajata hinavska šampiona Stranz (Will Arnett) in Fairchild (Amy Poehler) Van Waldenberg, ki se bojita konkurence. In pozor, tu je tudi kultna, smrtno nevarna in javno sporna figura, ki jo je trener Craig T. Nelson izvedel samo v Koreji. Samo enkrat in nikoli več. Jasno da ne, saj je drsalec svoji partnerki med obratom odsekal glavo. Komedija, ki je leta 2007 ni presegla nobena druga komedija.

Ocena: 9/10

null

SUNSHINE (Anglija 2007, znanstvena fantastika, Režija: Danny Boyle, Igrajo: Cillian Murphy, Chris Evans, Rose Byrne, Cliff Curtis, Troy Garity, Michelle Yeoh) Kopiranje. Danny Boyle, pred tem filmom režiser Trainspottinga in Obale, je hotel s Sončno svetlobo postati novi Stanley Kubrick. Žal ni postal niti novi Paul W.S. Anderson, režiser filma Event Horizon, ki je ravno tako računal le na atmosfero, glasne efekte in glasbeno spremljavo. Še več, Danny Boyle je računal na dejstvo, da smo pozabili tudi na The Core, ali če hočete, celo na Armageddon, ki jima je Sončna svetloba močno podobna. Le da je veliko bolj dolgočasna, nezanimiva in razvlečena. Kot rimejk Solarisa. Kot film, ki rešuje svet, ali še boljše, žanr znanstvene fantastike. Tokrat namreč Zemlji grozi smrt. Čista tema in ledenica. Težave so namreč na soncu, ki ugaša. Ki ima vsega dovolj. Ki bo ugasnilo luč in nas poslalo v franže. Po eni strani huda katastrofa, po drugi pa rešitev pred podobnimi filmi.

Ocena: 3/10

null

BLOOD TEA AND RED STRING (Zda 2006, risanka, Režija: Christiane Cegavske) Vrhunska stop-motion animacija, kjer se za deklico iz cunj udarijo miši in podgane. Skupina aristokratskih in lepo urejenih miši na mizo rukne denar in pri podganah naroči deklico iz cunj. Ker je izdelek zelo očarljiv in poseben (no ja, vsaj v očeh podgan in miši), se podgane odločijo, da bodo punčko vzele zase. To seveda razjezi miši, ki napovejo vojno in tuhtajo kako bi jo dobile nazaj. Podgane so resda poštene, saj denar vrnejo, toda to miši ne zanima, ker želijo punčko v svojem domovanju. Groteskna, zelo posebna, temačna in mestoma morbidna pravljica za odrasle, ki bi jo lahko seveda pripeli tudi na Tima Burtona, je nastajala celih trinajst let, punčka pa ima na koncu vsega dovolj in se spremeni v pajka. Mešanica Ostržka in Frankensteinove tematike, ki osvoji s svojo izvirnostjo ter za zmago ne potrebuje dialogov.

Ocena: 8/10

null

FACTOTUM (zda 2005, drama, režija: Bent Hamer, igrajo: Matt Dillon, Lili Taylor, Marisa Tomei, Adrienne Shelly, Karen Young) Barfly. Leta 1987 je Barbet Schroeder posnel kultno dramo Barfly, kjer je Mickey Rourke igral zapitega pisatelja Henryja Chinaskega, resnični alter ego umetnika Charlesa  Bukowskega, ki je seveda napisal tudi roman. Tokrat ni nič drugače, le da Chinaskega igra Matt Dillon, namesto Faye Dunaway pa se v njegovem objemu znajdejo Adrienne Shelly, Marisa Tomei in Lili Taylor. In film je okej. Gledljiv, dobro odigran in prepričljiv. Še posebej za gledalce, ki vedo, da je treba vztrajati. Da je treba za svoje sanje storiti vse. Pa četudi se znajdeš na cesti, brez službe, brez ženske in s steklenico viskija. In naš Henry da skozi vse tegobe umetnikov, ki želijo uspeti. Vse tisto, kar je dal skozi tudi Charles Bukowski, ki se je potem spremenil v enega najbolj znanih ameriških pisateljev vseh časov. Kljub temu, da so ga zares občudovali le v Evropi. Za Ameriko je bil namreč preveč nor.

Ocena: 7/10

null

10 ITEMS OR LESS (Zda 2006, komična drama, Režija: Brad Silberling, Igrajo: Morgan Freeman, Paz Vega) Being Morgan Freeman. Okej, Morgan Freeman ne igra ravno samega, saj pove, da je svoj zadnji film posnel štiri leta nazaj, kar pa ne pomeni, da je daleč. Strašno blizu je. Še posebej zaradi filma, ki ga je posnel z Ashley Judd in ki ga imajo tudi v trgovini, kjer dela Paz Vega. Čvekava in odločna prodajalka, ki jo Morgan potrebuje za svoj novi film. Za raziskovalno nalogo. Za čim bolj prepričljivo odigrano vlogo, ki se bo očitno dogajala v trgovini. Za blagajno, kjer se da kupiti samo do deset izdelkov. In Morgan ter Paz se pogovarjata, zabavata, debatirata, pojeta in se pecata. Cel film, ki po svežem startu izgubi energijo. Kljub temu, da je dolg le 80 minutk. Škoda, lahko bi bilo boljše. Lahko bi se začelo tam, kjer se konča. Kljub jezi Rhee Perlman, ki svojemu možu Dannyju DeVitu pove, da bo Freemana zatožila ženi.

Ocena: 5/10

null

MY BOLLYWOOD BRIDE (Zda & Indija 2006, komedija, Režija: Rajeev Virani, Igrajo: Jason Lewis, Kashmira Shah, Gulshah Grover) Bollywood bullshit. Tako slabega filma pa še ne. Filma, ki zagreto kopira Notting Hill in ne premore niti ene izvirne poteze. Niti enega samega prizora, ki bi bil vreden debate. No ja, razen če želite debatirati o najslabšem filmu leta. Potem je My Bollywood Bride, zgodba o Američanu Alexu (Jason Lewis), ki pride v Indijo iskat svojo fatalno ljubezen Reeno (Kashmira Shah), več kot primeren. Prav imate, tako slab film, da bi ga morali prepovedati.

Ocena: 1/10

null

RENO 911!: MIAMI (Zda 2007, komedija, Režija: Ben Garant, Igrajo: Carlos Alzraqui, Mary Birdsong, Ben Garant, Kerri Kenney, Thomas Lennon, Wendi McLendon Covey, Niecy Nash, Cedric Yarbrough, Paul Rudd, David Koechner, Danny DeVito, Dwayne »The Rock« Johnson) Pozabite na Policijsko akademijo, tokrat so policaji še bolj butasti. Skupina malo manj bistrih (ja kakšnih pa) policajev iz Rena jo mahne v Miami na policijsko konvencijo. Kot vsi policaji v državi, le da imajo renovci v glavi, da je to vseeno velika čast. Še posebej zato, ker se znajdejo v nevarni situaciji, v napadu teroristov, ki so vse policaje zaprli v neko zgradbo in državi grozijo z nevarnim biološkim orožjem. Ni panike, naši junaki so ravno prav štorasti in blesavi, da jim rata, pa četudi jih napade rezervni Tony Montana, ki ga Paul Rudd igra kot Al Pacino v Brazgotincu. Z motorno žago vred, da se razumemo. Okej, vse skupaj resda izgleda kot najnovejša epizoda Policijske akademije, toda štosi so domiselni in dobro izpeljani. Nič čudnega, saj jih dela ekipa Comedy Central, ki je svojo istoimensko serijo sedaj prenesla še na velika platna. Prizori s kitom, krokodilom, žurko hip hop producenta Suge Knighta in Dwayneom »The Rock« Johnsonom, seveda sekajo sto na uro.

Ocena: 6/10

null

THE MESSENGERS (Zda 2007, grozljivka, Režija: Oxide & Danny Pang, Igrajo: Dylan McDermott, Penelope Ann Miller, John Corbett, Kristen Stewart) Še ena zakleta hiša. Filmov o zakletih hišah, kjer zaradi takšnih in drugačnih razlogov strašijo takšni in drugačni duhovi, so doslej posneli vsaj deset tisoč. The Messengers je žal med slabšimi. Morda celo najslabšimi. Med tistimi, ki le kopirajo, faširajo in reciklirajo veliko boljše predstavnike žanra. Recimo The Amytiville Horror, The Grudge, A Tale of Two Sisters in Poltergeist. Ali pa Rose Red in Stir of Echoes. Okej, zmaličenega bitja, ki leze po stropu in lebdi nad tlemi, nikakor ne bi rad srečal v svojem stanovanju, toda to ne pomeni, da sem se ga prestrašil tako kot bi bilo treba. Tako kot nesrečna najstnica Kristen Stewart, ki ji starša Dylan McDermott in Penelope Ann Miller ne verjameta, da v njihovi novi podeželski hiški strašijo duhovi. In da ne pozabim, John Corbet bi moral nujno dobiti malino za najslabšega igralca.

Ocena: 2/10

null

VAN WILDER 2: THE RISE OF TAJ (Zda 2006, komedija, Režija: Mort Nathan, Igrajo: Kal Penn, Lauren Cohan, Daniel Percival, Glen Barry, Holly Davidson) Sploh ne slabo nadaljevanje zame kultnega Van Wilderja iz leta 2002. Okej, drugi Van Wilder, kjer je poslanstvo Ryana Reynoldsa zamenja njegov kolega Taj Mahal Badalandabad (Kal Penn), resda ni tako divji, provokativen in zabaven kot prvi, kar pa ne pomeni da je slab in tak, da bi si zaslužil tako grozne ocene kritikov ter gledalcev, ki so mu v celoti obrnili hrbet. Namesto seksualne, žurerske in straniščne akcije imamo namreč povsem simpatično in gledljivo zgodbico o skupini skrajno nepopularnih, nesamozavestnih in nepriljubljenih študentov, ki jih v roke vzame praktikant Taj Mahal Badalandabad. Van Wilderjev kolega, ki s seboj pripelje tudi tistega znamenitega buldoga z orjaškimi jajci.

Ocena: 6/10

null

BOTTOMS UP (Zda 2006, komedija, Režija: Erik MacArthur, Igrajo: Jason Mewes, Paris Hilton, David Keith, Tim Thomerson, Phil Morris, Kevin Smith) Zelo resen kandidat za najslabši film zadnjega desetletja. Ko sem prebral novico, da v tem filmu igrata Kevin Smith in Jason Mewes, kultna Jay in Silent Bob, ki jima bo družbo delala še Paris Hilton, sem pričakoval dobro komedijo. Namesto tega sem dobil čisto skrpucalo. Mizerno verzijo Coctaila, kjer pijače meša Jason Mewes. Wannabe somebody, ki odpotuje na tekmovanje barmenov in spozna Paris Hilton. Razvajeno punco filmskega zvezdnika, ki se vanj seveda zaljubi. Zares blesava in nepotrebna komedija, kjer se smeši tudi gej David Keith in kjer ni zabavno čisto nič. Niti to, da Paris Hilton igra samo sebe.

Ocena: 1/10

null

BREACH (Zda 2007, dramski triler, Režija: Billy Ray, Igrajo: Chris Cooper, Ryan Phillippe, Laura Linney, Caroline Dhavernas, Gary Cole, Dennis Haysbert, Bruce Davison, Kathleen Quinlan) Resnična zgodba o FBI agentu, ki je s svojo dvojno igro skoraj sesul ZDA. Mladi, nadebudni in kariere željni mladenič Eric O’Neill (Ryan Phillippe) po naročilu šefice Kate Burroughs (Laura Linney) postane uradnik v novi pisarni zloglasnega in velespoštovanega tajnega agenta in vohuna Roberta Hanssena (Chris Cooper). Legendarnega ruskega operativca, ki naj bi mu težave povzročale hude spolne deviacije. Sporne seksualne navade, ki niso ravno v ponos FBIju. Zagreti Eric nalogo seveda vzame zares, predano in tako kot je treba, zato mu ni jasno, da čez čas ne ugotovi niti ene Hansenove napake. Niti enega spornega dejanja. Še več, gospod je vzoren katolik in mož versko navdahnjene žene Bonnie (Kathleen Quinlan), ki vsak dan moli tudi v pisarni in celo na internetu ne obišče niti ene strani z golimi ženskami. Eric seveda pomisli, da gre za finto, za čudno prevaro in za dvojno igro, kjer se želijo legendarnega agenta pač znebiti in mu podtakniti neumen škandal, zato ostro napade svojo nadrejeno in zahteva dokaze o spolnih navadah. Namesto tega dobi šok. Dokaze o tem, da je Robert Hanssen v resnici ruski agent in da je vrsto let izdajal najbolj zaupne podatke o ameriški vladi. Ker je bil hudičevo prefrigan, ga niso mogli dobiti, zato so ga sedaj pač premestili domov in mu naštimali uradnika. Na videz nedolžno podganico, sicer eksperta za računalnike, ki spremlja vsak njegov korak, gib in pogled. Hudo prepričljiva, napeta, zanimiva in izvrstno izpeljana resnična zgodba, ki kot za šalo ujame vse tisto, kar manjka večini sodobnih trilerjev. Prav imate, sedemdeseta so se vrnila. Paranoja je na vrhuncu.

Ocena: 9/10

null

DOWN IN THE VALLEY (Zda 2005, drama, Režija: David Jacobson, Igrajo: Edward Norton, Evan Rachel Wood, David Morse, Rory Culkin, Bruce Dern, Geoffrey Lewis) Poslednji Mohikanec. Najstnica Tobe (Evan Rachel Wood) se divje in predano zaljubi v malce nenavadnega mladeniča Harlana (Edward Norton), ki živi v preteklosti. Na divjem zahodu, v svojem svetu in po svojih pravilih. Tip je nostalgik, saj nosi kavbojski klobuk, jaha konje in premore čisto prave Billy The Kid pištole. Če bi mu rekli Frank Post in se spomnili filma Wild Rovers iz leta 1971, ne bi kaj dosti zgrešili. Poba je rariteta. Ostanek časa, ki ga ni več. Kot Daniel Day Lewis v Poslednjem Mehikancu, ali še bolje, kot Robert De Niro v Taksistu. Ker je edini, je poseben, asocialen in morda celo nevaren. Pa čeprav se resnično zaljubi v mlado Tobe, četudi nikomur ne želi nič hudega. Pa vendar, mladenič je kot tempirana bomba, ki čaka na pravi trenutek. Ki čaka, da ga kdo razjezi. Da dobi povod za svoja potlačena hotenja. Kot Michael Douglas v Prostem padu. Ali kot Kevin Costner v Popolnem svetu, ki ga naš film zadnje pol ure zagreto oponaša. Težavo predstavlja Tobinov oče Wade (David Morse), ki se mu zdi poba sumljiv. Ki edini ne kupi njegove preprostosti in navadnosti. Da ne bo pomote, poba ni psihopat in agresivnež, je le čudak, ki se ne zna vklopiti v moderno družbo in sprejeti nujna pravila. Ravno zato je všeč naivni Tobe, ki ne mara klasičnih fantov. Ravno zato mu zaupa in se mu predaja z dušo in telesom. Ne glede na to, da mu prehitro pride in da včasih zine kako sila neumno stvar. Okej, filmu ne moremo očitati kakšnih večjih napak, saj dobro ve kaj dela. Toda kaj, ko mu na trenutke zmanjka malce kvalitete in prepričljivejše dramaturgije, kar pomeni, da dobimo občutek, da nas vleče za nos in da ni povsem dorasel zastavljeni nalogi.

Ocena: 6/10

null

DECOYS 2: ALIEN SEDUCTION a.k.a. DECOYS 2: THE SECOND SEDUCTION (Zda 2007, grozljivka, Režija: Jeffery Scott Lando, Igrajo: Corey Sevier, Tyler Johnston, Kailin See, Kim Poirier, Dina Meyer, Tobin Bell) Slabo nadaljevanje presenetljivo solidnega originala iz leta 2004. Prvi Decoys je bil dobra reciklaža Tuje vrste, še ena zgodba o dekletih iz vesolja, ki s seksom ubijajo zemeljske moške. Drugi Decoys pa je žal reciklaža Tuje vrste 2, ki je bila seveda slab film. Pač zgodba o mulariji, ki nima pojma, da so dekleta, o katerih sanjajo ob koncu šolskega semstra v resnici nevarne pošasti z lovkami.

Ocena: 2/10

null

SLITHER (Zda 2006, grozljivka, Režija: James Gunn, Igrajo: Michael Rooker, Gregg Henry, Elizabeth Banks, Nathan Fillion) Klišeji, ki jih rešijo zelo dobri komični vložki. Slither resda kopira veliko boljše filme in nad nič hudega sluteče prebivalce majhnega mesta iz vesolja pošlje krvoločne črvaste polže, ki se naselijo v človeškem telesu in ljudi spremenijo v divje zombije, toda to počne s stilom. Dovolj ogabno, dinamično in zabavno, da pademo noter in uživamo v krvi, gravžu, sluzi in packarijah. Nič čudnega, saj je film režiral James Gunn, pomočnik pri grozljivki Tromeo and Juliet, ki tudi sedaj obožuje čreva in drobovje. Prvi pade Michael Rooker, ki mu vesoljski dripci v telo zlezejo skozi trebuh, potem pa so na vrsti njegovi sosedje, ki se jim črvi v notranjost prerinejo skozi usta. Grozljivka, ki se ji morda obeta kulten status.

Ocena: 6/10

null

PENNY DREADFUL (Zda 2006, grozljivka, Režija: Richard Brandes, Igrajo: Rachel Miner, Mimi Rogers, Michael Berryman) Terapija. Psihiatrinja Mimi Rogers svojo pacientko Rachel Miner odpelje na deželo. Na posebno terapijo, kjer naj bi se za vedno prenehala bati vožnje z avtomobilom in kjer bi končno le pozabila na svojo tragično preteklost. Okej, toda kaj, ko ju zmoti psihopat. Nasilni avtoštopar, ki jima pričara pekel. Ki nesrečno Rachel zapre v avtomobil in ji čara jebeni freak show. Presenetljivo solidna in ravno prav klavstrofobična srhljivka, ki vse svoje scenaristične bedarije uspešno nadomesti z napeto atmosfero in prepričljivim prikazom situacije.

Ocena: 6/10

null

GOYA’S GHOSTS (Španija 2006, drama, Režija: Miloš Forman, Igrajo: Stellan Skarsgard, Javier Bardem, Natalie Portman, Randy Quaid) Razočaranje. Da je Goya’s Ghosts posnel Miloš Forman, režiser filmov Let nad kukavičjim gnezdom in Amadeus, ki je svoj zadnji film Man on The Moon posnel leta 1999, je hudo narobe, saj je film zelo povprečen, navaden, slabo odigran in še slabše dramaturgiran. Če bi ga posnel kak slovenski režiser ali kak debitant, bi bilo vse lepo in prav, toda posnel ga je Miloš Forman. Najboljši režiser vseh časov, ki si tako navadnega filma ne bi smel privoščiti. Nič čudnega, da ga je moral posneti v Španiji in da sploh ni dobil prave ameriške distribucije. V filmu je namreč narobe precej stvari. Preveč, da bi ga vzeli zares. Da bi nas prepričal in potegnil v zgodbo. V pripetljaje kontroverznega slikarja Francisca Goye (Stellan Skarsgard), njegovega cerkvenega prijatelja očeta Lorenza (Javier Bardem) in nesrečne mladenke Ines (Natalie Portman), ki pade v roke španske inkvizicije. Močna zgodba brez moči. Drama brez drame. Igralci brez igre. In film, ki ga bo moral Miloš Forman postaviti na polico s polomijo Valmont iz leta 1989. S filmom, ki je bil tako grozno slab, da ni nihče verjel, da ga je režiral Miloš Forman. Goya’s Ghosts seveda ni daleč stran.

Ocena: 3/10

null

ALL THE KING’S MEN (Zda 2006, drama, Režija: Steve Zaillian, Igrajo: Sean Penn, Jude Law, Kate Winslet, Anthony Hopkins, James Gandolfini, Mark Ruffalo, Patricia Clarkson, Jackie Earle Haley, Kathy Baker, Frederic Forrest, Kevin Dunn) Razočaranje desetletja. Okej, All the King’s Men, sicer rimejk originala iz leta 1949, resda ni najslabši film vseh časov, toda kaj, ko bi moral biti najboljši. Ali vsaj zelo dober. Še posebej zaradi igralske zasedbe in režiserja, ki ima tako ali drugače za sabo filme Awakenings, Schindler’s List, Searching For Bobby Fischer, Hannibal, Mission: Impossible in Gangs of New York. Nič čudnega, da so od filma pričakovali veliko. Trumo oskarjev in vstop med klasike. Žal so dobili dolgočasno, čudno odigrano, slabo dramaturgirano in površno kvazi kvalitetno politično dramo, kjer ni zares dobro prav ničesar. Jasno, film je celih osem mesecev skrivnostno ostal na polici, kar je bil prvi alarm, da nekaj ni v redu. Da je nekaj hudičevo narobe. In res, narobe je cel kup stvari. Od začetka do konca. Od prizora do prizora. Od dialoga do dialoga. Od Seana Penna, ki igra skorumpiranega guvernerja Williea Starka, do novinarja Judea Lowa, ki mu ves čas stoji ob strani in poskrbi za vse njegove kaprice. Od sodnika Anthonyja Hopkinsa, ki hoče stopiti na guvernerjev žulj, do prozorne Kate Winslet, sestre Marka Ruffala, grešnega kozla za guvernerjevo prevaro z bolnico. Madona, s tem filmov je res nekaj narobe. Tako zelo, da človek ne more verjeti in da mu gre na zehanje. Da mu je malo mar za usode in zaplete junakov. Tipičen sindrom pretirane želje za kvaliteto, torej. Vam rečem, že dolgo ni bilo filma, ki bi toliko obetal in potem tako močno razočaral.

Ocena: 3/10

null

UNREST (Zda 2006, grozljivka, Režija: Jason Todd Ipson, Igrajo: Corri English, Scot Davis, Joshua Alba, Derrick O’Connor) Zelo dobra srhljivka, kjer so prvič v zgodovini uporabili čisto pravo truplo. Mrtvašnica, študentje anatomije in sila čudno truplo ženske, ki ne da miru. Tečna duša, ki so jo obsedli zli duhovi in nadleguje nič hudega sluteče praktikante. Fina atmosfera. Dovolj šokov, ki zdelajo srce. In hudo realni prizori seciranja, ki jih, kot sem že omenil, pričara pravo truplo. Film, ki si upa veliko. In film, s katerim bi lahko preverjali, če so študentje anatomije izbrali pravi študij. Ali kot pravi glavna junakinja Corri English: »Rest in peace bitch.«

Ocena: 7/10

null

ARTHUR ET LES MINIMOYS (Francija 2006, animirana pustolovščina, Režija: Luc Besson, Igrajo: Freddie Highmore, Mia Farrow, Penny Balfour, glasovi: Robert De Niro, Madonna, Harvey Keitel, Snoop Dogg, Jimmy Fallon, Chazz Palminteri, Emilio Estevez, David Bowie, Anthony Anderson) Šmorn. Luc Besson, ki zadnja leta postaja sinonim za hitro potrošno robo, kjer francoski filmi zelo slabo kopirajo ameriške uspešnice, je svojega Arthurja pripravljal vrsto let. Bil je njegov sanjski projekt. Film, s katerim naj bi se od sedme umetnosti poslovil kot režiser. Mešanica risanke in igranega filma, kjer so mu za ameriške kinematografe dali cel kup zvezdniških glasov, za nemške pa celo pevko Neno. Žal je rezultat porazen. Dolgočasen, premalo zanimiv in čudaški šmorn, ali če hočete, zažgana palačinka, ki kot za šalo upraviči Bessonov sinonim filmarja, ki zadnja leta ustvarja le potrošno robo in kopira ameriške uspešnice. Zgodba o dečku, o še eni Alice, ki odkrije čudežno deželo in za razliko od nesrečne punčke iz Favnovega labirnita nima višjih ciljev. Le pomoč teti (Mia Farrow), ki ji hočejo upniki vzeti hišo. Trapast film, kjer ni simpatično prav nič. Niti okrogli dlakavci, ki se pripopajo z usti.

Ocena: 2/10

null

KNALLHART (Nemčija 2006, drama, Režija: Detlev Buck, Igrajo: David Kross, Jenny Elvers, Erham Erme, Oktay Ozdemir) Mularija, ki ji do postaje Zoo ne manjka prav veliko. Mulci filma Knallhart so mulci filmov, kjer mladina počne napačne reči. Kjer se mladina pretepa, preprodaja mamila, šprica šolo, zabušava in se sprehaja po robu. Natanko tak je petnajstletni Michael Polischka (David Kross), ki se zaplete z lokalnimi dilerji in dela probleme mami Miriam (Jenny Elvers), ki jo je ravnokar zapustil bogati ljubimec. Že videna zgodba, ki pa brez težav obrača klišeje in ohranja lastno identiteto.

Ocena: 7/10

null

THE RINGER (Zda 2005, komedija, Režija: Barry W. Blaustein, Igrajo: Johnny Knoxville, Katherine Heigl, Brian Cox, Jed Rees, Bill Chott, Edward Barbanell) Jackass. Dovolj simpatična, prepričljiva in pogumna komedija, ki so jo delali celih sedem let in na koncu dobili celo soglasje komiteja posebne olimpijade. Johnny Knoxville namreč igra tipa, ki se izdaja za duševno zaostalega mladeniča in se prijavi na posebno olimpijado. Samo zato, da bi podrl mentorico Katherine Heigl. In zato, da rešil stričeve (Brian Cox) dolgove. Prav imate, producenta sta bila brata Farrelly, fante s posebnimi potrebami pa po večini igrajo normalni igralci.

Ocena: 6/10

null

BIG BAD WOLF (Zda 2006, grozljivka, Režija: Lance W. Dreesen, Igrajo: Richard Tyson, Trevor Duke, Kimberly J. Brown, Christopher Shyer) Sploh ne tako slaba grozljivka, ki jo nese le dejstvo, da si med posameznimi volkodlakovimi napadi vzame preveč časa. Volkodlak je tokrat resnično kul. Divji, glasen, zabaven, perverzen in pohoten. Tak, da poseksa nedolžno mladenko in se norčuje iz znane Grimmove pravljice. Posebni efekti so ravno prav krvavi, ogabni in morbidni, zato je res škoda, da si film vzame preveč pavze za čvekanje in tuhtanje. Če si ne bi, bi zagotovo dobili enega boljših volkodlakških filmov zadnjih let.

Ocena: 5/10

null

BLACK SHEEP (Nova Zelandija 2006, grozljivka, Režija: Jonathan King, Igrajo: Nathan Meister, Danielle Mason, Peter Feeney, Tammy Davis) Pozabite na Chrisa Farleyja, tokrat napadajo prave ovce. Black Sheep prihaja iz dežele Petra Jacksona. Iz dežele, kjer je Peter nekoč posnel Bad Taste, Brain Dead in Meet the Feebles. Tri kultne, ogabne, krvave, blesave in hudo zabavne grozljivke, ki se jim hoče Black Sheep na vsak način približati. Okej, črev, drobovja in sluzi je ravno prav, toda kaj, ko manjka humorja. Tistih pravih zabavnih domislic, ki jih je imela prej omenjena Petrova trojka. Ovce resda ljudi niso žrle še nikoli prej, toda ideja je premalo za dobro komično grozljivko. Za kultno robo, na katero je računal režiser Jonathan King.

Ocena: 5/10

null

CADAVERELLA (zda 2007, grozljivka, režija: Timothy Friend, igrajo: Megan Goddard, Christopher Booth, Jennifer Friend, Santiago Vasquez) Zelo bedna grozljivka, ki si zgodbo sposodi pri Pepelki. Megan Goddard je Cinder, rezervna inačica Pepelke, ki jo zajebavata zlobna mačeha in trapast fant. Ker ne živi v pravljici bratov Grimm, se odloči za krvavo maščevanje, ki ga spelje takoj po poslovilnem oralcu. Še ena zelo slaba, zelo neumna in zelo amaterska grozljivka, ki kljub temu premore dovolj krvi in gravža za divje ljubitelje žanra.

Ocena: 1/10

null

NOVEL ROMANCE (Zda 2006, komična drama, Režija: Emily Skopov, Igrajo: Traci Lords, Paul Johansson, Sherilyn Fenn, Mariette Hartley) Traci Lords kot Julia Roberts. Traci Lords, zloglasna porno zvezdnica, ki se vse tja od sredine osemdesetih, ko je porno biznis obesila na klin, trudi uspeti v pravih filmih, tokrat na presenetljivo simpatičen način igra založnico, ki se ji dogajajo reči junakinj romantičnih komedij. Reči, ki jih skozi celo kariero več kot odlično obračajo Julia Roberts, Meg Ryan, Renee Zellweger in Reese Witherspoon. Okej, Traci se resda ne odreže slabo, toda kaj, ko igra v slabem filmu. Izredno povprečni, navadni in dolgočasni štoriji, kjer jo obrača privlačni pisatelj.

Ocena: 2/10

null

THE HAMILTONS (Zda 2006, triler grozljivka, Režija: The Butcher Brothers, Igrajo: Cory Knauf, Samuel Child, Joseph McKelheer, Mackenzie Firgens, Brittany Daniel) Sleepwalkers. Dobrodošli v hiško družine Hamilton. V hiško, kjer po smrti mamice in očka živijo trije bratje in sestra. V hiško, kjer se dogajajo sila čudne reči. In v hiško, kjer bratje lovijo nič hudega sluteče mladenke, jih zapirajo v klet in na njihovih telesih izvajajo svoj hobi. Družinsko poslanstvo in tradicijo, kjer uživa tudi pohotna sestra. Malce amaterska in kljub temu dovolj zanimiva ter dobro izpeljana srhljivka, ki bi z večjim proračunom lahko odletela dlje.

Ocena: 5/10

null

THE HITCHER (Zda 2006, triler, Režija: Dave Meyers, Igrajo: Sean Bean, Sophia Bush, Zachary Knighton, Neal McDonough) I don’t feel a thing. Še en hudo blesav rimejk kultnega originala iz leta 1986, ki je leta 2003 dobil nadaljevanje, letos pa še en rimejk z naslovom The Hitchhiker. Pa vendar, mladina v svoje avtomobile še vedno jemlje neznance in se potem čudi, da so ti neznanci v resnici nevarni psihopati. Hudo klišejska, totalno dolgočasna, slabo odigrana in cenena reciklaža, kjer Sean Benn nima pojma, da Rutgerju Hauerju ne seže niti do kolen.

Ocena: 1/10

null

ARE WE DONE YET? (zda 2007, komedija, režija: Steve Carr, igrajo: Ice Cube, Nia Long, John C. McGinley, Jacob Vargas) I Hope We are Done. Če boste iskali zelo slab družinski film, je Are We Done Yet pravi naslov. Ko sem videl Are We There Yet, ki ga je Ice Cube posnel leta 2005, sem bil prepričan, da nižje ne gre. Zmotil sem se. Šlo je še nižje. Do zadnje meje, ko film ni več film, marveč navadno sranje, s katerim bi lahko mučili vojne ujetnike. In Ice Cube je vojni ujetnik. No ja, ujetnik razpadajoče hiše, ki mu jo proda čudaški John C. McGinley. Hiše, v katero se nastani s svojo ženko Nio Long. In hiše, kjer gre vse narobe. Jasno, narobe gre tudi cel film. Tako zelo, da bi mu moralo biti nerodno, da je sploh prišel v kina.

Ocena: 1/10

null

THE LAST KISS (Zda 2006, dramska komedija, Režija: Tony Goldwyn, Igrajo:  Zack Braff, Jacinda Barrett, Rachel Bilson, Casey Affleck, Blythe Danner, Tom Wilkinson, Harold Ramis) Zack Braff se naveliča svoje noseče punce in jo mahne v objem Rachel Bilson. Zack Braff, ki ste ga lahko vsak teden gledali v zelo uspešni seriji Scrubs, je prepričan, da je primeren za filmskega zvezdnika. Za tv igralca, ki lahko kot za šalo presedla na velika platna in računa na podporo svojih oboževalcev. Ne bo šlo. Vsaj pri meni ne. In pri gledalcih, ki so tale zelo navaden, dolgočasen in nezanimiv film, ki se ukvarja z nešteto stvarmi, ravno tako pustili na hladnem. Nepotrebno obračanje klišejev komedije, ki se gre dramo, in drame, ki se gre komedijo.

Ocena: 1/10

null

SCHOOL FOR SCOUNDRELS (Zda 2006, komedija, Režija: Todd Phillips, Igrajo: Jon Heder, Billy Bob Thornton, Jacinda Barrett, Horatio Sanz, Michael Clarke Duncan, Sarah Silverman, Luis Guzman, Ben Stiller) Solidna komedija zmešnjav, ki začne po nepotrebnem parafrazirati Bedtime Story iz leta 1964, ki ga je kot veste veliko bolje obračal rimejk Dirty Rotten Scoundrels iz leta 1988. Jon Heder je spet Napoleon Dynamite, totalni luzer brez jajc in prihodnosti, ki ob prisotnosti deklet pada v nezavest. Če bi iskal svojo theme song, bi izbral Beckovega Loserja. Jasno, učne ure doktorja Pja (Billy Bob Thornton) mu pridejo več kot prav. Tako kot vsem ostalim zgubam, ki se prijavijo na seminar dvigovanja samozavesti. Doktor P, ki bi mu bilo v Sloveniji ime Smiljan Mori, jih namreč spreminja v leve in jih fila s pravili, ki jim bodo olajšala življenje. Vse dokler naš Johhny ne postane predober. Preveč podoben svojemu učitelju, ki že pripravlja nove pasti in pravila. Ki mu hoče namerno speljati punco (Jacinda Barrett) in mu napove dvoboj. Hinavsko borbo za najboljšega prevaranta, ki bo v posteljo prvi spravil svojo žrtev. In tu ga film polomi, saj izgubi izvirnost in prave ideje ter glavnima igralcema ponudi le material, ki so ga obdelali že Marlon Brando, David Niven, Michael Caine in Steve Martin. Škoda, saj bi lahko dobili zares fino komedijo, ki v stranski vlogi ne bi rabila Bena Stillerja.

Ocena: 6/10

null

THE WIND THAT SHAKES THE BARLEY (Irska, Anglija, Nemčija, Italija, Španija, Francija  2006, vojna drama, Režija: Ken Loach, Igrajo: Cillian Murphy, Padriac Delaney, Liam Cunningham, William Ruane, Orla Fitzgerlad) Pozabite na Michaela Collinsa, čas je za resnico. The Wind That Shakes The Barley, sicer šampion Cannesa, gre zelo daleč. Zelo globoko v borbo za irsko neodvisnost, ki je na koncu postala tako zelo neumna, da so se začeli člani uporniškega gibanja norčevati celo iz legendarnega Michaela Collinsa, ki naj bi jim dal premalo. Ki jim je dal le lažno svobodo. Le lažne obljube in dejstvo, da so jih še vedno nadzorovali Britanci. In film noče le navadnega boja za neodvisnost. Film hoče tudi boj znotraj odporniškega gibanja, ki se je razdelilo na dve struji in začelo nekakšno državljansko vojno. Veliko uslugo britanskemu imperiju, ki je gledal, čakal in zmagoval brez truda. Kot policija, ki zmaga tako, da počaka, da se mafijske družine postrelijo med sabo. In ravno to zdela naše pogumne Irce, ki se začnejo čez čas boriti drug proti drugemu. Eni se namreč strinjajo s ponudbo premirja in življenja pod britansko zastavo, drugi pa bi radi povsem samostojno državo, ki si bo z Anglijo delila le kontinent. In tu sta tudi dva brata. Damien (Cillian Murphy) in Teddy (Padriac Delaney), ki bi seveda več kot pasala v korejsko mojstrovino Brata v vojni. In The Wind That Shakes The Barley, ki povsem opraviči svoj sloves, ni nič drugega kot irski odgovor na Brata v vojni. Zelo dober odgovor, ki briljantno obelodani resnico irskega boja za neodvisnost.

Ocena: 8/10

null

 

7 komentarjev na “Recenzije”

 1. Recenzije: Young Adult, The Double « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] promocije. Eden takšnih je tudi The Double, povsem soliden kriminalno politični triler, resda ne Breach, pa vseeno dovolj učinkovit, intriganten, napet in zanimiv, da gledalčevo pozornost pritegne od [...]

 2. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Rise of the Animals, Arachnoquake, Piranhaconda pravi:

  [...] na ubijalskega zajca filma Monty Python and the Holy Grail, na krvoločne ovce filma Black Sheep in na vse tiste filme, kjer ljudi napadajo takšne in drugačne podivjane živali, na sceni je Rise [...]

 3. Peter pravi:

  No med vsemi temi grozljivkami, ki ste jih tukaj našteli sem se spomnil na eno res strašno. Dead silence (Smrtna tišina), ki se mi zdi ena najboljših (če ne celo top) grozljivk v tem smislu, da te prestraši. Gledal sem jo tako da sem vsakih 5 sekund gledal stran. Skoraj teden dni sem spal pri odprti luči ali Tv-ju. Še zdaj mi glasba ne gre iz glave. Pa da ne bo pomote gledal sem že kar veliko grozljivk in nobene me ni bilo tako strah. Priporočam ogled, no razen če ste jo že gledali.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, mislim da ga še nisem videl. Si ga pa ogledam takoj ko bo čas glede na to, da ti je tako zelo všeč :)

  Drugače pa sem imel jaz podobne občutke pri Carrie, The Omen, Stir of Echoes, Tale of Two Sisters, Paranormal Activity 2 in recimo The Amitytiville Horror.

 5. Peter pravi:

  Ja zadnjo Amityville Horror se gledal in moram reč da je tudi zelo strašna. Podobna je filmu Hiša demonov (Horror in Conecticut-no nekaj takega).
  Ko pogledate film mi prosim sporočite mnenje, saj me zelo zanima kakšen se vam je zdel.

 6. ajda pravi:

  Včeraj sem gledala film o Goyi. Si dal zelo nizko oceno za ta film. Jaz sem se skušala vživeti v tisti čas, turoben, nazadnjaški in kot takega tudi film vzela. Tisti del do prihoda Napoleonovih vojakov mi je bil boljši, nadaljevanje pa ne tako dobro. Sama zgodba je zanimiva in še kako resnična, postavljena v tisti čas in iz tega zornega kota sem film tudi doživljala. Bi pa bila malo bolj prizanesljiva pri oceni, med 5-6 npr. Res je, da bi moral biti zelo dober glede na režiserja in pričakovanja, verjetno te je zaradi tega razočaral, ker bi moral ostati na nivoju svojih vrhunskih filmov. Nisem pa iskala, kako je bil drugače sprejet ta film.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Slabo je bil sprejet, veliki večini kritikov ni bil všeč.
  http://www.rottentomatoes.com/m/goyas_ghosts/
  V ZDA dejansko niti ni dobil prave kino distribucije in je finančno popolnoma pogorel. Forman pa vse do danes, z izjemo nekega češkega filma, ni posnel nobenega filma več.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !